V.38
Puffar lite för tippandet här också! Häng på och tippa när bebis ska komma, hur stor den kommer att vara och vilket kön den är! Här hittar ni vart ni tippar http://cathrinlarsson.blogg.se/2011/december/har-ska-det-tippas.html Annars kan ni ju bara bläddra ner ett par inlägg så hittar ni vart ni kan gå in och tippa!
Du är på dag 260 av 280. (92,9%).
Du har gått 37 fulla veckor och 0 fulla dagar (v37+0).
Du är i 9:e kalendermånaden.
Du är i 10:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Tors 12 jan 2012
Du har 20 dagar kvar till beräknad förlossning.
Graviditetsinfo
Jag
Min vikt: (Mer än någonsin tidigare... Och snart ett minne blott hoppas jag!)
Magens mått: Din livmoder är ca 34 till 36 cm. (Jag ligger nu strax under normkurvan. 33 cm fick jag veta hos BM i tisdags)
En del kvinnor upplever att de känner sig nedstämda mot slutet av graviditeten. Orsakerna kan vara en mängd olika saker: oro inför förlossningen, trötthet på grund av sömnbrist och längtan efter att graviditeten ska vara över. Försök att få tid för dig själv och tala med din barnmorska på MVC. (Nä, jag är nog inte mer deppig pga graviditeten, men det är jobbigt att inte kunna röra på sig som man vill. Hjärnan vill en sak och kroppen en annan...)
Många kvinnor upplever en surrande känsla i slidan när bebisens huvud stöter emot musklerna i bäckenbotten och ev. obehag när man sätter sig för snabbt på en hård stol.
Nattsömnen är inte så god som tidigare. Antingen måste du gå upp och kissa eller så sparkar din bebis så att du inte kan sova. (Sover dåligt, svårt att hitta bra sätt att ligga på för att det ska vara bekvämt. Kissar dessutom minst 2 gånger varje natt...)
Allt fler känner förvärkar. Det som skiljer förvärkar från sammandragningar är att värkarna oftare gör ont. Först blir magen hård, precis som tidigare. Men efteråt kan en molande känsla finnas kvar. Smärtan sitter långt ner i magen eller ländryggen och påminner om mensvärk. Långt ifrån alla får någon förvarning om att förlossningen är på gång. För vissa är den första förlossningsvärken det enda tecknet på att det är dags. (Det är superspännande, vilken dag som helst kan det börja kännas av på riktigt! Har mensvärksliknande känningar lite då och då, så det börjar väl närma sig lite sakta!)
Bebisen fortsätter att växa och det kan även du göra. En del ökar med 20 till 25 kg under graviditeten och andra mindre eller mer. (Fy för att behöva gå upp över 20 kg... Jag har gått upp lite mer än hälften av det - och det räcker till gott och väl! Får väl se vad det landar på den här gången, 13,5 blev det förra gången!)
Ha dina favorit kläder på dig, något som inte sitter åt. Tänk på din hållning, en del lutar sig bakåt för att kompensera sin framtunghet, det kan göra dig lite extra klumpig. (Mjukisbyxor eller helst inga byxor alls egentligen, vill ha så lite som möjligt som stramar och begränsar.)
Du kanske känner dig stor tung och otymplig, men håll ut. Målet är inte långt borta. (Det är tur att man vet att det inte är flera månader kvar, för då skulle jag lägga mig ner och gråta - massor! Fortfarande kan jag klä mig själv, även om strumpor och skor är lite jobbigt... Snart är det iaf över!)
Det råder oklarheter om vad som sätter igång förlossningen, men en forskning säger att det är bebisen som bestämmer när det vill komma ut. Man anser då att graviditetslängden finns i din bebis arvsanlag. Det anlaget har alltså bestämts efter vad som är normal graviditetslängd i din och din partners familj. Därför kan din graviditet ofta liknas vid din mammas eller någon nära släktings. Att bebisen vuxit till en viss storlek har ingen direkt betydelse för när förlossningen sätts igång, men moderkakans livslängd spelar in. (Vincent var 6 dagar sen, jag har inga stora förhoppningar om att den här ska komma just något tidigare - men visst finns en liten önskan om att den iaf kan komma på beräknad dag!)
Bebisen
Bebisens längd: Bebien är ungefär 36 cm långt från huvud till stjärt, medelkroppslängden är 49 cm från hjässa till häl.
Bebisens vikt: 3,1-3,2 kg
Huvudets omkrets är 34 cm.
Bebisens vikt ökar snabbt. Den kan växa med upp till 28 g om dagen.
Bebisen rör sig mindre nu. De stora kroppsrörelser du kände tidigare är små stötar från fötter och knän.
Alla inre organ är färdigbildade och i tarmarna finns en grönsvart, klibbig avfallssubstans som kallas barnbeck eller mekonium. Det består av utsöndringar från matsmältningssystemet blandat med lanugohår, gallpigment och celler från tarmväggen. Barnbecket kommer att tömmas ut antingen före eller efter födseln.
Vid det här laget kan din barnmorska förmodligen säga på ett ungefär hur stor bebisen är. Men glöm inte att det bara är en uppskattning. Exakt hur stor den är kan ingen säga innan det föds.
Nu börjar moderkakan åldras och dess uppdrag att förse din bebis med näring är snart avslutat. Då den blir sämre på att överföra näringsämnen så kan det finnas blodklumpar och förkalkade fläckar på dess utsida.
Vid födelsen har din bebis 300 ben i kroppen medan vuxna har 206, flera är ganska mjuka till en början. Vissa av benen växer samman i barndomen.
Bebisens huvud är mjukt och formbart på grund av de s.k. fontanellerna som kan liknas vid rörliga plattor, ännu inte sammanvuxna. Dessa är till för att huvudet skall kunna deformeras något för att enklare kunna passera ut genom födslokanalen. Detta är normal och inte farligt för bebisen, men kan göra att huvudet ser lite underligt ut direkt efter förlossningen, men återgår snart till normal form.
Ögonen saknar ännu tårkanaler, vilka utvecklas först några veckor efter förlossningen.
Att navelsträngen sitter runt bebisens hals är mycket vanligt. Ungefär en femtedel föds så, men det är oftast inga problem eftersom barnmorskan lätt kan lossa den vid födseln.
Bebisen kan födas vilken dag som helst nu. Bara 5% av alla barn föds på sitt beräknade förlossningsdatum.
Om bebisen skulle födas nu räknas det som fullgånget. Den är mogen och väl förberedd för livet utanför livmodern.
Och så klart finns magen med även idag! Och nog tror jag väl att den sjunkit en liten bit sedan sist... =)