Frogblog

Hemma igen, lite mer än 12 timmar senare... Hittade en hel del där nere, nu börjar shoppinglistan bli komplett... VI skrev ner allt vi ska införskaffa på IKEA i sutet av juni, det blir lite möbler till barnrummet... men ajg har varit frustrerad och svurit... Målet med min och Johans resa dag var inte bara att se över det som ska införskaffas senare utan att köpa lite nya kläder... Jag gjorde som jag fått rekomendationer att göra, titta kläder på vanliga butiker, men i någon storlek större... Jag kikade på massor med fina sommarklänningar, men det STORA problemet är magen, alla klänningar blir tvärkorta fram och står rakt ut! Fluffigare klänningar resulterar i att man går klädd i ett tält... Det slutade med att det mest blev lite nya mammakläder på HM...

Men nu är det ju dags för Grodans bloggdel... Det är lördag igen och dax för babyblogg igen! Nu har vi nått att det är 12 veckor kvar till BF... 3 månader är ganska lång tid, men inte så jättemycket egentligen!

Graviditetsstatistik
Du har gått 28 fullgångna veckor och 0 dagar.
Men du är i 29:e veckan.
Du har klarat av 70% av graviditeten
Du är i 8:e lunarmånaden av 10.
Du är i 7:e graviditetsmånaden av 9.
Du har gått 196 dagar av 280.
Och har ca 84 dagar kvar till förlossningsdagen.


Graviditetsinfo
Jag
Min vikt: Viktökningen är ca 8,5 kg till 11 kg. (Jag vägde i morse 68,9 kg, så det är fortfarande lugnt... bara 0,9 kg mer än förra veckan...)
Magens mått: Måtten är omkring 27 till 30 cm. (Mitt mått är enligt min mätning 27 cm, men det är ny mätning hos BM om 2 veckor och jag är inte särskilt fundersam...)

Från denna graviditetsvecka erbjuder MVC ofta kontroller varannan vecka.

Förmodligen känns det nu som om alla organ trängs undan av magen och barnet. (Njae, men däremot blir man mätt snabbare nu mera...)

När du börjar närma dig slutet av din graviditet känns benen ofta tunga och trötta. Räkna med att du behöver extra mycket vila. Trycket på venerna som leder blodet från benen tillbaka till hjärtat kan ibland bli för hårt, och det kan leda till åderbråck. (OJA! Shit vad benen är trötta efter en dag! I kväll är benen medvetslösa säkert pga en dags shopping...)

Många kvinnor börjar nu fundera på den förestående förlossningen. Skriv gärna ned dina tankar om att vänta och föda barn. Det är ett bra sätt att bearbeta det du har framför dig. (Jag är fortfarande inte så fundersam, känner mig faktiskt lugn fortfarande!)

Du tycker kanske att ditt barn är lite väl stökigt nu. (Eh, ja! På kvällarna är det stökigt i magen och ibland på dagtid


Bebisen

Bebisens längd:  Ditt barn är nu ca 26 cm långt från huvud till stjärt, medelkroppslängden 37 cm från hjässa till häl.
Bebisens vikt: Vikten ca 1,3-1,4 kg

Bebisen fortsätter att lägga på hullet, samtidigt som hjärnan och de inre organen växer till sig.

Nu finns det inte plats för akrobatik konster i livmodern längre, men bebisen kan fortfarande sträcka ut sig och sparka. Det är trångt i livmodern och bebisen trycker med armbågar och knän.

Bebisens huvud står i proportion till den övriga kroppen.

Hjärnan växer mycket snabbt och gör så att de mjuka skallbenen pressas utåt. Vindlingarna som är karakteristiska för hjärnans utseende, blir allt fler eftersom den blir snabbare och kraftfullare samt förbindelserna mellan nervcellerna ökar.
Hjärnan kontrollerar nu andning och kroppstemperatur.

I ögonhålorna rör sig ögonen. Det kan också skilja på naturligt och artificiellt ljus genom livmoderväggen.
Bebisen börjar bli känsligt för ljus, ljud, smaker och lukter.

En del bebisar lägger sig tillrätta redan nu med huvudet nedåt.

Håret på huvudet har vuxit och barnet har fått ögonbryn och ögonfransar. 

Genom stresshormoner som kommer via ditt blod till moderkakan kan bebisen känna om du är stressad eller upprörd.

Sen har jag givetvis en bild på magen! =D


Har dessutom handlat lite saker... Lägger ut bilder på det senare någon dag! =)


Är snart på väg

Nu bär det snart av till Birsta... Så babybloggen kommer i kväll... Håll till godo!

Köpte förresten bil igår! Blev en "vinrosa" Volvo V70...  (fast Johan säger att den ska vara rosé röd) Jättefin! Sen har det nu löst sig med bilstol. Hämtar den troligen på måndag! Skönt! Nu börjar nästan allt falla på plats och vara lagom förberett inför Grodans ankomst... Nu är det bara resten kvar! =P Idag ska jag iaf få köpa lite kläder till mig själv... Det är lätt att glömma bort sig själv, men jag kan tala om att när det är varmt så upptäcker jag att jagitne har några kläder! =S Ska fixas idag!

Hur som helst så är det frukost nu, sedan avresa!

Motivation

Shit vad jag är less på mycket nu! Jag tänkter inte rabbla upp allt, det blir bara deprimerande! Däremot så kan jag nämna att det är jobbet som suger mest! Tack och lov för Lina! ;) Hur som helst så försöker jag hela tiden hitta sätt som gör att jag behöver vara där så lite som möjligt!

Idag pratade jag med chefen om huruvida hen kunde stå som referens för mina kommande jobbansökningar, coh vad svarar gubben!? Jo, "Jaha, söker du redan tjänster?" Som att jag kunde välja!? Vad tror han!? Klart jag måste börja fundera på nya tjänster, kan ju kännas skönt om man skulle få tag på något att komma tillbaka till! Fattar inte hur karl tänker! Sen gnälliga kollegor... Tänk att man ska behöva fokusera på ALLA andra och inte bara fokusera på sig själv och positiva saker... Nog för att man ibland kan få klaga lite på arbetstid, men när det är mer regel än undantag så börjar det bli jobbigt... "Åh, jag har så ont i benet, jag fattar inte..." Men det gör jag - DET ÄR ÅLDERN KÄRRING!!! "Jag har sån halsbränna", "Jag har så ont i ryggen", "Jag sover inte på nätterna, är uppe flera gånger per natt"... Tillslut, när man hört detta i 3-4 månader, är man så van att man svarar utan att lyssna...

För att kunna överleva fram till föräldraledigheten ser jag alltså alla lösningar för att slippa så många dagar som möjligt på stället... Vissa dagar är det nästan omöjligt att motivera sig och det enda som gör att man går iväg på morgonen är för att man inte kunde hitta några rimliga ursäkter för att få stanna hemma - "hade inte tillräckligt ont idag heller..."

Men just nu har jag ju Grodan som motiverar det mesta, och faktiskt så ska jag äntligen få sitta på häst igen nästa vecka!!! Jag ska vara hästvakt åt Zeleia! Nadja åker bort 3 dagar och frågade om jag ville ta hästen! Förstå hur skönt det kändes att åter igen få sitta på häst... Börjar väl vara nästan 2 månader sedan nu... Tack så mycket Nadja för att jag får låna din häst några dagar! Även om jag inser att jag inte kan rida, så får jag endå gör lite allt möjligt - jag kan ju longera, promenera och pyssla på lite... Men jag tror nog att lite ridning ska nog gå bra! ;)

Just nu sitter Johan och Peo i köket och fixar med en intervju till Peos C-uppsats... Det vet jag hur det är att fixa med... Jag har tagit semester på måndag för att ställa klart min och lämna in min! Jag är galet sugen på glass... men ajg får nog vänta en stund...

Ringa Sandra ska jag iaf göra! =) Ume-resa i planerna! =D

Besvikelse och längtan

Satt här hemma i går kväll, tillsammans med Nadja, Erika och Paula. Vi tittade på ESC och vilket framträdande Charlotte Perrelli gjorde! Men vad hände sen!? Jag kunde bara inte förstå hur vi kunde få så dåliga poäng! Charlotte var så mycket bättre! Vilen besvikelse! Och vad tusan gjorde Björn Gustafsson!? Det där blev riktigt pinsamt! =P Nä, det blev en ganska stor besvikelse under kvällen...

Men så till det positiva för dagen... Idag kommer Johan hem! Ska hämta honom på flyget vid kvart i 4 i eftermiddag. Ska bli skönt att återgå till vardagen igen, tror jag iaf! ;) Samtidigt så har jag skämt bort mig med en hel massa plats i sängen... Jag kommer garanterat bli deporterad till gästrummet framöver...

Nä, nu ska jag packa soporna i bilen och åka upp och slänga dom på vägen hem till mamma... Det är ju morsdag idag och det innebär den traditionella middagen. Men i år höll den på att ställas in.. Tack och lov att dom kom på andra tankar! Nästa år får jag vara i centrum också på morsdag! ;P Aja, dax att röra på sig! Soligt o fint väder är det dessutom idag! =)

Babyblogg v.28

Shit vad tiden går fort... "Bara" 13 veckor kvar till Beräknad Förlossning! Det är ju inte klokt! Men jag kan säga, och jag pratar nog för Johan också, det ska bli underbart att få ut det lilla livet och få hålla bebisen i famnen istället för att känna på magen. Det är med blandade känslor jag går mot förlossning, det ska visserligen bli underbart men det kommer också bli lite tomt utan sparkar och bufflingar i magen... Hur som helst så kliver jag in i en ny vecka nu, v.28, och här kommer veckans babyblogg! Börjar med statistiken som vanligt!

Graviditetsstatistik
Du har gått 27 fullgångna veckor och 0 dagar.
Men du är i 28:e veckan.
Du har klarat av 67% av graviditeten
Du är i 7:e lunarmånaden av 10.
Du är i 7:e graviditetsmånaden av 9.
Du har gått 189 dagar av 280.
Och har ca 91 dagar kvar till förlossningsdagen.


Graviditetsinfo
Jag
Min vikt: Din viktökning kan vara mellan 7 och 11 kg eller mer. (i mitt fall innebär mina 68,0 kg en ökning på 7...) Bara moderkakan väger 400 g, nästan ett halvt kilo.
Magens mått: Livmoderns mått är mellan 26 och 29 cm. (jag fick till 26 cm, men det spelar ingen roll - för på bm-besöket i onsdags så mätte hon och måttet hamnade mitt på normkurvan! Magen är perfekt! Omkretsen är 100 cm.)


- Nu går du in i graviditetens sista tredjedel. Det är en spännande men också påfrestande tid, såväl psykiskt som fysiskt. En del kvinnor mår utmärkt under denna period, medan andra kan känna sig helt utmattade.  (Jag kan inflika att jag mår bra, men börjar känna av trötthet lite snabbare nu.)

- Under de kommande veckorna kan du räkna med en viktuppgång på ca 4,5-5,5 kg, där barnet utgör ca 3-3,5 kg.

- Livmodern har under den senaste månaden växt ca 4cm och du kan känna ett tryck upp mot bröstkorgen. Detta kan ge en lätt obehagskänsla när de nedersta revbenen spänns ut. (Pratade om det med barnmorskan, för jag kan få ont i revbenen ibland.)

- Blodcirkulationen ökar kraftigt i kroppens alla organ, också i huden, mest påtaglig är ökningen i underarmar, händer och fötter. Genomblödningen i händerna ökar med cirka 5 gånger jämfört med kvinnor som inte är gravida.
- Livmodern är nu så stor att den påverkar hur man kan röra sig. Man kan fortfarande vara aktiv, men kroppen säger ifrån om man tar i för mycket. Då kan man få sammandragningar vilket innebär att livmodern drar sig samman och blir hård. Det kan till exempel komma när man är ute och går fort eller är kissnödig. Stress påverkar också hur mycket sammandragningar man får. Om man har många är det dags att slå av på tempot. En sammandragning håller oftast i sig 10 till 30 sekunder. Det gör inte ont, men kan kännas obehagligt. För att det ska släppa behöver man stanna upp. Om sammandragningarna även börjar göra ont kan det vara ett tecken på att livmodertappen håller på att mjuka upp sig. Det bör kontrolleras hos läkare eller barnmorska. (Jag har känt av sammandragningar, men det har aldrig blivit ett obehag. Jag tycker att det är häftigt att man börjar känna av saker som sedan ska resultera i att bebisen kommer ut...)

- Om man ligger på rygg kan man lätt bli svimfärdig eftersom den tunga livmodern trycker på det stora blodkärl, vena cava, som löper framför ryggraden. Det kallas för venacavasyndrom. Drabbas man av detta bör man undvika att ligga på rygg.

- Om din lilla bebis skulle födas nu finns det stora chanser att den skulle klara sig. (Jag och Johan planerar att vår bebis ska komma ut på beräknad dag eller en dag senare... Då hinner vi med OS på hans 10första pappadagar! =D)


Bebisen
Bebisens längd:  Ditt barn är nu ca 25 cm långt från huvud till stjärt, medelkroppslängden 36 cm från hjässa till häl.
Bebisens vikt: Vikten ca 1-1,2 kg


- Huvudets omkrets är 26 cm.
- Fötterna mäter ca 5 cm.
- Bebisen utvecklas och växer mycket snabbt nu. Lungorna är så pass färdigutvecklade att det klarar av att andas luft, men om bebisen skulle födas så skulle hon eller han ändå behöva hjälp med andningen.

- Hos flickor är blygdläppar fortfarande små och täcker inte klitoris men under de sista veckorna växer de samman alltmer. Hos pojkar sjunker testiklarna ned i pungen.
- Fortsätt att prata med din bebis för vid det här laget har det vant sig vid din röst.
- Om din bebis föddes nu skulle den ha 85% chans att överleva.
- Enligt lag är bebisen livsduglig, vilket gör att den måste registreras om den föds.
- Hårstråna på huvudet är fortfarande små, tunna och bleka utan pigmentering eller med mycket sparsam pigmentering. De är ofta bara någon millimeter långa.
- Hjärnan börjar forma de olika vecken. Hittills har den varit ganska slät.
- Bebisen kan öppna sina ögon och börjar bli känsligt för ljus. Vid en klinisk undersökning med amnioskop (ett rör som man via kvinnans slida för in genom livmoderhalsen upp till fosterhinnorna) ser man att bebisen försöker skydda sina ögon från instrumentets ljuskälla genom att vända sig bort eller sätta sina händer för ögonen. Man ser också att hjärtfrekvensen ökar som tecken på stress när den utsätts för ljusstimuli.
- Mjölktänderna under tandköttet är färdiga.
- Bebisen kan fortfarande vända sig ett tag till. De flesta bebisar fixeras sedan med huvudet nedåt i födelsekanalen fast en del lägger sig istället på sidan eller med stjärten nedåt. Då kan man försöka vända bebisen.

Men som vanligt ska det ju publiceras en bild på magen... Det är så skoj att se hur magen växer!

(magen i v.27+0)


Varning...

Tjejer - akta er för att skapa den här kombinationen;
- Jobba heltid
- Plugga
- Bli gravid
 Blir aldrig särskilt bra kan jag intyga.... *suckar* =(


Besök hos BM

Kom precis hem från barnmorskan... Har varit på nytt återbesök, ska dit igen om 3 veckor! Började med att prata lite om hur jag mår och hur allt går runt omkring mig, sedan tog hon blodtrycket. Hon sa inget om det, så jag antar att det var normalt. =) Efter det var det dax att hoppa upp på sängen och mäta magen, SF-måttet, och lägga in det i datorn. Kan meddela att som jag mätt i mina babybloggar är samma sätt som hon mätte och det måttet hamnade mitt på normalkurvan. Så alla ni som tycker att jag ser ut att vänta tvillingar eller att jag nästan inte har någon mage - min mage är perfekt! =D Innan hon mätte så kände hon efter hur bebisen låg. Hon trodde att den låg med huvudet neråt och rumpan i vädret! ;) Efter mätningen jag höra min lilla bebis hjärtljud. Jag tyckte att pulsen var bra, men hon upplevde att den var låg och tryckte lite på magen och vips så drog pulsen iväg! Stingslig liten skrutt där inne! Hon menade att bebisen var vaken och att om hon petade på den så skulle pulsen kunna gå upp snabbt - vilket den gjorde! Så allt var bra även där!

Efter det besöket gjorde jag en visit på lab... Dax för stick i armen igen... Den här gången var det blodvärde som var syftet... Förra gången hade jag ett blodvärde på 118 och blev varnad att gick det ner till 115 eller under så var jag tvungen att fylla på med järn. Idag hade jag blodvärde 114.... Så nu är det järntabletter varje dag... iaf till nästa gång jag går dit och har ett högre värde, då kanske jag kan gå ner till varannan dag... Vi får se. Hon tog blodsocker också, där hade jag 4,8 förra gången. Idag hade jag 3,9. Det är fortfarande normalt, så det var inga konstigheter. Jag skulle ta urinprov också, men av alla gånger jag är så kissnödig så var jag inte det nu! Så det blev inget av det provet... Blir väll nästa gång, så då får jag väll ladda upp med massor av vatten och inga toabesök på flera timmar innan - eller förbereda med en burk... =P Hur som helst verkar allt vara i sin ordning, den lilla mår bra vilket är huvudsaken!

Ikväll ville Nathalie gå på bio, så jag ska följa med henne på What happends in Vegas... Tidiga bion blir det - annars vaknar jag väl aldrig i morgon! Är jättetrött! Nu blir det väl middag... FAN! Jag skulle göra stuvade makaroner och har inte köpt mjölk... =( Fan också.... Måste med andra ord gå på affären en snabbis!

Hemkomst...

Så var man hemma, både jag och bebisen är trötta tror jag... På vägen ner var det lugnt, men efter lunch vaknade det lilla pyret och satte igång med sitt gympapass - som sedan pågick nästan hela vägen hem!

Resan ner gick smidigt, det var fint väder hela vägen ner och inte så mycket trafik. Var nere i tid så jag bland annat hann smita på toa innan! =) Hemvägen gick lite segare, körde hem på ganska precis 3 timmar... Vädret var taskigt hela vägen hem, stundvis stålande sol och blå himmel, men så plötsligt öppnar sig himlen och regnet vräker ner!

Men så själva ärendet då... Opponeringen var mitt triumfkort idag. Tjejen jag opponerade till var imponerad och tyckte att eftersom min opponering var så bra så var hon övertygad om att min uppsats skulle vara minst lika bra. Examinatorn var också jättenöjd med min opponering... Tyvärr gick väl inte responderingen lika bra... Jag fick lite saker att fixa, men mycket handlade om att lyfta fram saker, genom att skriva dit lite text som förstärker... Men jag har nu 10 arbetsdagar på mig att fixa detta. När jag gick därfrån var jag på riktigt bra humör, bebisen motiverar att fixa det här innan den behagar att anlända till dagsljuset...

Tyvärr är motivationen inte riktigt lika hög nu, 3 timmar senare... Kan bero på att jag har ont i halva kroppen, mår halv-illa och fötter som skulle må bäst av att ligga högt ett par timmar... Dessutom upptäckte jag att jag inte var så safe i trafiken sista biten hem, från Gällö hem ungefär... Jag var så trött och det fanns inte mycket som bidrog att jag skulle hålla mig pigg... Skulle vilja sova en stund nu... Men jag öppnar på jobbet i morgon, så jag får väl snällt hålla mig vaken och försöka plugga nu och gå o sova tidigt istället... BLÄ!

Avresa...

Nu är frukosten intagen, bara att borsta tänderna och röra på sig nu då... Åker troligen inom en kvart... På återläsande senare i eftermiddag, vid middagstid!

Härnösand

I morgon bär det av... Tyvärr blir det att jag åker själv... Jag frågade mina systrar, men ingen av dom kunde följa och hon som eventuellt skulle passa på att åka på de examinationer man ska ha sett innan man får gå upp själv drog sig också ur... Så nu ska jag åka ner på egen hand i morgon.... Eller själv är jag ju egentligen inte, men Grodan är ingen att ha någon vettig konveration med än... Nog för att jag kan sitta och prata, men responsen är inte så övertygande... Dessutom tror jag att det mest kommer att sovas i magen under resan, det guppar nog ganska behagligt, och ljudet är också ganska konstant...

Jag hoppas iaf att resan inte kommer att vara fördjäves... utan att jag fixar det här den här gången! Det bästa som kan hända är att jag bara får bassning på några små språkfel, typ storlek i innehållsförteckningen, för då kan jag fixa allt sånt direkt när jag kommer hem!

Ska satsa på att sova ganska tidigt i kväll, ska åka typ 6.30-7.00... så jag slipper hetsköra ner... Sen får vi se vad jag tillingar lunchen med... Går på stan kanske? Eller sitter och ritar eller något... Funderar på att ta med datorn och sitta och spela spel... Jag ska ha planerad lunch mellan 12.00 och 13.15... Men eftersom jag börjar 10.15 och det tar nog bara typ 1 timme så blir det lång lunch... När jag sedan börjar igen 13.15 så får jag åka hem när det är klart!
Ska väl snart börja runda av, ska bara prata färdigt med Johan för i kväll...

Babyblogg v.27

Så är det dax för den 27e veckan... Det går fort nu, bara 14 veckor kvar till BF... Allt känns fortfarande jättebra i magen, lilla bebisen lever om stundvis. Kan nog säga att jag misstänker att det börjar på att bli lite trångt, det är allt oftare det trycks på urinblåsan och jag blir akut kissnödig! (senast idag hände det...) Jag upplever inte att bebisen sparkar lika mycket nu, det är mer rörelser i magen nu - som faktiskt också syns utanpå! Det ut som en liten alien i magen... ;) (Nästan så det är som att någon lever i magen... ;P ) Som vanligt inleder jag med statistiken för att sedan ge vidare graviditetsinfo...

Graviditetsstatistik
Du har gått 26 fullgångna veckor och 0 dagar.
Men du är i 27:e veckan.
Du har klarat av 65% av graviditeten
Du är i 7:e lunarmånaden av 10.
Du är i 6:e graviditetsmånaden av 9.
Du har gått 182 dagar av 280.
Och har ca 98 dagar kvar till förlossningsdagen.

Magen växer fint... =)

(V.26+0, på morgonen)

Graviditetsinfo
Jag
Min vikt: Du har förmodligen gått upp omkring 7-10 kg fram till nu. (Inte jag då, som  bara gått upp 6 kg till idag...)
Magens mått: Livmoderns mått är mellan 25 och 28 cm. (Mitt var enligt min mätning 24 cm)

- Nu har du kommit till sista veckan i graviditetens andra tredjedel.

- Din mage är nu ganska framträdande, men storleken beror också på din kroppsbyggnad, längd, vikt samt om du fött barn tidigare. Ytterligare en faktor som spelar in är mängden fostervatten. Mammans vikt ökar och den kommer att göra så fram till graviditetsvecka 36.

- Det kan vara dags att handla saker till barnet, eftersom det förmodligen ganska snart blir besvärligt att gå och handla. (Kroppen börjar faktiskt markera att det inte går att leva precis som tidigare, mycket är besvärligare att göra...)

- Eftersom bebisen ligger högre upp i buken nu så kan det hända att du ibland upplever att det gör ont under revbenen. (OJA! Ofta har jag ont på vänster sida i de nedersta revbenen!)

- Man kan sova lite oroligt på nätterna när man har kommit en bit in på graviditeten, ofta störs man av att man måste gå upp och kissa. Många upplever också att de drömmer mer nu, ofta om förlossningen eller om barnet. Det är troligen kroppens sätt att förbereda sig mentalt, man kanske inte drömmer mer, men eftersom man vaknar oftare så kan det vara så att man kommer ihåg drömmarna bättre. (Haha, japp, jag drömmer förlossning lite då o då... I förrgår natt senast...)

Bebisen
Bebisens längd: Bebisen är nu ca 24 cm långt från huvud till stjärt, medelkroppslängden från hjässa till häl är 35 cm
Bebisens vikt: Vikten är 900g-1kg

- Huvudets omkrets är nästan 25 cm.

- Huden är mycket skrynklig men skyddas och får näring av ett lager vernix/fosterfett. Under huden lagras alltmer fett och fostret börjar bli knubbigt.

- I den här fasen suger bebisen ofta på tummen och det stärker musklerna i kinder och käke. Kanske kan det även ha en tröstande funktion.

- Smaklökarna på tungan och insidan av kinderna är nu fullt utvecklade.

-Barnets avancerade hjärnfunktioner utvecklas och blir alltmer sofistikerade.

- Runt denna vecka börjar ögonen öppnas och näthinnorna bildas. Nu uppfattar bebisen ljusskiftningar och studier visar att om man lyser med en ficklampa på mammas mage, så rör sig bebisen mot - eller bort från - ljusskenet. De första synintrycken utanför livmodern delas för bebisen in i ljus och mörker - det är därför många leksaker avsedda för spädbarn är svartvita. Ögonfransarna är fullt utväxta för att skydda ögonen eget födseln.

- Om bebisen skulle födas kan det andas luft och tarmarna klarar av att ta emot modersmjölk.

- Även om det fortfarande är alltför tidigt för din bebis att födas så skulle den nu har c:a 70% chans att överleva om den föds på ett sjukhus med rätt resurser.

- Bebisen känner igen din röst och din partners om ni är tillsammans ofta.

- Musklerna på armar och ben blir starkare och ibland kan bebisen få in en riktig fullträff mot revbenen eller mot urinblåsan, vilket kan göra ont minst sagt.

---

Mamma... Det kommer inte att bli en hund hemma hos oss - vi tycker att det är jobbigt nog med de tidiga mornar som blir endå. Bebisen kommer att ta sina tidiga morgon pass och jobb har alltid sina tidiga mornar... Millan får räcka, vi kan låna henne om vi saknar vovve... Sen vad beträffar bröllop, är det inte så att allt annat gått tillräckligt fort!? Kanske vi iaf kan vara tillsammans minst 1 år innan vi gifter oss - eller vad tror du? =)

Jobbet

Sitter på jobbet nu... Usch vad det är tråkigt! Jag har inte ett barn på min avdelning, känns rätt meningslöst att vara här... Har arbetstid till 16.30, ska se om jag kan smita iväg en stund tidigare... Skulle helst vilja åka hem, städa av soffan och bädda ner mig där! Har ont i kroppen och mår ganska risigt fortfarande...

I helgen är jag "barnvakt"... Malin o Christer tog med sig Cornelia till Kramfors och lilla Luzifer blev kvar hemma... Så jag fick ta hand om honom i helgen. Dom behövde ingen hjälp idag, men i morgon ska jag åka upp och mocka, fixa mat och spola benen på honom... Sen på söndag åker jag upp en sväng på dagen och mockar och fixar maten, så fixar Malin o Christer honom när dom kommer hem med Cornelia.

Ska väl försöka göra någon mer nytta här innan jag kastar in handduken...

7 månader

Wow.... Jag och Johan firar 7 månader idag! Tråkigt nog så är vi i olika delar av Sverige, typ 80 mil ifrån varandra, men vi firar en annan dag...

7 månader har gått så galet snabbt, det är helt galet! Jag vet inte vad det är som gjort att det gått så snabbt, men det är lite häftigt. Vad som är lite märkligt är att saker som hände samtidigt som vi blev tillsammans känns så avlägset! Jag fick jobb samma helg, och det känns så länge sedan och det har varit så turbulent kring det så det tröttat ut. Tros det så har tiden med Johan gått så snabbt och så mycket har hänt på relativt kort tid.

Det är lite häftigt i vårat förhållande också, allt tycks gå snabbt kring oss! =P Vi blev tillsammans, 3 veckor senare var vi på första lägenhetsvisningen, vi budade på 3 lägenheter och fick den sista (tror jag ;P), 2 månader senare fick vi veta att jag var gravid....
Så under vårt första år tillsammans så har vi;
- Blivit sambo
- Köpt lägenhet
- Köpt ny bil (?) (inte klart ännu...)
- Och fått BARN!
Ganska galet om man tänker efter...  ;)

Nu väntar vi på att han kommer hem om 1½ vecka, då ska vi försöka ta igen vår 7 månadersdag. Sen ska vi väl vänta in förlossningsdagen, Grodans födelsedag, vårt barns födelse...! =)

Haha, på mindre än ett år blir jag flickvän - sambo - MAMMA! =D Tänk vad många roller man får i livet!
Saknar den tredje parten i min lilla familj... =)

Babybox och Nalle Phu-klubben

Idag hämtade jag ut en Babybox på Barnens Hus och hade fått ett paket från Nalle Phu-klubben när jag kom hem! Har givetvis fotat i princip allt! =P

Babyboxen

   
Innehållet var en liten fleecefilt, en leksak, 12 blöjor, en napp och dessutom tvättlappar och lite informationsmaterial och provprodukter...

Nalle Phu-klubben

     
Innehållet här var en ryggsäck (perfekt när bebisen ska börja på dagis), en gör-det-själv-mobil, en fin babybok och ett par söta tofflor!

Jätteskoj att sitta och öppna fina presenter i eftermiddag! Givetvis måste det fotas och läggas ut, dels till mina vänner, men sen är ju inte bebisens pappa hemma... Jag ansåg att Johan också skulle få se de nyste sakerna till vår lilla bebis!

Viktigt?

När man sitter ensam ett längre tag är det väldgt lätt att börja fundera. Jag är en sån person som verkligen funderar när jag är själv. Dagens funderingar har varit kring vad som verkligen är viktigt för mig, vad som betyder mycket.

Många saker saker jag kommit på idag ses av andra som ganska självklara saker. Man hur gör man om dom sakerna inte är så självklara i praktiken?

Nåot jag funderat en del över idag är gårdagkvällen. Jag vet verkligen inte hur jag ska förhålla mig, är det bra eller dåligt - naturligt eller fejk? Jag vet inte och det går plötsligt från funderingar till grubbel...

Ett råd, innan saker går över styr, sätt er ner och fundera över vad som verkligen är viktigt för er. Är det självklara saker, eller inser ni plötsligt att saker inte är som det borde...?

Grodan är i farten

I kväll har Grodan stått i centrum igen... =) Kommer garanterat födas som ett lejon, "allt kretsar inte kring solen - allt kretsar kring mig!" I kväll har det lilla livet varit duktig och sparkat på tanterna! =) Dom var så nöjda! ;)

Sen fick vi en present av Nadja, eller egentligen av Nadja och hennes mamma. Det var en fin present! Så klockren!
På bodyn står det LILLA GRODAN och på strumporna står det SÖTNOS


Åter igen en babyblogg!

Den här veckans babyblogg täcker 26:e veckan... Som vanligt så börjar jag med veckans statistik och sen graviditetsinfon som jag stukturerat om lite och lagt in lite kommentarer...
Graviditetsstatistik
Du har gått 25 fullgångna veckor och 0 dagar.
Men du är i 26:e veckan.
Du har klarat av 62% av graviditeten
Du är i 7:e lunarmånaden av 10.
Du är i 6:e graviditetsmånaden av 9.
Du har gått 175 dagar av 280.
Och har ca 105 dagar kvar till förlossningsdagen.

Graviditetsinfo
Jag:
Min vikt: Viktökningen är omkring 7 och 10 kg. (Jag har gått ner 1 kg från förra veckan... =S Väger idag 65,9 kg)
Magens mått: Nu börjar man mäta magen med symfys-fundus-måttet, SF-måttet. Normalt mått är ca 24-27 cm. (Mitt mått är 23 cm, när jag mäter själv, får se vad BM får för mått när jag ska dit, om hon mäter på samma ställe... Måttet över den största delen på magen är 98 cm)

- Graviditetsstrimmor på mage och bröst bör dyka upp nu, om du alls kommer att få några. (Jag har hittills inte fått några!)

- Ditt hjärta och dina njurar jobbar hårt för att hålla igång blodcirkulationen, och ta hand om den ökade mängd vätska som finns i kroppen.

- Du kan bli trött i ryggen, känna av trötthet, kramp i benen, tryck mot bäckenet och du kan bli varm och svettig. (Detta stämmer mycket bra... ) Det är vanligt att man får häftig kramp i t.ex vaderna när man är gravid, ofta när man sover. Undvik att sträcka på tårna, om man trots allt känner en begynnande kramp kan man motverka det genom att vinkla foten uppåt eller trycka den mot fotändan av sänggaveln.

Bebisen:

Bebisens längd: Bebisen är ca 23 cm långt från huvud till stjärt.
Bebisens vikt: Bebisen väger ungefär 800-900g.

- Ryggraden blir starkare och smidigare, för att den skall orka bära kroppen.

- Lungorna utvecklas alltjämt. När bebisen ligger i magen får det hålla till godo med det syre som blir kvar efter att mamman har fått sitt. Det gör att bebisen måste använda sina resurser på ett bra sätt och bebisens röda blodkroppar är extra bra på att ta upp syre. Det använder också syret till hjärnan och hjärtat i första hand. Övriga delar av kroppen får det som blir kvar när de livsviktiga organen har fått syre. Bebisen har lärt sig att både andas in och ut.

- Med lite tur kan man höra barnets hjärtslag genom att någon lägger örat mot din mage. När bebisen hör ljud reagerar det med högre puls, och spelar du musik kan det hända att hon/han rör sig i takt. (I onsdags tyckte vi att vi kände bebisens puls, jämförde med både min och Johans men tyckte inte att det stämde med någon av dem...)

- Ögonen är nu färdigbildade och bebisen kan nu öppna och stänga dem.
 
- Det finns studier som visar att bebisen reagerar på beröring runt denna vecka. (Hehe, tryck har den reagerat på ett tag redan... Det är lite roligt när man hittar ett ben och en fot och trycker lite, då får man tillbaka en spark!)

- Barn som föds efter slutet på vecka 24 och framåt har större chanser att överleva utan komplikationer i dag än förr. Det finns barn som överlever redan från vecka 23, men riskerna för komplikationer vid så tidiga födslar är oftast stora.

- Från vecka 24 kan bebisen höra ljud, inne i livmodern kan ljudnivån bli så hög som 80 decibell. Det är lika mycket som på en livligt trafikerad gata. Bebisen lyssnar på ljuden i mammans kropp, magen som kurrar, nysningar och annat som händer. Det lyssnar även på mammans och omgivningens röster. (Stackarn som får höra mina hostningar!)

- Bebisen kan nu göra mer saker med sina händer, som till exempel knyta dem till nävar och ta tag i och hålla sina fötter. Det är också nu som den börjar föredra höger eller vänster hand. (Johan hoppas att bebisen ska spela handboll när den blir större och då är det fördel att vara vänsterhänt... bara för att han är det... ;) Vi får väl se hur det blir med den biten - både handbollen och om den blir höger- eller vänsterhänt!)

Bebismagen
Den här veckan är bilden tagen igår, dvs bilden är från v.24+6. Inte så stor skillnad en dag till en annan...


---

Ska skynda mig nu, ska träffa Paula på stan om 40 minuter! Ska duscha och äta lite! Sen ska jag till mamma o pappa på middag!


Nu då?

Kom hem från flygplatsen, efter att ha lämnat av Johan, för bara en liten stund sedan... Satte mig i soffan och det första jag kommer att tänka på är; Jaha, vad gör jag nu då? Det är liksom inte ens något bra på tv... Jag och bebisen får väl äta lite middag och bädda ner oss i soffan och titta på film...

Jag vill!

Bebisen är så livlig nu. I går kväll var det en väldans aktivitet i magen, jag och Johan var alldeles förvånade hur det höll igång. Nog för att vår lille skrutt brukar vara tydlig på kvällen att det inte bara är vi två vakna, men fullt så här livligt har det inte varit förut! =) Det är sånna gånger det är lätt att bara ligga och mysa när det både känns och syns på magen...

Nu när jag sitter i soffan och tittar på tv så sätter det igång igen... Det bufflar och sparkar i magen och bebisen är verkligen tydlig med att vara vaken. Önskar att man hade en UL-maskin här hemma, det skulle vara helt underbart att kunna kika på min lille bebis när det är så livligt där inne!

Internetsidorna jag läser på menar att man kan upptäcka bebisens personlighet nu - om det är en lugn bebis eller en vilde... Jag verkar iaf bära på en pigg och livlig krabat! Längtar så mycket efter att få hålla det lilla livet! Min älskade lilla bebis!!! =) <3

Gräsänka

I morgon åker Johan till Göteborg 2 veckor... Det känns lite märkligt att vara själv fram till 25 maj... Har inte varit själv så länge på nästan 7 månader! Det längsta var vid jul då Johan åkte en vecka i förväg till Göteborg. Det ska ärligt talat bli lite skönt att vara själv, det är skönt ibland att inte ta hänsyn till någon och bara göra som man själv känner för stunden... Nog för att jag gör lite som jag vill endå, men bor man med någon får man faktiskt ta hänsyn till varandra... Vi får se vad jag hittar på under de här två veckorna. Vad jag vet är att jag ska fika med Paula en dag, Magdalena en dag, jag ska färga håret och tigga middag av mamma. Dessutom ska jag åka till Härnösand på examinering av uppsatsen igen! Håller tummarna att det ska gå vägen den här gången!

Nu kväll är jag trött, hostan är lite slitsam... Så nu blir det soffan och Sanningens ögonblick på 5an, tänk vad folk gör för pengar!!! =S

Sjuk...

Nu stannar jag hemma två dagar för att se om förkylningen lägger sig lite... Ska vila mycket och givetvis ta min medicin! Det ända ärende jag ska iväg på är frissan i morgon, hoppas inte jag behöver nysa när hon klipper, så det blir fel.... Nu ska jag fixa med middagen... Matt i pälsen nu... Tur att en helt annan levande del av mig är piggare! =)

Grattis Nathalie till det första steget!

Vad jag inte har...

Besökte hälsocentralen idag. Kände att hostan inte riktigt var hållbar längre utan att det var läge att efter 16 dagars förkylning uppsöka hjälp... Träffade läkaren och han började med att lyssna på lungor och hjärta (han lyssnade på lungorna så långt ner att han måste ha hört bebisens hjärta! =P) Sen tittade han i öronen och i halsen. Efter denna genomgång så kunde han konstatera...
... att det inte rörde sig om lunginflamation
... att jagade en röd prick på högra halsmadeln (och därmed blev jag skickad på provtagning)
... att jag troligen har slem en bit ner i bröstkorgen

Han sa att Cocillana inte var aktuellt av två anledningar;
- För det första, för att jag är gravid.
- För det andra att det skulle enbart göra att slemmet kryper ner i lungorna och jag får en lunginflamation
(Ska läggas till att jag inte bad om den medicinen... Jag vet att den inte är godkänd när man är gravid - det står i bruksanvisningen)

Men vi skulle börja med en halsodling, streptokockprov (ursäkta stavnigen om den är fel!), och sen skulle jag komma tillbaka. Han skulle passa på att ta någon patient mellan. Mellan att jag var inne mina två gånger så hade han tryckt in ett provsvar och en pojke han skickade på provtagning!) Effektiv läkare må jag säga! När jag sedan kom in konstaterade han;
... att provet var negativt och jag bara är förkyld.
Vaddå "bara"!? Fan jag har ju hostat i helgen så jag trott att bebisen varit på väg upp i halsen! Det är väl inte "bara"!? Hur som helst skulle jag få en ny hostmedicin, som jag ska ta 3 gånger om dagen. Den ska tydligen hjälpa både mot hostan och vara slemlösande... Den heter Mollipect (låter lite gulligt - nästan som en kallblodstravare!) Har jag inte blivit bättre på en vecka - 10 dagar så ska jag höra av mig så vi ska ta nya prover. Då snackade han om att ta prov som visar på vita blodkroppar... Hur som helst så brukar man bli frisk på 1-2 dagar efter ett sånt här besök...

Jag känner mig dock inte friskare just nu, (mest bara ännu sämre!) men det kommer väl... Hostar fortfarande jättemycket, känns dock som att luftrören i bröstet är vidare... Antingen så rinner snoret som på småungarna på dagis, eller så är det lika tätt som när man håller för näsan... Perfekt balans! Ögonen är känsligare och jag går inte ut utan solglasögon kan jag upplysa om! (Det är som när man är bakis...) och hostar jag inte så nyser jag!

Aja, nog med sjukdomar - håller ni inte med!? Så - en kram någon? ;)

*Host HOST*

Hostan skär i halsen och det gör riktigt ont varje gång jag måste hosta... Det allra skönaste just nu är att inte hosta alls, men det är fan MYCKET lättare sagt än gjort! Det går inte att kväva en hostning - likväl som att det är omöjligt att inte svälja när man ligger i MR och ska röntga nackkotorna...

Tyvärr hjälper inte den medicin jag tar just nu heller... Just nu äter jag Noskapin, men dom har en riktigt svag effekt - eller om jag ska vara ärlig - ingen effekt över huvudtaget! Man hostar som om bebisen är på väg upp genom halsen... Så illa känns det! Börjar göra ganska ont i rygg o revben nu... Sånna här gånger vill man bara gå på Cocillana... Det är ett säkert kort för att slippa hosta... Det är svårt att inte tycka synd om sig själv...

Trots att jag inte mår så bra så lever bebisen loppan inne i magen. Ligger jag och tittar på tv så ligger iaf en hand på magen och då känner man hur bebisen rör sig och framför allt känner man sparkarna på både ut- och insida. Jättemysigt när man ligger och kopplar av vid tvn!

När man var liten så fick man ofta glass när man var sjuk, framför allt när man hade ont i halsen... Det är riktigt promenadavstånd till kiosken från soffan... Tror jackan och skorna åker på och för mig till glassdisken en sväng... Piggelin, Magnum eller Daim...?? Det är den stora frågan....

2 nyheter

En lite gammal nyhet... Jag har en hosta som känns sm att den håller på att ta livet av mig... Blä!
Den andra nyheten är att jag och Johan varit o tittat på bil (Ironiskt nog, mamma, så är den mest aktuella bilen en vit volvo kombi...)

Babyblogg v.25

Graviditetsstatistik
Du har gått 24 fullgångna veckor och 0 dagar.
Men du är i 25:e veckan.
Du har klarat av 60% av graviditeten
Du är i 7:e lunarmånaden av 10.
Du är i 6:e graviditetsmånaden av 9.
Du har gått 168 dagar av 280.
Och har ca 112 dagar kvar till förlossningsdagen.

Graviditetsinfo
Jag:
Nu växer magen och blir tyngre. Allt eftersom kan du få ont i ryggen, kramp i benen och känna ett tryck ned mot bäckenbotten. Kramper är vanligt och kommer att vara det även längre fram. Undvik att knipa med tårna. Barnet kan trycka på blåsan vilket medför att du måste gå på toaletten ofta. Det kan hända att du lättare blir andfådd nu. Tänk på din hållning och vila mycket. Din livmoder har vuxit ordenligt senaste veckan och är nu ungefär stor som en fotboll. Översta delen av livmodern befinner sig nu ungefär mitt emellan naveln och bröstbenets nedersta del. Min vikt är fortfarande 66,9 kg (men utan frukost den här gången) och magen är 98 cm där den är som bredast.

Bebisen:
Ditt barn är nu ca 22 cm långt mellan huvud och stjärt, ca 33 cm huvud-häl, och väger runt 700g. Det kan ta tag om sina fötter och knyta nävarna. I lungorna bildas allt fler blodkärl och näsborrarna börjar öppnas. Barnets benkärnor blir hårdare. Barnets livlina - navelsträngen är tjock och elastisk med innehåll av två artärer och en ven. Dessa blodkärl ligger inbäddade i en tjock geléartad massa som hindrar dem från att trassla ihop sig. Detta är ett sätt att säkra blodflödet mellan moderkakan och barnet och dess livgivande funktion. De permanenta tänderna bildas långt in i tandköttet men kommer inte att bryta fram förrän barnet börjar tappa sina mjölktänder i sexårsåldern.

Bebisen sover och är vaken efter en viss rytm under dygnet, något som du också förmodligen märker av. De flesta av barnets organ är färdigutvecklade vid denna tidpunkt och barnet kan nu överleva om det skulle födas. För tidigt födda barn har emellertid svårt att hålla värmen och lungorna är långt ifrån färdigutvecklade. Om man misstänker för tidig födsel kan mamman få cortisonbehandling för att påskynda lungutvecklingen. När barnet är fött måste det sedan behandlas på neonatalavdelning tills lungorna är färdigutvecklade.


Magen idag på morgonen...


Årets stora ponnyhoppning...

...är nu avklarad! Det har varit en ganska skön dag. Hyfsat väder, glada människor och inga allvarliga olyckor...  Olyckorna var egentligen mest spännande...

Vi hade en tjej som red sin ponny (somjag personligen var för stor för henne) i en av klasserna. Tjejen får startsignal och börjar sin anridning... Plötsligt snubblar hennes ponny och slår nästan en kullerbytta!!! Tjejen åker av lite framför ponnyn med ansiktet före, men klarar sig utan skador. Ponnyn fastnar med ett framknä i tyglarna när den reser sig upp. Får lite panik och börjar hoppa runt på 3 ben... Som tur är trampar den iaf inte på tjejen... Läskigt! Hade kunnat gå riktigt illa!

En annan lite otäck olycka hände en kille som rider för vår klubb... Han kommer i full fart med sin ponny in i en kombination. Men på B-hindret tar dt tvärstopp och han åker av in i hinderstöd och bommar... Tack och lov gör han sig inte just något illa... Han hade lite ont i vaden, men det verkade bara vara ett blåmärke... Han gick av banan för egen maskin, men det som var lite obehagligt var att vår sjukvårdare plötsligt var försvunnen!!! Hon kallades till banan, men dök inte upp! Tack och lov hade vi en sjuksköterskestuderande som hoppade in! Hon kollade upp honom så han inte skulle behöva åka in till sjukan... Han klarade sig bara bra!

Sen hade vi två tjejer till som tog genvägen genom ett hinder utan sin ponny... Även de klarade sig utan större skador, troligen får de blåmärken med inget värre!

Men det som varit underbarast är att se alla sjukt söta små hästar!!! Therese hade med sig två ponnys som hon har i sitt stall... En skimmel, väldigt fint byggd, 4 år... Den var så välriden och lydig och hoppade hur fint som helst! Sen hade hon med sig en mörkbrun valack också, han hoppar nästan allt! Det är dessutom en ponny med hjärtat på helt rätt ställe gör allt för sin ryttare även om avsprångspunkterna inte blir ultimata... Det är så skoj att se henne med hennes ponnys! Hon tar fram så fina ungponnys! Skulle vilja rida så bra som henne och utbilda ponnys! =)

Nu efteråt är jag trött i kroppen! Har gått å stått hela dagen, så fötterna gör ont, svankryggen gör ont (eftersom jag är lite dålig på att hålla en bra kroppshållning en hel dag... och dessutom har både händer och ben svullnat upp lite under dagen... Ska se till att ligga med benen i högläge en stund nu... Ska vila hela kvällen, se till att kroppen piggnar till lite till i morgon... Johan är på fotboll till närmare 7 i kväll, så jag ska vila riktigt fram till dess iaf!

--

Skulle vilja att folk kan vara ärlig mot mig... Känns inte som att jag får riktigt ärliga svar... Om jag skulle få ärliga svar istället för löften som inte riktigt infrias så skulle det kännas lättare att ta att det inte blir av...

Vill så gärna rida - fortfarande... Saknar det så väldigt mycket! Varje gång jag ser någon rida så blir en del av mig ledsen... Det blev inte som jag hoppades under den här våren... Det är så tråkigt att jag inte rider något nu - när jag fortfarande kan... Snart är den tiden förbi för en period framöver... Jag vet inte ens hur det kommer se ut efter förlossningen... Jag tror inte att jag kommer att ha råd att rida, iaf inte förrän både jag och Johan jobbar heltid... Hur kommer det gå!? Det blir typ 2 år utan att rida! Det kommer att bli slitsamt för min själ.. Jag saknar det jag hade med Ronaldo... Spelade ingen roll om jag kunde rida honom eller inte... Jan hade honom 2-3 dagar i veckan och kunde longra, tömköra eller gå ut och gå om jag inte red... Jag behövde aldrig fråga om tillåtelse eller vänta på att någon skulle be mig om hjälp... Jag hade mina dagar med honom, då han var som min... Jag saknar att "göra som jag ville"... När han åkte fick jag Cornelia på sommaren, jag red ganska mycket under hösten och tidiga delen under vintern... Sen har det blivit helt annorlunda... Nu känns det som att jag bara hjälper till när det gäller stalltjänsten... Känns som att det inte riktigt är en jämnfördelning på tjänster och gentjänster... Inte ens planerade vilodagar har fungerat... Jag behöver hästarna i mitt liv igen... Förra våren var jag i stallet minst 3 gånger i veckan - nu åker jag upp typ 3 gånger i månaden... och då för att jobba - antingen med stalltjänst eller på tävling...

Nä, nu ska jag ta lite medicin och bädda ner mig i soffan en stund!

Ronaldo... Kom tillbaks till mig... :'(


RSS 2.0