V.34

Här händer det grejor! Beräknas bara vara 6 veckor kvar i tjockisform, men det kan lika gärna vara 8 veckor, man vet ju aldrig! Det kan ju lika gärna vara 1 vecka kvar också... ;)

Du är på dag 232 av 280. (82,9%).

Du är i vecka 34.
Du har gått 33 fulla veckor och 0 fulla dagar (v33+0).
Du är i 8:e kalendermånaden.
Du är i 9:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Tors 12 jan 2012
Du har 48 dagar kvar till beräknad förlossning

Graviditetsinfo
Jag
Min vikt: Din viktökning ligger förmodligen mellan 10-13 kg. (Missade att väga mig i morse, får ta igen det i morgon men 8-9 kg är det nog iaf!)
Magens mått: Livmodermåttet är från blygdbenet till toppen ca 32 till 34 cm. (Var hos BM i onsdags och hade måttet 30 cm)

Vid varje besök framöver mäter man på de flesta MVC blodtryck och urinprov. Däremellan mäter man ditt blodvärde samt blodsocker. Barnets hjärtfrekvens fortsätter barnmorskan att följa kontinuerligt, med start runt v.25 och fram till förlossningen.

Nu kanske du märker att dina ringar inte passar längre, att händer och fötter svullnar, detta beror på att vätska samlas i kroppen. Tänk på att inte förvärra det med att använda åtsittande kläder som bromsar blodflödet. (Nog sväller jag, men det har jag ju gjort i flera veckor redan. Och åtsittande kläder används faktiskt inte så ofta, inte ens stödstrumporna är sköna längre!)

Din kropp har ökat mängden blod med 50 % under graviditetens två första tredjedelar men från vecka 34 håller sig blodmängden konstant fram till förlossningen.

Omkring denna vecka är moderkakan fullmogen och därefter börjar den åldras.

Nu är risken att det börjar kännas mer otympligt än tidigare att gå, det kan vara dags att redan nu planera för efter födseln genom att t ex köpa någon amningsbehå och några amningskläder. (Oja, typ allt är otympligt. Ville vara gravid under vintern den här gången för att lättare kunna hålla värmen, men så här inför advent är det inte jättesmidigt att inte ens kunna klättra på en pall för att putsa fönster och byta gardiner... Fasen vad otymplig man känner sig! Det är ju tillomed besvärligt att vända sig i sängen!)

Du kan känna av förvärkar, en del svagare och andra kraftigare. De känns mer obehagliga än smärtsamma. De kan hålla i sig i ca 30 sekunder och innebär att livmodern tränar sig inför förlossningen. En del känner du inte av alls, men du kan känna med handen utanpå magen att den plötsligt drar ihop sig och blir alldeles spänd. (Japp, har sånna där kännbara sammandragningar 3-5 gånger om dagen. Och det finns säkert lite svagare sammandragnignar som jag inte känner av lika mycket.)

Din navel kan stå utåt och en hormonrand kan synas mellan naveln och blygdbenet. Den bleknar efter förlossningen och brukar försvinna helt efter ett tag. (Jag har nog en svag, svag rand.)

Bebisen ligger och trycker mot dina lungor och det kan göra att du känner dig anfådd eller har en obehaglig känsla under revbenen. (På höger sida kilar bebisen in rumpan under revbenen lite då och då, vilket är mindre bekvämt så klart... Och det känns som att lungorna är ihoptryckta mest hela tiden!)

Under de sista veckorna upplever många att de behöver kissa oftare. Livmodern trycker på urinblåsan och kan göra att du behöver gå på toaletten ofta. (Går på toa mellan 1-3 gånger varje natt... Hopplöst!)

Din livmoder har blivit c:a 500 gånger större än den var innan du blev gravid!

Bebisen
Bebisens längd: Bebien är ungefär 32 cm långt från huvud till stjärt, medelkroppslängden är 45 cm från hjässa till häl.
Bebisens vikt: Vikt ca 2,3 kg.

Bebisen kan skilja på ljus och mörker. Om solen skulle lysa på magen kommer barnet att bada i ett rött sken.

Naglarna på de pyttesmå fingertopparna är vassa.

Nu kan bebisen själv bekämpa lätta infektioner med sitt immunförsvar. 

Bebisen är för stort att flyta omkring i fostervattnet och rörelserna blir större och långsammare.

Ibland kan en del bebisar fixera huvudet i denna vecka, det vill säga lägga sig tillrätta i bäckenöppningen. Ungefär 3-4% av alla barn lägger sig med stjärten eller benen ned mot bäckenöppningen s.k. sätesbjudning/fotbjudning. Då är det möjligt att en läkare försöker få fostret att vända sig rätt i livmodern, men det sker först i vecka 37 och kallas yttre vändning. Läkaren försöker då genom försiktig massage av buken förmå barnet att göra en kullerbytta i magen. Detta sker i regel på sjukhus under övervakning av mor och barn. (Har hört talas om dessa vändningsförsök, och det beskrivs inte som försiktig massage.... Bebis ligger iaf snällt med huvudet ner här iaf!)

Nu är alla inre organ helt färdiga och klara inför förlossningen. Bebisen lungor behöver lite mer tid för att klara av omställningen från vatten till luft. Pupillerna kan vidgas och dra ihop sig och ansiktet är mer slätt än rynkigt.

Ögonen är öppna under vakenperioderna och färgen på dem är vanligen blå, oberoende av vad den permanenta färgen senare kommer att bli, då pigmenteringen inte är färdigutvecklad. Den slutliga pigmenteringen kräver att ögonen utsätts för ljus och sker vanligen inom några veckor från förlossningen.


Magen kom inte heller med på bild idag, fixar det till i morgon!

Bilservice och bebis

För ett tag sedan skrev jag följade inlägg, där jag berättade om den äldre mannen som körde in i vår bildörr.

http://cathrinlarsson.blogg.se/2011/october/lakarbesoket-1.html#comment


Igår fick vi beskedet, från vårt försäkringsbolag, att vi nu är friade från ansvaret i incidenten och att vi nu kan lämna in bilen på service och att den äldre mannen ska stå för vår självrisk. Känns helt rätt och det är omöjligt att det ska kunna ha blivit på något annat sätt!

Idag åkte vi då iväg för att begära offerten för servicen och nu väntar vi bara att försäkringsbolaget ska OKa det hela. Till på köpet står vårt försäkringsbolag för nästan allt kring en hyrbil eftersom jag är aningens rörelsehindrad. Allt vi behöver stå för i det är 1/3 av km kostnaden. Det ska ju inte behövas någon lång hyrtid och inte köras just något långt heller, så det känns ruggigt lugnt!

Det är idag 49 dagar kvar till BF, och i morgon går jag in i v.34. Bebis bökar på i magen vilket för mig känns ganska ologiskt med tanke på min upplevelse. Om jag tycker att det är obekvämt och stökigt så borde ju inte bebis uppskatta det heller! Men innan den börjar överväga en utflyttning så ska en uppsägning av boendet lämnas in, och kommer den nu så är det en veckas handläggningstid och sedan 1 månads uppsägningstid... Så tidigast om 5 veckor är det utflyttning! ;)

Jaja, nu ska jag se om det finns något härligt att kika på i kväll. TVn kan ju inte bara visa Handboll! ;)

Respekt

Jag tycker nog att jag har stor respekt för människor runt omkring mig, kanske lite för mycket respekt ibland, men att folk är totalt respektlös mot mig har jag så svårt att acceptera. Efter den här helgen hyser jag, om möjligt, verkligen ännu mer agg mot en av mina grannar. Grannen är omnämnd tidigare i min blogg och jag misstänker att jag har kallat vederbörjade diverse ofina saker. Efter den här helgen har jag inget finare omdömme heller.

Natten mellan lördag och söndag ringde jag störningsjouren vid halv 1 på natten då det var "fest" i den aktuella lägenheten. Jag lyssnade i brevlådan vad som hände när väktaren kom.
V: Jag hör ingen direkt musik, men basen slår igenom dörren.
G: Jag stänger ju av basen, så det är ju ingen bas.
V: Jag hör basen genom dörren, och då kan jag ju misstänka att det hörs genom väggar också. Du får sänka.
G: (Mumlar något och tackar för tillsägelsen.)

Något som retar mig är hur tusan man kan tacka för en tillsägelse för att sedan åter igen ignorera att det faktiskt var en tillsägelse man fått. På jobbet, och när man har med barn att göra i allmänhet, så är respekt för tillsägelser något som är ganska grundläggande. När en vuxen person sedan agerar rakt emot det så tycker jag verkligen att man tappat bort en väldigt grundläggande detalj i hur man agerar i samhället.

Natten till idag ringer sambon störningsjouren (och ett litet samtal till polisen) för att grannen och grannens gäst har en rejäl diskussion där det förekommer väldigt höga röster och smällar i golvet (omkullvräkta möbler?). Åter igen sker det vid midnatt... Varför kan människan inte välja att sova på nätterna!? Allt verkar, nästan systematiskt, ske efter 22. Dammsugning, mattskakning från balkongen, osv osv...

När dessutom hyresvärden vräker ungdomar för "minsta lilla" störning och en vuxen människa får störa sina grannar under 3 år - 3ÅR!!!! Så funderar jag över respekten mellan hyresvärd och hyresgäst/kund också... Varför ska vuxna få så många fler chanser på sig än ungdomar? Borde det inte vara fler chanser för ungdomar isf - om man vill "uppfostra" till att inte störa...

Nja, ganska irriterad är jag nog, men det kanske mest beror på sömnbristen som uppkommit av helgens avbrutna nattsömn... Man kan ju bara hoppas att man kan kanalisera irritationen åt rätt håll. Idag lyckades jag iaf sova 1,5 timme på dagen. Behövdes definitivt!

Bebis kämpar på i magen. Det är nog väldrigt trångt i magen nu för det känns oftast i revbenen och ilar i bäckenet samtidigt. Idag har det varit lite ont i nedre delen av magen på sen-eftermiddagen, och sammandragningarna blir då väldigt påtagliga. Men för all del, bebis, borra dig ner i bäckengången och gör dig redo för en entré efter att raketerna fyrats av på tolvslaget på nyår! Men för all del, "plåga" mig GÄRNA fram till dess! ;) På onsdag ska jag till BM igen och stämma av statusen för den lilla kotten. Sambon och sonen ska följa med den här gången! :)

Nu ska jag göra mig en smarrig macka, eftersom jag jobbade över middagen. Sonen verkar ha somnat gott för en stund sedan! :) Snart kommer nog sambon hem också! :)

V.33

Lyckades kopiera in fel veckoinfo förra veckan, och därför känns informationen igen även denna gången... Sorry! Hur som helst så håller vi tummarna för att vi ska få flytta innan bebis kommer. Vi har fortfarande inte fått veta något slutresultat på Vincents kontroll för 2 veckor sedan.
Har egentligen ingen riktig information, förutom det som följer, den här veckan. Så vi nöjer oss så här! =)

Du är på dag 225 av 280. (80,4%).

Du är i vecka 33.
Du har gått 32 fulla veckor och 0 fulla dagar (v32+0).
Du är i 7:e kalendermånaden.
Du är i 9:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Tors 12 jan 2012
Du har 55 dagar kvar till beräknad förlossning.

Jag

Min vikt: (Gick bara upp 0,2 kg den här veckan, så det känns verkligen som att allt handlar om hur mycket vätska jag lagt på mig)
Magens mått: Måttet på din livmoder är nu 30 till 33 cm. (BM på onsdag!)

Måttet på din livmoder är nu 30 till 33 cm. Men det kan vara olika, huvudsaken är att din egen kurva växer som den ska. Du kan öka mycket i vikt och det är inte konstigt. Just nu behövs mycket näring både till dig och din bebis, så sluta inte äta för att du är orolig över stor viktökning. Prata med din barnmorska om du oroar dig för din vikt.

Är detta ditt första barn, så kanske barnet nu lägger sig tillrätta med huvudet nedåt inför förlossningen. För omföderskor kan det ibland dröja ytterligare några veckor. När barnet väl lagt sig tillrätta så brukar det bli lättare att andas och har du haft magbesvär bör även det lätta nu. Däremot ökar trycket nedåt och symtom som stickande känslor i bäckenet kan uppträda. (Oja, när det blir sammandragningar så spänner det i magen och när bebis sedan spjärnar emot trycker den upp sig i revbenen på höger sida och det ilar i hela bäckenet...)

Har du märkt att dina aktiviteter påverkar barnets beteende! Barnets aktivitetsnivå påverkas av hur mycket eller på vilka tider du äter, din kroppsställning och ljud från yttervärlden. Försök att ha en avslappnande stund varje dag, där du känner efter hur barnet rör sig. Din barnmorska kan tala om hur ofta du bör känna barnets rörelser. Ungefär sex rörelser per timme kan du förvänta dig, men inte under hela dygnets alla timmar. (Jag känner av bebisen flera gånger varje dag, men det är inte alltid man är så stilla att man känner av alla rörelser så klart. Men vid 20-tiden och 22-tiden är det full aktivitet!)

Det är bara en och en halv månad kvar och du kan drabbas av städmani. Allt ska rensas, städas och sorteras. Allt ska fixas klart så att du slipper tänka på det sedan.

En del kvinnor kan drabbas av separationsångest, hur blir livet utan magen. Det kan vara en tid av mycket känslor. Förväntan, längtan, oro och förvärkar. (Jag känner faktiskt en viss ångest eftersom detta KAN vara den sista graviditeten. Jag vill ju gärna ha fler barn i dagsläget, men Johan är inte lika övertygad och vem vet hur det känns när nästa är ute!)

Det kan vara klokt att skaffa sig lite kunskaper i förväg - kunskap ger trygghet. (Läser inte lika mycket den här gången, men lite gravidtidningar och några böcker bläddrar jag nog i...)

Har du i stället svårt att alls föreställa dig hur det ska fungera med ditt nyfödda barn? Tala med din barnmorska! Hon kan hjälpa och råda. (Det är ju nästan som att gå igenom allt för första gången idag, eftersom det faktiskt ÄR lite annorlunda när man väntar ett småsyskon. Men jag har ett helt annat lugn känns det som.)

Många blivande mammor känna sig stora och klumpiga med svullna fötter och anklar. Om du trycker in ett finger över ankeln några sekunder så blir det en grop kvar när du tar bort fingret - det är ett typiskt tecken på att det är ödem. Vanligen är svullnaden betydligt mindre när du stiger ur sängen på morgonen. Sitt högt med benen när du kan - när du läser, stickar eller tittar på TV. (Ödem är kanske ingen vidare risk ännu iaf, men svullnad är helt klart ett faktum. Natten till idag vaknade jag och var svullen, så klart, och hade så ont i fötter och fingrar. Johan kommenterade igår att jag till och med hade svullna läppar... Känns ju sådär så klart. Men men, that's life, det är över om inte alltför länge!)

Bebisen
Bebisens längd
: Bebien är ungefär 30 cm långt från huvud till stjärt, medelkroppslängden är 45 cm från hjässa till häl.
Bebisens vikt: Ca 2,2 kg

Huden börjar ändra färg från röd till rosa och kroppen fortsätter att lagra underhudsfett.

Nu ökar inte mängden fostervatten längre utan ligger kvar på den här nivån fram till födseln.

Den här veckan växer hjärnan mycket snabbt och bebisens huvud ökar ca 9,5mm. Huvudets omkrets är 31 cm.

Rörelserna i magen känns nu mer som rullningar än sparkar då det inte finns så mycket svängrum längre. Äntligen slipper du de där hårda träffarna mot revbenen.

Ibland kan du få uppleva att bebisen hickar, du känner ett litet tickande i magen.

Visste du att din bebis som fått en speciell berättelse läst för sig i magen kan skilja den berättelsen från andra berättelser när de sedan är födda.

Om bebisen skulle födas nu behöver den lite andningshjälp, värme och hjälp med att få i sig mjölk under ett par veckors tid.

Och magen såklart!


Hembyte

Jaha, då har vi återigen börjat på projekteringen flytt. Vi sa efter förra försöket att vi kanske inte skulle fortsätta just nu, men det beslutet rev vi upp igår. Vi hittade två radhus fyror hos hyresvärden vi hyr av nu. De är fina i planlösning och hyran är riktigt vettig. Efter lite rådgörning med våra föräldrar satte vi upp oss på kö iaf.

De två lägenheterna ser likadana ut men den ena är det inflyttning 1 december och den andra 1 mars.
På den med inflytt 1 december ligger vi på tredje plats, den går ut i morgon.
Den andra, med inflytt 1 mars, ligger vi just nu på fjärde plats, och den går ut den 22 november.

Vi får väl helt enkelt hålla tummarna att vi kan få akutflytta nu i december, för det skulle vara ruggigt skönt att ha flyttat klart innan bebis kommer. Att få ha gjort klart möblering och sånt innan bebis anländer underlättar inte bara för den nya familjebilden, utan även för Johans studier. Just nu flyttar han runt och får ingen riktig lugn arbetsplats.

Skulle vi få en av dessa lägenheter nu så skulle vi ställa in skrivbodet i det minsta sovrummet och använda det som kontor fram till att bebis börjar bli "för stor" för att sova inne hos oss. Hade vi legat etta på den hade vi redan i kväll börjat packa antagligen, eller iaf projektera packningen och rodda med flytthjälp. Men som nummer fem i kön känns det helt klart som att man har is i magen!

Håll tummarna för oss - och vill någon hjälpa till med en flytt framöver (oavsett om det är bärhjälp eller städhjälp) så är jag grymt tacksam för all hjälp vi kan få!

Nyfikna på hur lägenheterna ser ut?
Så här ser de ut!
http://www.ostersundsbostader.se/visaPDF.asp?id=929


V.32

Det är så häftigt att tiden går så fort, samtidigt som man önskar att det kunde gå i lagom takt. Det är mycekt som ska hinnas med i omgångar, och att dessutom hinna hänga med i graviditeten är inte alltid det allra lättaste. Man försöker att finnas med på alla möjliga ställen samtidigt och det är helt enkelt omänsligt och orimligt. Jag har iaf lämnat in föräldraledighetsansökan till chefen nu, fått ytterligare ett avslag på graviditetspenningen (som inte kändes lika hårt den här gången eftersom jag fått förlängd sjukskrivningen) och det är bara 8 veckor kvar till BF. Det är snart första advent, sedan är det lucia, därefter är det jul och nyår och vips så står vi i entrén på förlossningen, redo att föda barn! Hur häftigt är inte det alltså!?

Vi är många som ser fram emot att bebisen ska avslöja sig. Fortfarande är jag lite mer övertygad om att det är en liten tjej, men jag har egentligen bara skrock att grunda det på. Igår var hjärtfrekvensen 150 på den lilla rackaren, och skrocket säger att är pulsen över 140 så är det en flicka, under 140 en pojke. Den här har aldrig varit under 140 utan mest på 148-150, och Vincent låg på 135(130 vid något tillfälle)-145. Ska bli spännande att se om det är en liten prins till, eller om det blir en liten prinsessa som sluter upp i syskonskaran.

Vi funderar fortfarande på namn, eftersom det är svårt att veta med säkerhet vad man ska välja. Det är inte heller så lätt med namn eftersom vi har haft en hel hög med barn genom jobbet och man skapar ju "relationer" till namnen utifrån "kända" bärare... Har ni några förslag på pojk- och flicknamn får ni med glädje dela med er. Vi har ju några som ligger lite varmare om hjärtat, men inget bestämt (även om Vincent tagit till sig två namn lite mer)!

Du är på dag 218 av 280. (77,9%).

Du är i vecka 32.
Du har gått 31 fulla veckor och 0 fulla dagar (v31+0).
Du är i 7:e kalendermånaden.
Du är i 8:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Tors 12 jan 2012
Du har 62 dagar kvar till beräknad förlossning.

Jag
Min vikt: (Går upp snabbt nu. 0,9 kg från förra veckan och inser att så här mycket har jag faktiskt aldrig vägt!)
Magens mått: Måttet på din livmoder är nu 30 till 33 cm. (Igår när jag var hos BM så mätte hon 28-29 cm och hon registerade 28 cm.)

Måttet på din livmoder är nu 30 till 33 cm. Men det kan vara olika, huvudsaken är att din egen kurva växer som den ska. Du kan öka mycket i vikt och det är inte konstigt. Just nu behövs mycket näring både till dig och din bebis, så sluta inte äta för att du är orolig över stor viktökning. Prata med din barnmorska om du oroar dig för din vikt. (Det är svårt att förlika sig med att vågen säger en sak som man verkligen aktat sig för att hamna i, men samtidigt vet jag att det är "lånade" kilon som flyttar ut tillsammans med bebisen!)

Är detta ditt första barn, så kanske barnet nu lägger sig tillrätta med huvudet nedåt inför förlossningen. För omföderskor kan det ibland dröja ytterligare några veckor. När barnet väl lagt sig tillrätta så brukar det bli lättare att andas och har du haft magbesvär bör även det lätta nu. Däremot ökar trycket nedåt och symtom som stickande känslor i bäckenet kan uppträda. (Igår låg bebis snällt med huvudet ner mot bäckengången. Vissserligen 5-7 cm ovanför, men åt rätt håll iaf!)

Har du märkt att dina aktiviteter påverkar barnets beteende! Barnets aktivitetsnivå påverkas av hur mycket eller på vilka tider du äter, din kroppsställning och ljud från yttervärlden. Försök att ha en avslappnande stund varje dag, där du känner efter hur barnet rör sig. Din barnmorska kan tala om hur ofta du bör känna barnets rörelser. Ungefär sex rörelser per timme kan du förvänta dig, men inte under hela dygnets alla timmar. (Jag känner av bebisen flera gånger varje dag, men det är inte alltid man är så stilla att man känner av alla rörelser så klart. Men vid 20-tiden och 22-tiden är det full aktivitet!)

Det är bara en och en halv månad kvar och du kan drabbas av städmani. Allt ska rensas, städas och sorteras. Allt ska fixas klart så att du slipper tänka på det sedan. (Jag önskar att jag kunde städa mer än jag faktiskt kan pga foglossningarna. Fönsterputsning och gardinbyte känns väldigt angeläget nu inför advent!)

En del kvinnor kan drabbas av separationsångest, hur blir livet utan magen. Det kan vara en tid av mycket känslor. Förväntan, längtan, oro och förvärkar. (Jag känner faktiskt en viss ångest eftersom detta KAN vara den sista graviditeten. Jag vill ju gärna ha fler barn i dagsläget, men Johan är inte lika övertygad och vem vet hur det känns när nästa är ute!)

Det kan vara klokt att skaffa sig lite kunskaper i förväg - kunskap ger trygghet. (Läser inte lika mycket den här gången, men lite gravidtidningar och några böcker bläddrar jag nog i...)

Har du i stället svårt att alls föreställa dig hur det ska fungera med ditt nyfödda barn? Tala med din barnmorska! Hon kan hjälpa och råda. (Det är ju nästan som att gå igenom allt för första gången idag, eftersom det faktiskt ÄR lite annorlunda när man väntar ett småsyskon. Men jag har ett helt annat lugn känns det som.)

Många blivande mammor känna sig stora och klumpiga med svullna fötter och anklar. Om du trycker in ett finger över ankeln några sekunder så blir det en grop kvar när du tar bort fingret - det är ett typiskt tecken på att det är ödem. Vanligen är svullnaden betydligt mindre när du stiger ur sängen på morgonen. Sitt högt med benen när du kan - när du läser, stickar eller tittar på TV. (Ödem är kanske ingen vidare risk ännu iaf, men svullnad är helt klart ett faktum. Natten till idag vaknade jag och var svullen, så klart, och hade så ont i fötter och fingrar. Johan kommenterade igår att jag till och med hade svullna läppar... Känns ju sådär så klart. Men men, that's life, det är över om inte alltför länge!)

Bebisen
Bebisens längd
: Bebien är ungefär 30 cm långt från huvud till stjärt, medelkroppslängden är 45 cm från hjässa till häl.
Bebisens vikt: Ca 2,2 kg

Huden börjar ändra färg från röd till rosa och kroppen fortsätter att lagra underhudsfett.

Nu ökar inte mängden fostervatten längre utan ligger kvar på den här nivån fram till födseln.

Den här veckan växer hjärnan mycket snabbt och bebisens huvud ökar ca 9,5mm. Huvudets omkrets är 31 cm.

Rörelserna i magen känns nu mer som rullningar än sparkar då det inte finns så mycket svängrum längre. Äntligen slipper du de där hårda träffarna mot revbenen.

Ibland kan du få uppleva att bebisen hickar, du känner ett litet tickande i magen.

Visste du att din bebis som fått en speciell berättelse läst för sig i magen kan skilja den berättelsen från andra berättelser när de sedan är födda.

Om bebisen skulle födas nu behöver den lite andningshjälp, värme och hjälp med att få i sig mjölk under ett par veckors tid.


Självklart finns det en bild på magen även denna vecka. Magen må vara lite mindre än snittet, men den är INTE liten! ;)
 
Men för skoj skull lägger jag in en bild från v.32 (31+0) med Vincent också, så kan man se likheter och olikheter!


Urinprov och sjukintyg

Igår ringde läkaren här hemma i Östersund om urinprov-svaret för den misstänkta urinvägsinfektionen. Det visade sig vara ett falskt alarm. Vincent hade ingen urinvägsinfektion, utan att han hade ont av "kisseriet" berodde då alltså bara på irritationen av katetern. Skönt! Då var ett moment borta!

Idag hade jag mitt läkarbesök för att försöka få förlängd sjukskriving för foglossningarna. Den sjukskrivningen jag hade gick ut idag, så inför morgondagen var det lite spännande att höra vad läkaren ansåg. Jag fick träffa en läkare som jag haft kontakt med tidigare, vilket kändes bra eftersom det i princip inte finns en fast läkare på mitt upptagningsområde. Hur som helst så förlängde han min sjukskrivning. Härligt! När han började fundera på hur lång tid så önskade jag halvtid fram till jul och heltid därefter. Han såg lite skeptisk ut till mitt förslag, verkade nästan som att han tvivlade på att jag kommer att fixa nästan 1,5 månad till. Han skev iaf under för sjukskrivning fram tom 15 december. Han tyckte att det var bra att ha en avstämning strax före jul, och tyckte jag att det blev värre så skulle jag höra av mig så skulle han kunna boka in ett nytt konsulternade samtal då. Han verkar väldigt bra att ha att göra med!

Nu ska intyget bara skickas in och bli godkänt. Har, förutom en bra läkare, en trevlig handläggare på FK. Känns både hoppfullt och lovande! Sen ska schemat skickas in till skoladministratören... Hoppas att det inte ska krångla den här gången, utan kan bli godkänt på en gång! Hur som helst så ska jag inte göra något åt det idag ändå, för arbetstiden är slut för idag!

Sambon är på något möte kring handbollen. När han kommer hem blir det troligen lite kvällsfika, sen ska jag nog gå och sova. I morgon, efter att Vincent är lämnad på dagis, ska jag förbi apoteket för att beställa hans Hepatit A-spruta. Den tar några dagar att få, så det passar ganska bra att ta det i morgon eftersom vaccinationen är nästa vecka. Efter jobbet i morgon är det dax för ett nytt besök hos BM och på kvällen ska vi fira några födelsedagskollegor! =) Ganska ok med andra ord!

Hämtade hem en body i dag också. Fick en gratis-body på Kapp-Ahl genom ett gravidpaket och jag valde (med sambons godkännande) en beige body med mönster över armarna och bröstet. Härligt vintrig, könsneutral och riktigt fin! Den kommer nog få åka med i förlossningsväskan... =)
Kan fota och lägga ut den någon dag framöver! =)

Nu ska jag iväg och snyta mig igen och ta en (egentligen två) alvedon för att lätta lite smärta... Sen blir det kanske filt i soffan en stund! =)


Kalasat

Nyss kom jag och Vincent hem från hans bästa kompis 3års kalas. Vincent kunde inte för sitt liv begripa varför han inte fick några paket när han var på kalas och alla som kom dit hade paket med sig. Han har lite att lära eftersom hans föräldrar är av åsikten att när syskon fyller år så får man inte automatiskt paket, utan man får vänta på sin egen födelsedag! En hård lärdom i livet skulel jag tro, med tanke på dagens tårar!

Vi fikade bullar, tårta och en god risbräckskaka med kokos för bara en liten stund sedan, så nu är varken han eller jag särskilt sugna på middag! Idag var en sån där dag då vi helt enkelt hoppade över middagen! Men det går nog ingen större nöd på oss ändå! =)

Kan nämna om morgonen också. Blev väckt vid halv sju (andra gången som Vincent hörde av sig) av att Vimse låg i sin säng och sjöng "Mellanbocken Bruse, trampa över trollebron....."

Fick förresten ett halvmeddelande av urinprovet vi lämnade i torsdags när vi kom hem från Umeå. Det visade sig att det var någon typ av bacillur där i, MEN dom var inte säker på vilken det var och därmed skulle de odla vidare på den tills i morgon och då skulle vi få ett svar. Vad som är skönt med det hela är att det inte gör ont längre när han kissar! Hela dagen igår, och hela idag, har han kunant kissa precis som vanligt. Lättnad att han inte får sånna panikattacker varje gång. Nu ska vi bara ta reda på om det krävs någon behandling av bacilluren han verkar ha!

Nu ska vi iaf krypa upp i soffan och mysa lite så här på Allhelgona afton. Vi ska tända ett litet ljus och minnas (iaf jag) alla nära och kära som inte längre är med oss. Ska se över den lilla bulan lilleman ådrog sig på kalaset också. Han och en av de andra småkillarna var ingen perfekt kombo, utan Vincent fick en flygande leksak i huvudet... Så det kan gå!

V.31

Japp, ytterligare en vecka har rusat förbi, känns knappt som att man hinner med! Förra graviditeten så kallades bebis, Vincent, för Lilla Grodan och bloggen då Frogblog. Nu har bebis inget smeknamn och därmed går alla veckor under veckonumret...

V.31 med Vincent var iaf såhär;
http://cathrinlarsson.blogg.se/2008/june/frogblog-v31.html

Veckans info den här gången ser ut så här;

Du är på dag 211 av 280. (75,4%)

Du är i vecka 31.
Du har gått 30 fulla veckor och 0 fulla dagar (v30+0).
Du är i 7:e kalendermånaden.
Du är i 8:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Tors 12 jan 2012
Du har 69 dagar kvar till beräknad förlossning.

Jag
Min vikt: Du bör ha ökat kring 9 till 12 kg. (Jag har ökat med 6,5kg från inskrivningsvikten, varav 1,4kg är från förra veckan... Känns som en lite väl stor ökning, men det kan ju vara vätska!)
Magens mått: Livmoderns mått är ungefär 29 till 32 cm. (Återstår att se nästa vecka när jag ska till BM igen, har inte besvärat om att mäta magen själv den här gången, men måttet stämmer nog. Jag är ganska lagom stor!)

- Kanske börjar du bli något glömsk. (Oja! Fråga sambon och alla andra i min omgivning!)

- Ju närmare förlossningen du kommer, desto mer vänder du din uppmärksamhet mot din ofödda bebis. (Ja, det sägs att man ska börja fundera på att förbereda sig inför förlossningen nu...)

- Naveln sträcks ut mer och mer, eventuellt börjar den puta ut. Efter förlossningen återfår den sitt normala utseende. (Inget problem för mig den här gången heller, ännu! Vist sträcks naveln ut, men det gör ju som inget!)

- Det kan vara bra att veta: Hur andfådd du än känner dig får bebisen tillräckligt med syre. (Ja, en bebis med rumpan/huvudet upp i revbenen gör det lätt lite tungandat... Men det är skönt att veta att det mest bara drabbar mig på så vis. Bebis förser sig med allt den behöver! :P)

- Många samlar på sig mycket vatten i kroppen, särskilt fötter och vader kan vara svullna. (Jag har börjat svälla, mest på kvällen men ibland redan på morgonen. Skönt att MVC håller koll på om man är på väg mot en havandeskpasförgiftning!)

- Bebisen fyller nu nästan upp hela din mage. Barnet tar nu stor plats, inte bara i magen utan även i din vardag. Bebisen sparkar mer och kraftigare - gör sig ständigt påmint. Ju närmare du kommer förlossningen desto mer tänker du på din bebis, tankar om en vardag med han eller hon, och lusten att förbereda sig ökar. Många kvinnor kan få dåligt samvete för detta, speciellt om man har ett ansvarsfyllt arbete och inte riktigt kan koncentrera sig. (Bebis hör ofta av sig, tydligt och mycket. Och visst skulle det vara skönt och KUL att börja boa på riktigt, men det känns lite tidigt ännu. Visst skulle jag vilja putsa fönstren och storstäda, men orken! Den finns som inte! Men det kommer nog vara klart för bebisens ankomst ändå, tids nog! =) )

- Både du och din familj kan ha glädje av att ni redan nu talar om hur ni tror att det kommer att bli när bebisen är född. (Jag har ju varit i planerartagen och projekteringsfasen ganska länge redan. Men nu har Johan också kommit igång och idag presenterade han en av sina funderingar. =) )

-Många kvinnor tycker att dom nu är stora och otympliga. (Amen to that!)

- En del får också väldigt ont av foglossning. Tänk på att bebehålla en god hållning när du sitter och står; det kommer att underlätta för dig och minska risken för smärtor i ryggen. Du bör rulla över på sidan innan du stiger upp efter liggande position för att undvika att belasta magmusklerna som är uttänjda och svagare än normalt. (Jo, detta är ju något jag tänkt på sedan typ v.15-17.)

-Kanske känner du av förvärkarna mer regelbundet nu. Det är inget konstigt om du fortfarande inte har några förvärkar, alla upplever dom inte. (Har inte kännt av så mycket. Kanske någon liten sammandragning någon gång i mellanåt. Men när det är dax, kommer jag garanterat känna av precis vad som är på gång! Men slipper man sånt nu så är det ju bara bekvämt!)

Bebis
Bebisens längd: Bebien är ungefär 28 cm långt från huvud till stjärt, medelkroppslängden är 41 cm från hjässa till häl.
Bebisens vikt: Medelvikten är 1,6 kg

- Huvudets omkrets är 28 cm.

- Generellt har bebisens kropp vuxit klart, men det behöver fortfarande gå upp i vikt.

- Hjärnan lägger in en högre växel nu i slutet, för att hinna växa färdigt.

- Lungorna är det organ som blir färdigt sist.

- Huden börjar bli mjuk och len allteftersom underhudsfettet utvecklas. Fettet isolerar mot kyla och fungerar som en energireserv.

- Bebisens ögonfärg bestäms ungefär vid den här tiden, men det kommer inte att visa sig förrän sex till nio månader efter födseln. För att pigmenten i ögonen skall färdigbildas behövs det nämligen ljus. Vithyade barn föds i regel med mörkblå ögon och det kan dröja månader innan den verkliga färgen visar sig. De flesta mörkhyade barn föds med bruna eller mörkgrå ögon, som sedan blir mörkare bruna eller svarta under första året. Men just nu förbereds ögonen för livet efter födseln. Ögonlocken är ofta öppna när barnet är aktivt och pupillerna i ögonen vidgas och krymper när det rödaktiga ljuset skiftas och filtreras genom livmoderväggen. Bebisen stänger ögonlocken när det är passivt och sover.

- En del bebisar sparkar fortfarande vilt omkring sig och sparkarna kan både kännas obehagliga samt göra rejält ont. En del bebisar upplever nu platsbristen i livmodern mer påtaglig och lugnar ner sig.

- Den kan fortfarande ligga med huvudet uppåt, men i nästa vecka vänder sig de flesta bebisar sig och ligger med huvudet neråt tills födseln.

- Om din bebis föddes nu skulle den kunna hålla sig varm utan kuvös.


Självklart finns en bild av magen även den här veckan, tagen i morse!

RSS 2.0