V.23

Hur fort går det inte!? Helfestligt att det bara är 17 veckor kvar till beräknad förlossning! =D

Du är på dag 155 av 280. (55,4%).

Du är i vecka 23.
Du har gått 22 fulla veckor och 0 fulla dagar (v22+0).
Du är i 5:e kalendermånaden.
Du är i 6:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester två.
Beräknat förlossningsdatum Tors 12 jan 2012
Du har 125 dagar kvar till beräknad förlossning.

Jag
Man kan känna hur barnet rör och vänder på sig. Ännu finns det gott om plats i livmodern. Det går även att urskilja i vilket position barnet ligger.
Ibland kan det göra tillfälligt ont i sidan som kan orsakas av att livmodermuskulaturen töjer sig mycket. Smärtan lättas av vila. 
Många upplever den här tiden som en positiv del av graviditeten.
Barnet är inte alltför tungt än och det är fortfarande långt kvar till förlossningen.
Men alla är inte lyckliga och mår bra under graviditeten.
En vanlig orsak kan vara oro inför hur livet med ett litet barn kommer att bli.
Vissa blivande mammor är ofta sjuka. Det beror på att immunförsvaret påverkas så att det fungerar lite sämre under graviditeten.
Din mage blir större och desto mer påverkar den din matsmältning. Vissa kvinnor kan dras med förstoppningsproblem eller halsbränna. Halsbränna kan du själv försöka lindra genom att äta många små mellanmål istället för färre rejäla måltider. Ta gärna en lätt promenad efter maten för att hjälpa matsmältningen på traven.
Nu brukar sammandragningarna (förvärkarna) bli påtagliga. De tar tag om barnet och masserar det.

Bebis
Ditt barn är ca 20cm långt mellan huvud och stjärt och vikten omkring 600g.
För varje dag som går ser kroppen mer proportionerlig ut. Barnet börjar se ut som en fullgången bebis, men fortfarande kan man urskilja skelett och organ genom huden.
Innerörats ben har hårdnat och då hörseln blivit skarpare kan barnet särskilja olika ljud, såväl inifrån som utanför din kropp. Tänk dig hur bullrig din kropp är. Magen bubblar, hjärtat bankar och blodet forsar. Ditt barn kommer att känna igen din röst på tonläge och rytm när det föds. Prata gärna med det så mycket du kan redan nu. Då forskning visat att barnet i magen lättare uppfattar djupa manliga röster än höga kvinnliga, är det lika viktigt att pappan pratar mycket med det ofödda barnet. Det kan mycket väl hända att du får en spark till svar och du stimulerar även nervsystemets utveckling.
Barnet reagerar på olika sorters ljud som musik och röster.
Barnet ligger ofta och suger på sin tumme.
Huvudhåret har börjat växa ut och en del barn kan ha riktigt tjockt hår redan som nyfödda.
Barnet hickar när det ligger i livmodern, ett nyfött barn hickar också ofta. Nu är det mer kännbart och känns igen som ett rytmiskt dunk.


Dagens magbild!


Förövrigt kan jag meddela att vi fick Vincents röntgensvar idag. De såg bra ut, men Umeå ska nu påbörja en liten utredning huruvida de kan ta bort tumörrester i kroppen på honom. Vi får se vad det kommer fram till när de är klara! Spännande får man lov att tycka att det är iaf! Vi har ingen aning om vad det kan innebära - förutom att han blir av med tumörresterna såklart... OM det nu går att göra något! Återkommer med vidare uppdateringar om det när vi vet mera. Hur som helst känns det superbra att han får lov att vara frisk och kry ett tag till! DET är en enorm glädje och lättnad för oss! =)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0