V.18

Och då klev jag in i v.18 då. Det går undan, om två veckor har jag gjort halva tiden! Förra veckan var vi till barnmorskan och vi lyssnade på hjärtljuden. Det kändes jättebra eftersom jag fortfarande inte känner av bebisen. Ser fram emot sparkar och bök!

Veckans information ser ut så här iaf!

Du är på dag 120 av 280. (42,9%)

Jag
Om det är din första graviditet kan det vara bra att veta att det inte är magen som kurrar utan barnet som rör sig. Nu kan du vara riktigt säker på att det finns en baby där inne.
Vid det här laget är du förmodligen lika pigg som innan graviditeten och det är möjligt att sexlusten ökar. Höga östrogenhalter i din kropp får blodmängden i bäcken- området att öka. Detta bidrar till att du oftare och snabbare än vanligt blir sexuellt upphetsad. Varsamma samlag under graviditeten är helt riskfritt, men kontakta din MVC om du är orolig.
Vikten har ökats till mellan 4 och 6 kg, men det är bara början. Ät rätt så behöver du inte oroa dig för onödiga kilon.
Du kanske börjar få ryggbesvär, blir täppt i näsan eller svårt att röra dig som du vill. Det börjar helt enkelt kännas att du är med barn!

Bebis
Det 16 veckor gamla barnet är nu 12,5-14cm långt mellan huvud och stjärt och vikten ca 200g.
En enormt aktiv period börjar med rejäla träningspass. Han eller hon vrider och vänder på sig, sparkar och slår. Bebisen kan rynka på pannan och göra grimaser.
Små luftbubblor som kallas alveoler eller lungblåsor bildas nu i lungorna.
Fingrar och tår ser alltmer färdiga ut, och de virvlar och ränder som utgör barnets unika fingeravtryck börjar framträda.
Nu ligger ögonen i rätt läge och i tarmen har barnets första avföring samlats - barnbeck.
Om det skall bli en pojke så bildas prostatan nu. 
En del basreflexer börjar utvecklas nu som till exempel sugreflexen och bebisen vänder ryggen till om magen utsätts för ljus. Hjärnans första kritiska stadium är nu över.Jag glömde helt bort att fota magen idag! Får göra det i morgon helt enkelt! =)

Hemma från semestertrippen

Förra fredagen åkte vi ner till svärföräldrarna i Älvängen. Jag och Vincent var där till på torsdag morgon då jag, Johan och Vincent åkte till Ullred för att göra en liten shoppingstund på GeKå's. När vi åkte därifrån åkte vi till Falkenberg där jag och Vincent gjorde en mellanlandning i några dagar. I går, söndag, åkte vi hem från södern efter en härlig semestervecka!

Vi hade en superhärlig start på vår semester. Förra fredag, mitt på dagen, ringer specialistmödravården till mig. Det är nämligen så att jag är gravid igen och vi fick en remiss, skriven på vår önskan, till specialistmödravården för fosterdiagnostik. Vi ville se om det skulle vara så att detta lillasyskon bär på samma sjukdom som Vincent gjorde. Jag fick iallafall veta att dom inte kunde se något sådant och därmed blåste vi av diagnostiken.

Jag är gravid i v.17 (går in i v.17 idag) och anledningen att det dröjt med dessa glada nyheter är för att vi väntat på fosterdiagnostiken. Nu när den inte blir av så kan jag släppa graviditeten offentlig vilket känns superbra! Vi ska få en till liten underbar gounge och vår underbara Vincent ska bli storebror till en liten syster eller bror. Vi är glada allihop kan jag lova!

När jag väntade Vincent bloggade jag om utvecklingen och det tänker jag nog göra den här gången också! Det är härligt att sätta ord på vad som händer, reflektera över vad som faktiskt händer i magen. På onsdag, 20 juli, ska vi till barnmorskan och få möjlighet att lyssna på hjärtljuden för första gången. Känns rent av underbart! Känner inte av bebisen just något än, men jag ser fram emot att det börjar röra sig på riktigt. Och snart är det dax för ultraljud också, det är underbart att få både höra och se bebisen!

Hur som helst, informationen för den här veckan lyder;

Jag;
Ökad svettning är vanligt hos mamman, vilket beror på ökad blodmängd. (Japp, så är det... Brukar inte ha så stora problem med det i vanliga fall men nu känns det som att jag ska flyta bort lite då och då...)
Många kvinnor blir även täppta i näsan.
Vidare kan slidan avge en ökad mängd sekret.
Behovet av att kissa ofta bör ha gått över vid det här laget (Dock inte för mig... Känns som att jag är kissnödig mest hela tiden)

Bebis;
Ditt barn är 11-12cm långt från huvud till stjärt och väger ca 150g.
Huvudet är visserligen stort ännu, men det börjar se mer proportionerligt ut.
Ögonen är fortfarande slutna, men de har blivit större och ögonfransar och ögonbryn har blivit längre. Underhudsfett börjar lagras, det hjälper till att hålla värmen samt ger energi.
På huvudet växer mer och mer hår.
Alla fingrar och tår har nu fått pyttesmå naglar.
Det lilla hjärtat pumpar runt ungefär 24liter blod per dygn.
Barnet blir medvetet om ljud utifrån och kan reagera på dem.
Bröstkorgen hävs och sjunker när det tränar sin andning.
Barnet befinner sig nu i den övre delen av livmodern och väger mer än moderkakan.
Utifrån sett är barnet mitt emellan blygdbenet och naveln.

Och självklart ska jag bjuda på en magbild! =) Bilden är tagen idag.


Med Vincent såg jag ut så här i samma period


Det var väl min uppdatering för den här gången. Framöver ska jag bjuda på lite bilder från semestern, men bilderna är inte överförda ännu... På återläsande! =)

Semestern är nära

Har bara en arbetsvecka kvar att göra innan det är dax för semster. Min första semester efter att jag fått "ett riktigt" jobb! =) Känns riktigt toppen! Det är som sagt bara en vecka kvar, till 4 veckors återhämtning. Hoppas att förkylningen ger upp innan dess, är ju inte så jätteskoj att inleda semestern med en förkylning... Vi ska resa bort en vecka, och vara oplanerade de 3 andra, får se vart vi tillbringar dom.

Vi ska iaf göra somamren härlig för Vincent. Han ska få träffa släkten som han inte träffar så ofta, och hans ska få en massa härliga sommarminnen, utflykter, och självklart ska vi följa hans önskemål. Han vill bland annat gå på Jamtli mest flera gånger i veckan, och jag har ju ett årskort där nu, så det ska vi absolut fixa! Badhuset är ett annat ställe han vill till och det är ju också fullt möjligt att lösa. :)

Jag tror på en härlig sommar!

Idag ska Vincent med sin pappa till Lillsjön och fiska (håva) efter grodyngel! Och jag ska ner på stan och fika med goda vänner! Bra dag, för oss alla, med andra ord! :)

RSS 2.0