Men prinsen ska inte glömmas bort!

Det blir mycket bebisbloggande just nu, men jag tänker inte glömma min fina, underbara son! Men jag vill inte lägga in honom i slutet av en babyblogg... Han är för fantastisk för att inte få visa upp sig lite på egen hand också! Min stora fina prins!

 
Skönaste soffstilen!


Att sova i soffan ist för sängen är inte så tokigt...
Man kan ju sova skapligt gott ju!


Bokstäver, siffror och att skriva på olika sätt är ett av de stora intressena just nu.
Här "skriver" prinsen på sin mammas runda mage!


För första gången, på riktigt, har Vincent skrivit "bokstäver".
Trodde inte att han skulle intressera sig för att lekskriva förrän efter 4års ålder!
Men här har det tydligt börjat och duktig är han helt klart!

<3 <3 <3 <3 <3


V.30

10 veckor kvar... 10 veckor, det är ju egentigen inte klokt! Vart har tiden tagit vägen!? Magen är stor, men jag har någonstans förväntat mig att bli riktigt enorm. Nog för att bebis ska växa till sig lite mer, men idag fick jag frågan när den beräknas komma, och sedan fick jag höra att det syntes att det snart var dax. Jag kanske är naiv med att tycka att jag inte är särskilt "jättegravid"... Men det känns iaf jättekort kvar när det handlar om 10 veckor - för det kan lika gärna vara 8 veckor som 12 veckor!

Veckans information ser ut så här!

Du är på dag 204 av 280. (72,9%).

Du är i vecka 30.
Du har gått 29 fulla veckor och 0 fulla dagar (v29+0).
Du är i 7:e kalendermånaden.
Du är i 8:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Tors 12 jan 2012
Du har 76 dagar kvar till beräknad förlossning.

Jag
Måttet på livmodern är ca 28 till 31 cm.

Många tycker att det är full fart i magen den här tiden. Det finns även de som säger att så som barnet är i magen blir det även när det är fött.

Du kan påverka hur du mår med rätt kost, motion och vila. Ät efter tallriksmodellen så får du i dig ordentlig med vitaminer

Det är vanligt att brösten läcker råmjölk "kolostrum" redan nu. Det brukar inte vara fråga om några stora mängder, men det kan det vara bra att införskaffa en skön amningsbehå utan byglar som du kan ha om natten.

Om förvärkarna upplevs som smärtsamma är det en signal om att allt inte står rätt till. Detta inträffar vanligtvis efter en lång arbetsdag eller då du är jäktad. Ta det lite lugnare och förkorta gärna dina arbetsdagar. Om du får kraftiga sammandragningar brukar man kontrollera livmoderhalsen för att se att den inte är försvagad och öppnar sig i förtid. Om så är fallet kan sjukskrivning vara aktuellt för att man ska kunna vila. Ibland rekommenderas en kortare tids sjukhusvistelse och/eller läkemedel som stoppar sammandragningarna.

Nu börjar det bli viktigt att tänka på hållningen. Barnets tyngd kan kännas som den försvårar balansen och frestar på ryggen.

Många kvinnor känner sig andfådda oftare, eftersom det helt enkelt är jobbigare att förflytta sig. Dina lungor måste ta upp ca 20 % mer syre och stöta ut mer koldioxid med varje andetag, eftersom du också andas för ditt barn. 

Känner du oro inför förlossningen bör du ta upp det på MVC. De flesta föräldrar kommer nu att börja eller har redan påbörjat en föräldrakurs eller förlossningsförberedande kurs.

Kanske känner du att du vill spendera mer tid hemma nu i slutet av graviditeten.

Bebis
Ditt barn väger ca 1,4-1,6 kg och är ungefär 27 cm långt från huvud till stjärt (ca 38 cm huvud till fot). Barnet växer mycket och ökar nu från drygt ett kilo till tre och ett halvt kilo på bara tio veckor.

Den tidiga kroppsbehåringen - lanugohår - börjar försvinna. Ibland kan fjuniga strån finnas kvar vid födseln, men de faller av under de första veckorna.

Håret på huvudet blir tjockare och barnet öppnar och sluter sina ögonlock.

Hjärnan växer ihop mer och mer för att få plats i kraniet.

Det börjar bli trångt, men din bebis kan faktiskt slå en kullerbytta inne i livmodern. 

Benmärgen har till uppgift att producera röda blodkroppar och tar nu över detta från levern.

Skelettet hårdnar och lungorna, hjärna och muskler mognar ytterligare.

En del barn börjar redan nu att lägga sig med huvudet i bäckeningången. Det är den vanligaste och enklaste födelsepositionen.

Hårda sparkar upp mot bröstkorgen och ett ökat tryck mot bäckenbotten, där barnets huvud pressar på, kan bli kännbart. Barnet är mycket medvetet om förvärkarna även om du inte märker dem.

Barnet vaggas till sömns av mammans rörelser och vaknar ofta när hon lägger sig. Den dygnsrytm som barnet har i slutet av graviditeten kan även hålla i sig efter födseln, men det är inte säkert.

Barnet hör många ljud inifrån mammans kropp, bland annat ljud från mammans hjärta och mage. Ljud från magen kan i vissa fall uppgå till så mycket som 80 decibel vilket kan jämföras med en kraftigt trafikerad gata.


Och förutom detta så finns det ju en bild på magen även idag! =)


Förberedelser

Det har gått 2 år sedan Vincent avslutade sin cellgiftsbehandling. Nu ska vi upp till Umeå igen, nästa vecka. En ny MIBGskint (en slags kontraströntgen) ska göras och den kan inte göras här hemma i Östersund. Självklart blir man nervös inför kontroller... Håller alla tummar om att det fortfarande är lugnt och att vi är hemma på nolltid igen.

Inför denna kontroll krövs det lite förberedelser. I måndags gjorde vi ett blodprov på honom, och attans vad duktig han var! I lördags kväll testade vi att göra ett urinprov som skulle sträcka sig över ett dygn. Det gick åt skogen då ALL urin skulle samlas, annars behövde vi göra om det... Givetvis gick natten åt skogen! Nu ska vi göra om provet på lördag, men nu har dom komprimerat det hela till att vi ska samla hela den vakna tiden, men att det måste sträcka sig över minst 8 timmar iaf.

Nu ska jag traska ner till förskolan för att hämta hem min lilla prins! Vi är grymt trötta här hemma, efter förstoppning osv, så i morgon ska vi ta oss en liten sovmorgon eftersom jag ändå börjar sent. Lite kvalitétstid på morgonkvisten helt enkelt! Så upp o hoppa (eller inte, men gå iväg helt enkelt!)

Gravidförsäkring

Nu har jag precis tecknat gravidförsäkring. Förra gången hade vi en gratisvariant genom Länsförsäkringar, men den här gången tecknade vi en försäkring som kostar och hos TryggHansa. Vi valde den då vi hört så mycket gott om TryggHansa, och tycker att de är effektiva och har "bra" villkor. Självklart är man aldrig HELT nöjd med försäkringarna om det inte utgår ersättning för det man behöver, men då spelar det ju ingen roll vilken försäkring man har!

Bebisen kommer att försäkras hos TryggHansa sen också, och eftersom försäkringen som kostar innefattar mer än den kostnadsfria så bestämde vi oss för att ta det säkra före det osäkra och skapa en "riktig" försäkring den här gången.

Känns bra att ha fixat detta nu, framförallt eftersom försäkringen började gälla fr.o.m v.26 och jag är i v.29. Skulle något hända vill man ju ha försäkringen klar!

V.29Du är på dag 197 av 280. (70,4%).

Du är i vecka 29.
Du har gått 28 fulla veckor och 0 fulla dagar (v28+0).
Du är i 7:e kalendermånaden.
Du är i 8:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Tors 12 jan 2012
Du har 83 dagar kvar till beräknad förlossning.


Jag
Under den sista trimestern blir din kropp snabbt tyngre, ämnesomsättningen ökar och det är vanligt att man svettas mer än vanligt på grund av det.
Viktökningen är ca 8,5 kg till 11 kg. Under den tredje trimestern är det bra att man går upp mer än 1 kg, men mindre än 3 kg/månad.
Nu kan även personer i din omgivning ta del av barnets rörelser genom att känna på magen. Magen kan ibland bukta ut märkbart på ena sidan beroende på hur barnet ligger.
Placeringen av livmoderns övre del är ungefär mitt emellan naveln och bröstbenet. SF-måtten är omkring 27 till 30 cm. Liten eller stor mage spelar ingen roll, det som är viktigt är att din kurva ökar som den ska.
Nu besöker du din barnmorska varannan eller var tredje vecka, beroende på hur du mår och vilket stöd du behöver. Varje besök tar cirka 30 minuter och varje gång mäter man ditt blodtryck och din mage samt lyssnar på fosterljuden.
Förmodligen känns det nu som om alla organ trängs undan av magen och barnet.
När du börjar närma dig slutet av din graviditet känns benen ofta tunga och trötta. Räkna med att du behöver extra mycket vila.
Trycket på venerna som leder blodet från benen tillbaka till hjärtat kan ibland bli för hårt, och det kan leda till åderbråck.
Många kvinnor börjar nu fundera på den förestående förlossningen. Skriv gärna ned dina tankar om att vänta och föda barn. Det är ett bra sätt att bearbeta det du har framför dig.

Bebis
Barnets vikt är ca 1,2-1,4 kg och längden runt 26 cm från huvud till stjärt (ca 37 cm mellan fot och huvud).
Alla sinnen är nu utvecklade.
Barnets pupiller är så pass utvecklade att de ser skillnad på ljus och mörker.
Barnet kan känna smärta och reagera på skarpa ljud utanför livmodern.
Förmågan att minnas har utvecklats, barnet lär sig att känna igen mammans röst och andra personer som mamman umgås mycket med.
Tesiklarna finns just nu i ljumsken på pojkar.
Nu finns det inte plats för akrobatik konster i livmodern längre, men barnet kan fortfarande sträcka ut sig och sparka.
Barnets huvud står i proportion till den övriga kroppen.
Hjärnan växer mycket snabbt och gör så att de mjuka skallbenen pressas utåt. Vindlingarna som är karakteristiska för hjärnans utseende, blir allt fler eftersom den blir snabbare och kraftfullare samt förbindelserna mellan nervcellerna ökar. Hjärnan kontrollerar nu andning och kroppstemperatur.
I ögonhålorna rör sig ögonen och barnet börjar bli känsligt för ljus. Det kan också skilja på naturligt och artificiellt ljus genom livmoderväggen.Genom stresshormoner som kommer via ditt blod till moderkakan kan bebisen känna om du är stressad eller upprörd.

Veckans magbild, såklart;

Läkarbesöket

Jaha, så var läkarbeöket för Vincent avklarat. Vincent led, precis som misstänkt, av en rejäl förstoppning som vår fantastiske läkare Mattias Kjellberg fixade till! Nu ska vi underhållsbehandla med en medicin som ska drickas varje morgon i lite drygt en månad, för att ändtarmen ska få återhämta sig.

Vincent ligger nu i sin säng (hoppas jag) och jag inväntar att han äntligen ska somna. Förhoppningsvis får vi alla en ganska behaglig natt. Någon förstoppning ska iaf INTE spöka. Krånglar lilleman i natt är det en ny tramsig rutin han börjat med, och eftersom vi vet att det inte är något problem med magen så behöver vi bara vara bestämd och tydlig med vad som gäller! Skönt att få det hela uppkollat och tillfixat!

Men det var inte bara guld och gröna skogar med detta sjukhusbesök... När vi håller på att packa in oss i bilen kommer en äldre man körande med sin bil och kör rakt in i en av våra bildörrar! Han har mage att kliva ur och mena att jag inte skulle ha dörren öppen. Och när jag då förklarar för honom att han fortfarande inte kan köra in i bildörren hur som helst och ifrågasätter hur han hade tänkt sig att fixa detta så bröjar han "Men lilla gumman"... Då ska han vara glad att dörren var emellan oss... Det finns faktiskt få saker som är så förnedrande och nedvärderande som när någon "lilla gummar" mig... Jag fullkomligt HATAR det! Den uppenbara skadan som vi såg då var en lackskada, och det hade han åsikten att vi skulle få 200 spänn, köpa en lackburk och fixa själva och sedan dra ett streck över det hela. Detta köpte vi ju inte alls (såklart!), vilket nu visat sig vara bra. Pappa kikade på dörren och konstaterade att gångjärnen är brutna och dörren kan vara skev... Well, thank you old man! Detta blir såklart ett försäkringsärende, för det känns inte riktigt rimligt att man kan köra in i folks bildörrar för att man tycker att den är öppen för mycket...

När Johan konfronterade honom kring det, så svarade han något i stil med att han kanske inte såg dörren. Eh... Nähe!? Om man missar en öppen bildörr precis framför bilen så bör man fundera på om körkortet kanske ska lämnas in... Och är det så att man SER dörren och kör in i den ändå, ja då borde man inte få ha kvar körkortet ändå... Nja, jag kan nog påstå att det är svårt för karln att slingra sig ur det här...

Aja, nu hoppas vi på att allt vänder tillsammans med förstoppningen.... Vi kan ju alltid börja med en god natts sömn!

BM-besöket och skrock

Idag inledde vi dagen med ett BM-besök. En väldigt vanlig kontroll.

Hon tyckte att jag såg svälld ut i fingrarna och ville göra ett urinprov. Det visade ingenting, så jag är nog helt enkelt bara lite svälld... Skönt iaf!
Blodtrycket låg på 115/70, vilket inte heller är något konstigt. Det är samma värde jag hade i v.32 med Vincent.
SF-måttet låg på 26 cm, i v.29 med Vincent hade jag 28 cm, så magen är nog aningens mindre den här gången (än så länge).
Bebispulsen är väl ändå höjdpunkten för besöken tycker jag! Den här gången var det 148 slag/minut.

Och det är då detta som direkt leder in mig på skrocket. Jag är ju inte jätteskrockfull, men det är ändå en lite intressant vinkling. Oavsett om det är så att dessa teorier stämmer eller ej så är det ju skoj att se hur det stämmer mig sig själv!

Jag har hittat några klassiska skrock, och markerat mina svar med fet stil. Får väl se vilket kön det talar för att bebis är... ;)

1. MAGENS FORM
P=Toppig, utåtstående, syns inte bakifrån
F=Utbredd mage som även sätter sig på sidorna

2. PIGMENTRAND PÅ MAGEN
P=Lång/tydlig rand
F=Ingen rand

3. BABYNS HJÄRTFREKVENS
P=Under 140 slag/min
F=Över 140 slag/min

4. HALSBRÄNNA
P=Mycket
F=Lite eller ingen

5. BABYN HICKAR
P=Lite eller inte
F=Mycket

6. BABYN SPARKAR
P=Mycket
F=Lite mindre

7. PÅ UL-BILDERNA
P=Håller händerna mellan benen
F=Håller händerna någon annanstans

8. MAMMANS SKÖNHET
P=Bibehållen
F=Minskad, tar sin mammas skönhet under graviditeten

9. RINGTESTET (ring i snöre hålls över magen)
P=Pendlande ring
F=Cirkulerande ring

10. VAR I MAGEN BEBISEN BÄRS
P=Högt
F=Lågt

11. BLÖDANDE TANDKÖTT
P=Lite eller inte
F=Mycket

12. UTPUTANDE NAVEL
P=Sent i graviditeten
F=Tidigt i graviditeten

13. MAMMANS SUG/CRAVINGS
P=Choklad, salt godis, lakrits
F=Citrusfrukter, andra frukter

14. MAMMANS ILLAMÅENDE
P=Lite eller inte
F=Mycket

15. SAMLAG UNDER BEFRUKTNINGSMÅNADEN
P=Ofta
F=Mer sällan

16. MAMMANS VÅRTGÅRD
P=Starkt avgränsad
F=Mera suddig

17. HÅRET PÅ MAMMANS BEN
P=Växer snabbare under graviditeten
F=Växer i normal takt även under graviditeten

P: 7
F: 10

Detta talar alltså för att det är en liten tös i magen... Men det är alltså ingen direkt sanning i detta, utan bara helt vanligt skrock... Fortfarande bara att vänta och se vem det är som varit innebående under alla dessa månader!

För att nämna lite om Vincent så har han mått kasst i några dygn nu. Eller egentigen har han bara mått dåligt nattetid. Han har klagat, gråtit och varit fullständigt förstörd över att han haft ont i magen. Vi har själva misstänkt förstoppning och idag har vi inlett en förstoppningsbehandling med Microlax, Lactulos och för sökerhets skull alvedon. Natten till idag kändes det som att han mest stökade med att spänna ut kroppen, så det kändes mer som växtvärk än förstoppning. Hur som helst så har han haft effekt på Microlaxen idag på eftermiddagen. Han får sova inne hos oss i natt, och så hoppas vi på att det blir en bra natt med MYCKET sömn, eftersom vi sovit dåligt de senaste tre nätterna!

I morgon ska han få göra ett besök på barnmottagningen på sjukhuset för att få en "riktig" barnläkare att känna igenom honom, framförallt magen då. Det är dessutom en läkare som känner till honom väldigt väl, sedan vi låg inne när Vincent var sjuk. Det känns bra att få allt uppcheckat riktigt, så man uteslutit så mycket som möjligt. Är han helt grön i morgon så var det antagligen förstoppning i samband med växtvärk och då kan man slappna av på ett annat sätt.

Nu ska jag vika lite tvätt innan det är dax att krypa ner i sängen hos skrutten!

V.28

Wiho, ytterligare en vecka närmare bebisens ankomst! Det känns super bra!
Idag firar jag och Johan 4 år tillsammans. Tänk att vi innan 4,5 år tillsammans har hunnit med 2 barn! Det är ju inte klokt ju! Men samtidigt känns det superbra att ha fått en så fin familj att få leva med i många år!

Hur som helst då så har vi alltså nått v.28, och här är veckans information!

Du är på dag 190 av 280. (67,9%).

Du är i vecka 28.
Du har gått 27 fulla veckor och 0 fulla dagar (v27+0).
Du är i 6:e kalendermånaden.
Du är i 7:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Tors 12 jan 2012
Du har 90 dagar kvar till beräknad förlossning.


Jag
Livmoderns mått är mellan 26 och 29 cm.
Din viktökning kan vara mellan 7 och 11 kg eller mer. Under dessa veckor kan du räkna med en viktuppgång på ca 4,5-5,5 kg, där barnet utgör ca 3-3,5 kg.
Bara moderkakan väger 400 g, nästan ett halvt kilo.
Jag har gått upp sammanlagt 5,5 kg än så länge. SF-måttet har jag faktiskt inte försökt mäta ännu, men jag ska till BM på tisdag och då får vi väl se hur det ser ut!

Nu går du in i graviditetens sista tredjedel. Det är en spännande men också påfrestande tid, såväl psykiskt som fysiskt. En del kvinnor mår utmärkt under denna period, medan andra kan känna sig helt utmattade.
Sista trimestern... De sista 12 veckorna innan BF... Känns superbra verkligen!

Livmodern har under den senaste månaden växt ca 4cm och du kan känna ett tryck upp mot bröstkorgen. Detta kan ge en lätt obehagskänsla när de nedersta revbenen spänns ut.
Ja, det märks att det börjar bli lite mer trångt, framförallt när jag sätter mig ner.

Är du Rh-negativ görs en andra undersökning för att kontrollera om modern utvecklat antikroppar.
Har för mig att jag är positiv.

Omkring dessa veckor görs ofta ett glukosbelastningstest, vilket innebär att man kontrolleras för att se ökad risk för graviditetsdiabetes. Även en kontroll av eventuell blodbrist görs.
Det är jag faktiskt inte så bekymrad över, men blodbrist kan det nog börja närma sig. I v.26 började jag med järntabletter när jag väntade Vincent.

Bebis

Ditt barn är nu ca 25 cm långt från huvud till stjärt (ca 35 cm huvud till fot) och vikten ca 1,2 kg.
Det utvecklas och växer mycket snabbt nu.
Lungorna är så pass färdigutvecklade att det klarar av att andas luft, men om barnet skulle födas så skulle hon eller han ändå behöva hjälp med andningen.
Hos flickor är blygdläppar fortfarande små och täcker inte klitoris men under de sista veckorna växer de samman alltmer. Hos pojkar sjunker testiklarna ned i pungen.
Fortsätt att prata med ditt barn för vid det här laget har det vant sig vid din röst.
Den här sista tredjedelen av graviditeten kommer barnet framför allt att gå upp i vikt och enligt lag är barnet livsdugligt, vilket gör att det måste registreras om det föds. 
Hjärnans ytskikt börjar forma sin rätta form.
Ögonbryn och ögonfransar har vanligtvis vuxit fram nu.
Tunt och fjunigt hår täcker bebisens kropp.
Bebisen fortsätter att vända på sig ända fram till några veckor innan förlossningen.


Och självklart bjuder jag på en magbild, precis som vanligt!

Livsstilsjämförelse

Satt och kollade tillbaka till förra graviditeten i kväll. Jag har verkligen en helt annan situation nu än då. Det känns för mig ganska märkligt idag att jag den 2 juni 2008, ungefär 2,5 månad innan Vincent kom, satt till häst sista gången... =) Det var i v.29, två veckor längre fram än jag är nu. Då hade jag ju inga foglossningar eller andra opraktiska krämpor, men skulel jag kunnat rida den här gågnen också hade jag antagligen lagt hjälm och stövlar på hyllan just nu!

En månad senare, när jag var i v.33, satte jag ihop skötbord, hylla och byrå och började boa "på riktigt". Nu känns det som att det boandet kan få vänta till v.35-37...

I v.35 sprang jag fortfarande korta sträckor. Det är något som är helt uteslutet i dagsläget...

Ja, som synes så är denna graviditeten ganska olik den förra!

Har börjat fundera över en resa söder över. Egentligen har vi funderat över den ganska länge nu. Får se om vi lyckas rodda ihop den. Skulle vara både skoj och skönt att komma iväg, men vi kan ju inte bestämma över allt helt enkelt. Får räkna lite på det hela först bara!

Snart är det dax för att göra kväll. Ögonen är trötta och kroppen hänger på det. Ny dag i morgon!
Sov gott, gott folk!

Grattis på 1årsdagen!

Jo men tackar!

Idag för ett år sedan gick Johan ner på knä i en gränd i Gamla Stan. Vi firade den kvällen med ett av Vincents jätteutbrott och fick inte alls tid för varandra under kvällen... Han skrek konstant i 4 timmar! Inget dög och inga tricks och mutor fungerade... Har för mig att den helgen i allmänhet inte var helt ultimat...

Mensen var två veckor sen och jag vågade inte åka till Stockholm utan att veta hurvida jag var gravid eller inte. Så vid 5 på morgonen, innan avresa, tog jag ett graviditetstest som visade ett minus. På kvällen hade Vincent sitt utbrott och mensen kom... Japp, perfekt upplagt för lite romantik! ;)

I år har Johan spenderat helgen i Piteå för handbolls SM med tjejlaget han tränar. Jag och Vincent har varit hemma. Klockan har nyss passerat 22.30 och Johan har inte kommit hem ännu. Får se om han hinner hem på denna årsdag. :P Vi har iaf inte planerat något som helst firande. Nästa helg ska Vincent få bo borta. Han ska bo hos moster Zandra och Christoffer en natt då. Jag och Johan ska passa på att fira både 1 år i förlovning och 4 år tillsammans! Vi firar 4 år tillsammans på fredag. :)

Nu börjar det närma sig en nattning av mig själv. Bara Johan kommer hem, så jag kan snigla mig ut till bilen och parkera den i garaget ist för på vägen... Men tandborstning kan ju vara klart innan dess, så är det bara att krypa ner under täcket när jag kommer in sen! :)

God natt med er alla!

Impulser...

Var på stan en sväng idag och inledde med ett besök på Lindex. Självklart råkade jag springa på bebiskläderna, jag menar, VEM kan motstå att gå igenom och känna på bebiskläder när man är gravid!? (O)lyckligtvis råkade jag se en body som jag bara blev helt förälskad i. Den var helt perfekt - passar oavsett om bebisen är en pojke eller flicka och den följer samma stil som vi haft på Vincent och det är lite pappas stil över den... ;)

  

Är den inte helt perfekt så säg!? Impulser ska inte alltid motarbetas... :)

Förövrigt så hämtade jag paketet med babysittern idag och är jättenöjd med skicket! Ett riktigt klipp må jag säga!
Dessutom blev jag solokvist i kväll. Vincent stannade kvar hos mormor och morfar efter att vi var där och åt middag. Vi var till en av deras grannar och tittade på en sköldpadda och jag var helt säker på att Vincent skulle säga att han också ville ha en, men han nöjde sig med att imitera den och påstå att han var en jättestor sköldpadda... :) Han är bra underbar den här sonen! Hoppas att nästa kotte också blir så här underbar, då skulle jag vara världens lyckligaste mamma! Men skulel den vara raka motsatsen så skulle jag iofs ändå vara världens lyckligaste mamma, eftersom jag fått två barn som är sig själva och har en helt engen personlighet...

Snart hör sambon förhoppningsvis av sig från Luleå där han och handbollstjejerna han tränar bor medan dom spelar SM i Piteå. Efter det ska jag bestämma mig för hur resten av kvällen ska få se ut. Lungt blir det iaf definitivt! :)

V.27

13 veckor kvar till BF. Jag har inlett en sjukskrivning pga foglossningen. Har dåligt samvete både mot mig själv och jobbet på samma gång och pga samma sak. Det är med andra ord som en berg- och dalbana.

Vi har köpt en babysitter och har klart med hur det ska möbleras när det blir dax för skötbord och spjälsäng. Vi ska bara lösa förvaring inne hos Vincent. Så på den fronten känns det ju faktiskt ganska bra.

Magen växer och bebis sparkas, vilket känns helt underbart! Och det är just det jag ska njuta av!!! =)

Veckan information i vanlig ordning;

Du är på dag 183 av 280. (65,4%).

Du är i vecka 27.
Du har gått 26 fulla veckor och 0 fulla dagar (v26+0).
Du är i 6:e kalendermånaden.
Du är i 7:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester två.
Beräknat förlossningsdatum Tors 12 jan 2012
Du har 97 dagar kvar till beräknad förlossning.

Jag
Nu har du kommit till sista veckan i graviditetens andra tredjedel.

Livmoderns mått är mellan 25 och 28 cm.

Din mage är nu ganska framträdande, men storleken beror också på din kroppsbyggnad, längd, vikt samt om du fött barn tidigare. Ytterligare en faktor som spelar in är mängden fostervatten. 
Yes, och min mage är väldig tydlig! =)

Mammans vikt ökar och den kommer att göra så fram till graviditetsvecka 36.
Klev upp 5.50 i morse, så jag var inte i sinnesfulla bruk för att väga mig. Ska göra det i morgonbitti. Men jag tror inte att jag gått upp så fasligt mycket egentligen.

Du kan känna av: halsbränna, gas i magen och tryck mot lungorna.
Definitivt! Alltihop! Och jag vägrar Gaviscon för halsbrännan - blir ju kräkfärdig av tanken på den konsistensen och smaken...

Det kan vara dags att handla saker till barnet, eftersom det förmodligen ganska snart blir besvärligt att gå och handla.
Vi behöver ju egentligen inte handla så mycket till bebis. Utan egentligen bara packa upp det vi faktiskt har och det är ju lite tidigt för det fortfarande.

Bebis
Barnet är nu ca 24 cm långt från huvud till stjärt (ca 34 huvud till fot) och vikten är runt 1kg.

Huden är mycket skrynklig men skyddas och får näring av ett lager vernix/fosterfett.

Under huden lagras alltmer fett och fostret börjar bli knubbigt.

Musklerna på armar och ben blir starkare och ibland kan barnet få in en riktig fullträff mot revbenen eller mot urinblåsan, vilket kan göra ont.

Nu har barnet stora chanser att klara sig om det föds för tidigt, men varje vecka, och även dagar, gör stor skillnad. Om det skulle födas kan det andas luft och tarmarna klarar av att ta emot modersmjölk.

I den här fasen suger barnet ofta på tummen och det stärker musklerna i kinder och käke. Kanske kan det även ha en tröstande funktion.

Smaklökarna på tungan och insidan av kinderna är nu fullt utvecklade.

Barnets avancerade hjärnfunktioner utvecklas och blir alltmer sofistikerade.

Rytmen i rörelserna, andningen och sväljande är nu väl etabletat och förmågan att orientera sig rumsligt har utvecklats.

Bebisen lärt sig att känna igen sin mammas hjärtrytm och kan även känna igen mammans och pappans röster.

Runt denna vecka börjar ögonen öppnas och näthinnorna bildas. Nu uppfattar ditt barn ljusskiftningar och studier visar att om man lyser med en ficklampa på mammas mage, så rör sig barnet mot - eller bort från - ljusskenet. De första synintrycken utanförlivmodern delas för barnet in i ljus och mörker - det är därför många leksaker avsedda för spädbarn är svartvita. Ögonfransarna är fullt utväxta för att skydda ögonen eget födseln.


Veckans magbild ser ut som följer!

Läkarbesöket

Dagens läkarbesök resulterade i en halvtidssjukskrivning för foglossning, eller bäckenuppluckring som det egentligen heter. Läkaren konstaterade att problemen mest sitter i vänster sida (vilket jag redan konstaterat) och sedan förklarade han att man inte vet varför vissa kvinnor får dessa problem och andra inte. Hur som helst tyckte han att vi skulle börja med en period på 6 veckor för att se vart det hela tar vägen.

Tillbaka på jobbet blev dagens uppdrag att försöka lösa min andra halva av arbetsdagen. Att jag dessutom hade stängningen idag gjorde ju det hela lite mer komplicerat... Hur som helst löste vi den här veckan, men det återstår ju 5 veckor att lösa. Ytterligare en aspekt i det hela är att jag blev ordinerad att jobba enbart 4 timmar om dagen. Det innebär inför måndagen att jag ska göra 1 timme i barngruppen då vi har avdelningsmöte på kvällen. Ja, det är inte helt lätt att ställa in hjärnan på att detta faktiskt är bra. Jag har väl oförmågan att faktiskt sätta mig själv i första rum, och tänka på jobbet i första hand...

Nu ska jag försöka mig på att pussla ihop ett schema, som ska passa både mig och verksamheten (om det ens är möjligt) och det får helt enkelt blir bra! Jag måste ju se till att jag kan ta mig upp ur sängen på mornarna!

Hur var det med besökarna?

Några av mina besökare tillkännagav sig sedan förra inlägget. Nu när jag kollade av statistiken så visade det sig att jag igår hade 30 unika besökare och i förrgår var det 42! =) Men jag vet ju fortfarande inte vilka alla är! Please avslöja er, jag är jättenyfiken ju! =)


100 dagar och Kanelbullens dag

Insåg nyss att vi inte bara firar Kanelbullens dag idag utan även 100dagars. Och så är det ju inte 100 dagar innan studenten, utan 100 dagar innan beräknad förlossning! Nu kan jag nog nästan få börja räkna ner på riktigt! 100 dagar känns på något vis kortare och roligare att räkna ner än 14 veckor!

I kväll firar vi alltså 100dagars med kanelbullar! =)

Och i morgon är det dax för läkarbesök för mina foglossningar. Får se vad det blir för utgång. Jag hoppas ju på en bra läkare, med förståelse och förnuft - men också med förmåga att göra bra bedömningar! Skulle nog ljuga om jag sa att jag hoppades på att bli "friskförklarad", för nog hoppas jag på att få vara hemma på deltid och pyssla om mig själv! Men som sagt, det är ju inte bara upp till mig! Vi får helt enkelt se hur det går! Det har iaf varit skönt för både kropp och själ att ha varit hemma några dagar nu. Dels för att förkylningen varit lite jobbig och dels för att jag haft ont i ryggen igen. Men nu hoppas jag alltså på att hitta en bra balans mellan hem och jobb! =)

Nu är det dax för en liten frukt och sedan börja projektera inför middagen. Det blir något så avancerat som Halv specialare idag! Steka korv och göra potatismos känns inte överväldigande! =)

Förrådsbesök

Gjorde tidigare ett besök till förrådet för att hämta upp en sak som vi ska låna ut till en granne. När jag ändå var där nere tänkte jag att jag gör en snabbinventering av kläderna i strl 50... När jag rotade runt lite så passade jag på att visa Vincent. Jag tror han ansåg att jag skojade när jag visade mössan han hade på BB, byxorna han hade på hemresan, de första strumporna han hade... De var verkligen pyttesmå! =)

Bebis har bökat på massor idag och jag försökte ge Vincent upplevelsen med sparkarna, men han förstod det inte riktigt. Men däremot utbrister han "bebisen prutta!" när han låg mot magen när magen kurrade... Jaja, jag bjuder väl på den då! =P Snart går vi in i v.27 och jag önskar nog att det var 37 ist så det var legalt att plocka fram sakerna... Men men, den som väntar på något gott väntar alltid för länge! =)

Sjukstuga

Är fortfarande hemma, förkylningen har satt sig i magen  - förhoppningsvis för genomresa bara så man blir bra någon gång. Men dagen till ära har jag sällskap av sonen! I natt när han kom över till oss tyckte jag att han kändes ovanligt varm. Jag hämtade termometern och fick förklaringen till värmen. På den lilla displayen stod det 38,7. Förmiddagen har han spenderat i soffan tittandes på Tintin. Sen gick han iväg och lekte med sina bilar i typ 10 minuter innan han började gråta och vill titta på film igen... Nix, han är inte alls i form! Så nu ligger han i soffan igen och den här gången visas Dumma mig. Får väl se om jag lyckas få i honom någon mat idag...

När man är hemma och är sjuk själv så var det förr så att man bäddade ner sig i soffan (eller sängen) med en dricka och en godispåse. Vila är ju den bästa medicinen för att bli frisk ju! Men efter den dagen man fått barn så får man bita ihop även om man mår kasst. Barnen går först i alla lägen. Självklart måste man ju ta hand om sig själv också, men behöver barnen lite mer omvårdnad passar det ju föga bra att bara bädda ner sig. Tur att jag "bara" är förkyld och har lite foglossning. Magsjuka är ju faktiskt många snäpp värre!

Nu ska jag gosa ner mig med sonen en stund!

Bloggbesökare

Såg precis i statistiken att jag idag haft 24 unika bloggbesökare... Visste knappt att jag hade så många vänner! :P Vilka är ni som läser min blogg? Kommentarerna är inte lika flitiga som besöken, så jag har grymt dålig koll på vilka ni är! :) Men kul är det att så pass många läser min blogg - jag är ju varken särskilt intressant eller flitig på uppdateringar! :P

Traderafyndat

Idag har jag gjort mitt första fynd på Tradera. Babysittern Babybjörn BalanceGav 260 kr (är noga med priset nu eftersom sambon pikade mig över att jag dragit av 100 kr på facebook...) vilket inte alls kändes så jobbigt jämfört med 1250 kr i nypris! =D

Jag har varit grymt dålig på att köpa begagnade saker, så länge jag kan minnas, och har haft åsikten att jag vill köpa nya saker till mina barn så de kan få ärva saker som jag varit med att vara rädd om och sedan kunnat sälja för en bra slant. Tyvärr vill ekonomin andra saker i allmänhet och jag har insett att det faktiskt kan gå bra med begagnade saker eftersom det finns fler som mig! =) Jag har med andra ord lärt mig att vara ekonomisk! ;)

Nu ska jag bara få hem den och lägga den till de saker som bebisen ska få ta del av framöver. Iom att babysittern är fixad så är vi nog nästan klar med inköpen. Babyskydd har jag fått erbjudande om från flera håll, ska bara bestämma vilket vi ska satsa på! Det som återstår är en hylla av något slag till Vincents rum då vi tar skötbordet som han nu använder som en bokhylla. Men det ska vi projektera framöver också. Bebis kommer ju inte förrän i januari (nix den kommer inte innan - så är det!) och det innebär ju att vi har typ 3 månader på oss! Ingen panik! =)

Nu ska jag ta mig ner i tvättstugan med tvätten. Sonen och sambon drar bort till handbollshallen en stund, så tvättstugabesöket kan få ta precis den tid den vill. Det är inte jätteskönt att gå trappan med onda fogar... Men nu behöver jag ju inte skynda på något sätt och vis! =)

Oktober för 4 år sedan

Jösses, oktober för 4 år sedan innehöll verkligen allt. Läste precis lite ur min blogg från den tiden och det är verkligen stor skillnad på livet då och nu! Månaden inleddes med begravningen av mormor. Jag kan fortfarande inte förstå att det är så länge sedan, samtidigt som det känns som en hel evighet sedan mormor var med oss... Det byttes iaf senare till att jag blev tillsammans med Johan (men det står inte skrivet med dom orden... :P)
Jag fick också ett erbjudande om att vara med i en bilkalender... Haha, humor! Tänk att jag blev erbjuden en fotografering för en kalender, American Streetcars, och nu, 4 år senare sitter jag gravid med andra barnet!

I övrigt var det väldigt mycket häst på den tiden. Det är något jag bitvis saknar massor, men jag vill ändå inte byta ut mitt liv som jag har nu för att gå tillbaka till det som var då. Men nu, när jag inte ridit sedan före midsommar så inser jag att jag saknar hästeriet massor! Och det känns faktiskt fortfarande deppigt att åka upp och "bara" klappa på hästarna. Det gör som lite ont i hjärtat när jag vill ha mer än så. Men jag vet ju att hästarna alltid kommer att finnas kvar på ett eller annat sätt även efter att bebisen kommit ut!

 Ja, jag skulle jättegärna kliva upp på en häst nu. Men jag antar att besvikelsen för att jag inte är i samma fysiska form som jag är mentalt skulle bli lika besvärlig som längtan är... Bättre att bara längta tillbaka, och veta att det kommer en dag då jag sitter till häst igen och trivs som fisken i vattnet!

Nu ska jag ta med mig min busiga bebis och gå och sova. Hoppas att h*n lugnar ner sig lite så jag har en chans att hinna somna! ;)

Babybox

Idag var jag ner på stan en sväng med Johan, Vincent och Nathalie. Johan skulle köpa skor och jag skulle hämta en babybox på Babyproffsen. Den korta vistelsen räckte gott för min kropp. Fogarna gjorde sig påminda och just nu gör det ont både när jag går och sitter stilla. Bitvis lite hopplöst, men men det är inte för all framtid, så det är bara att hörda ut!

Hur som helst så kom Vincent bärande på babyboxen för en stund sedan och ville veta vad det var. Vi satte oss i soffan och han fick plocka upp saker, bläddra i reklamen, titta på sakerna som var med. Han är fortfarande så engagerad i det här med bebisen. Ser riktigt fram emot att göra iordning skötbord och spjälsäng med honom! Jag tror verkligen att han kommer att gilla att plocka fram bebiskläder, lägga upp blöjor på skötbordet, bädda med bebisgrejor i spjälsängen... Och hans uttryck när han ser bebisen för första gången!

Åh vad jag längtar! Synd att det fortfarande känns för tidigt för att börja fixa inför ankomst. Det får nog bli ett mellandagsprojekt faktiskt... Även om jag gjorde iordning typ 1,5 månad innan förra gången så känns det som att fixandet för jul kan få vara före bebisfixet ist för att göra både och samtidigt! Men som sagt, jag längtar! =)

 
Ser verkligen fram emot en till sån här liten skrutt! <3
Tänk att Vincent varit så här liten... ;)


RSS 2.0