V.40

Ojojoj, nu går jag in i den "sista veckan"... Egentligen vet man ju inte om det är sista veckan, det kan ju faktiskt vara ytterligare 2 veckor kvar, MEN det är den fyrtionde veckan nu och målet är grymt nära nu! Snart är denna lilla bebis en officiell person i vår familj, en person med en personlighet, ett namn och en identitet... Det är inte bara en bebis, det är vårt andra barn, Vincents lillebror eller lillasyster, en systerson eller en systerdotter, en brorson eller en brorsdotter, ett barnbarn... Det är ganska fantastiskt att en så liten individ kan vara så mycket!

Men nog om det, den här veckan innehåller ju också lite utveckling och såklart en magbild!

Du är på dag 274 av 280. (97,9%).

Du är i vecka 40.
Du har gått 39 fulla veckor och 0 fulla dagar (v39+0).
Du är i 9:e kalendermånaden.
Du är i 10:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Tors 12 jan 2012
Du har 6 dagar kvar till beräknad förlossning.

Graviditetsinfo

Jag

Min vikt: Din vikt planar förmodligen ut nu, vissa kvinnor går till och med ner i vikt den sista veckan. (Vikten står still från förra veckan, inte helt tokigt får jag ju lov att påstå...
Magens mått: Magen är ungefär lika stor som vid förra veckans kontroll men den kan ha sjunkit lite till.

Nu är du inne i den vecka då du förväntas föda, men i själva verket är det bara ca 5 procent av alla barn som föds på den beräknade nedkomstdagen. Du får räkna med plus/minus två veckor och de flesta föder efter det beräknade datumet. Om du går in i vecka 41, fortsätter du dina kontroller hos MVC som vanligt och i vecka 42 görs en extra kontroll på sjukhus med ultraljud för att kontrollera att både mor och barn mår bra. Ibland kan det behövas hjälp med att sätta igång förlossningen, då sköts det på förlossningen/BB. Många funderar över om det är möjligt att sätta igång förlossningen själv genom att springa i trappor eller äta speciell mat. Det finns inget sätt att själv tvinga igång förlossningen utan barnet kommer när det är klart. Förlossningen sätts bara igång på sjukhuset om det finns någon medicinsk anledning, till exempel att man har högt blodtryck eller att barnet av någon orsak behöver komma ut på en gång. (Personligen skulle jag nog kunna föreslå en igångsättning redan den här veckan, det är tungt och ont... Vi får väl se när bebis förstått att den är så galet efterlängtad och väljer att komma ut och gosa med oss!)

Din kropp är förberedd med en uppmjukad och delvis öppnad livmoderhals och snart kommer barnet att vara i dina armar. Trycket från barnets huvud mot livmoderhalsen kan påskynda förlossningsstarten. Trycket gör att det utsöndras oxytocin, ett hormon som signalerar till livmodern att den ska dra ihop sig. När livmodern drar ihop sig allt oftare och starkare, trycks barnets huvud ännu mer ner mot livmoderhalsen. Den ger efter så småningom och börjar öppna sig. (Känns på sätt och vis långt borta eftersom bebis inte ens sjunkit ner lite i bäckenet i måndags... Men det kan ju ha hänt sedan dess, jag kan ju inte riktigt känna själv hur långt ner den ligger!)

Förvärkarna tilltar nu för många och för en del kan de vara ganska kraftiga. (Har en del förvärkar, vissa lite kraftigare än andra, men det är fortfarande ganska lugnt...)

Du känner dig troligen tung, trött och otålig.. (OJA!)

Det går åt massor av kalorier att föda barn - 500 kalorier i timmen. (Låter bra det! Jag laddar med choklad... ;P)

Har du inte packat BB väskan ännu så är det hög tid att göra det nu. Snart är det ni som åker in till BB. Lycka till! (Jodå, den är packad sånär på några detaljer. Är med andra ord ganska redo att åka in!)

Bebisen
Bebisens längd: Bebien är ungefär 38 cm långt från huvud till stjärt, medelkroppslängden är 51 cm från hjässa till häl.
Bebisens vikt: 3,4-4 kg

Huvudets omkrets är ca 35 cm.

Nu är det riktigt svårt att röra sig i magen. Trots platsbrist i magen kan det dröja två veckor till innan den vill ut. De flesta bebisar föds på natten.

Bebisen är nu redo att lämna sin trygga tillvaro i livmodern och börja sitt nya liv utanför. Den kommer att behöva all din kärlek och omvårdnad.

Nästan allt fosterfett är borta och 15 procent av kroppen består av fett.

Bebisen är utrustat med över sjuttio olika reflexer 

Moderkakan lossnar från livmoderväggen vid födseln och navelsträngen slutar fungera samtidigt som bebisen tar sina första andetag. När dessa första andetag tas, utlöser det vissa förändringar i hjärta och artärer som gör att blod leds till lungorna.

Dina graviditetshormoner kan påverka den nyfödda bebisen. Både pojkar och flickor kan ha svullna bröstvårtor och det kan till och med innehålla små mängder mjölk. Även könsorganen kan vara påverkade - blygdläpparna hos flickor och pungen hos pojkar kan vara förstorade. Det är normala avvikelser och försvinner efter ett kort tag.

Den lilla bebisen har vid födseln inte mindre än 300 ben i kroppen, medan vuxna har 206. Det beror på att vissa ben växer samman när bebisen blir större.

En del bebisar ökar fortfarande i vikt medan andra magrar.

Normal mängd fostervatten är i slutet av graviditeten ungefär 0,5-1,5 liter. Fostervattnet omsätts snabbt, med ungefär 0,5 liter i timmen, vilket betyder att hela fostervattenmängden i slutet på graviditeten byts ut varannan till var tredje timme.

Det är ont om plats i livmodern och då kan det hända att navelsträngen ligger ett eller flera varv kring halsen eller kroppen på bebisen, och det kan ibland påverka bebisens hjärtljud i slutet av förlossningen. Cirka 20 procent föds med navelsträngen runt halsen och det är oftast inget problem. I de flesta fall behövs ingen annan åtgärd än att barnmorskan för navelsträngen över huvudet på bebisen i samband med födseln.


Och magen såklart! =)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0