Nyårskrönika 2011
Det blir säkert en lite stökig läsning eftersom det hänt så mycket i omgångar, men jag ska försöka hålla lite ordning på det hela ändå!
2011 började för oss lite omtumlande. Vi hade strax innan nyår fått reda på att det kunde röra sig om en tillväxt på tumörerna i Vincent. Vi gick mest bara och väntade på att det skulle gå 3 månader för att vi skulle kunna göra en ny kontroll och få veta hur det låg till.
I mars gjorde vi den nya röntgen och den såg bra ut! Vi beslutade oss då för att öppna "bebisverkstan" och projektera syskon. Redan i april var jag gravid och nu väntas det syskon typ när som helst! Under hösten gjordes en ny kontrollröntgen på Vincent och åter igen blev svaret otroligt omvälvande! Nu såg man en tillväxt på ena binjuren, inte från föregående röntgen utan i jämförelse med bilderna som togs när han var färdigbehandlad. Den här gången skulle vi få komma upp till Umeå för kontroll. Detta gjordes v.44. Lite drygt en månad senare fick vi svaret att det inte var några aktiva tumörceller, och att han fick fortsätta vara frisk men att kontrollerna tätas ihop lite igen - för säkerhetsskull.
Under våren tävlade jag lite dressyr igen. Jag tävlade Salvador med ganska varierade resultat. På det stora hela var jag nöjd med min insats på hästryggen, jag började äntligen förstå hur man skulle göra (det är så fantastiskt med AHA!-upplevelserna.) Och jag blev otroligt motiverad och inspirerad efter trippen till Göteborg Horse Show med Petra i februari. Torsdagen innan midsommar satt jag till häst sista gången för det här året, därefter var det sommarlov för hästarna och foglossningarna kom och ställde till det för mig.
Sommaren förflöt riktigt härligt! Johan var pappaledig med Vincent och dom hittade på massor med saker, bland annat håva grodyngel! Semestern spenderade vi delvis på västkusten. Först var vi hos svärföräldrarna i Älvängen innan jag och Vincent åkte vidare till Falkenberg där vi bodde hos Eva, Nadja och Christer. Riktigt härlig semester får jag lov att säga!
I augusti gjorde vi ultraljudet och fick se den lilla krabaten som levde om i magen. Blev framflyttad från 1 januari till 12 januari. Skönt att "trygga" att bebis kommer på rätt sida nyåret! (Även om man aldrig har några garantier!) Skrutten fyllde 3 år också. Liten blev stor och trotsåldern tog, under det här året, fart på allvar. Han har intresserat sig mer och mer för bokstäver och siffror. Han pratar renare och renare och i långa meningar. Vid 3-årskontrollen var BVC-sköterskan mer än nöjd med honom. Han kunde mycket som han egentligen inte behövde kunna än.
I övrigt har sommaren och hösten handlar mycket om graviditeten med allt vad det inneburit, samt alla förkylningar jag haft! Jag har varit förkyld en hel del det gångna året, och avslutar i just den andan! Är förkyld och höggravid. Ingen jättelyckad kombo, men nog börjar man bli härdad!
Många har hintat om det möjligen kanske börjar bli dax för bröllop mellan mig och Johan. I år blev det inget, vi får väl se vad det kommande året har att erbjuda. Det ända vi egentligen vet är att vi får ett syskon till familjen, jag ska vara föräldraledig och det kommer att fortsätta vara kontroller på Vincent med jämna mellanrum. I övrigt får vi helt enkelt se vad som kommer i vår väg! Det kommer iaf inte bli något bröllop i samband med dopet iaf!
Passar på att önska er alla ett Gott Nytt År!
Det kommande året kommer nog handla en hel del om mina fina barn och den nya familjekonstalationen och hur det går för oss. Självklart komemr jag följa upp Vincents sjukdomsstatus. Och självklart ska jag bjuda på bilder, förhoppningsvis fler än det hittills varit!
Hoppas att ni fortsätter följa mig och min familj i min blogg!
V.39
Sen blir det helt klart lite vila också (som typ nu... ;P)!
Veckans graviditetsinformation ska så klart finnas med! Snart är det ju slut på det! =)
Du är på dag 267 av 280. (95,4%).
Du har gått 38 fulla veckor och 0 fulla dagar (v38+0).
Du är i 9:e kalendermånaden.
Du är i 10:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Tors 12 jan 2012
Du har 13 dagar kvar till beräknad förlossning.
Graviditetsinfo
Jag
Min vikt: Förmodligen börjar din vikt plana ut och vissa kvinnor går till och med ned i vikt den sista veckan före förlossningen. (Jag har fortsatt upp till den här veckan, men jag inser att jag nu börjar nå toppen av viktkurvan!)
Magens mått: SF-måttet mäter mellan 35 och 37 cm (Har inte mätt, men jag är iaf inga 37 cm!)
Nu är tiden då man inte gör mycket annat än väntar. (Så sant så! Nu är allt bara en transportsträcka.)
Spänningen stiger - nu är BF-datumet nästan nått. Försök dock inte inrikta dig allt för mycket på just BF-dagen. Bebisen kan komma tidigare, men också senare. Man vet inte vad som sätter igång en förlossning, men teorier finns om att moderkakan signalerar att den börjar stagnera. Moderkakan slutar normalt att växa nu även om den fortfarande fungerar. Oavsett vad som kommer bebisen när den är klar och inte när vi vill.
Du kan känna dig tung och trött och ha kraftiga förvärkar. (Har som sagt kännbara sammandragningar/förvärkar, men inget som gör ont. Trött och tung är absolut två ord som jag kan beskriva mig själv med!)
Livmoderhalsen mognar för förlossningen.
När livmoderhalsen börjar öppna sig rinner slem ut. Ibland ser man att det har kommit en geggig klump av vitgrått slem, ibland ser det mer ut som en slemmig flytning. Vissa märker ingenting. När det börjar komma slem i flytningen kan det vara allt ifrån någon dag, ända upp till en vecka kvar, innan förlossningen startar. Man behöver sova och äta ordentligt för att orka med förlossningen. Om det är första bebisen kan förlossningen ta upp till något dygn och det är inte ovanligt att man förlorar både en och två nätters sömn.
Livmodern tar nu upp all plats i bäckenet och en stor del av buken. Den trycker mot bröstkorgen, och det kan hända att du känner dig riktigt besvärad av graviditeten nu. (Åter igen något jag kan skriva under på! Tänk att någon som är så liten kan upplevas så stor!)
Har du blivit rödflammig i ansiktet, så beror det på att hjärtat och blodomloppet arbetar hårdare än någonsin med.
Veckorna före den beräknade förlossningen upplevs mycket olika av olika kvinnor. Vissa blir deprimerade mot slutet av graviditeten, blir labila till humöret, irriterade och har svårt att få någonting gjort. Andra får en drift att förbereda för barnets ankomst - se om sitt hus, sätter igång med storstädning, lagar mat, bakar och fryser in för kommande behov.
Det ligger en helt färdig bebis i din mage, är det inte otroligt? Nu kan bebisen komma ut vilken minut som helst, men kom ihåg att det är bebisen som bestämmer när det är dags. Om du inte skrivit en förlossningsplan ännu så är det hög tid för det. (Ja, det är helt galet att det ligger en "färdigbakad" bebis i magen! Och vaddå förlossningsplan? Jag har ju inte ens gjort klart förlossningsväskan!)
Bebisen
Bebisens längd: Bebien är ungefär 37 cm långt från huvud till stjärt, medelkroppslängden är 50 cm från hjässa till häl.
Bebisens vikt: 3,2 -3,5 kg. Din bebis ökar nu sin vikt med ca 28 g per dag.
Huvudets omkrets är ca 34,8 cm.
Fostervätskan förnyas var tredje timme och det mesta av lanugohåret har fallit av när födseln nu är nära. Bebisen sväljer hårstråna tillsammans med andra utsöndringar och allt hamnar i matsmältningsapparaten. Det kommer ut som barnbeck vid första tarmtömningen.
I lungorna ökar produktionen av ytaktivt medel ytterligare, samt lungmognaden.
Navelsträngen är omkring 51 cm lång och är ungefär lika lång som din bebis från topp till tå.
Nu kan det vara svårt att märka bebisens alla rörelser.
Hjärtat och levern laddar upp med näring som bebisen kan använda framförallt vid syrebrist under förlossningen. Men även som en reservdepå de första dygnen innan den riktiga modersmjölken kommit igång.
Nu förbereder sig bebisen för ett riktigt marathon, ni ska klara detta tillsammans så försök att hjälpa till så mycket du kan.
Så klart finns det bild på magen även denna vecka!
Nog tycker jag att magen sjunkit en aning sedan förra veckan. Får se vad BM säger på måndag! =)
Dåligt förberedd?
Så här dåligt förberedd var jag definitivt inte förra gången. Med Vincent så hade jag monterat ihop skötbord, spjälsäng, skåp och byrå redan 1,5 månad innan han faktiskt kom (6 dagar efter utsatt datum). Nu är det två veckor kvar innan den här beräknas komma och jag har inte fixat väskan, inte fixat skötbord, inte fixat sängplatsen...
Nu står jag i situationen att jag inte kan fixa sakerna själv, utan är beroende av hjälp, och därmed blir det inte gjort när andan fall på hos mig, utan det ska klaffa med både sambon och hans bärhjälp... Aja, bebis kommer antagligen inte varken före eller på beräknat datum, så än finns det nog tid för både det ena och det andra. Men nog ska det kännas bra att ha fixat iordning, så det bara är att komma hem och vara när bebis väl tittat ut!
Idag hade jag klipptid på förmiddagen. Efter det gjorde vi en sväng på rean och hittade en massa fina klädfynd till kidsen. Kläderna är nu tvättade och det mesta till och med torkat. Hittade lite fins nya kläder. Mycket av det Vincent hade blev ju fläckat av all kräks han presterade, så nog kunde väl bebis få liiite nytt iaf! :)
Nu ska jag luta mig tillbaka och njuta(?) av kvällens skörd av sammandragningar och förvärkar. Hoppas verkligen de trycker ner bebis på plats, så vi får höra att h*n åtminstonne nått ruckbart läge när vi kommer till BM på måndag! Det skulle kännas riktigt härligt att höra att h*n fixerat sig, men sån tur har vi nog inte än!
Julafton
Vi fick med oss jättefina julklappar hem. Vincent bröt ihop en liten sväng när vi sa att vi inte skulle plocka upp alla klapparna i kväll utan att vi kunde spara det till i morgon. Så för att avsluta kvällen lika bra som morgonen började så plockades klapparna fram. Ska väl lägga upp lite bilder en annan dag, så ni får se vår lilla stjärna med alla sina saker.
Bebis fick faktiskt också någon enstaka julklapp. Innan vi åkte iväg till päronen så fick jag och bebis första klappen. En finfin body och en varm och go bebismössa. Kändes perfekt nu när det börjar närma sig ankomstdatumet. Och av sin ena moster och hennes karl så fick bebis en body inför OS till sommaren. Det var en gul/blå kortärmad body med brodyr "I <3 Sweden". Så även om bebis rent fysiskt inte var delaktig i denna jul, så fick h*n helt klart med på ett hörn! :)
Nu ska jag luta mig tillbaka och kika på lite mer Göta Kanal 3 innan det är dax att dorma av i sängen ist!
Ha en fortsatt jättetrevlig julhelg!
V.38
Puffar lite för tippandet här också! Häng på och tippa när bebis ska komma, hur stor den kommer att vara och vilket kön den är! Här hittar ni vart ni tippar http://cathrinlarsson.blogg.se/2011/december/har-ska-det-tippas.html Annars kan ni ju bara bläddra ner ett par inlägg så hittar ni vart ni kan gå in och tippa!
Du är på dag 260 av 280. (92,9%).
Du har gått 37 fulla veckor och 0 fulla dagar (v37+0).
Du är i 9:e kalendermånaden.
Du är i 10:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Tors 12 jan 2012
Du har 20 dagar kvar till beräknad förlossning.
Graviditetsinfo
Jag
Min vikt: (Mer än någonsin tidigare... Och snart ett minne blott hoppas jag!)
Magens mått: Din livmoder är ca 34 till 36 cm. (Jag ligger nu strax under normkurvan. 33 cm fick jag veta hos BM i tisdags)
En del kvinnor upplever att de känner sig nedstämda mot slutet av graviditeten. Orsakerna kan vara en mängd olika saker: oro inför förlossningen, trötthet på grund av sömnbrist och längtan efter att graviditeten ska vara över. Försök att få tid för dig själv och tala med din barnmorska på MVC. (Nä, jag är nog inte mer deppig pga graviditeten, men det är jobbigt att inte kunna röra på sig som man vill. Hjärnan vill en sak och kroppen en annan...)
Många kvinnor upplever en surrande känsla i slidan när bebisens huvud stöter emot musklerna i bäckenbotten och ev. obehag när man sätter sig för snabbt på en hård stol.
Nattsömnen är inte så god som tidigare. Antingen måste du gå upp och kissa eller så sparkar din bebis så att du inte kan sova. (Sover dåligt, svårt att hitta bra sätt att ligga på för att det ska vara bekvämt. Kissar dessutom minst 2 gånger varje natt...)
Allt fler känner förvärkar. Det som skiljer förvärkar från sammandragningar är att värkarna oftare gör ont. Först blir magen hård, precis som tidigare. Men efteråt kan en molande känsla finnas kvar. Smärtan sitter långt ner i magen eller ländryggen och påminner om mensvärk. Långt ifrån alla får någon förvarning om att förlossningen är på gång. För vissa är den första förlossningsvärken det enda tecknet på att det är dags. (Det är superspännande, vilken dag som helst kan det börja kännas av på riktigt! Har mensvärksliknande känningar lite då och då, så det börjar väl närma sig lite sakta!)
Bebisen fortsätter att växa och det kan även du göra. En del ökar med 20 till 25 kg under graviditeten och andra mindre eller mer. (Fy för att behöva gå upp över 20 kg... Jag har gått upp lite mer än hälften av det - och det räcker till gott och väl! Får väl se vad det landar på den här gången, 13,5 blev det förra gången!)
Ha dina favorit kläder på dig, något som inte sitter åt. Tänk på din hållning, en del lutar sig bakåt för att kompensera sin framtunghet, det kan göra dig lite extra klumpig. (Mjukisbyxor eller helst inga byxor alls egentligen, vill ha så lite som möjligt som stramar och begränsar.)
Du kanske känner dig stor tung och otymplig, men håll ut. Målet är inte långt borta. (Det är tur att man vet att det inte är flera månader kvar, för då skulle jag lägga mig ner och gråta - massor! Fortfarande kan jag klä mig själv, även om strumpor och skor är lite jobbigt... Snart är det iaf över!)
Det råder oklarheter om vad som sätter igång förlossningen, men en forskning säger att det är bebisen som bestämmer när det vill komma ut. Man anser då att graviditetslängden finns i din bebis arvsanlag. Det anlaget har alltså bestämts efter vad som är normal graviditetslängd i din och din partners familj. Därför kan din graviditet ofta liknas vid din mammas eller någon nära släktings. Att bebisen vuxit till en viss storlek har ingen direkt betydelse för när förlossningen sätts igång, men moderkakans livslängd spelar in. (Vincent var 6 dagar sen, jag har inga stora förhoppningar om att den här ska komma just något tidigare - men visst finns en liten önskan om att den iaf kan komma på beräknad dag!)
Bebisen
Bebisens längd: Bebien är ungefär 36 cm långt från huvud till stjärt, medelkroppslängden är 49 cm från hjässa till häl.
Bebisens vikt: 3,1-3,2 kg
Huvudets omkrets är 34 cm.
Bebisens vikt ökar snabbt. Den kan växa med upp till 28 g om dagen.
Bebisen rör sig mindre nu. De stora kroppsrörelser du kände tidigare är små stötar från fötter och knän.
Alla inre organ är färdigbildade och i tarmarna finns en grönsvart, klibbig avfallssubstans som kallas barnbeck eller mekonium. Det består av utsöndringar från matsmältningssystemet blandat med lanugohår, gallpigment och celler från tarmväggen. Barnbecket kommer att tömmas ut antingen före eller efter födseln.
Vid det här laget kan din barnmorska förmodligen säga på ett ungefär hur stor bebisen är. Men glöm inte att det bara är en uppskattning. Exakt hur stor den är kan ingen säga innan det föds.
Nu börjar moderkakan åldras och dess uppdrag att förse din bebis med näring är snart avslutat. Då den blir sämre på att överföra näringsämnen så kan det finnas blodklumpar och förkalkade fläckar på dess utsida.
Vid födelsen har din bebis 300 ben i kroppen medan vuxna har 206, flera är ganska mjuka till en början. Vissa av benen växer samman i barndomen.
Bebisens huvud är mjukt och formbart på grund av de s.k. fontanellerna som kan liknas vid rörliga plattor, ännu inte sammanvuxna. Dessa är till för att huvudet skall kunna deformeras något för att enklare kunna passera ut genom födslokanalen. Detta är normal och inte farligt för bebisen, men kan göra att huvudet ser lite underligt ut direkt efter förlossningen, men återgår snart till normal form.
Ögonen saknar ännu tårkanaler, vilka utvecklas först några veckor efter förlossningen.
Att navelsträngen sitter runt bebisens hals är mycket vanligt. Ungefär en femtedel föds så, men det är oftast inga problem eftersom barnmorskan lätt kan lossa den vid födseln.
Bebisen kan födas vilken dag som helst nu. Bara 5% av alla barn föds på sitt beräknade förlossningsdatum.
Om bebisen skulle födas nu räknas det som fullgånget. Den är mogen och väl förberedd för livet utanför livmodern.
Och så klart finns magen med även idag! Och nog tror jag väl att den sjunkit en liten bit sedan sist... =)
Kul! =)
Här ska det tippas!
1. När kommer bebis (datum och ev. tid)?
2. Hur stor är bebis (längd och vikt)?
3. Vilket kön är bebis?
Jag utlyser ingen tävling med något särskilt pris - här är den som kommer närmast som får det fina priset som stavas - Ä R A! ;)
Så kom igen nu, nu gissar vi hejvilt!
De ledtrådar ni har hittills är de som presenterats på vägen;
- Bilderna på magen
- Bebisens hjärtljud
- Beräknat förlossningsdatum (12 januari om ni nu glömt)
Heja på allihop! =)
Den här jäkla föräldrapenningen
Det är ju faktiskt till och med lättare att göra en förskoleplatsansökan - och då har inte ens bebis kommit! Märkligt var ordet!
Men en sak är då klar - innan den här veckan är slut ska jag ha lämnat in en första del av föräldrapenningsansökan! Hur svårt ska det behöva vara liksom!? Jag minns inte ens hur jag gjorde förra gången, men betydligt lättare verkade det vara då iaf...
Aja, nu ska jag ringa ett nytt samtal. Av mina 4 telefon-punkter har jag egentligen bara 1 kvar. Sen är det bara allt annat som man fixar med "när man ändå är hemma". Tror jag ska fixa med lite gallring av härliga(?) mammatidningar. Och det är nästan så att jag ska städa bland mina tidningar Pedagogiska magasinet och Förskolan också... Det går tydligen inte att spara hur mycket som helst... Men det är väl ändå lättare än att göra en föräldrapenningsansökan...
Nej, nu ska bitterheten tvättas bort! Försöka se saker på ett lite mer positivt håll, och försöka lösa saker ist för att hoppas att de försvinner (för det borde dom redan ha gjort om dom kunde!) Och jag inleder med ett besök i köket för att fixa diskmaskinen!
Snart jul
Inser att det bara är en vecka kvar till jul! En högtid med många olika traditioner. I år ska jag bryta en av de traditioner jag växt upp med. Hemma hos mig, när jag var liten, satte vi upp julgranen dagen innan julafton. Det är något som jag tagit med mig in i min egna familj. I år däremot kommer vi sätta upp julgranen redan i helgen, veckan innan. Jag vet egentligen inte varför vi fattade det beslutet, men jag tror det hade att göra med att det inte ska bli så stressigt nästa fredag, då det är dagen innan julafton. Men det blir ju så mysigt när granen väl är på plats, pyntad och lysande... Känns toppen på det stora hela!
Julen är ju en höögtid som man bygger upp en massa förväntan och pirr inför, iaf när man är barn. För mig, som iofs inte är ett barn i den bemärkelsen, börjar nog all riktig förväntan först efter jul. Då ska vi ställa iordning inför bebisens ankomst. Jag längtar massor efter att få fixa på skötbordet, bädda spjälsängen och bädda vagnen. Det ska bli spännande att se hur Vincent reagerar när vi tar bort "den stora" vagnen för honom. Och hur mycket han vill vara med och förbereda inför bebisen. Ibland känns det som att han är med på banan att vi ska få en bebis, men jag tror inte att han faktiskt förstår att det är en person till på väg in i familjen. Slutet på den här lilla resan ska bli spännande, men det blir ännu mer spännande när nästa kapitel börjar - när 3 blivit 4! Och som jag längtar! :)
V.37
Veckans information ser ut så här;
Du är på dag 253 av 280. (90,4%).
Du har gått 36 fulla veckor och 0 fulla dagar (v36+0).
Du är i 8:e kalendermånaden.
Du är i 10:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Tors 12 jan 2012
Du har 27 dagar kvar till beräknad förlossning.
Graviditetsinfo
Jag
Min vikt: (Jag har börjat gå upp mer nu. Kan helt enkelt bero på att jag samlar vätska.)
Magens mått: Livmoderns mått kan vara detsamma som förra veckan. Det kan även vara mindre eftersom att bebisen sjunker mer och mer. Men är du förstagångsföderska kan ditt magmått vara 33 till 36 cm. (Magen är inte måttad sedan förra veckan, men jag ska dit igen på tisdag. Men det är nog ingen stor skillnad iaf, möjligen någon cm, kanske 32 cm är en bra chansning på veckans mått.)
Du fortsätter att gå på kontroll varje eller varannan vecka. (Japp, tror att det tätas ihop till varje vecka den här sista tiden)
Den här veckan är en lämplig tid att gå på studiebesök på den förlossningsavdelning där du tänker föda. (Det är ingen föräldragrupp den här gången, men jag var förbi på förlossningen med en kompis i veckan så visst har jag varit där den här gången också!)
Nu är det vanligt att känna förvärkar. Livmodern blir hård i ungefär 30 sekunder och sedan slappnar den av. Dessa sammandragningar ska inte göra ont. (Jo, både förvärkar och sammandragningar känns av. Inget gör direkt ont, men är lite störande.)
Ofta stiger nu känslan av spänning och förväntan ju närmare förlossningen du kommer. (Det är riktigt pirrigt eftersom det kan bli bebis precis när som helst!)
Försök vila nu inför förlossningen varje dag när du kan för sen kommer du bara få göra det när bebisen vill. (Det är lättare sagt än gjort att vila. Det är så mycket man vill göra! Och när bebis väl är ute antar jag att det blir vila när bebis vill och Vincent är på dagis...)
Den allra sista tiden kan gravida kvinnor få svårt att sova. Kanske kan man se det som en förberedelse inför alla vakna nätter som väntar tillsammans med babyn. (Helt klart svårt att sova! Vaknar flera gånger på natten. Kissnödig, ont av svullna fötter eller händer, halsbränna, hittar inget bra sätt att ligga på osv...)
Det är dags att börja ladda med kolhydrater som pasta och bröd. När förlossningen sätter igång kommer du att förbränna omkring 500 kalorier i timmen. Det kan vara ett riktigt maraton att föda barn och du gör klokt i att förbereda dig grundligt. Vila mycket, ät ordentligt och fyll på med kolhydrater i tanken, så att du klarar hela distansen bättre.
Får du värkar i denna vecka försöker man inte hindra förlossningen från att komma igång. Det finns forskning som tyder på att barnet själv producerar hormoner vilket signalerar att det är för trångt och det leder till start av värkar. (Bara bebis stannar inne till efter midnatt på nyårsnatten! Vill verkligen inte ha en förlossning 2011! Hoppas verkligen att det går vägen! Efter årsskiftet kan bebis få komma när som helst, ju förr desto bättre!)
Bebisen
Bebisens längd: Bebien är ungefär 35 cm långt från huvud till stjärt, medelkroppslängden är 48 cm från hjässa till häl.
Bebisens vikt: Ungefär 3 kg (!)
Huvudets omkrets är 33.5 cm och diametern är cirka 9 cm.
Nu betraktas bebisen som fullgånget och är redo för sin resa till livet utanför livmodern.
Om bebis ligger med stjärten eller fötterna först så erbjuds du kanske en yttre vändning nu. Det vill säga en läkare försöker genom mild massage att vända bebisen så huvudet ligger nedåt mot bäckenöppningen. Det är en fördel om bebisen kommer ut med huvudet först eftersom huvudet är hårdare och större än resten av kroppen. Dessutom går förlossningen lättare. Om det inte lyckas kan det bli aktuellt med kejsarsnitt.
Bebisen tränar sina lungor genom att dra in och trycka ut fostervatten i dem. Lungorna är det sista av bebisens organ som mognar. (Den sista mognaden sker vid förlossningen när bebisen drar in den första luften och blåser upp de små lungsäckarna...)
Moderkakan börjar åldras.
Alla inre organ är färdigbildade. Bebisen gör sig färdigt att födas när som helst.
Underhudsfettet tilltar snabbt i mängd, kinderna är runda och det skrynkliga utseendet är försvunnet.
Självklart finns det bildbevis på den stora, otympliga, men omtyckta, magen!
Dessa graviditetskomplikationer
Sedan helgen har jag haft mer stök med illamående, huvudvärk och lite allmän sjukdomskänsla än någonsin under graviditeten. Känns lite slitigt och jag ska idag ringa och rådgöra med BM då bland annat huvudvärk och vätskesvullnaden (som jag haft ett tag) är två av symtomen för havandeskapsförgiftning (preeklampsi). Skulle vara grädden på moset att behöva få det också... Men men, är det så, så är det. Jag bara hoppas att det inte behövs någon igångsättning före nyår! bebis verkar iaf inte vara besvärad av annat än att det är trångt. Ett blodtryck, blodprov, urinprov och fosterljud på bebis skulle helt klart avslöja om något är på tok.
Förövrigt så har jag nu gjort 90% av graviditeten! Det är ju inte klokt! Och dessutom är det bara 28 dagar kvar till beräknat ankomstdatum! Yes, vi kliver in på upploppet nu känns det som! :)
Min finaste lilla prins! <3
Det kommer nog aldrig finnas tillräckligt med ord för hur mycket jag älskar min fina lilla Vincent. Och frågan är om jag ens kommer att kunna visa det tillräckligt... Det spelar nog egentligen ingen roll hur mycket leksaker osv man köper, det bevisar nog inte så mycket mer än att man har för mycket pengar eller är oekonomisk... Han är iaf det allra bästa som hänt mig. Självklart kommer det lilla syskonet betyda lika mycket, men just nu har jag ju egentligen bara Vimse att kunna pussa och krama på!
Bjussar på lite bilder igen... Känns som att det var ett tag sedan!
Vimse läser tidning med moster Nathalie och Klas. Han var helt uppslukad!
Liten har verkligen blivit stor, han spelar nu mera dator på egen hand. Passande nog fick han för ett tag sedan dataspel med maten på Max, så nu spelar han Kalle Kunskap och Pippi Långstrump. Skulle nog ha velat köpa fler pedagogiska dataspel, så som Kalle Kunskap, Rut och Knut osv... Men det kommer kanske! =)
Familjen Zetterlund-Larsson redo att åka på julbord.
Vincent har gått på barngymnastik igen i höst. På avslutningen när han sprang omkring i sporthallen fastnade han med foten i en skena i golvet (där vikväggen går) och snubblade. Olyckligt nog stod en upp och ner-vänd plint (en låda) framför, på precis lagom distans, så han slog hål i pannan... En akututryckning till en distriktssköterska som lappade ihop lilleman... Ja, så kan det gå när man är pigg och aktiv. Kommer knappast vara den sista gången han kraschar så vi behöver söka upp vård... Men han är tapper den här lilla prinsen. Han berättar själv för sjukvårdspersonalen vad som hänt och blir himla stolt över sin lilla tejpbit i pannan.
Prinsen kastar sig över sin runda mamma och ger henne en jättepuss!
Älskade trollunge!
V.36
Du är på dag 248 av 280. (88,6%).
Du är i vecka 36.
Du har gått 35 fulla veckor och 2 fulla dagar (v35+2).
Du är i 8:e kalendermånaden.
Du är i 9:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Tors 12 jan 2012
Du har 32 dagar kvar till beräknad förlossning.
Graviditetsinfo
Jag
Min vikt: Viktökningen kan variera men bör ligga mellan 11 och 14 kg. (Jag har gått upp 8,8 kg enligt gårdagens vägning, så jag går upp ganska blygsamt.) Nu kan din vikt vara bestående under resten av graviditeten.
Magens mått: Din mage mäter mellan 32 och 35 cm. (I onsdags var vi på besök hos BM och magen var 31 cm då.)
Från och med nu går de flesta på kontroller en gång i veckan eller varannan vecka. (Jag går varannan vecka)
Är detta din första graviditet har bebisen förmodligen fixeras sig i bäckenöppningen nu. Magen sjunker ner och det blir lättare att andas men du kanske behöver kissa oftare. (Bebis är inte fixerad, har inte ens kommit till ruckbart läge, utan är fortfarande med huvudet ner och rörlig.)
Nattsömnen blir ofta avbruten då du behöver ändra läge med kroppen. Det kan hända att du även drömmer mycket och att drömmarna är ovanligt livliga. Många är de tankar som du bearbetar inför förlossningen och den nya familjen. (Ja, mycket vaknande blir det varje natt och jag sover allmänt mycket sämre just nu.)
Nu står livmodern som högst och det kan kännas tungt att röra sig och att sitta. Magsäcken trycks ihop och du kan få halsbränna. Undvik för fet och kryddig mat. Drick bubbelvatten det lindrar. (Jag tar Omeprazol när det behövs, vilket har fungerat bra. Bubbelvatten har jag inte testat i så stor utsträckning, men jag dricker tyvärr alldeles för mycket cola fortfarande...)
Eftersom din livmoder trycker på organen i bukhålan och upp mot bröstkorgen så kan det ibland kännas obehagligt och svårt att andas. Du kan också känna smärta när din bebis sparkar på intilliggande organ. Lyckligtvis så kommer bebisen att sjunka ned och fixeras i ditt bäcken under de kommande veckorna, och då kommer mycket av obehaget och andningsbesvären att avta. (Livmodern är högt upp nu! Det gör riktgt ont när revbenen får sig en och annan omgång! Ser fram emot att magen ska sjunka ner lite så det blir lite lättare att bland annat andas.)
Råmjölk kan läcka från dina bröst. (Inget problem ännu!)
Om vattnet skulle gå, är det anledning till en kontroll på förlossningsavdelningen även om du inte är i värkarbete. Om graviditeten varit normal behöver du inte oroa dig för barnet det är moget för att klara ett liv utanför livmodern. (Det är jätteoverkligt att det kan vara dax precis när som helst! Tror dock inte att det kommer att hända något före nyår ändå, men man VET ju aldrig! 32 dagar till beräknad förlossning - 32 DAGAR! Superspännande att få utöka familjen med en underbar liten skrutt till! Och dessutom är det SNART!)
Bebisen
Bebisens längd: Bebien är ungefär 34 cm långt från huvud till stjärt, medelkroppslängden är 47 cm från hjässa till häl.
Bebisens vikt: Barnets medelvikt är 2,6-2,8 kg.
Huvudets omkrets är 33 cm.
Navelsträngen är tjock som en tumme och cirka 50 centimeter lång.
Vid det här laget har du märkt att bebisens rörelser har förändrats, vilket beror på att det är trångt i livmodern. Du känner antagligen bara benen och fötterna som sparkar, huvudet som studsar mot bäckenbotten och armarna med svagare rörelser. Dock brukar rörelserna upplevas som kraftfullare och tydligare. Ofta kan man se konturerna av en armbåge eller häl som putar ut mot huden. Även om rörelserna ändrar karaktär bör ingen dag förflyta utan några livstecken från bebisen. Kontakta din MVC inom 72 timmar om rörelserna minskar i antal.
Nu avslutas ett kritiskt stadium av hjärnans utveckling, den är färdigväxt och mogen för livet efter förlossningen.
De flesta bebisar ligger nu i rätt ställning inför födseln, med huvudet neråt.
De sista veckorna ska bebisen äta upp sig för att klara livet utanför livmodern.
De sista veckorna kan vara tröttsamma. Din bebis kommer att vara tre gånger så tungt vid födseln jämfört med vad det var i v.28.
Bebisens ansikte har blivit rundare och ser nu mjukt och knubbigt ut. Bebisens huvud är fast men inte hårt, eftersom det behöver vara något formbart för att kunna passera ut genom ditt bäcken. Trycket på bebisens huvud kan göra att det ser tillplattat eller toppigt ut diret efter förlossningen, men det kommer att gradvis försvinna och gå tillbaka till normalt.
Bebisen börjar förbereda sig på att födas. Den tränar andning, men inte när den sover djupt. Bebisen har nu längre perioder av både sömn och aktivitet. Den rör sig lika ofta som förut men kan inte ta ut svängarna på samma sätt. Därför upplever man ofta att den puffar och gör svepande rörelser.
Förlossningen är jobbig även för bebisen När livmodern drar ihop sig som mest går inget blod med syre och näring in till den och man kan säga att den får hålla andan under några sekunder. Men bebisen har tidigare lagrat extra näring som det kan använda. Denhar också lagt på sig fett under huden för att det inte ska bli kallt när det kommer ut i en betydligt svalare värld. Underhudsfettet fungerar också som energireserv den första tiden efter födseln.
Föds din bebis i vecka 36 klarar den sig oftast alldeles utmärkt.
Bilden av magen är inte helt enligt de andra. De andra bilderna är tagna på morgonen, den här är tagen nu i kväll. Med andra ord så är de andra bilderna på fastande mage och den här raka motsatsen! =P Får väl se om magen "krymper" till på fredag, då jag ska vara i fas igen!
med Vincent såg det ut så här -->
V.35
Du är på dag 239 av 280. (85,4%).
Du har gått 34 fulla veckor och 0 fulla dagar (v34+0).
Du är i 8:e kalendermånaden.
Du är i 9:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Tors 12 jan 2012
Du har 41 dagar kvar till beräknad förlossning.
Graviditetsinfo
Jag
Min vikt: Du har antagligen ökat mellan 11 till 13 kg nu i vikt. (8,8 kg har jag gått upp iaf... Så även om jag känenr mig enorm så skvallrar iaf inte vågen om det!)
Magens mått: Ditt totala fundusmått är nu ungefär 31-35 centimeter. (Jo, 30-31 cm är det nog)
Nu ökar man snabbare i vikt, upp till drygt ett halvt kilo varje vecka. Av det går cirka 300 gram till barnet. Om man ökar väldigt mycket i vikt kan det bero på att man samlar på sig vätska. Det är vanligtvis normalt men kan även vara ett av flera tecken på en komplikation.
Mot slutet av graviditeten går man på fler besök hos barnmorskan för att till exempel upptäcka om blodtrycket stiger. Många får halsbränna, magen känns full nästan hela tiden och det är svårt att hitta sköna ställningar på natten. (Det är inte alls en underdrift med halsbränna, full mage och svårt att hitta bekväma positioner i sängen. Det är inte en natt som inte är ostörd. Det är ju jättebesvärligt att ens vända på sig!)
Det är inte ovanligt att modern får ont i ryggen eller bäckenet i det här stadiet. Anledningen är att ligamenten och musklerna i korsryggen har mjukats upp av graviditetshormonet relaxin. Även barnets tyngd påverkar bäckenet att vidga sig inför förlossningen. (Ibland ilar det i bäckenet, men det är väl som det ska då! Skönt att bebis och kroppen gör sig redo!)
Bröstvårtorna blir större och brösten tyngre. Kolostrum, eller råmjölk, kan läcka ur dina bröst fast ditt barn ännu inte är fött. Det är kanske dags att köpa en stödjande amningsbehå. (Ska nog ta och prova mina amningsbehåar, de kanske inte ens passar!)
En del kvinnor kan känna sig stora, klumpiga, oviga och rent av oattraktiva. Du kan känna dig trött, otålig och gnällig. (Haha, AMEN! ;) )
Sex behöver inte alltid innebära samlag, graviditeten är ett utmärkt tillfälle att utforska andra former av njutning. Du kan ha stort behov av att bli hållen i en öm och trygg kroppskontakt. En del kvinnor njuter av sin sexualitet som aldrig förr, samlag kan aldrig skada barnet!
Bebisen trycker överallt. Du kan ha svårt att sova och sitta. Du kan känna dig irriterad. Försök hitta en sovställning som passar dig. Till exempel kan du ha en kudde mellan benen när du sover, ända från knät ner till fötterna, då hålls bäckenet parallellt. Du kan även be din partner bulla upp bakom din rygg.
Under slutet av graviditeten är det vanligt att värkarna ändrar sig en aning, ibland kan det kännas som om lungorna trycks uppåt och man får svårt att andas för en stund. Det kan vara svårt att skilja förvärkarna från riktiga värkar. De kan komma tätt och upplevas som intensiva, ett sätt att särskilja dem är att ta ett varmt bad, det får förvärkar att avta medan riktiga värkar fortsätter. (Har nog inte så mycket värkar, men sammandragningar ganska ofta!)
Nu står magen som högst för att snart sjunka ned lite. Då blir det lite lättare att andas igen.
Det är viktigt att prata igenom förlossningen med sin partner och vilka förväntningar ni båda har. Även om ni tror att ni är överens kan det vara bra att verkligen stämma av och se att det är så. (Kanske kommer snart, det känns fortfarande så avlägset!)
Det är lätt att bara fokusera på förlossningen, men kanske kan det vara dags att läsa på lite om amning och livet efter förlossningen.
Bebisen
Bebisens längd: Bebien är ungefär 33 cm långt från huvud till stjärt, medelkroppslängden är 46 cm från hjässa till häl.
Bebisens vikt: Barnets medelvikt är 2,3-2,6 kg.
Huvudets omkrets är ungefär 32 cm.
Barnets centrala nervsystem håller på att mogna, matsmältningsapparaten är nästan färdigbildad och lungorna är vanligtvis helt färdiga. Risken för andningsproblem om barnet föds nu, är mycket mindre jämfört med för några veckor sedan.
90% av alla barn som förds i denna vecka överlever utan några allvarliga men.
Nu börjar barnets armar och ben bli knubbiga och fina.
Barnet har väldigt lite rörelseutrymme så det fyller ut nästan hela livmodern och tvillingar är ännu mer trångbodda.
Barnets hud blir mer rosafärgad genom inlagring av underhudsfett.
Om det är en pojke så har testiklarna vandrat ner i pungen.
Tarmen är full av en grönsvart massa, en slags bajs som består av hudavlagringar, som barnet får i sig när det svalt fostervatten, galla och tarmsaft.
De flesta barn ligger med huvudet nedåt. När barnet har ställt in sig på rätt sätt känner många en lättnad. Nu börjar det bli mer verkligt, snart kan barnet komma. (Precis så upplever jag det!)
Din bebis kan blinka, flytta sig, kissa, svälja fostervätska och kan även få lite hicka.
Barnet är väl medveten om förvärkarna, men det tycks inte vara obehagligt på något sätt.
Nu reagerar barnet olika på mammas, pappas samt främmande personers röster.
Och självklart har jag nu med magbild - både från förra veckan och den här veckan!
V.33+2 (förra veckans bild)
V.34+0 (bild från idag)
Formsvacka, men tillbaka på banan!
Idag är nyheten min underbara prins Vincent! Idag ringde vår Umeå-läkare Ulrika för att meddela de riktiga svaren på kontraströntgen och urinprovet som gjordes i Umeå v.44. De har nu analyserat bilder och urinprov noga och kommit fram till att det inte finns någon aktiv cancercellstillväxt på ena binjuren (som dom tittat lite extra på eftersom det är där tillväxten syns), att den tillväxt som syns lika gärna kan vara en godartad tillväxt. Det är tydligen inte helt ovanligt att det kan omvandlas till godartade tillväxter. Det var iaf inget dom skulle göra något åt nu, inga biopsier eller andra extratester. Det de vill göra är att göra lite tätare kontroller en sväng igen, för att hålla koll på vart det tar vägen framöver.
Detta var ju helt klart det bästa som kunde hända i det här läget, vi är galet lättade för stunden och kan nu officiellt pusta ut över jul och nyår. Vi ska dessutom kunna utöka familjen med det väntade lilla syskonet innan nästa kontroll eftersom jag fick vara med och styra lite när den ska ligga. Tanken var att nästa kontoll skulle ligga kring när bebis beräknas anlända, men vi bestämde att vi kör i slutet av januari istället så kanske vi lyckats vräka den lille karamellen innan!
Jag satt på Törners café och fikade med Sandra när hon ringde. Jag och Sandra hade nyss fikat klart, men efter det här samtalet firade vi med lite extrafika. Hon skålade i te och jag i coca cola! ;) Sen byggde jag på det lilla firandet med lite shopping till mina små underbaringar. Den större fick två nya mössor. En i aktuell storlek och en i lite större storlek. Det var 40% rabatt på Babyproffsen, så det var givet! =) Den mindre fick en "overall-påse". Har varit sugen på en då det är ett smidigt plagg under vintern när man fraktar henom i babyskyddet. Det som talat emot ett inköp är att de i nypris kostar nästan 300 kr på Lindex och HM... Det kändes det inte riktigt värt. Men så kom Lidlreklamen med den glädjande nyheten att de skulle sälja en sån variant av plagg för 99.90! Ok, den är betydligt tunnare än de tjockfodrade modellerna från Lindex och HM, men den duger åt oss! Det kanske är så att vi kan klä ett extra lager under ist! Priset var iaf jättemycket mer humant!
Nu ska jag snart göra kväll, ladda inför veckans sista arbetsdag. Har mitt arbetspass på eftermiddagen, 13.30-17.30, vilket kan resultera i att vi kanske kan ha en liten sovmorgon. Går det åt skogen får vi se om jag tar med mig sambon upp till stugan en sväng. Vincents vinterleksaker ligger i förrådet där uppe och nu när vintern står för dörren igen så känns det lockande att ha grejorna hemma ist! På lördag ser det ut som att det ska snöa en massa igen! =) Blir det inte stugan så blir det väl lite vila ist!
Nu blir det iaf lite medicinering och sedan blir det att få somna med en bra känsla efter den här dagen! =) Tänk att man kan få en så bra dag - fika med en fin vän, ett underbart samtal med en läkare, bra shopping och i allmänhet en rätt bra dag! Idag spelar det ingen roll att jag har ont och är trött - det har verkligen varit en BRA DAG! =D