V.32

Det är så häftigt att tiden går så fort, samtidigt som man önskar att det kunde gå i lagom takt. Det är mycekt som ska hinnas med i omgångar, och att dessutom hinna hänga med i graviditeten är inte alltid det allra lättaste. Man försöker att finnas med på alla möjliga ställen samtidigt och det är helt enkelt omänsligt och orimligt. Jag har iaf lämnat in föräldraledighetsansökan till chefen nu, fått ytterligare ett avslag på graviditetspenningen (som inte kändes lika hårt den här gången eftersom jag fått förlängd sjukskrivningen) och det är bara 8 veckor kvar till BF. Det är snart första advent, sedan är det lucia, därefter är det jul och nyår och vips så står vi i entrén på förlossningen, redo att föda barn! Hur häftigt är inte det alltså!?

Vi är många som ser fram emot att bebisen ska avslöja sig. Fortfarande är jag lite mer övertygad om att det är en liten tjej, men jag har egentligen bara skrock att grunda det på. Igår var hjärtfrekvensen 150 på den lilla rackaren, och skrocket säger att är pulsen över 140 så är det en flicka, under 140 en pojke. Den här har aldrig varit under 140 utan mest på 148-150, och Vincent låg på 135(130 vid något tillfälle)-145. Ska bli spännande att se om det är en liten prins till, eller om det blir en liten prinsessa som sluter upp i syskonskaran.

Vi funderar fortfarande på namn, eftersom det är svårt att veta med säkerhet vad man ska välja. Det är inte heller så lätt med namn eftersom vi har haft en hel hög med barn genom jobbet och man skapar ju "relationer" till namnen utifrån "kända" bärare... Har ni några förslag på pojk- och flicknamn får ni med glädje dela med er. Vi har ju några som ligger lite varmare om hjärtat, men inget bestämt (även om Vincent tagit till sig två namn lite mer)!

Du är på dag 218 av 280. (77,9%).

Du är i vecka 32.
Du har gått 31 fulla veckor och 0 fulla dagar (v31+0).
Du är i 7:e kalendermånaden.
Du är i 8:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Tors 12 jan 2012
Du har 62 dagar kvar till beräknad förlossning.

Jag
Min vikt: (Går upp snabbt nu. 0,9 kg från förra veckan och inser att så här mycket har jag faktiskt aldrig vägt!)
Magens mått: Måttet på din livmoder är nu 30 till 33 cm. (Igår när jag var hos BM så mätte hon 28-29 cm och hon registerade 28 cm.)

Måttet på din livmoder är nu 30 till 33 cm. Men det kan vara olika, huvudsaken är att din egen kurva växer som den ska. Du kan öka mycket i vikt och det är inte konstigt. Just nu behövs mycket näring både till dig och din bebis, så sluta inte äta för att du är orolig över stor viktökning. Prata med din barnmorska om du oroar dig för din vikt. (Det är svårt att förlika sig med att vågen säger en sak som man verkligen aktat sig för att hamna i, men samtidigt vet jag att det är "lånade" kilon som flyttar ut tillsammans med bebisen!)

Är detta ditt första barn, så kanske barnet nu lägger sig tillrätta med huvudet nedåt inför förlossningen. För omföderskor kan det ibland dröja ytterligare några veckor. När barnet väl lagt sig tillrätta så brukar det bli lättare att andas och har du haft magbesvär bör även det lätta nu. Däremot ökar trycket nedåt och symtom som stickande känslor i bäckenet kan uppträda. (Igår låg bebis snällt med huvudet ner mot bäckengången. Vissserligen 5-7 cm ovanför, men åt rätt håll iaf!)

Har du märkt att dina aktiviteter påverkar barnets beteende! Barnets aktivitetsnivå påverkas av hur mycket eller på vilka tider du äter, din kroppsställning och ljud från yttervärlden. Försök att ha en avslappnande stund varje dag, där du känner efter hur barnet rör sig. Din barnmorska kan tala om hur ofta du bör känna barnets rörelser. Ungefär sex rörelser per timme kan du förvänta dig, men inte under hela dygnets alla timmar. (Jag känner av bebisen flera gånger varje dag, men det är inte alltid man är så stilla att man känner av alla rörelser så klart. Men vid 20-tiden och 22-tiden är det full aktivitet!)

Det är bara en och en halv månad kvar och du kan drabbas av städmani. Allt ska rensas, städas och sorteras. Allt ska fixas klart så att du slipper tänka på det sedan. (Jag önskar att jag kunde städa mer än jag faktiskt kan pga foglossningarna. Fönsterputsning och gardinbyte känns väldigt angeläget nu inför advent!)

En del kvinnor kan drabbas av separationsångest, hur blir livet utan magen. Det kan vara en tid av mycket känslor. Förväntan, längtan, oro och förvärkar. (Jag känner faktiskt en viss ångest eftersom detta KAN vara den sista graviditeten. Jag vill ju gärna ha fler barn i dagsläget, men Johan är inte lika övertygad och vem vet hur det känns när nästa är ute!)

Det kan vara klokt att skaffa sig lite kunskaper i förväg - kunskap ger trygghet. (Läser inte lika mycket den här gången, men lite gravidtidningar och några böcker bläddrar jag nog i...)

Har du i stället svårt att alls föreställa dig hur det ska fungera med ditt nyfödda barn? Tala med din barnmorska! Hon kan hjälpa och råda. (Det är ju nästan som att gå igenom allt för första gången idag, eftersom det faktiskt ÄR lite annorlunda när man väntar ett småsyskon. Men jag har ett helt annat lugn känns det som.)

Många blivande mammor känna sig stora och klumpiga med svullna fötter och anklar. Om du trycker in ett finger över ankeln några sekunder så blir det en grop kvar när du tar bort fingret - det är ett typiskt tecken på att det är ödem. Vanligen är svullnaden betydligt mindre när du stiger ur sängen på morgonen. Sitt högt med benen när du kan - när du läser, stickar eller tittar på TV. (Ödem är kanske ingen vidare risk ännu iaf, men svullnad är helt klart ett faktum. Natten till idag vaknade jag och var svullen, så klart, och hade så ont i fötter och fingrar. Johan kommenterade igår att jag till och med hade svullna läppar... Känns ju sådär så klart. Men men, that's life, det är över om inte alltför länge!)

Bebisen
Bebisens längd
: Bebien är ungefär 30 cm långt från huvud till stjärt, medelkroppslängden är 45 cm från hjässa till häl.
Bebisens vikt: Ca 2,2 kg

Huden börjar ändra färg från röd till rosa och kroppen fortsätter att lagra underhudsfett.

Nu ökar inte mängden fostervatten längre utan ligger kvar på den här nivån fram till födseln.

Den här veckan växer hjärnan mycket snabbt och bebisens huvud ökar ca 9,5mm. Huvudets omkrets är 31 cm.

Rörelserna i magen känns nu mer som rullningar än sparkar då det inte finns så mycket svängrum längre. Äntligen slipper du de där hårda träffarna mot revbenen.

Ibland kan du få uppleva att bebisen hickar, du känner ett litet tickande i magen.

Visste du att din bebis som fått en speciell berättelse läst för sig i magen kan skilja den berättelsen från andra berättelser när de sedan är födda.

Om bebisen skulle födas nu behöver den lite andningshjälp, värme och hjälp med att få i sig mjölk under ett par veckors tid.


Självklart finns det en bild på magen även denna vecka. Magen må vara lite mindre än snittet, men den är INTE liten! ;)
 
Men för skoj skull lägger jag in en bild från v.32 (31+0) med Vincent också, så kan man se likheter och olikheter!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0