BM besök

Idag var det dax för ett nytt besök hos barnmorskan. Min vanliga barnmorska var på semester så jag hade en av de andra. Tyvärr tyckte jag inte alls att hon var bra för mig... Troligen har hon jobbat "för länge" och har blivit lite rutinmässig och har glömt hur man kommunicerar med mamman och hon var lite oförsiktig med min mage... Hur som helst så ska jag träffa läkaren nästa gång jag ska in på kontroll och gången efter det är min vanliga barnmorska tillbaka från semestern!

Vad som vidare kan sägas om dagens besök är att...
- bebisen låg med huvudet neråt (vilket jag redan misstänkt eftersom rörelserna känns i övre delen av magen)
- pulsen var stark och fin
- SF-måttet fortsätter följa normkurvan
- mitt blodtryck var fint (115/70)
- blodvärdet har klättrat till en mer stabil nivå (118)
- blodsockret var något lågt (3,3 men det var dax för lite lunch...)

Barnmorskan sa att det var en nöjd och glad bebis där inne och det upplever jag också!

Söndag...

Idag har det varit en dag utöver vardagen... Klev upp vid 7 i morse och ät frukost och gjorde mig klar. En timme senare rullade jag, Johan och Hasse ner mot Birsta, Sundsvall.  Vi kom ner vid 9.50... Perfekt... Men attans vilken spännande nerresa! Några mil nedanför Bräcke möter vi en bil i FULL FART - med en blåblinkande polisbil efter sig! När vi kommer ner och är på väg mot dörrarna på IKEA ringer min mor och frågar vart vi är. Det har tydligen varit en bilolycka ungefär en mil nedanför Bräcke och hon var lite orolig över att det var vi. Det visar senare vara en bil med två personer som voltat ner i diket... Spännande, kanske var dom i biljakten vi mötte!

Shoppingen sedan gick bitvis ruskigt bra och bitvis ville jag bara gapa och skrika på IKEAs personal... På IKEA fanns i princip allt vi skulle ha därfrån - förutom SPJÄLSÄNGEN!!! Tillfälligt slut och leverans om en vecka (om vi hade tur) eller ca 2 veckor på nätet... FAN!!!! Men dom andra sakerna fanns och i gästrummet står just nu kartonger med skötbord, byrå och skåp... I vardagsrummet på golvet finns sängkläder och sånt till spjälsängen, den nya stekpannan, traktörpannan och allt annat nytt fint som vi införskaffat...

Jag hittade också den svårfunna klänningen till bröllopet! =D På rea dessutom!!! Den blev alldeles perfekt och det kändes toppen att hitta en klänning som är finare än vardags men inte balklänning... Nu behöver jag inte känna mig vardagsklädd på bröllopet! =) Nu ska jag bara hitta en tunn, vit kofta som jag kan ha om det blåser eller regnar... Toppen!

 Klänningen på får ni se en annan dag...

Bebisen är igång väldigt många gånger om dagen... Även idag har det varit full aktivitet bland annat på vägen hem! Skönt att få mycket kännbar aktivitet så man vet att det är ok... I morgon är det dax för BM-besök... Får se vad hon säger.

Frogblog w.32+0

Och ytterligare en vecka har gått, är det bara jag eller går veckorna galet snabbt!? I morgon blir det en trip till IKEA för att införskaffa skötbord, spjälsäng, byrå, skåp och lite småsaker till bebisen! Sen behöver jag hitta en klänning till bröllopet... Tydligen är jag inte ensam gravid som ska dlla har samma problem... Men jag känner inte för att ensam komma i en "vardagsklänning"... Vill så gärna hitta något lite finare, som går att använda nu och även efter förlossning... Får se hur det går! Lilla grodan tar mer plats än kläderna jag har är skapta för! Har ju en jättefin kafferosa klänning - som hittills är oanvänd!

På måndag är det dax för besök hos BM igen... Då ska vi prata om stickningarna jag hade i bröstkorgen i måndags... Sen ska jag prata med henne om sömn och lite smärtande rygg... Men det bästa är att få höra hjärtljudet och ta alla mått och prover för att se att allt är som det ska!

Graviditetsstatistik
Du har gått 32 fullgångna veckor och 0 dagar.
Men du är i 33:e veckan.
Du har klarat av 80% av graviditeten
Du är i 9:e lunarmånaden av 10.
Du är i 8:e graviditetsmånaden av 9. (I morgon går jag in i 8:e månaden)
Du har gått 224 dagar av 280.
Och har ca 56 dagar kvar till förlossningsdagen.


Graviditetsinfo
Jag
Min vikt: (Har gått upp ytterligare... Idag väger jag 71,6 kg före frukost... Så nu har jag gått upp ganska precis 10 kg...)
Magens mått: Måttet på din livmoder är nu 30 till 33 cm. (Jag är osäker på mitt mått nu, jag glömde att mäta imorse, men jag ska ju till BM på måndag!)

Måttet på din livmoder är nu 30 till 33 cm. Men det kan vara olika, huvudsaken är att din egen kurva växer som den ska. Du kan öka mycket i vikt och det är inte konstigt. Just nu behövs mycket näring både till dig och din bebis, så sluta inte äta för att du är orolig över stor viktökning. Prata med din barnmorska om du oroar dig för din vikt. (Lite besvärad känner jag mig faktiskt... Även om jag vet att det är helt ok att gå upp nu, så blir det endå fel i huvudet när man går upp mot den vikt jag jobbade hårt under et år för att gå ner ifrån... Men jag har ingen vikt-noja så jag tokmotionerar eller skippar måltider!)

Är detta ditt första barn, så kanske barnet nu lägger sig tillrätta med huvudet nedåt inför förlossningen. För omföderskor kan det ibland dröja ytterligare några veckor. När barnet väl lagt sig tillrätta så brukar det bli lättare att andas och har du haft magbesvär bör även det lätta nu. Däremot ökar trycket nedåt och symtom som stickande känslor i bäckenet kan uppträda. (Ska bli skönt att börja slippa det värsta trycket på lungorna!)

Har du märkt att dina aktiviteter påverkar barnets beteende! Barnets aktivitetsnivå påverkas av hur mycket eller på vilka tider du äter, din kroppsställning och ljud från yttervärlden. Försök att ha en avslappnande stund varje dag, där du känner efter hur barnet rör sig. Din barnmorska kan tala om hur ofta du bör känna barnets rörelser. Ungefär sex rörelser per timme kan du förvänta dig, men inte under hela dygnets alla timmar. (Promenaderna brukar resultera i sammandragningar främst när jag går uppför... Sen är det fortfarande kvällarna som blir mest aktiva! Men även ibland på dagarna också...)

Det är bara en och en halv månad kvar och du kan drabbas av städmani. Allt ska rensas, städas och sorteras. Allt ska fixas klart så att du slipper tänka på det sedan. (Precis så är jag!!!)

En del kvinnor kan drabbas av separationsångest, hur blir livet utan magen. Det kan vara en tid av mycket känslor. Förväntan, längtan, oro och förvärkar.

Det kan vara klokt att skaffa sig lite kunskaper i förväg - kunskap ger trygghet. (Det är svårt att inte läsa på lite... Det är ofta man hamnar på att läsa om förlossningar, smärtlindring och förlossningsställningar...)


Har du i stället svårt att alls föreställa dig hur det ska fungera med ditt nyfödda barn? Tala med din barnmorska! Hon kan hjälpa och råda. (Blir väl mer sånt när vi ska gå på föräldragruppen!)

Många blivande mammor känna sig stora och klumpiga med svullna fötter och anklar. Om du trycker in ett finger över ankeln några sekunder så blir det en grop kvar när du tar bort fingret - det är ett typiskt tecken på att det är ödem. Vanligen är svullnaden betydligt mindre när du stiger ur sängen på morgonen. Sitt högt med benen när du kan - när du läser, stickar eller tittar på TV. (Lite svullen blir jag, men ödem har jag nog inte drabbats av! Har införskaffat stödstrumpor för långresorna främst till och från Göteborg!)

Bebisen
Bebisens längd: Bebien är ungefär 30 cm långt från huvud till stjärt, medelkroppslängden är 45 cm från hjässa till häl.
Bebisens vikt: Ca 2,2 kg

Huden börjar ändra färg från röd till rosa och kroppen fortsätter att lagra underhudsfett.

Nu ökar inte mängden fostervatten längre utan ligger kvar på den här nivån fram till födseln.

Den här veckan växer hjärnan mycket snabbt och bebisens huvud ökar ca 9,5mm. Huvudets omkrets är 31 cm.

Rörelserna i magen känns nu mer som rullningar än sparkar då det inte finns så mycket svängrum längre. Äntligen slipper du de där hårda träffarna mot revbenen. (Istället blir det tryck där och det är minst lika jobbigt! ;) )


Ibland kan du få uppleva att bebisen hickar, du känner ett litet tickande i magen. (Haha, japp - senast idag hade bebisen hicka!)

Visste du att din bebis som fått en speciell berättelse läst för sig i magen kan skilja den berättelsen från andra berättelser när de sedan är födda. (Så det är alltså redan dax att börja läsa barnböcker högt...)

Om bebisen skulle födas nu behöver den lite andningshjälp, värme och hjälp med att få i sig mjölk under ett par veckors tid. (Snart är bebisen redo att komma ut och vara en helt egen person! Underbart!)

Bilden på magen är med även denna vecka!

(Magen i morse, v.32+0)


5 Föräldraträffar och 4 födelsedagar

Fick ett brev från familjecentralen idag. Det var en inbjudan till föräldragrupp. Sammanlagt ska det vara 5 träffar, varav en ska vara ett besök på förlossnings- och bb-avd. Träffarna ligger fint utspritt...

23 Juli - 15.00-16.30
24 Juli - 16.00
29 Juli - 15.30-17.00
6 Augusti - 15.00-16.30
12 Augusti - 15.00-16.30

Det "roliga" är att 4 av dessa dagar är födelsedagar till människor i min omkrets...
23 Juli - Johan
29 Juli - Jag
6 Augusti - John
12 Augusti - Pappa och Christer

Så mamma och kära systrar - i år satsar jag inte på ridtävlingar på födelsedagarna... I år satsar jag på föräldraträffar! =P

Det taskiga är att tiderna ligger precis innan Johan slutar på dagarna... Så jag antar att han får göra morgonpass, så han kan smita iväg istället...

Shoppa och förvånas

Idag, efter jobbet, har jag både shoppat och blivit förvånad! Tänk att så, relativt, små saker som shopping och ett telefonsamtal kan förändra ganska mycket!

Jag har idag, eller jag o jag.. Jag börjar om... Jag och Johan har köpt ett badlakan med huva till vår bebis, givetvis med Nalle Puh som bebis! Sen trillade det med ett spjälskydd, också med Nalle Puh som bebis... Så söta! Snart har vi hela Jysks Nalle Puh-kollektion... Men men, så kan det gå... Målet med vår lilla shoppingrunda var att vi skulle KIKA på en fotölj som vi ska ha för att sitta bra och kunna titta på TV i rummet som varit gästrum/kontor...

Oj... Har inte tänkt riktigt tanken att det snart kommer gå under benämningen barnrum... Vi plockade ut kontoret därifrån i helgen och nu står bara gästsängen kvar med bokhyllorna, TVn och en hylla med pärmar... Vad konstigt det känns att det snart blir "barnrummet"...

Jaja, hur som helst, när vi kommit hem så dröjer det inte länge innan min mobiltelefon ringer... Det är Nadja som "bara" vill berätta att hon flyttar nästa vecka!!! Va!? Redan? Hon sökte jobb i Kungsbacka och fick det, så nu bär det av för henne och Zeleia... Känns ju jättekonstigt att hon plötsligt försvinner med så kort varsel! Jag som såg det som perfekta inledningen på sommaren att hänga med henne nn när jag inte har mer jobb... Men det blir väl inte det nu då antar jag...  Och Nadja som skulle vara med hela vägen intill förlossningen - hur blir det nu då!? Jag får väl vara duktigare med babyuppdateringar i bloggen då... Konstigt som attan känns det! Men jag är riktigt glad för hennes skull! Det är en underbar chans att utvecklas med ridningen! Det ska bli jätteskoj att se vad som händer framöver! Sen ligger ju Kungsbacka inte så långt utanför Göteborg... När jag är ner och hälsar på svärföräldrarna kan jag ju svänga förbi och säga hej till henne och Zälan också!

Jag och Nadja bestämde iallafall att hon ska komma hit en stund i kväll och att vi ska ses på fredag eftermiddag på en fika i stan! Vi måste ju ses lite innan hon far! Och i helgen är jag ju på språng mest hela tiden... Söndag blir ju IKEA för hela slanten!

Aja, snart är nog Nadja här... Ska se till att vi kan sitta och surra... Så det blir en ny uppdatering en annan dag! Kan bara meddela att förvärkar och sammandragningar börjar bli kännbara på ett nytt sätt - det är ju inte allt kvar nu! "Bara" 60 dagar kvar till BF... Allt jag och Johan sagt nu är att bara bebisen väntar till vi är hemma från Göteborg så är det välkommet att komma ut när som helst - men gärna senast 23 augusti... =P

Bilder på nya sakerna kommer när det är uppackat (kanske på söndag...) och bilderna på de nya presenterna jag fick idag (av ett barn på jobbet) kommer troligen i kväll...

Frogblog v.32

Ja, veckerna bara rusar fram. Det är midsommarhelg och jag står idag på prick 9 veckor kvar till beräknad förlossning. Fundera över vad ni ska göra de kommande 9 veckorna! För att dra en parallell så var sommarlovet 10 veckor - och det gick så fort... Dessa veckor kommer att rusa fram och vips så har släkten Larsson och Zetterlund ökat på med ytterligare en liten person! =)

Men 9 veckor kvar innebär också 9 babybloggar kvar... Det blir spännande att se om det blir fler eller färre eller om den lilla skrutten behagar att komma på beräknat datum... Här kommer iallafall veckans babyblogg!

Graviditetsstatistik
Du har gått 31 fullgångna veckor och 0 dagar.
Men du är i 32:e veckan.
Du har klarat av 77% av graviditeten
Du är i 8:e lunarmånaden av 10.
Du är i 7:e graviditetsmånaden av 9. (I morgon går jag in i 8:e månaden)
Du har gått 217 dagar av 280.
Och har ca 63 dagar kvar till förlossningsdagen.


Graviditetsinfo
Jag
Min vikt: Din vikt har sannolikt ökat med mellan 9 och 12 kg. Viktökningen utgörs främst av moderkakan, blodvolym, livmoder, bröst, underhudsfett, vatten och fostervatten, förutom själva bebisen förstås. (Jag väger idag 70,4 kg, vilket är en uppgång på ungefär 9,5 kg)
Magens mått: Livmoderns mått är ungefär 30 till 32 cm. (Mitt mått fick jag till 31 cm.) Det går att känna livmoderns topp ca 12 cm ovanför naveln.


Du ökar nu i vikt, snabbare än i något annat skede av graviditeten. Kanske förvånas du över hur stor din mage kan bli. Snart har livmodern intagit det högsta läget som den kommer att ha, ungefär 12 cm ovanför din navel.

Någon gång nu kan nu behöva du behöva befrias från ditt arbete - det gäller kvinnor med stressiga och tunga arbeten och arbeten som innebär olämpliga arbetsställningar eller har en ökad skaderisk. I sådana situationer kan man få havandeskapspenning från och med nu, del- eller heltid. Ansök i god tid, handläggningstiden kan vara ganska lång. Det är försäkringskassan som gör bedömningen utifrån en praxis som utarbetats genom åren.

All erfarenhet talar för att det för de flesta gravida kvinnor är värdefullt med lite ro och vila i slutet av graviditeten. Planera därför i god tid för en paus innan bebisen kommer.

Dags att börja kolhydratladda.

Från vecka 32 träffar du barnmorskan varannan vecka. Nu kan det vara dags att anmäla dig till föräldrarkursen om någon sådan erbjuds.

Då ligament och muskler i korsryggen börjar mjukna och slappna av inför förlossningen så kan det hända att du börjar få ryggvärk. Det finns inte mycket man kan göra för att förhindra detta förutom att försöka göra det så bekvämt som möjligt för sig. Livmodern är tung och belastningen blir stor på både ben, rygg och bäckenbotten. För att undvika att få trötthetsvärk i ländryggen är det bra att ha en bra hållning och motverka svank. Personer som tidigare haft problem med ryggen löper större risk att drabbas av besvär.


Det är vanligt att få halsbränna under de sista veckorna eftersom livmodern inte lämnar mycket plats kvar för magen och dess innehåll som då kan pressas upp i matstrupen. Det kan hjälpa att äta mindre måltider fast oftare. (Jag äter en medicin som heter Gaviscon (jätteäcklig, jag får kväljningar varje gång!) som fungerar bra.)


Förutom den naturliga belastning som blir av den ökade tyngden gör graviditeten i sig att ledband, höfter och ryggrad luckras upp genom ett hormon som heter relaxin. Hormonet vidgar bäckenet och underlättar på så sätt förlossningen. Vissa känner stora besvär av foglossning och kan då behöva hjälpmedel i form av t.ex stödbälte. Undvik asymmetriska rörelser som t.ex att gå i trappor och bära tunga saker. (Det är inte så lätt att att undvika trappor i alla lägen... Men jag har ju inga problem än heller, så det blir trappor främst här i huset...)

Kroppen börjar förbereda sig för förlossning och du kan känna lättare förvärkar som mensvärk ungefär. (Inget jag varit medveten om... Får se när det dyker upp...)

Bebisen
Bebisens längd: Bebien är ungefär 29 cm långt från huvud till stjärt, medelkroppslängden är 42 cm från hjässa till häl.
Bebisens vikt: 1,8-2 kg

Bebisens proportioner påminner mer och mer om ett barn som är fött.

Huvudets omkrets är 29,5 cm och diametern är nästan 8 cm. På grund av att hjärnan växer snabbt nu ökar den mer än vanligt i omkrets. Fötterna omkring 6 cm.

Skulle det födas nu kan det klara sig i kuvös. 

Nu fungerar bebisens fem sinnen och hon eller han kan också vrida på huvudet.

Alla inre organ fortsätter att mogna, tånaglarna är färdiga och huvudhåret fortsätter att växa.

Bebisen sover ca 90-95% av tiden - men under de vakna perioderna tränar den på att öppna och stänga sina ögon. (Jag kan säga att den vakna tiden mest är på eftermiddagar och kvällstid!)

Andningslektioner pågår hela tiden för att stärka lungorna och få dem att mogna. Relativt ny forskning visar att andningsövningarna även stimulerar lungorna att tillverka ett ytaktivt medel, som behövs för att lungorna skall utvecklas på rätt sätt. Den här veckan är en milstolpe i bebisens utveckling då lungorna får förmågan att fungera på egen hand tack vare bildandet av en "surfaktant" som hindrar att lungblåsorna faller ihop om bebisen av någon anledning skulle förlösas och bli tvungen att andas utanför livmodern. 

Bebisens hud som tidigare varit skrynklig börjar nu fyllas ut med fett och slätas ut.

Hudfärgen är mer rosa än röd vid det här laget.


Dina aktiviteter påverkar bebisens beteende - ljud från yttervärlden, om du äter, om du ligger eller går - sådana saker påverkar bebisens aktivitetsnivå.

Det går att utläsa om bebisen sover eller är vaken genom att mäta skillnader i hjärnaktiviteten.


Öronen är nästan helt färdigutveckalde, både de yttre och inre delarna och bebisen kan höra din röst som den kan känna igen efter förlossningen, tillsammans med andra vanliga ljud.


Naglarna är så långa att bebisen kan råka riva sig med dem innuti livmodern. (Hm, låter ju hälsosamt... Om så mycket annat utvecklas logiskt - varför gör inte naglarna också det!?)

Hjärnan växer sig större och börjar få allt djupare veck för att få plats.

Nu utvecklar barnet förmågan att svettas.

Magen ska givetvis också vara med!

(Magen i v.31+0)


Fest...

I fler månader så är det helt stilltje... Jag hade en period som jag var sugen på att springa på krogen, men det hände verkligen ingenting! Nu stundar midsommar och plötsligt blir jag bjuden på TVÅ(!) fester! Nu blev det den första festen vi valde att åka på, men jag skulle helst velat vara på båda... Det är många intressanta människor på den festen vi ska ivä på, men samtidigt är det många hemvändande vänner på den andra festen... Beslutet blev iaf att åka på festen i Grytan den här gången, festa med gänget kan jag göra nästa gång! =)

Glad Midsommar!

Löneförhöjning!

Idag fick jag meddelande om min löneförhöjning iochmed att jag tagit examen... Jag får den här månaden 19500 kr!!! Ingångslönen för förskollärare har 2008 höjts från 18800 kr till 19500kr och därmed har förskollärarnas ingångslön högre än ingångslönen för lärarna i grundskolans tidigare år! Nice! =) Och chefen som inte ville ge mig ingångslönen..!

Fritidshus

Nu har svärföräldrarna köpt fritidshuset jag och Johan var och kikade på förra helgen! Så nu kommer vi ha tillgång till ett jättefint hus när vi behöver lite miljöombyte! Ska troligen åka upp nästa lördag, så då tar jag väl med kameran och knäpper lite bilder så ni får se min oas! ;) Tror iallafall att svärföräldrarna kommer att bli nöjda (dom har inte sett det live än...)

Så mitt i allt tråkigt så finns det även små ljuspunkter...


Saknar skruttan...

RIP 990228-080616


Älskar dig hjärtat!

Nya bilen

I måndags, dvs för nästan en vecka sedan, hämtade jag och Johan ut nya bilen! Nu kommer bild på nytillskottet...

  

Den är grymt fräsch inuti, nästan helt osliten... Blir perfekt! Har köpt ny klädsel som vi ska fixa på, så vi slipper smutsa ner originalklädseln... Efter att den är bytt så ska vi montera in basenheten till barnstolen... När vi åker ner till Göteborg i Juli måste det vara klart så vi är förberedda om bebisen skulle behaga att komma ut när vi är där! Inte för att det ska behöva bli så, men skulle vi inte ha fixat det skulle den absolut komma då...

Frogblog v.31

Graviditetsstatistik
Du har gått 30 fullgångna veckor och 0 dagar.
Men du är i 31:e veckan.
Du har klarat av 75% av graviditeten
Du är i 8:e lunarmånaden av 10.
Du är i 7:e graviditetsmånaden av 9.
Du har gått 210 dagar av 280.
Och har ca 70 dagar kvar till förlossningsdagen.


Graviditetsinfo
Jag
Min vikt: Du bör ha ökat kring 9 till 12 kg. (Jag vägde fortfarande 89,8 kg i morse, vilket inte är en ökning alls sedan förra veckan... Hmm....)
Magens mått: Livmoderns mått är ungefär 29 till 32 cm. (Jag fick själv till 29 cm, men det spelar inte så stor roll eftersom jag ser SF-kurvan varje gång jag är hos BM - och den är fortfarande perfekt!

- Kanske börjar du bli något glömsk. (Eh, ja... Igår märktes det väl! Jag skjutsade Johan till jobbet och åkte och jobbade själv. När jag var nära att sluta skickade jag ett sms och skrev att han kunde åka och hämta mig då... Fick tillbaka att han inte fattade något - jag hade ju bilen och han var hemma! Så ja, minnet kanske inte alltid är på topp...)

- Ju närmare förlossningen du kommer, desto mer vänder du din uppmärksamhet mot din ofödda bebis. (Svårt att låta bli, magen är med överallt och sparkarna och rörelserna är ju jättepåtagliga nu!)

- Naveln sträcks ut mer och mer, eventuellt börjar den puta ut. Efter förlossningen återfår den sitt normala utseende. (Inga konstigheter med min navel ännu iaf!)

- Det kan vara bra att veta: Hur andfådd du än känner dig får bebisen tillräckligt med syre. (Haha, bra, för man kommer på sig att flåsa ganska bra ibland! =P )

- Många samlar på sig mycket vatten i kroppen, särskilt fötter och vader kan vara svullna. (Fötterna och händerna märks mer o mer just nu... Fötterna var lite svullna igår... Kanske snart är läge att köpa stödstumpor för dagar då man inte behöver vara skitsnygg ;P )

- Bebisen fyller nu nästan upp hela din mage. Barnet tar nu stor plats, inte bara i magen utan även i din vardag. Bebisen sparkar mer och kraftigare - gör sig ständigt påmint. Ju närmare du kommer förlossningen desto mer tänker du på din bebis, tankar om en vardag med han eller hon, och lusten att förbereda sig ökar. Många kvinnor kan få dåligt samvete för detta, speciellt om man har ett ansvarsfyllt arbete och inte riktigt kan koncentrera sig. (Jag kan fokusera lagom på jobbet, jag blir iaf inte uppslukad, kvällarna blir mest åt familjen - sambon och bebisen)


- Både du och din familj kan ha glädje av att ni redan nu talar om hur ni tror att det kommer att bli när bebisen är född. (Hehe, jag och Johan pratar nästan varje dag om hur vi vill att det ska vara efter att bebisen är född!)

- Tänka på att bebehålla en god hållning när du sitter och står; det kommer att underlätta för dig och minska risken för smärtor i ryggen. Du bör rulla över på sidan innan du stiger upp efter liggande position för att undvika att belasta magmusklerna som är uttänjda och svagare än normalt. (Det går ju inte ens att kliva upp rakång om det inte ringer 4 på morgonen eller att väckarklockan sätter igång och skrämmer upp en!)

Bebisen
Bebisens längd: Bebien är ungefär 28 cm långt från huvud till stjärt, medelkroppslängden är 41 cm från hjässa till häl.
Bebisens vikt: Medelvikten är 1,6 kg

- Huvudets omkrets är 28 cm.

- Generellt har bebisens kropp vuxit klart, men det behöver fortfarande gå upp i vikt.

- Hjärnan lägger in en högre växel nu i slutet, för att hinna växa färdigt.

- Lungorna är det organ som blir färdigt sist.

- Huden börjar bli mjuk och len allteftersom underhudsfettet utvecklas. Fettet isolerar mot kyla och fungerar som en energireserv.

- Bebisens ögonfärg bestäms ungefär vid den här tiden, men det kommer inte att visa sig förrän sex till nio månader efter födseln. För att pigmenten i ögonen skall färdigbildas behövs det nämligen ljus. Vithyade barn föds i regel med mörkblå ögon och det kan dröja månader innan den verkliga färgen visar sig. De flesta mörkhyade barn föds med bruna eller mörkgrå ögon, som sedan blir mörkare bruna eller svarta under första året. Men just nu förbereds ögonen för livet efter födseln. Ögonlocken är ofta öppna när barnet är aktivt och pupillerna i ögonen vidgas och krymper när det rödaktiga ljuset skiftas och filtreras genom livmoderväggen. Bebisen stänger ögonlocken när det är passivt och sover.

- Den kan fortfarande ligga med huvudet uppåt, men i nästa vecka vänder sig de flesta bebisar sig och ligger med huvudet neråt tills födseln.

- Om din bebis föddes nu skulle den kunna hålla sig varm utan kuvös.

Magen
Även idag har jag tagit en bild på den växande magen... Än syns inga fotavtryck där iaf ;)

(v.30+0)


*Svordom*

Åh vad irriterande när saker inte fungerar som jag tänkt! Försöker sätta upp en rullgardin just nu och det är i sig inte så jäkla svårt! När saker och ting däremot sätter igång och jävlas och ställer till det rejält så blir jag bara så jäkla less! Vad som vidare också stör mig är att jag inte kan hantera sånna här motgångar längre... Jag blir förbannad, vill slå sönder något och sedan vill jag bara gråta... Kul!? Inte ett dugg! Känns som att jag bara vill gå o sova... Men rullgardinen ska ju hjälpa till att öka på sovmorgonen i morgon bitti.... *GRR* *snyft*

ÄNTLIGEN!!!!

Nu ni! Nu ska ni få höra!!! JAG HAR KLARAT EXAMENSARBETET!!!! Jag är nu redo att ta ut min examen och bli examinerad lärare i förskola, förskoleklass och fritidshem! Förstår ni hur glad och lättad jag är!? Nu kan jag koppla av och njuta av sommaren och mammaledigheten innan jag ska börja jobba igen - och dåkan jag söka vilket jobb som helst (som kräver behörighet)!!! Jag är nog kanske gladast i världen idag!

MVC

Var till barnmorskan dag. Kan säga att allt är precis som det ska! Grodan låg på tvärsen i magen, vilket resulterade i ont i ryggen för min del. Hjärtljuden var jättefina, ca 135 slag i minuten... Magens mått var perfekt fortfarande, 28 cm. Blodtrycket var lågt och bra. Så det var inga som helst problem idag heller! Underbart! Nu är det 3 veckor kvar till nästa gång, tyvärr är vår BM på semester då så det blir den andra BM där.

Köpte bil idag också! Bild på den kommer någon dag framöver... Men det är iaf en Volvo V70. En rosé-röd kombi. Jätte fräsch och fin! Kändes lite jobbigt att förändra bil-läget nu, men när vi körde därifrån i nya bilen kändes det bra igen! =) Är alldeles säker på att det kommer att bli bra med nya bilen! Nu behöver vi inte flirta med mamma o pappa för att låna bil till IKEA i slutet av månaden... ;) Lovade mamma och pappa att om dom skulle köpa en sedan så skulle dom få låna våran bil om dom skulle behöva! =)

Har varit en lång dag, det är trångt i magen, så nu blir det soffläge till det är dax för sängläge! *phu*

PRINSEN!

ÅH! Ronaldo kommer till Tanne o tävlar nästa helg!!! =D Äntligen ska jag få hälsa på prinsen...

Frogblog v.30

Ytterligare en vecka har gått, förstår ni hur fort det går nu!? Det är iofs ganska bra eftersom de sista veckorna tydligen blir de längsta i världen - framförallt om det går över tiden... Det är nu bara 11 veckor kvar till BF... Men som alla andra veckor så blir det en babyblogg även den här gången!

Graviditetsstatistik
Du har gått 29 fullgångna veckor och 0 dagar.
Men du är i 30:e veckan.
Du har klarat av 72% av graviditeten
Du är i 8:e lunarmånaden av 10.
Du är i 7:e graviditetsmånaden av 9.
Du har gått 203 dagar av 280.
Och har ca 77 dagar kvar till förlossningsdagen.


Graviditetsinfo
Jag
Min vikt: din totala viktökning ligger sannolikt omkring 8,5-11 kg. (Jag vägde i morse 69,4 kg, vilket är en total ökning med 8,4 kg.)
Magens mått: SF-måttet ligger på 28-31 cm. (När jag måttade i morse fick jag bara till 27 m, men jag är inte så bekymrad, jag kan mäta fel... Ska till BM på måndag så vi får se då... Omkretsen i morse var 100 cm...)

Nu börjar det bli viktigt att tänka på hållningen. Bebisens tyngd kan kännas som den försvårar balansen och frestar på ryggen. (Det går ganska bra och ridningen gick också bra, lite jobbigt att man gärna hamnar i framvikt, men men...)

Många kvinnor känner sig andfådda oftare, eftersom det helt enkelt är jobbigare att förflytta sig. Dina lungor måste ta upp ca 20 % mer syre och stöta ut mer koldioxid med varje andetag, eftersom du också andas för din bebis. (Japp, det händer ganska ofta att jag flåsar lite onödigt mycket...)

Många gravida samlar mycket vatten i kroppen, särskilt händer, fötter och underben kan svullna. (Händerna har jag lite jobbigt med, de sväller lite på dagarna... Fötterna känner jag inte av lika mycket, men det märks ibland att skorna blir trånga...)


Några kvinnor kan börja få smärtor från bäckenfogarna, foglossning. I vissa fall kan det börja ett par veckor tidigare, speciellt hos omföderskor. Man kan inte bota foglossning under graviditeten men det finns mycket man själv kan göra för att skjuta upp och mildra besvären.

Under senare delen av en graviditet blir den blivande mamman mer insulinresistent, det vill säga får ett ökat insulinbehov. Har du anlag för typ 2-diabetes kan du då få graviditetsdiabetes, en lindrig form av typ 2-diabetes. Denna form av diabetes försvinner oftast direkt efter förlossningen.

Bebisen
Bebisens längd: Bebien är ungefär 27 cm långt från huvud till stjärt, medelkroppslängden är ungefär 39 cm huvud till häl.
Bebisens vikt: Ditt barn väger ca 1,4-1,6 kg.

Nu fyller bebisen upp all plats i magen.

Huvudets omkrets är 27 cm och fötterna nästan 6 cm långa.

Den tidiga kroppsbehåringen - lanugohår - börjar försvinna. Ibland kan fjuniga strån finnas kvar vid födseln, men de faller av under de första veckorna. Håret på huvudet blir tjockare.

Bebisen öppnar och sluter sina ögonlock. Ögonlocken är nu öppna då barnet är vaken och slutna då det sover. Nu är ögonen åter öppna och hinnan över linsen borta. Om bebisen skulle födas nu kan ögonen skilja mellan ljus och mörker.

Benmärgen har till uppgift att producera röda blodkroppar och tar nu över detta från levern.

Skelettet hårdnar och lungorna, hjärna och muskler mognar ytterligare.

En del bebisar börjar redan nu att lägga sig med huvudet i bäckeningången. Det är den vanligaste och enklaste födelsepositionen. Hårda sparkar upp mot bröstkorgen och ett ökat tryck mot bäckenbotten, där bebisens huvud pressar på, kan bli kännbart. Bebisen är mycket medvetet om förvärkarna även om du inte märker dem.


Fett lagras under huden för att ge energi och sköta temperaturregleringen efter födelsen.


Ögonen får färg vid den här tiden men vilken färg barnet slutligen får vet man inte förrän några månader efter födelsen.

Chans till överlevnad är 86-90% om bebisen skulle födas nu.


Magen från i morse...


Grattis!

Grattis Nathalie! Idag tar "lillasyster" studenten... Tänk att hon inte är så liten längre... Men jaja, vi har fint väder och det blir nog kanon för studenterna -  om dom törs dricka lite vatten någon gång imellanåt! ;) Ska iaf äta lite snabbt nu, skjutsa Johan till jobbet och åka och plocka upp Zandra (med en paus för att spela lite Wii) för att tillsist åka till mamma o pappa och fixa lite...

Ridning och plugg

Var upp till stallet på förmiddagen, har hand om Zeleia till och med onsdag. Idag red jag - för första gången på 6 veckor! Åh det var så skoj! Gick hyfsat dessutom! Hon var jättesnäll, det var mest jag som var lite ringrostig... Men det var skönt att klättra upp på häst igen! =)

Nu står det plugg på schemat! Ska plugga fram till halv 4, då jag ska hämta Johan och vi ska åka och hämta bilstol till bebisen och så ska vi åka förbi bilhandlaren... Men som sagt, plugg först! Nu ska uppsatsen göras klar och lämnas in för att kunna få ut examen! =)

RSS 2.0