Födelsedagen

Igår fyllde jag år, hela 25 år... Det var lite yrsligt på dagen, bland annat så skulle jag baka, Mattias skulle komma hit, jag skulle hämta Johan och sen skulle vi också iväg på föräldraträffen... Efter föräldraträffen,vid 17-tiden, lugnade det ner sig lite iaf. Allt som hände då var att mamma, pappa, Nathalie och morfar kom hit och grattade mig och åt tårta. Efter en stund kom Sandra, Jenny och Therese och det dröjde inte lång stund förrän Paula och Erika kom. Därefter trillade Zandra och Johan in en sväng och sen kom John och Rosita och hälsade på en liten stund också. (Rosita lyckades styra ihop alla att sjunga för mig... Inte riktigt vad jag hade tänkt, men det gjorde det ju inte till en kass kväll endå!)

Fina presenter fick jag också, förutom sällskapet.
Johan - En söt Mirandanalle
Mamma, Pappa och Johan - En färganalys
Nathalie - Pussel
Morfar - 8 trisslotter (det var vinst på 2 av dom! Hur mycket får ni faktiskt inte veta...;P)
Sandra och Martin - Presentkort på HM (ska användas till mig personligen)
Jenny, Sarah och Elsa - En fin blombukett som pryder köksbordet (fick jag faktiskt redan i måndags.. ;P)
Therese - En fin rosa okidée
Paula - En jättesöt kort tunika
Erika - Ett fint set med body, byxa och tröja till bebisen
John och Rosita - Rosa rosor och 3 strutar med choklad från Åre Chokladfabrik
Mattias - Han slog ihop presenten till mig och Johan, vi fick en hoppgunga till bebisen

När alla hade fikat färdigt och dragit sig vidare eller hemöver så gick jag, Johan och Mattias på en lten promenad, gick en kort sväng på stråket. Summa sumarum av dagen så var det en bra dag, TACK till alla som bidrog till den! Det är nderbart att träffa sina vänner och umgås en liten stund!

Sitter just nu och tittar på Oprah, Carson är med och dom pratar om programmet How To Look Good Naked. Carson sa något till en kvinna som har slutat gå på fester för att hon själv ser sig som tjockast där. "Det kommer alltid finnas någon som är yngre och smalare än dig, men ingen som är som dig. Ingen med dina erfarenheter, ingen med din familj, det är något att vara stolt över." Det var tänkvärda ord... Det är klart att det alltid finns någon som ser bättre ut, det kan inte hymlas om, men det finns ingen som du och ingen som jag... Det är det som gör oss speciella, inte ett utseende...

Ska på anställningsintervju idag också, så nu ska jag smita iväg och fika färdigt innan jag ska åka och göra ett bra intryck. Vill ni får ni gärna hålla en tumme för att dom ska gilla mig och anställa mig! =) Jag sätter inte upp några förhoppningar, jag ska vara mig själv och lyfta fram mina kompetenser - både yrkesmässigt och socialt! Personligen tror jag inte att jag kommer att få jobbet, men jag hade förhoppningen att iaf få komma på intervju! Vi får se hur det går!

Uppdatering från BM

Var, som jag nämnde igår, på BM-kontroll idag nu på eftermiddagen. Satt och pratade om besöket på förlossning och BB, hur allt går och hur vi mår och sen förberedde hon ett papper BVC ska ha.

Sen kollade vi blodtryck (som var normalt), SF-kurvan (som också var normal, hon tror att magen kommer att ligga på den här storleken - dvs ganska nätt. Ligger strax under normkurvan nu, men inte längre avplanande som sist...) och lyssnade på hjärtljuden som också var bra.

En annan sak som är lite skönt att veta är att bebisen nu fixerat sig och har sjunkit ner bra i bäckenet. BM sa att hon inte känner hela bakhuvudet, utan att det lilla livet har sjunkit ner väldigt fint nu. Underbart!

Frogblog v.37

Glömde faktiskt uppdatera babybloggen igår! Veckorna går så pass snabbt, och jag börjar bli lite dagavill när alla dagar känns ungefär lika, så jag missar när lördagen plötsligt infinner sig! Men här är veckans, ganska tunna, uppdatering! I morgon är det dax för kontroll på MVC igen, får se om den lilla människan vi alla (?) går o väntar på har fixerat sig ännu, BM förra veckan upplevde bebisen ruckbar...

Du har gått 36 fullgångna veckor och 1 dagar.
Men du är i 37:e veckan.
Du har klarat av 90% av graviditeten
Du är i 10:e lunarmånaden av 10.
Du är i 9:e graviditetsmånaden av 9.
Du har gått 253 dagar av 280.
Och har ca 27 dagar kvar till förlossningsdagen.

Graviditetsinfo
Jag
Min vikt: (Ställde mig på vågen i morse och den visar 73,2 kg... 
Magens mått: Livmoderns mått kan vara detsamma som förra veckan. Det kan även vara mindre eftersom att bebisen sjunker mer och mer. Men är du förstagångsföderska kan ditt magmått vara 33 till 36 cm. (SF måttet jag fick till idag blev 32 cm och det är samma sedan förra veckan... Får se vad barnmorskan säger i morgon när jag ska på kontroll...)

Den här veckan är en lämplig tid att gå på studiebesök på den förlossningsavdelning där du tänker föda. (Vi var på studiebesök förra veckan, men det är ju redan rapporterat om...)

Nu är det vanligt att känna förvärkar. Livmodern blir hård i ungefär 30 sekunder och sedan slappnar den av. Dessa sammandragningar ska inte göra ont. (Nej, dom gör inte ont, men det är svårt att göra något just då! Det spänner ganska rejält...)

Ofta stiger nu känslan av spänning och förväntan ju närmare förlossningen du kommer. (Oja, efter förlossningsbesöket ville jag kläcka bebisen på en gång! Ivrig att få det lilla livet i famnen och kunna pussa på skrutten!)

Försök vila nu inför förlossningen varje dag när du kan för sen kommer du bara få göra det när bebisen vill. (Lätt för alla att säga, vilar gör jag hela tiden känns det som, även om alla tycker att jag gör något hela tiden. Men utan sysselsättning så kommer jag att gå åt!)

Får du värkar i denna vecka försöker man inte hindra förlossningen från att komma igång. Det finns forskning som tyder på att barnet själv producerar hormoner vilket signalerar att det är för trångt och det leder till start av värkar. (Jag tror inte att min och Johans bebis tycker att det är för trångt, den lever om ganska bra ibland... Så det dröjer nog för våran del skulle jag tro...)

Bebisen
Bebisens längd: Bebien är ungefär 35 cm långt från huvud till stjärt, medelkroppslängden är 48 cm från hjässa till häl.
Bebisens vikt: Ungefär 3 kg (!)

Huvudets omkrets är 33.5 cm och diametern är cirka 9 cm.

Nu betraktas bebisen som fullgånget och är redo för sin resa till livet utanför livmodern.

Om bebis ligger med stjärten eller fötterna först så erbjuds du kanske en yttre vändning nu. Det vill säga en läkare försöker genom mild massage att vända bebisen så huvudet ligger nedåt mot bäckenöppningen. Det är en fördel om bebisen kommer ut med huvudet först eftersom huvudet är hårdare och större än resten av kroppen. Dessutom går förlossningen lättare. Om det inte lyckas kan det bli aktuellt med kejsarsnitt.

Bebisen tränar sina lungor genom att dra in och trycka ut fostervatten i dem. Lungorna är det sista av bebisens organ som mognar. (Den sista mognaden sker vid förlossningen när bebisen drar in den första luften och blåser upp de små lungsäckarna...)

Moderkakan börjar åldras.

Alla inre organ är färdigbildade. Bebisen gör sig färdigt att födas när som helst.

Underhudsfettet tilltar snabbt i mängd, kinderna är runda och det skrynkliga utseendet är försvunnet.Givetvis är magen med som vanligt. Den har sjunkit ner ytterligare sedan förra veckan, det känns bra eftersom det är ett tecken på att bebisen sjunker ner och det i sin tur indikerar att det närmar sig förlossning! Aja, magbilden var det...


Magen idag v.36+1

Ett steg närmare

Det blev lite fler inlägg än ett idag... =P Hur som helst så tog jag och Johan ytterligare ett steg mot förädraskapet idag... Vi, tillsammans med de 4 andra paren i föräldragruppen, gjorde idag ett studiebesök på förlossningen och BB. I höst ska dom bygga om på småbarnsavdelningen och därmed kommer BB att bli drabbad.

Papporna kommer from september inte kunna sova över pga att det kommer att behöva bo fler mammor i varje rum... Jag kan säga att jag inte kommer vilja vara kvar många timmar fler än dom absolut nödvändigaste om Johan inte får vara kvar! Nog för att han får komma och gå som han vill, men att ha barn är mer än att bara ha dom på dagtid! Det kan vara bra för papporna också att få vara med på de nattliga passen... Aja, vi hade inte tänkt att vår bebis ska komma i september, så vi ska väl inte nödvändigtvis behöva bli drabbade...

Men tack vare besöket på förlossningen så är man lite förberedd på vad vi åker till, vad som finns där som hjälpmedel - och framförallt så vet vi nu exakt vart vi ska! =P


Börjar bli riktigt ivrig att få ut det lilla livet! Särskillt idag när man hörde små bebisskrik...


Det brinner

Satan vilken halsbränna jag har idag... Det är nog för stunden den jobbigaste biverkningen av graviditeten. Hihi, det är lika häftigt nu som för ett halvår sedan att skriva att man är gravid... Det känns helt underbart att faktiskt få en liten bebis snart... Trots att jag vet att inom 6,5 veckor så har jag fått min och Johans lilla bebis på bröstet så känns det fortfarande ganska avlägset...

Halsbrännan iaf... I natt låg jag och Johan och pratade om allt mellan himmel och jord tror jag... Somnade nog inte förrän vid halv 2-2 i natt och Johan skulle upp 6.10. Mellan dessa tider så har jag varit uppe på toaletten 3-4 gånger!!! Jag vaknar av halsbrännan och inser efter bara några minuter att det är dax att gå på toa... Nu har jag försökt byta Gaviscon (medicinen för halsbrännan) mot mjölk. Många dricker mjölk för halsbrännan, så jag tänkte prova också. Det har fungerat skapligt fram till i natt... Jag hade så stora problem i natt att det enda som funkade var en större dos Gaviscon. Tyvärr retar medicinen kräkreflexen, så den är galet obehagligt att ta den... Sånna här gånger längtar man mer än någonsin efter att slippa vara gravid! Men när det lagt sig, problemet är väck och bebisen rör sig lite - ja då är det precis lika underbart igen att vara gravid!

Nu ska jag försöka gå ner till hamnen och ligga i solen och läsa lite! Sen ska jag och Johan, när han kommer hem, åka och boka tid för hans födelsedagspresent! Nu kom posten - massor med reklam tror jag bestämt! =D

Efter lite tjat...

Jisses vad det tjatas om en önskelista! Helt ärligt vet jag inte vad jag önskar mig, jag har ju haft fullt upp med att luska ut vad jag ska ge Johan! Jag hade bestämt mig för en sak att köpa till honom, tills jag vaknade nyss och ändrar mig! Johan fyller år i dag, så det var kanske lite i sista minuten att ändra sig... Ska undersöka under dagen om det går att genomföra...

Hur som helst... Igår låg jag och Johan i soffan och pratade med vårt lilla barn, ville att det lilla livet skulle kunna komma ut nu. Johan ville att den skulle komma innan midnatt, för han ville inte bli pappa när han fyllt 31... =P "Tyvärr" kan jag meddela att ingen bebis gjorde en blixtentré under kvällen utan den ligger snällt (?) kvar i magen... Idag ska den absolut inte komma ut, vi ska inte dela på födelsedagen med någon - i vår familj försöker vi ha egna födelsedagar, trots att det är helt hysteriskt nästan en månad framöver!

23 juli - Johan
26 juli - Vijay (Johans kompis)
29 juli - Jag, Elsa (min kompis), Ajje (Johans kompis)
30 juli - Martina (min kompis)
3 aug - Johans pappa
5 aug - Johans farmor, Magnus (Johans kompis)
6 aug - John (min kompis)
8 aug - Johans mamma, Paula (min kompis)
12 aug - Min pappa, Viktor (Johans kompis), Christer (min hästägare)

Det är 15 födelsedagar på 21 dagar! Sen får vi givetvis se sen när den nyaste lilla filuren får sin dag... Det är ju lite många dagar att missa om den skulle komma tidigt... Säkrast är ju efter 12 aug...

Idag är första träffen med föräldragruppen. Ska bli skoj att se vilka mer som ska ha barn i samma veva som oss... Hoppas att det är trevligt folk eftersom man fortsätter träffas framöver också, inte bara på dessa träffar utan också senare genom BVC... Har ingen aning om vad dagens träff ska handla om, det visar sig men i morgon ska vi på studiebesök på förlossnings- och BB-avd. Spännande värre! =)

Önskelista var det... Gah, jag vet inte vad jag önskar mig... Jag har ju typ allt jag behöver! Johan gjorde ett försök att hjälpa mig igår - DVD-box (att kunna titta på i väntan på bebisen och sedan när jag sitter hemma och lär känna bebisen alt. när bebisen sover) sen kom vi typ inge längre... Det var inte så lätt att komma på saker - inte ens när man började tänka på roliga, men onödiga, saker...

Jag började iaf fundera på vad jag kanske kommer att kunna behöva... Kläder är alltid skoj! Jag vet inte om jag lagt på mig över höfterna, om mina jeans kommer att passa sen. Samtidigt är det svårt att önska sig kläder - och att köpa kläder till någon annan! Så presentkort på kläder - till MIG inte till bebisen!

Presentkort på klippning vem vet när man ska kunna unna sig en klippning nästa gång!? (Bokar du tid Nathalie - boka i November och se till att följa med som barnvakt!)

Spa-besök typ en massagebehandling eller så... Kanske inte kan användas just nu, men under hösten kanske man kan komma ifrån en timme eller två...

Filmer jag kan uppskatta både filmer och sällskapet att titta på dom med!

Det enda jag kan säga är att köpa saker i syfte till mig, bebisen får snart sin egen dag... Det är lätt att köpa barngrejor, och visst det är praktiskt, men det är mer värdefullt att få något till sig själv när man fyller 25!

Aja, frukost sedan ett litet besök i stan... Ska se om jag hittar det jag ska fixa till Johan innan jag ska hämta honom och åka på föräldraträffen...

Saknar

Jag saknar något, tror inte jag kan sätta fingret på vad... Mycket väntar framför mig, saker som ska bli hur spännande som helst! Men en del av vad jag tidigare gjort är en stor del av vad jag saknar. Ridningen saknar jag hur mycket som helst, trots att jag vet att det är ytterst tillfälligt.

Många verkar tro att jag inte längre kan göra något, det verkar som att jag hamnat i facket "hon-är-gravid-ingen-mening-att-fråga-henne". Man hör om planer, men man tycks inte ingå i dom...

Min själ behöver göra saker, kroppen också för all del, men mycket går just nu inte att göra... Idag sa jag till Johan att jag ville gå en långpromenad. Min kropp vill röra på sig, förbränna energi, och jag kände att i sånna här situationer så är en långpromenad det allra bästa och att gå runt berget är helt klart sånt jag skulle göra oavsett tid på dygnet! Problemet är bara att jag inte kan gå runt berget nu, jag skulle troligen inte ta mig upp till Frösö Zoo innan jag har för ont i kroppen - och kvällen skulle bara resultera i att jag gråter för att jag har ont... Visst går jag promenader, idag gick jag bort till Tages fram och tillbaka, men det går galet sakta och jag är bara tröttare i benen - inte i själen...

Jag antar att det är det här som alla kallar "Sista månaden är bara en transportsträcka"... Men det måste ju inte vara det.... Men när man kollat bloggarna 6 gånger på en dag, lagt pussel i 2 timmar, fixat disken, lagat mat och fortfarande känner tristess känns det inte så hoppfullt...

Igår kväll kändes det nästan som om bebisen var på väg ut, "tyvärr" var det bara förvärkar... Jag vill ju gärna att den lilla väntar i iaf 3 veckor till, men sånna här gånger får den gärna komma ut när som helst!

V.36 Babyblogg

Du har gått 35 fullgångna veckor och 0 dagar.
Men du är i 36:e veckan.
Du har klarat av 87% av graviditeten
Du är i 9:e lunarmånaden av 10.
Du är i 8:e graviditetsmånaden av 9.
Du har gått 245 dagar av 280.
Och har ca 35 dagar kvar till förlossningsdagen.

Graviditetsinfo
Jag
Min vikt: Viktökningen kan variera men bör ligga mellan 11 och 14 kg. (Ställde mig på vågen i morse och den visar 72,8 kg... Knappt 12 kg sedan innan... Och en ganska svag uppgång sedan i början av veckan...) Nu kan din vikt vara bestående under resten av graviditeten.
Magens mått: Din mage mäter mellan 32 och 35 cm. ( I tisdags upplevde BM att måttet planat av, nu fick jag till 32 cm, men jag ska in till BM den 28de igen, så vi får väl se då!)

Från och med nu går de flesta på kontroller en gång i veckan eller varannan vecka. (Jag går varannan vecka)

Är detta din första graviditet har bebisen förmodligen fixeras sig i bäckenöppningen nu. Magen sjunker ner och det blir lättare att andas men du kanske behöver kissa oftare.

Nattsömnen blir ofta avbruten då du behöver ändra läge med kroppen. Det kan hända att du även drömmer mycket och att drömmarna är ovanligt livliga. Många är de tankar som du bearbetar inför förlossningen och den nya familjen. (Ja, stackars Johan får allt sämre sömnkvalité pga att jag rör mig fruktansvärt mycket på natten... I natt höll jag själv på att bli galen på att inte hitta ett bra sätt att ligga på!)

Nu står livmodern som högst och det kan kännas tungt att röra sig och att sitta. Magsäcken trycks ihop och du kan få halsbränna. Undvik för fet och kryddig mat. Drick bubbelvatten det lindrar. (Jag tar medicin mot halsbränna 2 gånger på kvällen/natten! En gång när jag går och lägger mig och en gång när jag vaknar på natten...)

Eftersom din livmoder trycker på organen i bukhålan och upp mot bröstkorgen så kan det ibland kännas obehagligt och svårt att andas. Du kan också känna smärta när din bebis sparkar på intilliggande organ. Lyckligtvis så kommer bebisen att sjunka ned och fixeras i ditt bäcken under de kommande veckorna, och då kommer mycket av obehaget och andningsbesvären att avta. (Livmodern är högt upp nu! Ganska jobbigt, ska bli skönt när den sjunker ner på riktigt... Det gör riktgt ont när revbenen får sig en och annan omgång! Föräldramisshandel??)

Råmjölk kan läcka från dina bröst. (Befriad från problemet än så länge!)

Om vattnet skulle gå, är det anledning till en kontroll på förlossningsavdelningen även om du inte är i värkarbete. Om graviditeten varit normal behöver du inte oroa dig för barnet det är moget för att klara ett liv utanför livmodern. (Shit! Det är sanslöst att det kan hända när som helst! Spännande värre!)


Bebisen
Bebisens längd: Bebien är ungefär 34 cm långt från huvud till stjärt, medelkroppslängden är 47 cm från hjässa till häl.
Bebisens vikt: Barnets medelvikt är 2,6-2,8 kg.

Huvudets omkrets är 33 cm.

Navelsträngen är tjock som en tumme och cirka 50 centimeter lång.

Vid det här laget har du märkt att bebisens rörelser har förändrats, vilket beror på att det är trångt i livmodern. Du känner antagligen bara benen och fötterna som sparkar, huvudet som studsar mot bäckenbotten och armarna med svagare rörelser. Dock brukar rörelserna upplevas som kraftfullare och tydligare. Ofta kan man se konturerna av en armbåge eller häl som putar ut mot huden. Även om rörelserna ändrar karaktär bör ingen dag förflyta utan några livstecken från bebisen. Kontakta din MVC inom 72 timmar om rörelserna minskar i antal. (Trångt!? Det är INGEN underdrift! I princip alla rörelser känns!)

Nu avslutas ett kritiskt stadium av hjärnans utveckling, den är färdigväxt och mogen för livet efter förlossningen.

De flesta bebisar ligger nu i rätt ställning inför födseln, med huvudet neråt.

De sista veckorna ska bebisen äta upp sig för att klara livet utanför livmodern. 

De sista veckorna kan vara tröttsamma. Din bebis kommer att vara tre gånger så tungt vid födseln jämfört med vad det var i v.28.

Bebisens ansikte har blivit rundare och ser nu mjukt och knubbigt ut. Bebisens huvud är fast men inte hårt, eftersom det behöver vara något formbart för att kunna passera ut genom ditt bäcken. Trycket på bebisens huvud kan göra att det ser tillplattat eller toppigt ut diret efter förlossningen, men det kommer att gradvis försvinna och gå tillbaka till normalt.

Bebisen börjar förbereda sig på att födas. Den tränar andning, men inte när den sover djupt. Bebisen har nu längre perioder av både sömn och aktivitet. Den rör sig lika ofta som förut men kan inte ta ut svängarna på samma sätt. Därför upplever man ofta att den puffar och gör svepande rörelser. (Andningsträningen resulterar i att det lilla livet hickar som en galning!)

Förlossningen är jobbig även för bebisen När livmodern drar ihop sig som mest går inget blod med syre och näring in till den och man kan säga att den får hålla andan under några sekunder. Men bebisen har tidigare lagrat extra näring som det kan använda. Denhar också lagt på sig fett under huden för att det inte ska bli kallt när det kommer ut i en betydligt svalare värld. Underhudsfettet fungerar också som energireserv den första tiden efter födseln.

Föds din bebis i vecka 36 klarar den sig oftast alldeles utmärkt.Sen finns det ju i vanlig ordning en bild på magen! =)

(Magen i v.35+0)


BM-uppdatering

Var hos BM idag, och läkaren också för all del. Tänkte delge vad det resulterade i...
Läkaren sjukskrev mig from idag tom 17 augusti. Skönt med tanke på att jag helt enkelt inte orkar jobba just nu!
Barnmorskan gjorde den rutinmässiga kontrollen. SF-måttet var 31 cm, hade planat av lite sedan förra kontrollen. Hon ansåg att det inte var något att oroa sig för n, men att jag skulle tillbaka om ett par veckor för att kolla upp igen. Jag har tid hos min vanliga barnmorska 28 juli, så det passade bra.
Hjärtljuden var fina, troligen sov skrutten, för pulsen var 137 slag/minut, men efter att jag fick en liten spark i magen så ökade hjärtljuden på igen...
Mitt blodtryck var fint, lågt och bra. Minns inte exakt vad hon sa, kanske var det 120/75... Hur som helst var det helt normalt.
Bebisen ligger fortfarande med huvudet ner. BM sa att den inte har fixerat sig ännu, men att det inte är risk för att den vänder sig nu utan att den ligger stadigt neråt. Skönt! Skulle inte nödvändigtvis behöva gå igenom vändningsförsök, eller tom kejsarsnitt pga sätesbjudning!
Allt ser som sagt bra ut fortfarande! Nu ska jag montera ihop spjälsängen, som vi var och hämtade igår, samtidigt som jag kikar på Våra bästa år! =)

Långweekend

Min blogg saknade en del uppdateringar mellan i tisdags och i dag... I onsdags morse satte jag och johan oss i bilen och körde ner till Göteborg. Anledningen till vår resa var att vi på lördagen skulle på bröllop... Men jag ska strukturera upp den här helgen genom att börja med onsdagen...

Onsdag
Vi satte oss i bilen och påbörjade vår lilla resa vid 8.10 på morgonen. Tankade några liter bensin för att klara oss ner till Orsa eller Mora, det blev tankning i Orsa. Jag började köra, för att slippa köra i okänd miljö... Jag körde halvvägs, dvs vi bytte i Vansbro, där vi stannade och införskaffade kvällstidning och gjorde kisspaus.... När vi nästan kommit fram gjorde vi ett litet fikastopp hos en av Johans vänner Magnus Fredman och hans fru och son. Vi blev inte kvar så länge utan efter ungefär 1,5 timme senare fortsatte vi ner till Johans föräldrar i Älvängen.

Hittade mitt lila paradis att åka igenom när vi gjorde avstickaren till Fredmans. Lilleskog är HUR MYSIGT SOM HELST!!! Solen kikade in mellan lummiga träd som kantade vägen... Riktigt mysigt var det!

Kom ner på kvällskvisten, packade in allt, fikade och gick i princip o la oss... Efter en heldagsresa är man ganska trött mentalt,så att krypa ner under täcket är aldrig långt borta!

Torsdag
Vi  klev upp vid 5.50 för att sätta oss i bilen ungefär 20 minuter senare... Dagens utflyktsmål var GeKås i Ullared... Vi skulle införskaffa de sista större grejorna till bebisen. Vi hittade nästan allt, allt till bebisen, men jag skulle ha en vit tunn bomullskofta som helt enkelt inte fanns där! Alla vita koftor i modellen som jag ville ha var helt enkelt slut... Vi var där ungefär 5-6 timmar, sen började vi åka hemöver mot Älvängen. Innan vi skulle hem skulle vi svänga förbi Mona och Bosse. Mona är Johans moster och Bosse hennes man. Tyvärr var inte Mona i stugan, hon jobbade, så det blev bara ett besök hos Bosse... Enligt både Johan och Bosse så skulle Mona bli avundsjuk på att inte hon fick träffa mig... Men vad ska man göra när hon inte är där då!? Hon får klara sig till nästa gång!

På vägen hem var det tänkt att vi skulle svänga förbi Nadja och säga Hej... Det gick bra fram till att hon skulle jobba fram till 16.30, då blev det lite för sent... Men vi skulle försöka träffas en sväng på fredagen istället...

Kvällen blev lugn hemma i Älvängen. Johans bror Andreas kom upp och vi åt en familjemiddag. Johan och Andreas lyckades fixa en riktigt god middag mellan kivandet... ;P

Fredag
Den ända dagen som inte var schemalagd... Vi började med att Johan försökte tvätta bilen, medan jag sov och innan regnet vräkte ner... När jag sedan vaknat och vi ätit frukost skulle vi åka och försöka hitta en vit kofta... Vi hittade en på en gång och funderade lite på hur vi skulle spendera resten av dagen... Det blev en tripp ut till Marsstrand! Och där kan jag lova att regnet tagit slut... Solen sken och det var varmt och skönt! Vi strosade runt lite innan vi satte oss och fikade.

På den korta båtresan tillbaka till bilen kom en kille och frågade oss om vi var turister. Han höll på med någon undersökning... Jag var tyst och Johan svarade att vi inte var det... Det hade varit lite misstänkt om jag hade svarat nej med min norrlandsdialekt... :P

Inte heller den här gången lyckades jag och Nadja dejta... Det känns verkligen jättetrist att jag var där nere och inte lyckades träffa henne! Jag hade ju laddat med en fin flytta hemifrån-present... Men hon sa att hon ska försöka komma hem yranveckan, så då ska vi ses då istället!

På kvällen åkte jag och Johan till stan och träffade Mattias x 2... Vi gick på grekisk resturang, gott som attans! Tror faktiskt att det bara är greker som kan göra riktig tsatsiki!!! Rundade av hyfsat tidigt när grabbarna vi var ute med skulle upp tidigt och fixa sitt arbete som best man till Viktor...

Lördag
Dagen för bröllopet mellan Viktor och Johanna! Klev upp vid 9, dusch, frukost, fixa håret och makeup, på med kläder och sedan in i bilen och avresa mot Björkö... Håret blev inte lika bra som jag ville, fattar inte varför inte mitt hår kan vilja vara lockigt! Kom ut till Björkö vid 12-12.30, hittade lokalen där festen, och vigseln, skulle vara och letade sedan rätt på vart alla andra var. Dom var på vandrarhemmet längre in på ön... Vid halv 2 åkte vi tillbaka till lokalen för att göra oss klara för vigseln... Attans vad fina dom var. Johanna hade en jättefin klänning, ganska enkel men väldigt vacker och satt perfekt på henne!

Fin vigsel, trevlig och god middag (Italiensk buffé), fina tal (utan att bli alltför allvarliga och pretantiösa - sorry för stavning), och sedan en jättebra fest! Jag och Johan åkte inte hemöver förrän vid 11 på kvällen. Vi tog 23.00-färjan till fastlandet igen. Vi skulle ju upp tidigt och mina fötter var väl inte riktigt med i leken längre...

Vädret var samarbetsvilligt, förutom när det jagade mig till en liten springtur! När vi kommit ut på ön drog det in ett riktigt regnväder med åska. Innan vigseln klarnade det upp och blev soligt igen och under middagen började det regna en sväng igen och åskan gick... Det var under det ovädret jag sprang...

Jag och Johan gick ner till hamnen där toaletterna fanns, när vi kommer ut började det regna och snabbt som attans började det spöregna! För att inte bli plaskblöt var det bara att ta fart och springa tillbaka till lokalen... Johan sa att folk ropade efter mig att jag skulle vara försiktig - jag var ju gravid! Eh, ja men jag ville verkligen inte bli blöt!!! Även om det blev lite stökigt i magen så gick det bra, men jag är inte spekulant på många fler springturer!

Som sagt, vi tog 23.00-färjan tillbaka till fastlandet, åkte och tankade, åkte hem, packade och sedan gick  o la oss...

Söndag
Upp vid 8, äta frukost och sedan packa i bilen och ge oss iväg... Vi kom väl inte iväg förrän vid 9.10, men vi hade ingen direkt tid att passa... Eftersom Johan druckit på festen så fick jag påbörja körningen... Attans... Givetvis körde jag lite fel - pga ett vägbygge... Jag blir lite förvånad över hur man kan ställa ut 700 vägkoner och inte sätta upp en tillfällig men hjälpsam vägskylt för hur man ska köra för att ta sig igenom! Jag hamnade fel vid ett trafikljus, men det var bara att svänga tillbaka efter att ha tagit höger i den korsningen - ingen större katastrof och ingen tidsförlust - kom ut före bilen som var bakom mig innan iallafall...

Jag körde hela vägen upp till Mora, där Johan tog över efter att vi tagit oss en McDonalds lunch/middag... Segt som inget annat var det de sista 30 milen! Trodde att vi aldrig skulle komma hem!

----

Ja, så kan helgen sammanfattas! Vi kom iallafall hem, med ett fullt bagageutrymme... Idag hämtade jag ut spjälsängen, så i morgon är den, tillsammans med ett läkarbesök, mitt dagsprojekt! Ska bli skoj att bygga ihop den och bädda med våra nya fina sängkläder! Är så tacksam att mamma och pappa sponsrat med hela sängpaketet och svärmor o svärfar har stått för bland annat skötbordet... Känns toppen att ha möbler i samma serie! Snyggt och prydligt!

Nu är det dax att krypa i sängs om jag ska ta mig upp och iväg till läkaren i morgon! Ska göra BM-kontroll när jag ändå är där... Så det kommer väl en uppdatering om det i morgon!

Tack o Godnatt för idag!

Den efterläntade Babybloggen v.35

Babybloggen är lite sen den här gången, detta pga att jag varit bortrest till Göteborg sedan i onsdags... Men här är den! Om Göteborgsresan får ni läsa antingen i kväll eller i morgon.... Kan ju inte lägga ut allt på en gång, då missar ni säkert något! ;)

Graviditetsstatistik
Du har gått 34 fullgångna veckor och 2 dagar.
Men du är i 35:e veckan.
Du har klarat av 85% av graviditeten
Du är i 9:e lunarmånaden av 10.
Du är i 8:e graviditetsmånaden av 9.
Du har gått 240 dagar av 280.
Och har ca 40 dagar kvar till förlossningsdagen.


Graviditetsinfo
Jag
Min vikt: Du har antagligen ökat mellan 11 till 13 kg nu i vikt. (Ställde mig på vågen i morse och den visar 72,5 kg... Plus 11,5 kg sedan innan...)
Magens mått: Ditt totala fundusmått är nu ungefär 31-35 centimeter. (Japp, 31 cm fick jag till... Jag är inte så petig nu med det eftersom jag är till BM varannan vecka och mäter... Och jag ligger fortfarande mitt på normkurvan!)

Nu ökar man snabbare i vikt, upp till drygt ett halvt kilo varje vecka. Av det går cirka 300 gram till barnet. Om man ökar väldigt mycket i vikt kan det bero på att man samlar på sig vätska. Det är vanligtvis normalt men kan även vara ett av flera tecken på en komplikation. (Jag tycker väl inte att jag går upp i någon märklig fart, men det är lite småjobbigt att gå upp allt det där jag jobbade för att gå ner... Jag vet dock att det mesta går bort iomed förlossningen... Men det är jobbigt ändå...)

Mot slutet av graviditeten går man på fler besök hos barnmorskan för att till exempel upptäcka om blodtrycket stiger. Många får halsbränna, magen känns full nästan hela tiden och det är svårt att hitta sköna ställningar på natten. (Jag går till BM varannan vecka, ska till läkare i morgon för bland annat kontroll... Sömnen är för det mesta problemfri, när jag väl somnat... Vissa nätter är lite jobbiga, men de är få!)

Det är inte ovanligt att modern får ont i ryggen eller bäckenet i det här stadiet. Anledningen är att ligamenten och musklerna i korsryggen har mjukats upp av graviditetshormonet relaxin. Även barnets tyngd påverkar bäckenet att vidga sig inför förlossningen. (Jodå, jag har ont lite då o då, särskillt om jag är uppe och går en massa... Det märks att man behöver vila lite då o då!)

Bröstvårtorna blir större och brösten tyngre. Kolostrum, eller råmjölk, kan läcka ur dina bröst fast ditt barn ännu inte är fött. Det är kanske dags att köpa en stödjande amningsbehå. (Passade på att handla när jag var till Göteborg i helgen. Tränar nu på att använda en ammningsbh, och det är hyfsat stöd i den trots att det inte är bågar eller formade kupor!)

En del kvinnor kan känna sig stora, klumpiga, oviga och rent av oattraktiva. Du kan känna dig trött, otålig och gnällig. (Jo, lite otymplig känner jag mig helt klart! Oattraktiv, jo om jag ska röra mig på ett dansgolv så... annars är det lugnt!)

Sex behöver inte alltid innebära samlag, graviditeten är ett utmärkt tillfälle att utforska andra former av njutning. Du kan ha stort behov av att bli hållen i en öm och trygg kroppskontakt. En del kvinnor njuter av sin sexualitet som aldrig förr, samlag kan aldrig skada barnet! (Överallt man läser så står frågor om att ha sex när man är gravid... Börjar bli lite söndertjatat nu... Det jag kan nmärka på är att det är få ställen där det står om alternativa ställningar, missionären fungerar ju inte av naturliga skäl... Överallt står det att det är ok att ha sex, men jag har inte kommit över något ställe med förslag på ställningar, alla par kanske inte är särskilt experimenterande!)

Bebisen trycker överallt. Du kan ha svårt att sova och sitta. Du kan känna dig irriterad. Försök hitta en sovställning som passar dig. Till exempel kan du ha en kudde mellan benen när du sover, ända från knät ner till fötterna, då hålls bäckenet parallellt. Du kan även be din partner bulla upp bakom din rygg. (Att bebisen trycker överallt är INGEN lögn!!! Shit vad den tar spjärn överallt i magen! Sen meddelar den när man sitter så det blir extra trångt, när jag måste äta - den har Johans blodsockerhumör! - Men tack och lov fungerar det bra med sammarbetet när vi ska sova! Den bökar runt lite för att säga godnatt och sedan sover vi gott!)

Under slutet av graviditeten är det vanligt att värkarna ändrar sig en aning, ibland kan det kännas som om lungorna trycks uppåt och man får svårt att andas för en stund. Det kan vara svårt att skilja förvärkarna från riktiga värkar. De kan komma tätt och upplevas som intensiva, ett sätt att särskilja dem är att ta ett varmt bad, det får förvärkar att avta medan riktiga värkar fortsätter. (Jag upplever ett par riktiga ihopdragningar om dagen, de gör inte diretont, men det är inte så lätt att gå samtidigt... Då är det bara att stanna och vänta ut att det släpper... Lite längtande till förlossning blir jag iaf...)

Nu står magen som högst för att snart sjunka ned lite. Då blir det lite lättare att andas igen. (Jag upplever redan att magen har sjunkit ner lite, redan förra veckan... Och jag är ganska säker på att bebisen ligger fixerad med huvudet neråt nu...)

Det är viktigt att prata igenom förlossningen med sin partner och vilka förväntningar ni båda har. Även om ni tror att ni är överens kan det vara bra att verkligen stämma av och se att det är så. (Vi har börjat prata förlossning för ett tag sedan och nu börjar vi bara längta!)

Det är lätt att bara fokusera på förlossningen, men kanske kan det vara dags att läsa på lite om amning och livet efter förlossningen. (Det har jag redan börjat med! Blir så när man ska förbereda allt tills man ska komma hem efter förlossning... "Vad kan man tänkas behöva, hur ska det gå till..." då blir det att man läser och pratar med andra!)

Bebisen
Bebisens längd: Bebien är ungefär 33 cm långt från huvud till stjärt, medelkroppslängden är 46 cm från hjässa till häl.
Bebisens vikt: Barnets medelvikt är 2,3-2,6 kg.

Huvudets omkrets är ungefär 32 cm.

Barnets centrala nervsystem håller på att mogna, matsmältningsapparaten är nästan färdigbildad och lungorna är vanligtvis helt färdiga. Risken för andningsproblem om barnet föds nu, är mycket mindre jämfört med för några veckor sedan.

90% av alla barn som förds i denna vecka överlever utan några allvarliga men.

Nu börjar barnets armar och ben bli knubbiga och fina.

Barnet har väldigt lite rörelseutrymme så det fyller ut nästan hela livmodern och tvillingar är ännu mer trångbodda. (tack och lov att det inte är tvillingar! då hade jag blivit galen om båda rörde sig lika mycket som den här gör! ;P )

Barnets hud blir mer rosafärgad genom inlagring av underhudsfett.

Om det är en pojke så har testiklarna vandrat ner i pungen.

Tarmen är full av en grönsvart massa, en slags bajs som består av hudavlagringar, som barnet får i sig när det svalt fostervatten, galla och tarmsaft.

De flesta barn ligger med huvudet nedåt. När barnet har ställt in sig på rätt sätt känner många en lättnad. Nu börjar det bli mer verkligt, snart kan barnet komma. (Precis så upplever jag det!)

Din bebis kan blinka, flytta sig, kissa, svälja fostervätska och kan även få lite hicka. (Haha, den hickar massor!  Blinkningar och kissningarna märkar jag ju inte av, men förflyttningar märks otroligt tydligt!)

Barnet är väl medveten om förvärkarna, men det tycks inte vara obehagligt på något sätt.

Nu reagerar barnet olika på mammas, pappas samt främmande personers röster.


Och givetvis finns även magen förevigad...

(Magen i v.34+2, idag på morgonen med andra ord!)


Bloggpaus

Nu kommer jag inte ha datorn i bruk förrän på söndag kväll om jag har otur... Får se när nästa blogg inlägg kommer... Ska försöka lägga ut babybloggen på söndag, beroende på vad klockan blir när datorn återuppstår, annars kommer den på måndag förmiddag! =)

Bebisen lever om en massa iaf, snart har jag väl invärtes skador pga alla sparkar och "dragningar" i magen! Även om det gör lite ont och är lite jobbigt så försöker jag njuta av alla rörelser och allt stök... Det är mindre än 50 dagar kvar till BF, det går fort nu! Vips så kommer bebisen att ha kommit ut i dagsljuset... *längtar* Men jag vet inte riktigt vilken fot jag ska stå på... När bebisen väl är ute så kommer jag ju inte vara gravid längre, och jag har ju kommit att tycka att det är ganska trivsamt att vara det...

Jaja, inget varar för evigt, det är bara att njuta för stunden!

Less på sex

Iallafall när man två gånger under ett dygn måste lyssna på sina skrikande och stönande grannar! Sent igår kväll började dom i vardagsrummet och landade sedan, med buller och brak, i sovrummet - ovanför mig och Johan! Så vknar jag till nu på morgonen, för ungefär 45 minuter sedan och då håller dom på igen! Är så sugen på att träffa dom i trapphuset och fråga om det var skönt.... *grr*

Utlovad bild...

Jag lovade ju igår förmiddag att jag skulle lägga ut en bild på magen, idag har jag tagit bilden och här är den... Både jag och Johan tycker att magen har sjunkit ner lite sedan förra veckan... Får se hur det ser ut nästa helg, om det bara är en inbillning eller om den sjunker ner ytterligare...

Här är iaf magen i v. 33+1!

Ont...

Vid 14-tiden idag var jag och Johan på Coop, plötsligt får jag jätteont i ryggen, nedre delen direkt ovanför rumpan, på vänster sida... Det har fortfarande inte släppt... Har tagit alvedon och legat och vilat större delen av eftermiddagen och kvällen, tyvärr hjälpte inget av det... Har fortfarande ont och bebisen rör sig massor vilket också börjar göra ont... Ska bli spännande att se om det går att sova i natt...

Troligen är det bebisens tappra försök att röra på sig innan det är dax att lägga sig fixerad... Men det gör det inte mer bekvämt... =) Aja, ska vika lite tvätt och lägga undan lite grejor som ska packas till Göteborgsresan innan det är dax att försöka sova...

Babyblogg?

Övervägde en stund att skippa babybloggen idag... Men kom fram till att någon kommer att kunna bli ganska besviken om jag inte babybloggar! Anledningen till att jag inte tänkte blogga idag var att jag glömde att väga mig och mäta magen innan jag åt... Så vikt och mått får vi väl ta med en ny salt... Bild på magen kommer i morgon iaf...

Graviditetsstatistik
Du har gått 33 fullgångna veckor och 0 dagar.
Men du är i 34:e veckan.
Du har klarat av 82% av graviditeten
Du är i 9:e lunarmånaden av 10.
Du är i 8:e graviditetsmånaden av 9.
Du har gått 231 dagar av 280.
Och har ca 49 dagar kvar till förlossningsdagen.


Graviditetsinfo
Jag
Min vikt: Din viktökning ligger förmodligen mellan 10-13 kg. (Idag väger jag 72,9 kg med kläder och efter frukost... Dvs nästan 12 kg uppgång... *lätt panik*)
Magens mått: Livmodermåttet är från blygdbenet till toppen ca 32 till 34 cm. (Brydde mig inte om att mäta idag, var hos BM i måndags och måttet låg då fortfarande mitt på normkurvan...)

Vid varje besök framöver mäter man på de flesta MVC blodtryck och urinprov. Däremellan mäter man ditt blodvärde samt blodsocker. Barnets hjärtfrekvens fortsätter barnmorskan att följa kontinuerligt, med start runt v.25 och fram till förlossningen.

Nu kanske du märker att dina ringar inte passar längre, att händer och fötter svullnar, detta beror på att vätska samlas i kroppen. Tänk på att inte förvärra det med att använda åtsittande kläder som bromsar blodflödet. (Stödstrumporna jag köpte förra veckan gjorde susen på shoppingresan till IKEA... Dom kommer att sitta på även när vi åker till Göteborg på onsdag...)

Din kropp har ökat mängden blod med 50 % under graviditetens två första tredjedelar men från vecka 34 håller sig blodmängden konstant fram till förlossningen. (Måste bland annat vara för blodförlust vid förlossningen... Men nu märker jag av det mer, jag är MYCKET varmare än jag brukar!)

Omkring denna vecka är moderkakan fullmogen och därefter börjar den åldras.

Nu är risken att det börjar kännas mer otympligt än tidigare att gå, det kan vara dags att redan nu planera för efter födseln genom att t ex köpa någon amningsbehå och några amningskläder. (Otypligt att gå, jo lite... Det är jobbigare att gå i kuperad terräng, fortfarande inga större problem på slät mark...)

Du kan känna av förvärkar, en del svagare och andra kraftigare. De känns mer obehagliga än smärtsamma. De kan hålla i sig i ca 30 sekunder och innebär att livmodern tränar sig inför förlossningen. En del känner du inte av alls, men du kan känna med handen utanpå magen att den plötsligt drar ihop sig och blir alldeles spänd. (Oja, det känner jag av lite då och då... Ibland blir det lite lite mer spänt än andra gånger, men det är ganska häftigt, man känner att det är närmare förlossningen då...)

Din navel kan stå utåt och en hormonrand kan synas mellan naveln och blygdbenet. Den bleknar efter förlossningen och brukar försvinna helt efter ett tag. (Nepp, har inte sett någon sån ännu...)

Bebisen ligger och trycker mot dina lungor och det kan göra att du känner dig anfådd eller har en obehaglig känsla under revbenen. (Det är ganska jobbigt när det trycker på revbenen, men en annan sak som också är ganska jobbigt är när det kommer en stickande, huggande smärta i nedre delen av magen på vänster sida... Det gör ont!)

Under de sista veckorna upplever många att de behöver kissa oftare. Livmodern trycker på urinblåsan och kan göra att du behöver gå på toaletten ofta. (Nästan så att man springer varannan timme! I natt var jag uppe två gånger!)

Din livmoder har blivit c:a 500 gånger större än den var innan du blev gravid! (Tänk om resten av kroppen också skule bli 500 gånger större, det är ett ganska häftig tillväxt!)

Bebisen
Bebisens längd: Bebien är ungefär 32 cm långt från huvud till stjärt, medelkroppslängden är 45 cm från hjässa till häl.
Bebisens vikt: Vikt ca 2,3 kg.

Bebisen kan skilja på ljus och mörker. Om solen skulle lysa på magen kommer barnet att bada i ett rött sken.

Naglarna på de pyttesmå fingertopparna är vassa.

Nu kan bebisen själv bekämpa lätta infektioner med sitt immunförsvar. 

Bebisen är för stort att flyta omkring i fostervattnet och rörelserna blir större och långsammare.

Ibland kan en del bebisar fixera huvudet i denna vecka, det vill säga lägga sig tillrätta i bäckenöppningen. Ungefär 3-4% av alla barn lägger sig med stjärten eller benen ned mot bäckenöppningen s.k. sätesbjudning/fotbjudning. Då är det möjligt att en läkare försöker få fostret att vända sig rätt i livmodern, men det sker först i vecka 37 och kallas yttre vändning. Läkaren försöker då genom försiktig massage av buken förmå barnet att göra en kullerbytta i magen. Detta sker i regel på sjukhus under övervakning av mor och barn. (Har hört talas om dessa vändningsförsök, och det beskrivs inte som försiktig massage.... Bebisen låg iaf i måndags med huvudet ner!)

Nu är alla inre organ helt färdiga och klara inför förlossningen. Bebisen lungor behöver lite mer tid för att klara av omställningen från vatten till luft. Pupillerna kan vidgas och dra ihop sig och ansiktet är mer slätt än rynkigt.

Ögonen är öppna under vakenperioderna och färgen på dem är vanligen blå, oberoende av vad den permanenta färgen senare kommer att bli, då pigmenteringen inte är färdigutvecklad. Den slutliga pigmenteringen kräver att ögonen utsätts för ljus och sker vanligen inom några veckor från förlossningen.

----

Det är nu bara 7 veckor kvar till BF... Bebisen kan komma när som helst mellan nu och om 9 veckor... Känns ganska overkligt... Nu börjar alla småsaker falla på plats här hemma... Snart är allt tvättat och vikt och lagt i byrån. Underbart!

På onsdag åker jag och Johan till Göteborg på bröllop, så babybloggen nästa vecka kommer tidigast på söndag kväll, men mest troligen inte förrän på måndag! Vi kommer troligen hem sent på söndag, så det är läge att gå o sova.. Vi får se!

Nu ska det iaf bytas klädsel i bilen, vikas tvätt, fikas på stan och handlas lite mat... Sen blir det också ett litet stopp hos mamma för att hämta ett litet kylskåp som vi ska ha i bilen under vår Göteborgstripp...

Saknar dig Nadja! Men vi ses en liten sväng när vi är nere i Göteborg! =)


Dagarna går

Plösligt går allt långsammare... Dagarna masar sig fram i sakta mak, men jag får iallafall saker gjorda i sin egen takt! I måndags började jag med en byrå in till barnrummet, den blev klar i går på eftermiddagen, då påbörjade jag halva skötbordet. Idag har jag gjort klart skötbordet och satt ihop hyllan. Det är riktigt fina möbler och jag ser fram emot att lägga den lilla bebisen på skötbordet... Jag har redan lagt ner saker i byrån och ställt lite saker i hyllan... Det är lite saker kvar att tvätta och vika in i byrån innan dom förberedelserna är klara...

Jag antar att man kan säga att jag "nestar" på riktigt nu... =)

Givetvis finns det bilder på de fina möblerna!

1. 2. 3.

Beskrivning av bilderna
1. Byrån
2. Hyllan (i mitten)
3. Skötbordet

Sen kan jag bara nämna och visa de senaste kläderna... Innan Nadja åkte söder ut fick vi jättefina kläder och sängkläder av Nadja och hennes mamma Eva! Har inte lagt ut dom här ännu upptäckte jag... Men här kommer dom! (Saknas gör 2 plagg som inte fastnade på bild ;P )
1. 2. 3. 4.
5. 6. 7.
 
Beskrivning av bilderna
1. Två bäddset, ett med flodhästar och ett med elefanter.
2. En body med texten "50 % mamma 50% pappa"
3. En body med texten "Made in heaven"
4. En svart byxa
5. En brun mjukisbyxa
6. En vit mössa med öron
7. En mysfilt med Nalle Puh

Sen gjorde jag och Johan några inköp också....
1a. 1b. 2.

Beskrivning (om det nu skulle behövas...)
1a. Ett badlakan med huva.
1b. Motivet på huvan
2. Ett spjälskydd

Vad som nu saknas, om vi snackar om stora saker och inte detaljer, är badbalja, spjälsäng och BEBISEN! =)

RSS 2.0