V.31

Japp, ytterligare en vecka har rusat förbi, känns knappt som att man hinner med! Förra graviditeten så kallades bebis, Vincent, för Lilla Grodan och bloggen då Frogblog. Nu har bebis inget smeknamn och därmed går alla veckor under veckonumret...

V.31 med Vincent var iaf såhär;
http://cathrinlarsson.blogg.se/2008/june/frogblog-v31.html

Veckans info den här gången ser ut så här;

Du är på dag 211 av 280. (75,4%)

Du är i vecka 31.
Du har gått 30 fulla veckor och 0 fulla dagar (v30+0).
Du är i 7:e kalendermånaden.
Du är i 8:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Tors 12 jan 2012
Du har 69 dagar kvar till beräknad förlossning.

Jag
Min vikt: Du bör ha ökat kring 9 till 12 kg. (Jag har ökat med 6,5kg från inskrivningsvikten, varav 1,4kg är från förra veckan... Känns som en lite väl stor ökning, men det kan ju vara vätska!)
Magens mått: Livmoderns mått är ungefär 29 till 32 cm. (Återstår att se nästa vecka när jag ska till BM igen, har inte besvärat om att mäta magen själv den här gången, men måttet stämmer nog. Jag är ganska lagom stor!)

- Kanske börjar du bli något glömsk. (Oja! Fråga sambon och alla andra i min omgivning!)

- Ju närmare förlossningen du kommer, desto mer vänder du din uppmärksamhet mot din ofödda bebis. (Ja, det sägs att man ska börja fundera på att förbereda sig inför förlossningen nu...)

- Naveln sträcks ut mer och mer, eventuellt börjar den puta ut. Efter förlossningen återfår den sitt normala utseende. (Inget problem för mig den här gången heller, ännu! Vist sträcks naveln ut, men det gör ju som inget!)

- Det kan vara bra att veta: Hur andfådd du än känner dig får bebisen tillräckligt med syre. (Ja, en bebis med rumpan/huvudet upp i revbenen gör det lätt lite tungandat... Men det är skönt att veta att det mest bara drabbar mig på så vis. Bebis förser sig med allt den behöver! :P)

- Många samlar på sig mycket vatten i kroppen, särskilt fötter och vader kan vara svullna. (Jag har börjat svälla, mest på kvällen men ibland redan på morgonen. Skönt att MVC håller koll på om man är på väg mot en havandeskpasförgiftning!)

- Bebisen fyller nu nästan upp hela din mage. Barnet tar nu stor plats, inte bara i magen utan även i din vardag. Bebisen sparkar mer och kraftigare - gör sig ständigt påmint. Ju närmare du kommer förlossningen desto mer tänker du på din bebis, tankar om en vardag med han eller hon, och lusten att förbereda sig ökar. Många kvinnor kan få dåligt samvete för detta, speciellt om man har ett ansvarsfyllt arbete och inte riktigt kan koncentrera sig. (Bebis hör ofta av sig, tydligt och mycket. Och visst skulle det vara skönt och KUL att börja boa på riktigt, men det känns lite tidigt ännu. Visst skulle jag vilja putsa fönstren och storstäda, men orken! Den finns som inte! Men det kommer nog vara klart för bebisens ankomst ändå, tids nog! =) )

- Både du och din familj kan ha glädje av att ni redan nu talar om hur ni tror att det kommer att bli när bebisen är född. (Jag har ju varit i planerartagen och projekteringsfasen ganska länge redan. Men nu har Johan också kommit igång och idag presenterade han en av sina funderingar. =) )

-Många kvinnor tycker att dom nu är stora och otympliga. (Amen to that!)

- En del får också väldigt ont av foglossning. Tänk på att bebehålla en god hållning när du sitter och står; det kommer att underlätta för dig och minska risken för smärtor i ryggen. Du bör rulla över på sidan innan du stiger upp efter liggande position för att undvika att belasta magmusklerna som är uttänjda och svagare än normalt. (Jo, detta är ju något jag tänkt på sedan typ v.15-17.)

-Kanske känner du av förvärkarna mer regelbundet nu. Det är inget konstigt om du fortfarande inte har några förvärkar, alla upplever dom inte. (Har inte kännt av så mycket. Kanske någon liten sammandragning någon gång i mellanåt. Men när det är dax, kommer jag garanterat känna av precis vad som är på gång! Men slipper man sånt nu så är det ju bara bekvämt!)

Bebis
Bebisens längd: Bebien är ungefär 28 cm långt från huvud till stjärt, medelkroppslängden är 41 cm från hjässa till häl.
Bebisens vikt: Medelvikten är 1,6 kg

- Huvudets omkrets är 28 cm.

- Generellt har bebisens kropp vuxit klart, men det behöver fortfarande gå upp i vikt.

- Hjärnan lägger in en högre växel nu i slutet, för att hinna växa färdigt.

- Lungorna är det organ som blir färdigt sist.

- Huden börjar bli mjuk och len allteftersom underhudsfettet utvecklas. Fettet isolerar mot kyla och fungerar som en energireserv.

- Bebisens ögonfärg bestäms ungefär vid den här tiden, men det kommer inte att visa sig förrän sex till nio månader efter födseln. För att pigmenten i ögonen skall färdigbildas behövs det nämligen ljus. Vithyade barn föds i regel med mörkblå ögon och det kan dröja månader innan den verkliga färgen visar sig. De flesta mörkhyade barn föds med bruna eller mörkgrå ögon, som sedan blir mörkare bruna eller svarta under första året. Men just nu förbereds ögonen för livet efter födseln. Ögonlocken är ofta öppna när barnet är aktivt och pupillerna i ögonen vidgas och krymper när det rödaktiga ljuset skiftas och filtreras genom livmoderväggen. Bebisen stänger ögonlocken när det är passivt och sover.

- En del bebisar sparkar fortfarande vilt omkring sig och sparkarna kan både kännas obehagliga samt göra rejält ont. En del bebisar upplever nu platsbristen i livmodern mer påtaglig och lugnar ner sig.

- Den kan fortfarande ligga med huvudet uppåt, men i nästa vecka vänder sig de flesta bebisar sig och ligger med huvudet neråt tills födseln.

- Om din bebis föddes nu skulle den kunna hålla sig varm utan kuvös.


Självklart finns en bild av magen även den här veckan, tagen i morse!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0