V.36
Du är på dag 248 av 280. (88,6%).
Du är i vecka 36.
Du har gått 35 fulla veckor och 2 fulla dagar (v35+2).
Du är i 8:e kalendermånaden.
Du är i 9:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Tors 12 jan 2012
Du har 32 dagar kvar till beräknad förlossning.
Graviditetsinfo
Jag
Min vikt: Viktökningen kan variera men bör ligga mellan 11 och 14 kg. (Jag har gått upp 8,8 kg enligt gårdagens vägning, så jag går upp ganska blygsamt.) Nu kan din vikt vara bestående under resten av graviditeten.
Magens mått: Din mage mäter mellan 32 och 35 cm. (I onsdags var vi på besök hos BM och magen var 31 cm då.)
Från och med nu går de flesta på kontroller en gång i veckan eller varannan vecka. (Jag går varannan vecka)
Är detta din första graviditet har bebisen förmodligen fixeras sig i bäckenöppningen nu. Magen sjunker ner och det blir lättare att andas men du kanske behöver kissa oftare. (Bebis är inte fixerad, har inte ens kommit till ruckbart läge, utan är fortfarande med huvudet ner och rörlig.)
Nattsömnen blir ofta avbruten då du behöver ändra läge med kroppen. Det kan hända att du även drömmer mycket och att drömmarna är ovanligt livliga. Många är de tankar som du bearbetar inför förlossningen och den nya familjen. (Ja, mycket vaknande blir det varje natt och jag sover allmänt mycket sämre just nu.)
Nu står livmodern som högst och det kan kännas tungt att röra sig och att sitta. Magsäcken trycks ihop och du kan få halsbränna. Undvik för fet och kryddig mat. Drick bubbelvatten det lindrar. (Jag tar Omeprazol när det behövs, vilket har fungerat bra. Bubbelvatten har jag inte testat i så stor utsträckning, men jag dricker tyvärr alldeles för mycket cola fortfarande...)
Eftersom din livmoder trycker på organen i bukhålan och upp mot bröstkorgen så kan det ibland kännas obehagligt och svårt att andas. Du kan också känna smärta när din bebis sparkar på intilliggande organ. Lyckligtvis så kommer bebisen att sjunka ned och fixeras i ditt bäcken under de kommande veckorna, och då kommer mycket av obehaget och andningsbesvären att avta. (Livmodern är högt upp nu! Det gör riktgt ont när revbenen får sig en och annan omgång! Ser fram emot att magen ska sjunka ner lite så det blir lite lättare att bland annat andas.)
Råmjölk kan läcka från dina bröst. (Inget problem ännu!)
Om vattnet skulle gå, är det anledning till en kontroll på förlossningsavdelningen även om du inte är i värkarbete. Om graviditeten varit normal behöver du inte oroa dig för barnet det är moget för att klara ett liv utanför livmodern. (Det är jätteoverkligt att det kan vara dax precis när som helst! Tror dock inte att det kommer att hända något före nyår ändå, men man VET ju aldrig! 32 dagar till beräknad förlossning - 32 DAGAR! Superspännande att få utöka familjen med en underbar liten skrutt till! Och dessutom är det SNART!)
Bebisen
Bebisens längd: Bebien är ungefär 34 cm långt från huvud till stjärt, medelkroppslängden är 47 cm från hjässa till häl.
Bebisens vikt: Barnets medelvikt är 2,6-2,8 kg.
Huvudets omkrets är 33 cm.
Navelsträngen är tjock som en tumme och cirka 50 centimeter lång.
Vid det här laget har du märkt att bebisens rörelser har förändrats, vilket beror på att det är trångt i livmodern. Du känner antagligen bara benen och fötterna som sparkar, huvudet som studsar mot bäckenbotten och armarna med svagare rörelser. Dock brukar rörelserna upplevas som kraftfullare och tydligare. Ofta kan man se konturerna av en armbåge eller häl som putar ut mot huden. Även om rörelserna ändrar karaktär bör ingen dag förflyta utan några livstecken från bebisen. Kontakta din MVC inom 72 timmar om rörelserna minskar i antal.
Nu avslutas ett kritiskt stadium av hjärnans utveckling, den är färdigväxt och mogen för livet efter förlossningen.
De flesta bebisar ligger nu i rätt ställning inför födseln, med huvudet neråt.
De sista veckorna ska bebisen äta upp sig för att klara livet utanför livmodern.
De sista veckorna kan vara tröttsamma. Din bebis kommer att vara tre gånger så tungt vid födseln jämfört med vad det var i v.28.
Bebisens ansikte har blivit rundare och ser nu mjukt och knubbigt ut. Bebisens huvud är fast men inte hårt, eftersom det behöver vara något formbart för att kunna passera ut genom ditt bäcken. Trycket på bebisens huvud kan göra att det ser tillplattat eller toppigt ut diret efter förlossningen, men det kommer att gradvis försvinna och gå tillbaka till normalt.
Bebisen börjar förbereda sig på att födas. Den tränar andning, men inte när den sover djupt. Bebisen har nu längre perioder av både sömn och aktivitet. Den rör sig lika ofta som förut men kan inte ta ut svängarna på samma sätt. Därför upplever man ofta att den puffar och gör svepande rörelser.
Förlossningen är jobbig även för bebisen När livmodern drar ihop sig som mest går inget blod med syre och näring in till den och man kan säga att den får hålla andan under några sekunder. Men bebisen har tidigare lagrat extra näring som det kan använda. Denhar också lagt på sig fett under huden för att det inte ska bli kallt när det kommer ut i en betydligt svalare värld. Underhudsfettet fungerar också som energireserv den första tiden efter födseln.
Föds din bebis i vecka 36 klarar den sig oftast alldeles utmärkt.
Bilden av magen är inte helt enligt de andra. De andra bilderna är tagna på morgonen, den här är tagen nu i kväll. Med andra ord så är de andra bilderna på fastande mage och den här raka motsatsen! =P Får väl se om magen "krymper" till på fredag, då jag ska vara i fas igen!
med Vincent såg det ut så här -->