MR-kontroll

I morgon är det åter igen dax för magnetröntgenkontoll för Vincent. Det har gått ungefär 5 månader sedan sist och nu är det alltså dax igen. Jätteskönt på ett vis, jättejobbigt på ett annat.

Den här gången är jag inte jättenervös över röntgensvaret, vilket känns helt underbart! Men däremot känns det jobbigare för varje gång kring fastan innan! Eftersom dom envisas med att inte kunna förena narkosen och röntgen på morgonen så tvingas Vincent fasta hela dagen. Vi väcker honom tidigt, tidigt på morgonen för att försöka få i honom frukost, efter det blir det fasta (läs; svält) fram till att han kvicknat till på uppvaket sent på eftermiddagen. Det känns inte klokt att han ska behöva gå igenom det OCKSÅ!

Men nu ska vi faktiskt ta det med dom nere på röntgen. Det blir svårare för varje gång eftersom han inte äter välling längre, men vill vakna riktigt innan han kan äta frukosten. Han blir också mer medveten om sina hungerkänslor och dessutom sover han inte längre på dagarna, vilket tidigare har varit en liten räddning för att krympa dagen lite.

Det känns iaf som att det är morgondagens prövning. Hur vi ska kunna smygäta utan att han får något... Det känns riktigt okänsligt och elakt...


Från en sak till en annan... Idag skrev jag under mitt nya anställningsavtal. På det stod inget stoppdatum, utan ordet Tillsvidare. Min första riktiga anställning, min första tillsvidareanställning! Känns riktigt härligt kan jag lova! När jag är tillbaka på jobbet på torsdag så är det under den nya anställningsformen. Härligt! var ordet!

Grattis på födelsedagen gosprins!Idag fyller denna goseprins hela 3 år! Det är inte klokt hur fort tiden gått!
Mamma älskar dig Vincent!
<3


Värkar för 3 år sedan...

Det är så fantastiskt... För 3 år sedan låg i på förlossningen, öppen typ 6-7 cm, och inväntade krystvärkarna... Vi hade varit och hämtat hem barnvagnen från Babyproffsen under dagen och åkt in till förlossningen vid 16-tiden. I morgon är det 3 år - 3 ÅR - sedan jag krystade ut vår fantastiska lilla kille! Det känns jättemärkligt att det gått så lång, men samtidigt så kort, tid! Tänk vad man hunnit med under dessa 3 år. Och tänk hur mycket som hänt med skrutten på dessa 3 år!

Det är inte klokt, men jag ÄLSKAR det! Han är det bästa som hänt mig, och jag längtar så mycket att få göra det igen! Nu ska jag gå och borsta tänderna på prinsen och pussa och krama honom god natt!

Tuggummi under fötterna och potatismos i huvudet

Ja, ungefär så har det väl varit här hemma idag. Ingen här hemma har varit i toppform, men vi har lyckats prestera 41 kanelbullar! Vincent och Johan skulle baka bullar idag och vips så var jag också involverad i det där bullbaket! 41 stora och smaskiga bullar blev det iaf! Toppen inför Vincents stundande treårsfirande!

Tänk att jag för 3 år sedan gjorde mitt första seriösa besök på BB ungefär vid den här tiden. Värkarna hade börjat och jag ringde ner till förlossningen för att få komma ner för en status. 3 cm var jag öppen då... Tänk att det gått hela 3 år! Det är inte klokt! Min fina lilla prins har bara funnits i nästan 3 år och det känns som att jag aldrig varit utan honom! Att få barn ÄR verkligen ett sant mirakel! Inget är viktigare än sitt barn när man väl har dom i sin famn.

Men tillbaka till idag... Det har gått i slowmotion och Vincent har väl varit den av oss som haft det jobbigast. Han fick en riktig ihopklappning idag på eftermiddagen. Efter lite drygt en timmes gråtande och en liten släng näsblod kraschade han i sängen. Han fick sova i 45 minuter innan vi petade på honom igen. Det blev bulle och godis ist för mat idag. Han fixade helt enkelt inte att sätta sig vid bordet och äta middag. Och så fick det vara. Han är som en urvriden trasa, även om han är rätt ok i skrivande stund, och då får det vara så. Alla har vi våra dagar som är bättre och sämre.

Ska snart lyfta på rumpan och traska in i köket för att stöka bort middagen. Ska frysa in lite av den goda laxen som sambon fixade iordning. Även middagen gick i trötthetens tecken btw. Allt gjorde sig helt själv i ugnen och på spisen. Vi har inte anstängt oss mycket alls idag, och så ska kvällen få gå också. I morgon är det dax för tårtbak- och det ska absolut inte bli något jobbigt och långdraget projekt!

Nu ska jag strax lösa av sambon inne hos sonen. Liverpool spelar i kväll och Johan vill ju så klart se sitt lag... Vi får väl se hur länge Vincent orkar...
Bilder från bullbak osv kommer nog senare i kväll, dom är inte inlagda ännu...

V.21

Tiden går undan, magen växer och bebis bökar. Behövs det egentligen något mer!? ;)

Ja, det finns ny information om veckans utveckling, och här kommer den!

Jag
Vissa kvinnor får halsbränna vid det här stadiet. Det kan kännas som en brännande känsla i bröstet och du kan även få sura uppstötningar. Det finns receptfria läkemedel som neutraliserar magsyran, t ex Gaviscon. Blir det extra besvärligt kan din läkare skriva ut medicin. (Kan intyga om att jag kommer att undvika Gaviscon så långt jag någonsin kan! Så vidrigt och obehagligt att hälla i sig!)
Kanske kan du svettas ovanligt mycket och det beror helt enkelt på de extra kilon som du nu bär runt på. Omkring denna vecka känner du livmodern strax under naveln.
Normalkurvan för viktökning är 4,5 och 6,5 kg. Det syns nu att du är gravid.
Du kan känna att du har ont i bäckenet, det kallas för bäckenuppluckring även kallat foglossning, det är normalt att man får det i femte eller sjätte månaden.
När du är gravid samlar du även på dig vatten, så du kan känna dig svullen fram mot eftermiddagen och kvällen. (Vilket då kan förklara varför jag känner mig som en strandad val ikväll...)

Bebis
Ditt barn är ca 16cm långt mellan huvud och stjärt (ca 25 cm huvud till fot) och väger omkring 420g.
Det kan röra sig fritt i fostervätskan och kan sparka både långt upp i magen och ända nere vid blygdbenet.
Nu är matsmältningsapparaten tillräckligt utvecklad för att kunna tillgodogöra sig vatten ur det fostervatten som barnet sväljer.
I början av graviditeten är det moderkakan som producerar fostervatten men när njurarna fungerar ungefär i fjärde månaden, tar de över produktionen. Njurarna tar även hand om en del avfallsprodukter i barnets blod och tillverkar urin av dem. Men det finns inte mycket urin i fostervattnet utan det mesta av avfallsprodukterna som bildas, transporteras bort via moderkakan och ut i ditt blodomlopp. Det är dina egna njurar som tar hand om det mesta av renandet efter barnet.
Sinnesorganen som barnet ska använda för att lära känna världen utvecklas nu raskt. Smaklökarna på tungan är färdiga. Hjärnans och nervtrådarnas utveckling har kommit så långt att barnet ska ha fått känsel. Vid ett ultraljud skulle du nu kunna fånga en bild, där barnet suger på tummen eller smeker sitt ansikte.


Magen för dagen;


Lingonskogen

Idag åkte jag med mamma och pappa för att plocka lite lingon. På under 2 timmar hade vi fått ihop 25 liter, vilket vi var mycket nöjda med! Vistt hade vi kunnat plocka mer, men man ska ju ta rätt på det också! Nu har mamma tagit ansvar för rensning och såsmåningom syltkokning.

Samtidigt som jag hushållerade i lingonskogen så smet sambon och sonen upp till våra vänner i Kallsta. Vincent har längtat efter att få leka med Linus och Pontus och idag blev det äntligen av! Dom verkar ha haft superskoj! Har en trött kille här hemma nu.

Ska försöka mig på att läga ut lite mer bilder på gosingen också framöver, men samtidigt försöker jag beställa lite mer bilder på honom och allt tar ju sin lilla tid... Men snart så...

Nu har middagen precis blivit klar och det är dax att styra stegen mot köket. Dagen till ära ska vi äta lasagne. Aptiten är riktig på topp, är hungrig ofta. Tack och lov (?) har jag inte just gått upp något i vikt, vilket är skönt. Tänk om det skulle räcka med typ 13 kg, precis som när jag väntade Vincent! Det är som lagom att jobba bort sedan. Är ju inte så sugen på godis och sånt, utan äter gärna mycket mat ist. Det ökar ju helt klart förhoppningarna! ;)

Matdax var det! (Och sedan ska Vincent få sitt försenade lördagsgodis, som han tjatat om sedan i morse...)

V.20

Den magiska halvtiden är nådd på riktigt nu. Nu är det bara andra halvan kvar och eftersom den första har gått i rasande fart så misstänker jag att andra kommer att gå, om inte i rasande fart så iaf fort! Bebisen har börjat böka runt och sparka mer och mer de senaste dagarna vilket känns fantastiskt.

Här kommer iallafall veckans information!

Jag
Ungefär vid den här tiden är det dags för ett nytt besök hos MVC.
Modern märker att barnet rör sig alltmer och det går ibland att se dess rörelser.
Livmodern växer alltmer och skjuter fram magen. Det kan hända att naveln börjar puta ut, i sådant fall kommer den att göra det tills förlossningen.
Bröstkorgen växer och det kan vara mycket bekvämt med en justerbar BH.
Kanske känner du dig trött och orkeslös? Du kan behöva lite extra järn. Prata med din barnmorska.

Bebis
Ditt barn är 14-16cm långt från huvud till stjärt och väger ca 350g.
Barnet är fortfarande mycket litet men växer snabbt och är nu halvvägs.
Nu följer en kritisk fas i utvecklingen av sinnesorganen - hörsel, syn, känsel, smak och lukt. Äntligen kan barnet höra och känna igen din röst. De olika sinnesorganens nervceller utvecklas nu i sina specifika delar av hjärnan. Nybildande av nervceller har trappats ned något, och koncentreras istället till utveckling av komplicerade förbindelser mellan nervceller som krävs för funktioner som minne och tänkande.
Bär du på en flicka finns det redan omkring två miljoner ägganlag i äggstockarna.
Barnet kan nu njuta av att sträcka ordentligt på armar och ben, eftersom nervsystem och muskler har utvecklats tillräckligt för att det ska vara möjligt.


Självklart ska magen få sin stund i rampljuset också!

Bilder på Vincent

Bjussar på några bilder på Vincent så här innan läggdax! Man kan ju inte motstå att bjuda på charmtrollet!

 Vincent blåser såpbubblor! Superskoj, men det är svårt att inte hälla ur flaskan samtidigt som man försöker blåsa fina bubblor och jaga dem! ;)

 Vincent fick en gungställning hemma hos mormor och morfar. Det var en rejält nöjd kille kan jag lova!

 Vincent fick ärva sin mammas gamla klocka. Nu ska han bara träna på att kunna se vad klockan är. Han är på god väg och tycker att det är väldigt intressant! :)

 Så här kan man också göra när man pratar i telefonen med sin moster... Mammas lilla slacker! ;)

 Vincent kom på att han ville ha ett dockhus. Mormor var snäll och letade fram både hus, möbler och dockor ur förrådet. Han har det ganska bra den här lilla filuren! :)

 Gah! Är det en tiger jag har här hemma!? Nej, det är bara en liten son som gillar att äta på McDonalds och diggar Kung fu Panda! ;)

Nej, nu ha rjag uppdaterat med två inlägg såhär på nattkvisten... Nu går jag och lägger mig ist! ;)

V.19

Då är jag alltså i v.19 nu då. Tillbakaflyttad ungefär 1,5 vecka. Tänker faktiskt inte orda så mycket om detta, jag kom lite i ofas nu med bilder och allt och det blev ingen bild i morse (18+1) får se om jag hinner med det i morgon. Men nästa torsdag när jag byter vecka så ska jag återgå till balansen med bilder och uppdateringar!

Men informationen för v.19 bjussar jag på iaf!

Jag
Du har en snabbare ämnesomsättning och en ökad blodmängd i kroppen, det kan ha en positiv inverkan på ditt hår och dina naglar.
Kanske drömmer du mer livligt nu för tiden?
Det är också vanligt att man blir mer emotionell ungefär nu vilket kan få oväntade känslor att komma upp till ytan.

Bebis
Barnet är 13-15cm långt mellan huvud och stjärt och väger ca 250-280g.
Det börjar nu få anlag till de permanenta tänderna under de redan klara mjölktänderna.
Talg från barnets talgkörtlar blandar sig med hudceller och bildar fosterfett/vernix. Fosterfettet skapar en vattentät barriär som hindrar barnets hud från att bli uppblött i fostervattnet.
Nerverna i barnets kropp täcks med myelin, ett fett ämne som isolerar och möjliggör det snabba, friktionsfria utbyte av information som krävs för att en människa ska kunna koordinera och balansera sina rörelser harmoniskt.
I tarmkanalen börjar magsafter produceras, de hjälper till att absorbera fostervatten och föra det vidare till njurarna. Där filtreras och renas det för att sedan utsöndras igen till fostervatten.


Mer information bjuder jag alltså på när jag kommer till v.20 igen.
På söndag ska jag försöka få ultraljudsbilderna inscannade, så efter det kommer den här lilla kotten att göra sin bilddebut i bloggen.
Nu är det faktiskt dax att göra kväll! Har nyss burit upp tvätten från tvättstugan, men ids verkligen inte packa inför morgondagens avresa till stugan... Det är ju så lite som ska med, så det kan jag kasta ner i morgon!
God natt med er!

Uppdaterat datum för bebisens beräknade ankomst

Idag var vi på ultraljud. Det var otroligt pirrigt med tanke på att det gått ont för vänner omkring mig, man blir påminnd om att inget är självklart och livet är otroligt sårbart. Tack och lov drog jag en vinstlott. Jag känner mig grymt tacksam för att bebis tillsynes är frisk och välmående! Det var en otrolig lättnad att få gå därifrån med en bebis som "gått igenom besiktningen utan anmärkning"!

Datumet blev som väntat justerat. Det blev bara lite mer än jag tippat. Jag har iofs sagt att det skulle bli framflyttat till minst 4-5 januari, men det blev framflyttat till 12 januari. Jag tippar med andra ord en liten bebis under januaris andra halva.

Den här datumjusteringen innebär också att jag klivit tillbaka i antal veckor. Idag är jag alltså i v.18+0, dvs första dagen i v.19. Så nu kommer jag göra om uppdateringarna för utvecklingen. V.20 kommer med andra ord tillbaka om ett tag, med ny bild. Och jag kommer att lägga in ultraljudsbild så fort vi scannat in dom! =)

Nu är det snart dax att göra kväll. Veckans sista arbetsdag i morgon! Fattar inte att första arbetsveckan redan passerat! Den här veckan har gått väldigt fort kan jag tycka. Men det gör faktiskt inget, veckorna får jättegärna gå fort! =)

Djungelhuset, bio och bebismage!

Idag har Vincent verkligen fått stå i centrum, vilket han fullkomligt älskar! I förmiddags höll han på att börja klättra på väggarna, så jag tyckte att Djungelhuset kunde få vara det perfekta stället för att få utlopp för all energi. Det visade sig vara alldeles perfekt. Vi var där i lite mer än 1 timme och ungen var sjöblöt i svett! Han var inte stilla många sekunder. Det är lite roligt med honom förresten, för han är ett riktigt two face! När han blir varm så han blir lite röd i ansiktet så blir bara högra ansiktshalvan röd! =P Han har en tydlig gräns i pannan! Ser faktiskt rätt kul ut... ;)

När vi kom hem åt vi lite lunch innan vi åkte ner på stan för att se Bilar 2 på bio! Vincent har tjatat om den sedan han såg reklamen på den! Han uppskattade filmen jättemycket och det roliga var när han kom hem. Han försvann direkt in på sitt rum för att börja lek amed sina bilar! Johan hörde honom leka med Blixten och Bärgarn och han pratade om att dom var bästa vänner... Han tar till sig helt rätt saker med filmerna tycker jag! =)

Nu i kväll känner jag mig lite uppsvälld och stum i magen. Men attans vad jag gilalr mig svällande bebismage! Att bebis har börjat röra sig mer och mer är ju ännu mer fantastiskt! Även om det är lite slitsamt att vara gravid så är det också bland det bästa jag upplevt! Jag trivs väldigt bra med en riktig bebismage! =) Jag känner mig lyckligt förunnad och tacksam att få uppleva det för andra gången!

Nu ska jag titta färdigt på kvällens avsnitt av Macahan! =)

RSS 2.0