V.26

Veckorna rusar fram, vilke tär jättehärligt. Idag, bara för någon timme sedan sparkade bebis loss i magen och det ska bli så spännande att få ytterligare en liten individ till familjen! Förkylningen och foglossningen gör mig hängig och lite deppig, men det är skönt att bebis verkar må bra trots att inte jag gör det!

Veckans info;

Du är på dag 176 av 280. (62,9%).

Du är i vecka 26.
Du har gått 25 fulla veckor och 0 fulla dagar (v25+0).
Du är i 6:e kalendermånaden.
Du är i 7:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester två.
Beräknat förlossningsdatum Tors 12 jan 2012
Du har 104 dagar kvar till beräknad förlossning.

Jag

6 cm ovanför naveln kan du känna livmodern som är mellan 24 och 27 cm från blygdbenet till toppen. Viktökningen är omkring 7 och 10 kg.
Jag vägde mig i morse och utifrån startvikten som registrerades hos BM så har jag bara gått upp 3,3 kg, vilket är ungefär som med Vincent.

Du kan bli trött i ryggen, känna av trötthet, kramp i benen, tryck mot bäckenet och du kan bli varm och svettig. Det är vanligt att man får häftig kramp i till exempel vaderna när man är gravid, ofta när man sover. Undvik att sträcka på tårna. Om man trots allt känner en begynnande kramp kan man motverka det genom att vinkla foten uppåt eller trycka den mot fotändan av sänggaveln.
Tröttheten märker jag av, men hr inte haft några problem med kramp ännu. Hade inte så mycket problem med det när jag väntade Vincent heller. Sendrag hade jag senare under graviditeten vid några tillfällen.

Förmodligen passar inte dina vanliga kläder längre, för nu börjar du lagra fett kring bröst och höfter.
Definitivt är brösten större men höfterna har jag inte tänkt så mycket på eftersom jag har mina härliga mammakläder som sitter så bra!

Graviditetsstrimmor på mage och bröst bör dyka upp nu, om du alls kommer att få några.
Inga ännu, men med Vincent dök de upp under den sista månaden.

Ditt hjärta och dina njurar jobbar hårt för att hålla igång blodcirkulationen, och ta hand om den ökade mängd vätska som finns i kroppen.

Det är inte ovanligt att du får ryggproblem och måste vila mer. Be din partner om massage, avlasta genom att ligga på golvet med underbenen på en stol.
Eftersom jag inte bara är gravid utan även sjuk just nu så vilar jag så mycket jag kan! Och fogarna knakar och knäpper när jag rör mig... Jätteskönt....

Bebis
Barnet är ca 23 cm långt från huvud till stjärt och väger ungefär 900g.
Ryggraden blir starkare och smidigare, för att den skall orka bära kroppen.
Lungorna utvecklas alltjämt och barnet har lärt sig att både andas in och ut.
Med lite tur kan man höra barnets hjärtslag genom att någon lägger örat mot din mage.
Ögonen är nu färdigbildade.
När barnet hör ljud reagerar det med högre puls, och spelar du musik kan det hända att hon/han rör sig i takt.
Det finns studier som visar att barnet reagerar på beröring runt denna vecka.
Nu är barnets hud lite tjockare och inte lika genomskinlig längre.


Det är häftigt vad mycket som händer i kroppen - saker man inte alls märker av men som egetnligen är enorma! Tänk att det växer en liten liten människa i magen! Det är ju helt otroligt egentligen!

På tal om mage så bjuder jag på en magbild även idag. (även om den inte blev jättebra ;) )
   

På onsdag är det dax för ett läkarbesök då jag ska konsultera en läkare kring foglossningarna. Återkommer jag inte innan, så gör jag det efteråt. På något vis är det skönt att få dokumentera lite. Det är kul att titta tillbaka efteråt...
Förra gången skrev jag så här; http://cathrinlarsson.blogg.se/2008/may/ater-igen-en-babyblogg.html inte så stor skillnad kanske, men lite iaf. ;)


Förkyld - igen....

Fasen, jag har gått och blivit förkyld igen! Tvärtäppt i näsan, snorig, känner mig hängig, huvudvärk och en kraschad mage... Grattis, det är bara 3 veckor sedan sist... =( Kämpar på med att bli frisk, men satsar på att göra det hemma istället för på jobbet nu iaf. Men dessa virus är som inte alltid så mycket att göra något åt...

I morgon ska jag se till att njuta av hemmavistelsen. Ska efter lämning på dagis gå hem och gosa ner mig och titta på film och dricka varm oboy och äta ostmacka! ;) (Kanske blir sånt redan i kväll....) Kände mig iaf grymt glad över att Vincent valde att sova till 7.40 idag! Det var en härlig sovmorgon! Hoppas han tänker på det i morgon också! =)

Nu är det dax för alvedon och nässpray...

V.25

I fredags klev jag alltså in i v.25. Och det är därmed "bara" 15 veckor kvar innan det är dax för en lite försenad nyårskaramell! Helgen har vi spenderat i stugan och jag till största del i soffan - vilket har varit toppen för mina fogar! Har varit i det närmaste smärtfri i helgen vilket har varit toppen! Hoppas det fortsätter så här, det skulle vara helt förträffligt!

Även denna vecka händer det saker...

Du är på dag 171 av 280. (61,1%). (Räknat på idag söndag)

Du är i vecka 25.
Du har gått 24 fulla veckor och 2 fulla dagar (v24+2).
Du är i 6:e kalendermånaden.
Du är i 7:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester två.
Beräknat förlossningsdatum Tors 12 jan 2012
Du har 109 dagar kvar till beräknad förlossning.
 
Jag
Placeringen av livmodern är vid denna tidpunkt ungefär 2-3 fingerbredder ovanför naveln, stor som en fotboll ungefär. Barnmorskan mäter magens mått på ett speciellt sätt som kallas symfys-fundus mått. Man mäter det från blygdbenets topp upp till livmoderns övre del. Siffran skrivs upp och bildar sedan en alldeles egen tillväxtkurva. Man mäter även sitthöjden på barnet, genom att mäta avståndet och blygbenet och övre delen av livmodern.
23 cm hade jag i SF-mått i onsdags

Vid den här tidpunkten är det vanligt att man får höra barnets hjärtljud på barnmorskemottagningen för första gången, genom en apparat som gör att ljudet hörs i hela rummet. Barnets puls ligger omkring 150 och hjärtljudet låter som en galopperande häst.
140 slag låg pulsen på den här gången, och bebis var ovillig att bjussa på hjärtljuden...

Om du oroar dig inför förlossningen är det dags att börja fundera över hur du kan förbereda dig och vilken hjälp du vill ha.
Har ingen oro ännu, men ska väl snart börja sätta mig in i förlossningens skede. Det känns långt borta fortfarande!

Som partner till en gravid kvinna börjar graviditeten också bli mer påtaglig. Vissa kan känna av liknande symtom som kvinnan har haft, till exempel illamående och viktuppgång.
Blivande föräldrar kan börja fundera över om man vill gå någon föräldrakurs och eventuellt anmäla sig till det.
Den här gången står Johan ganska utanför. Vi blir inte erbjudna någon föräldragrupp då det är vårt andra barn. Samtidigt som det känns väldigt annorlunda att få ett syskon...

Om du har extra tungt arbete kan du ha rätt till gravidpennning (tidgare havandeskapspenning) från 60 dagar innan beräknad förlossning. Vill du kunna planera i god tid kan du skicka in din ansökan om gravidpenning redan nu till försäkringskassan.
Ska göra klart den ansökningen antingen i kväll eller i dagarna. Det är lite detaljer i arbetsbeskrivningen som ska slipas bara...

Bebis
Ditt barn är nu ca 22cm långt mellan huvud och stjärt och väger runt 800g.
De flesta av barnets organ är färdigutvecklade vid denna tidpunkt och barnet kan nu överleva om det skulle födas. För tidigt födda barn har emellertid svårt att hålla värmen och lungorna är långt ifrån färdigutvecklade.
Det kan ta tag om sina fötter och knyta nävarna.
I lungorna bildas allt fler blodkärl och näsborrarna börjar öppnas.
Barnets benkärnor blir hårdare.
Barnets livlina - navelsträngen är tjock och elastisk med innehåll av två artärer och en ven. Dessa blodkärl ligger inbäddade i en tjock geléartad massa som hindrar dem från att trassla ihop sig. Detta är ett sätt att säkra blodflödet mellan moderkakan och barnet och dess livgivande funktion.
De permanenta tänderna bildas långt in i tandköttet men kommer inte att bryta fram förrän barnet börjar tappa sina mjölktänder i sexårsåldern.
Könsorganen för både pojkar och flickor är färdigutvecklade.


Veckans magbild


Jämfört med graviditeten med Vincent


Magens form skiljer sig något, jag ser större ut den här gången bland annat - men det är bara de extra utgångskilona skulle jag tro, för SF-måttet är lika stort... Spännande att följa magen, förändringar och jämförelserna med förra - tycker jag själv iaf!

BM-besök

Efter att fogarna stökat en hel del och gett mig en del obekväm smärta så var dagens barnmorskebesök riktigt efterlängtat. Vi pratade foglossning och vad som var realistiskt att orka med under graviditeten. Inget av det hon sa var egentligen något nytt, jag visste redan om det och Johan har varit på mig om mycket av det också redan. På något vis så kan jag inte riktigt falla in under det jag så väl vet, varför är det så svårt att svälja sin stolthet och inse att man faktiskt inte är någon stålkvinna? Visst har jag en t-shirt som det står Super Mom på, men det vet ju jag också att det är ironi och enbart för skoj skull...

Jag måste sluta pressa mig själv till bristningsgränsen helt enkelt, för ingen blir lycklig om jag ska tillbringa de sista månaderna gråtandes, helt utslagen eller med något annat trötthets(utmattnings)symtom!

Det hela resulterade iaf att jag lovade att ta det lite mer lugnt och vara väldigt tydlig om vad jag känner och hur jag känner mig. Och om 2 veckor ska jag träffa en läkare och prata om min foglossning och min trötthet, får helt enkelt se vad det mynnar ut i. Och ytterligare en vecka bort ska jag på nytt BMbesök.

Dagens BMbesök innehöll inte bara den ovanstående diskussionen. Vi fick ju höra det underbara lilla hjärtat också! Tänk att ett ljud, påminnande om ett ånglok eller en galopperande häst, kan vara så fantastiskt att höra! Vincent gillar också att höra bebisen. Första SF-måttet togs och det ligger ungefär lika som medan jag väntade Vincent. HJärtljuden hade gått ner till samma som med Vincent, dvs 140 slag/minut, men h*n var inte så samarbetsvillig att låta oss höra så det var inte helt lätt att uppfatta. Blodtrycket ligger också ungefär lika som med Vincent.

Vi tog nya blodprover också. Det kunde eventuellt vara så att jag kunde behöva lite järn, eftersom jag har lite stök med tröttheten. Hon skulle höra av sig om det var något knas på proverna, och hittills har jag inte hört något så jag antar att det inte var något särskilt med det. Hon hade en teori om att allt som hänt efter förra graviditeten tillsammans med att jag jobbar heltid, har en aktiv son hemma och dessutom har smärtproblem kan vara en god förklaring på tröttheten. Att jag inte ska tro att jag har så mycket ork kvar hemma när jag jobbat en hel dag. Hon sa också att eftersom jag burit barn en gång så ÄR kroppen lite mer sliten än första gången. Och det verkar väl som att de förklaringarna är de mest logiska eftersom blodvärdena verkade ok.

Provtagningen var iaf inte alls så bekväm idag. Stucken i båda armarna och tyvärr blev andra sticket en lite mer smärtsam historia så här efteråt. Blev ett mindre bekvämt blåmärke med en utgjutnad.... Tur att det brukar gå till sig snabbt. Jag var lite motvillig att släppa ifrån mig blodet... Får satsa på att samarbeta lite bättre nästa gång!

Nu ska jag iaf se till att vila lite, snart är det dax att äta lite också... Har inte ätit på måååånga timmar nu!

V.24

Ytterligare ett steg mot målet. En vecka till har inletts och det är härligt att man närmar sig målet. Dels för att jag så mycket ser fram emot att få ytterligare ett barn i familjen och dels för att jag ser fram emot att få tillbaka min kropp. Nog för att jag trivs jättebra med att vara gravid, men det här med foglossningar osv är inte alls lika bekvämt. Har haft en tuff helg både fysiskt och mentalt. Men men, det är väl ett moment att gå igenom. Snart är allt detta ett minne blott och man börjar längta ett barn till! ;)

Veckans information lyder;

Du är på dag 164 av 280. (58,6%). (räknat från idag, söndag)

Du är i vecka 24.
Du har gått 23 fulla veckor och 2 fulla dagar (v23+2).
Du är i 5:e kalendermånaden.
Du är i 6:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester två.
Beräknat förlossningsdatum Tors 12 jan 2012
Du har 116 dagar kvar till beräknad förlossning.

Jag
Om du hittills inte funderat så mycket över det här med att vänta barn, blir det mer uppenbart nu när magen blir större. Du har nu gått upp 5–7 kilo, vissa ännu mer.
Det är vanligt med ryggproblem, till exempel att du känner dig trött eller har ont i svanken. Foglossning är en annan vanlig åkomma under graviditeten. Det beror på att brosket i fogarna som håller ihop bäckenbenen luckras upp något av graviditetshormonerna för att ge plats åt barnet när det sedan ska födas. Man blir överrörlig i bäckenlederna och kan få smärta och inflammation när bäckenbenen gnider mot varandra. Skulle det drabba dig får du försöka ta det lugnare och anpassa dig till vad kroppen klarar av. Efter förlossningen är det extra viktigt att inte belasta bäckenet för mycket genom att till exempel bära tungt, på så sätt kan fogarna läka.
Man kan känna av hur livmodern drar ihop sig och blir stel ibland, så kallade förvärkar, livmodern tränar på detta sätt upp sig inför förlossningen. Ibland kan vibrationer eller gropigt underlag från när man åker bil framkalla förvärkar, men det är helt naturligt.
Nu går det att höra barnets hjärta med ett vanligt stetoskop. Någon
Om du inte börjat träna dina muskler i bäckenbotten, så är det hög tid. Bäckenbottenmusklerna börjar tänjas ut, vilket kan leda till att du läcker urin när du hostar eller skrattar. Denna muskelgrupp används inte i dagliga aktiviteter och det kan därför vara svårt att veta om man tränar rätt. 
Hormonnivåerna i kroppen börjar plana ur och humöret brukar jämna ut sig. Många känner sig lugnare och gladare.
Livmodern når nu ovanför naveln.

Bebis
Vikten har ökat markant på senare tid och barnet väger nu runt 600-700 gram och är cirka 30 centimeter långt. Barnet ska de resterande veckorna femdubbla sin vikt.
Nu utvecklas svettkörtlar, men huden är fortfarande så pass tunn med bara lite fett så det ljumna vattnet är perfekt. Naglar på både fingrar och tår börjar växa ut.
Skulle barnet födas nu har det 20-25% chans att överleva. Det är fortfarande litet, finlemmat och alldeles hårigt.
I kroppen har vita blodkroppar börjat bildas och dess funktion är att bekämpa infektioner.
Lungorna fortsätter att utvecklas och luftvägarna formas till rör för att kunna ta in och stöta ut luft. Blodkärl och lungblåsor utvecklas i lungorna och mellan dessa kommer så småningom utbyte av syre och koldioxid ske. I lungorna börjar också ett ytspänningsnedsättande medel att bildas. Dess uppgift är att hindra lungblåsorna från att klibba ihop.


Och i vanlig ordning bjuder jag på en magbild från i fredags!

Trött och mosig

Är inne i en period som mest bara innebär trötthet. Vet inte om det är dåliga värden eller om det är ren och skär trötthet. På onsdag nästa vecka är det dax för ett nytt besök hos barnmorskan, och då ska det tas blodprover igen.

Förövrigt har jag börjat på en datakurs genom jobbet. Inledningsvis känns det otroligt simpelt, men jag tror väl att det ska bli svårare, iaf sista uppgiften förväntar jag mig att det ska bli lite tyngre. För att hålla mig lite optimistisk, eftersom jag egentligen är pessimistisk och inte vill gå, så tror jag nog att jag kan ha glädje av något av programmen rent privat! Och då har det helt klart fyllt ett syfte för mig. Inte nog med att jag har nytta av det i mitt yrke, så kan jag öva och experimentera även privat! Kanon!

Håller på att natta min lilla gos som mest bara ropar "Mamma! Jag vill ha du jättemycket!". Jag för min del vill väl mest bara luta mig tillbaka och koppla av en stund innan jag ska sova för att återigen slå upp ögonen för en ny arbetsdag! Önskar att vädret kunde vara lite mer inspirerande... Det är verkligen inte roligt att gå ute i nästan 2 timmar på förmiddagen i spöregn. Jag är mer svårmotiverad än att det är bra med frisk luft... Antar att vi får leva med tråkvädret, som för all del är resterna efter orkanen Catia(?), någon dag till - minst!

Nu ska jag leta fram något att äta... Det är ju iaf... 2,5 timme sedan jag åt middag! ;)

V.23

Hur fort går det inte!? Helfestligt att det bara är 17 veckor kvar till beräknad förlossning! =D

Du är på dag 155 av 280. (55,4%).

Du är i vecka 23.
Du har gått 22 fulla veckor och 0 fulla dagar (v22+0).
Du är i 5:e kalendermånaden.
Du är i 6:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester två.
Beräknat förlossningsdatum Tors 12 jan 2012
Du har 125 dagar kvar till beräknad förlossning.

Jag
Man kan känna hur barnet rör och vänder på sig. Ännu finns det gott om plats i livmodern. Det går även att urskilja i vilket position barnet ligger.
Ibland kan det göra tillfälligt ont i sidan som kan orsakas av att livmodermuskulaturen töjer sig mycket. Smärtan lättas av vila. 
Många upplever den här tiden som en positiv del av graviditeten.
Barnet är inte alltför tungt än och det är fortfarande långt kvar till förlossningen.
Men alla är inte lyckliga och mår bra under graviditeten.
En vanlig orsak kan vara oro inför hur livet med ett litet barn kommer att bli.
Vissa blivande mammor är ofta sjuka. Det beror på att immunförsvaret påverkas så att det fungerar lite sämre under graviditeten.
Din mage blir större och desto mer påverkar den din matsmältning. Vissa kvinnor kan dras med förstoppningsproblem eller halsbränna. Halsbränna kan du själv försöka lindra genom att äta många små mellanmål istället för färre rejäla måltider. Ta gärna en lätt promenad efter maten för att hjälpa matsmältningen på traven.
Nu brukar sammandragningarna (förvärkarna) bli påtagliga. De tar tag om barnet och masserar det.

Bebis
Ditt barn är ca 20cm långt mellan huvud och stjärt och vikten omkring 600g.
För varje dag som går ser kroppen mer proportionerlig ut. Barnet börjar se ut som en fullgången bebis, men fortfarande kan man urskilja skelett och organ genom huden.
Innerörats ben har hårdnat och då hörseln blivit skarpare kan barnet särskilja olika ljud, såväl inifrån som utanför din kropp. Tänk dig hur bullrig din kropp är. Magen bubblar, hjärtat bankar och blodet forsar. Ditt barn kommer att känna igen din röst på tonläge och rytm när det föds. Prata gärna med det så mycket du kan redan nu. Då forskning visat att barnet i magen lättare uppfattar djupa manliga röster än höga kvinnliga, är det lika viktigt att pappan pratar mycket med det ofödda barnet. Det kan mycket väl hända att du får en spark till svar och du stimulerar även nervsystemets utveckling.
Barnet reagerar på olika sorters ljud som musik och röster.
Barnet ligger ofta och suger på sin tumme.
Huvudhåret har börjat växa ut och en del barn kan ha riktigt tjockt hår redan som nyfödda.
Barnet hickar när det ligger i livmodern, ett nyfött barn hickar också ofta. Nu är det mer kännbart och känns igen som ett rytmiskt dunk.


Dagens magbild!


Förövrigt kan jag meddela att vi fick Vincents röntgensvar idag. De såg bra ut, men Umeå ska nu påbörja en liten utredning huruvida de kan ta bort tumörrester i kroppen på honom. Vi får se vad det kommer fram till när de är klara! Spännande får man lov att tycka att det är iaf! Vi har ingen aning om vad det kan innebära - förutom att han blir av med tumörresterna såklart... OM det nu går att göra något! Återkommer med vidare uppdateringar om det när vi vet mera. Hur som helst känns det superbra att han får lov att vara frisk och kry ett tag till! DET är en enorm glädje och lättnad för oss! =)

Jag älskar dig, med andra ord?

Jag har nämnt det tidigare, hur glad jag är över att min son säger så fantastiska saker. Han har ju berömt när jag bytt gardiner, bytt i sängen, man får fina kommentarer när man har kjol ibland osv... Han ser saker som barn normalt inte brukar uppmärksamma. Idag slog han alla rekord - jag ÄR säker på att jag har en ÄKTA PRINS!

Idag vid middagen tittar han på mig, och från ingenstans säger han "Mamma, vad fina ögon du har". Orden räcker inte till för hur mycket jag älskar detta underbara lilla charmtroll! Min "lilla groda" har verkligen fått tillräckligt med pussar för att bli en prins!

Jag tror att jag skulle kunna spricka av stolthet över hur fantastisk han är!

Igår var vi på affären. Utanför mötte vi mamma och Vincent satt i hennes kundvagn när hon handlade. Han fick några saker av henne och tydligen sträcker han fram handen och ska tacka genom att ta i hand. Dog inte den artigheten ut för många år sedan? Han tackar för alla komplimanger, han tackar alltid för maten och han är alltid artig!

Hur tusan kan man tacka honom tillräckligt många gånger för att vi blev välsignad med en så underbar son!? Och hur tusan tackar man honom för att han kämpade sig frisk så vi fick behålla honom så här långt!? Älskar honom så sjukt mycket och det saknas som sagt ord för hur mycket!


<3 Älskade goskille! <3


Förkyld

Nedrans förkylning! Jag upplever mig alltid så dålig när jag blir förkyld. Jag får i princip ALDRIG feber, men har feber känsla, dessutom har jag ont i halsen, täppt i näsan, ont i ögonen och har åter igen fått hosta... Det är väl bara halsen som gått tillbaka något, men det är så frustrerande att man ska behöva må som en påse skit... =(
Dessutom vet jag att jag i morgon på jobbet kommer att försöka låtsas som att ingenting är just fel, eftersom jag VET att jag är lika mycket inbillningssjuk som faktiskt sjuk...

Det känns som att jag nyss var sjuk. Jag hade ju en dunderförkylning strax innan semestern, hann jobba en vecka mellan sjukdom och semester. Nu när jag kommer tillbaka från semestern så hinner jag jobba typ 4 veckor innan jag är kass igen. Meningslöst! Alla borde få vaccinera sig mot influensan, och man borde få ingå i riskgrupp när man jobbar inom barnomsorg...

Nej, jag ska sluta klaga så mycket. Det KUNDE vara värre ju! Antagligen är graviditeten en del i det hela, och det är ju inte mycket att göra åt. Det är iaf bra att jag inte får feber.

Vincent har haft en gnällspiksdag idag, så öronen är lite trötta... Haha, nu fortsätter jag gnälla ju! =P Äh, lägger ner detta, har helt enkelt haft en ganska pissig dag! Hoppas på en bättre dag i morgon! Nu blir det lite kvällsfika innan sista rycket i tvättstugan!
Over and out....

v.22

Och vips så var det v.22 istället! Det är ju inte klokt hur fort detta går! Nu är det, som Johan konstaterade i morse när jag snällt påminnde honom om veckobytet, bara 18 veckor kvar till BF! 18 veckor är ju egentligen inte alls mycket! De här första 22 veckorna känns ju som att dom har gått så fort, känns som att man nyss testade plus på stickan!

Ska börja lägga in lite statistik, som jag kanske borde ha lagt in tidigare egentligen men glömt bort...

Du är på dag 148 av 280. (52,9%).
Du är i vecka 22.
Du har gått 21 fulla veckor och 0 fulla dagar (v21+0).
Du är i 5:e kalendermånaden.
Du är i 6:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester två.
Beräknat förlossningsdatum Tors 12 jan 2012
Du har 132 dagar kvar till beräknad förlossning.

Och veckans utveckling ser ut som följer;
Jag
Livmoderns mått är mellan 20 till 23 cm. Du kan försöka känna den ett par cm ovanför naveln.
Dina bröst kan eventuellt läcka råmjölk, ditt barns första kost.
Montgomerys körtlar på vårtgårdarna, producerar ett fuktigt ämne som skyddar dina bröstvårtor vid amning.
Din hudfärg kan förändras och områden med mycket pigment t.ex. vårtgårdar, födelsemärken och fräknar mörknar.
Håret kan kännas tjockare och det beror på att du nu inte tappar speciellt mycket hår, vilket annars är det normala. När barnet är fött kommer du att tappa hår som vanligt igen.
Kom ihåg att sköta tandhygienen, hormonerna kan påverka ditt tandkött och få det att svullna.


Bebis
Nu har barnet blivit ungefär 19cm långt mellan huvud och stjärt och väger ca 500g.
Det har fortfarande gott om plats att röra sig fritt i din livmoder och kan sparka högt upp pch långt ner. Ibland kanske du inte känner något alls och då sparkar bebisen säkerligen in mot ryggen på dig.
Födelsedatum kan fastslås med en veckas felmarginal åt vart håll mot bakgrund av huvudets storlek, som är cirka 5 cm i diameter.
Barnet har fått en dygnsrytm. Det både sover och är vaket. Antagligen är det som mest livligt när du vilar dig. Svettkörtlar har utvecklats och huden är inte lika genomskinlig.
Naglarna är fullt utvecklade och fortsätter att växa.
Hjärnan växer mycket snabbt och speciellt den del som ligger mitt i hjärnan - germinal matrix. Dess uppgift är att tillverka hjärnceller fram till att barnet är fött och försvinner sedan. Barnets hjärna fortsätter dock att växa fram till fem års ålder.
Lungornas luftrörsträd förgrenas och lungblåsorna utvecklas. Lungorna är fyllda med vätska ända fram tills födelseögonblicket då vätskan pressas ut för att ersättas med luft.


Jag har gått och blivit förkyld igen, hoppas på att det inte ska bli 2 veckor hemma igen. Hittills är det "bara" ont i halsen och snuva... Sömnen sviker också, men det är kan ju såklart ha lite sammanband med förkylnignen... Låg vaken 1,5 timme i morse, efter en timme klev jag upp och tog två alveon i hopp om att det var halsen som störde. Hoppas på lite mer sömn i natt. I morgon kommer min (och Johans såklart) gosiga son hem. Självklart unnar jag mina svärföräldrar att vara med sitt barnbarn, och min son att vara med sin farmor och farfar - och självklart är det lite skönt att ha några dagars riktig vila efter jobbet - MEN det är förbaskat skönt när han kommer hem igen! Han har bara varit borta sedan i går, men jag saknar honom ändå! =)

Snart har jag två barn att gosas med, det ses det fram emot! =D
Veckans magbild får avsluta dagens inlägg...

RSS 2.0