V.34

Här händer det grejor! Beräknas bara vara 6 veckor kvar i tjockisform, men det kan lika gärna vara 8 veckor, man vet ju aldrig! Det kan ju lika gärna vara 1 vecka kvar också... ;)

Du är på dag 232 av 280. (82,9%).

Du är i vecka 34.
Du har gått 33 fulla veckor och 0 fulla dagar (v33+0).
Du är i 8:e kalendermånaden.
Du är i 9:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Tors 12 jan 2012
Du har 48 dagar kvar till beräknad förlossning

Graviditetsinfo
Jag
Min vikt: Din viktökning ligger förmodligen mellan 10-13 kg. (Missade att väga mig i morse, får ta igen det i morgon men 8-9 kg är det nog iaf!)
Magens mått: Livmodermåttet är från blygdbenet till toppen ca 32 till 34 cm. (Var hos BM i onsdags och hade måttet 30 cm)

Vid varje besök framöver mäter man på de flesta MVC blodtryck och urinprov. Däremellan mäter man ditt blodvärde samt blodsocker. Barnets hjärtfrekvens fortsätter barnmorskan att följa kontinuerligt, med start runt v.25 och fram till förlossningen.

Nu kanske du märker att dina ringar inte passar längre, att händer och fötter svullnar, detta beror på att vätska samlas i kroppen. Tänk på att inte förvärra det med att använda åtsittande kläder som bromsar blodflödet. (Nog sväller jag, men det har jag ju gjort i flera veckor redan. Och åtsittande kläder används faktiskt inte så ofta, inte ens stödstrumporna är sköna längre!)

Din kropp har ökat mängden blod med 50 % under graviditetens två första tredjedelar men från vecka 34 håller sig blodmängden konstant fram till förlossningen.

Omkring denna vecka är moderkakan fullmogen och därefter börjar den åldras.

Nu är risken att det börjar kännas mer otympligt än tidigare att gå, det kan vara dags att redan nu planera för efter födseln genom att t ex köpa någon amningsbehå och några amningskläder. (Oja, typ allt är otympligt. Ville vara gravid under vintern den här gången för att lättare kunna hålla värmen, men så här inför advent är det inte jättesmidigt att inte ens kunna klättra på en pall för att putsa fönster och byta gardiner... Fasen vad otymplig man känner sig! Det är ju tillomed besvärligt att vända sig i sängen!)

Du kan känna av förvärkar, en del svagare och andra kraftigare. De känns mer obehagliga än smärtsamma. De kan hålla i sig i ca 30 sekunder och innebär att livmodern tränar sig inför förlossningen. En del känner du inte av alls, men du kan känna med handen utanpå magen att den plötsligt drar ihop sig och blir alldeles spänd. (Japp, har sånna där kännbara sammandragningar 3-5 gånger om dagen. Och det finns säkert lite svagare sammandragnignar som jag inte känner av lika mycket.)

Din navel kan stå utåt och en hormonrand kan synas mellan naveln och blygdbenet. Den bleknar efter förlossningen och brukar försvinna helt efter ett tag. (Jag har nog en svag, svag rand.)

Bebisen ligger och trycker mot dina lungor och det kan göra att du känner dig anfådd eller har en obehaglig känsla under revbenen. (På höger sida kilar bebisen in rumpan under revbenen lite då och då, vilket är mindre bekvämt så klart... Och det känns som att lungorna är ihoptryckta mest hela tiden!)

Under de sista veckorna upplever många att de behöver kissa oftare. Livmodern trycker på urinblåsan och kan göra att du behöver gå på toaletten ofta. (Går på toa mellan 1-3 gånger varje natt... Hopplöst!)

Din livmoder har blivit c:a 500 gånger större än den var innan du blev gravid!

Bebisen
Bebisens längd: Bebien är ungefär 32 cm långt från huvud till stjärt, medelkroppslängden är 45 cm från hjässa till häl.
Bebisens vikt: Vikt ca 2,3 kg.

Bebisen kan skilja på ljus och mörker. Om solen skulle lysa på magen kommer barnet att bada i ett rött sken.

Naglarna på de pyttesmå fingertopparna är vassa.

Nu kan bebisen själv bekämpa lätta infektioner med sitt immunförsvar. 

Bebisen är för stort att flyta omkring i fostervattnet och rörelserna blir större och långsammare.

Ibland kan en del bebisar fixera huvudet i denna vecka, det vill säga lägga sig tillrätta i bäckenöppningen. Ungefär 3-4% av alla barn lägger sig med stjärten eller benen ned mot bäckenöppningen s.k. sätesbjudning/fotbjudning. Då är det möjligt att en läkare försöker få fostret att vända sig rätt i livmodern, men det sker först i vecka 37 och kallas yttre vändning. Läkaren försöker då genom försiktig massage av buken förmå barnet att göra en kullerbytta i magen. Detta sker i regel på sjukhus under övervakning av mor och barn. (Har hört talas om dessa vändningsförsök, och det beskrivs inte som försiktig massage.... Bebis ligger iaf snällt med huvudet ner här iaf!)

Nu är alla inre organ helt färdiga och klara inför förlossningen. Bebisen lungor behöver lite mer tid för att klara av omställningen från vatten till luft. Pupillerna kan vidgas och dra ihop sig och ansiktet är mer slätt än rynkigt.

Ögonen är öppna under vakenperioderna och färgen på dem är vanligen blå, oberoende av vad den permanenta färgen senare kommer att bli, då pigmenteringen inte är färdigutvecklad. Den slutliga pigmenteringen kräver att ögonen utsätts för ljus och sker vanligen inom några veckor från förlossningen.


Magen kom inte heller med på bild idag, fixar det till i morgon!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0