Hemma igen

Sådär ja... Dax för att avlägga en liten rapport för de senaste händelserna...

Vi kom hem från Umeå idag på tidig eftermiddag. Vi åkte upp i måndags kväll för att Vincent skulle få en ny CVK, efter att ha dragit ur den sista. Resan upp gick bra, vi anlände precis när därrarna var på väg att låsas (22.00). Vi gjorde kväll ganska direkt. Vincent fick fasta från 4 på tisdag morgon och 8 gick vi ner på operation. Vi fick gå ner på uppvaket redan vid 10.45, vi hade räknat med att gå ner närmare 12.

Operationen hade gått bra, den nya CVKn hade satts fast med enabrt stygn (vilket fortfarande känns lite jobbigt att den inte sitter bättre!) men läkaren som satt dit den sa att den inte ska kunna lossna i första taget. Eftersom Vincents hud är så grymt känslig så satte dom inte den där fjärilen den här gången utan tanken är att huden ska få återhämta sig. Jag vill nog få dit en fjäril ändå inom en snar framtid, det känns som en extra trygghet om den sitter fast på flera ställen. Vi får se hur det känns framöver nu. Helt klart är att vi vakar över hans händer så mycket vi bara kan! Det går ju naturligtvis inte att sitta och vakta dygnet runt, men vi lämnar inte händerna fria många sekunder när vi byter blöja eller lägger om såret...

Tyvärr började det blöda lite mer på tisdag eftermiddag. Hade det inte börjat blöda var vi på väg hemöver. Läkaren som satte CVKn var upp och kollade och sa att vi bara skulle lägga om den så var det lugnt, men vår barnläkare på avdelningen ville ha kvar skrutten ett par timmar för att ha honom under observation så det inte började blöda ännu mer. Det skulle innebära att vi fick rulla hemöver först vid 19-20tiden! Det kändes alldeles för sent att åka då, så vi blev kvar till i morse.

Vi lämnade Umeå bakom oss vid 9 och tog faktiskt inga matstopp idag utan bara några kortare blöjbytesstopp, därmed var vi hemma mellan 14 och 15. Det var en varm resa ner... Vår AC verkar ha tagit (permanent?) semester... Kan säga så här - lyckas dom inte hitta platser på flyg upp nästa gång så får dom hitta en taxi med AC som kan köra upp oss och då ska det finnas utrymme för några kortare stopp för blöjbyte så Vincent får sträcka på ryggen... Men vi kör INTE egen bil nästa gång!

Sen kan jag bara meddela att jag uppriktigt H A T A R FörsäkringsKassan! Föräldrapenningen vi hade innan Vincent blev sjuk fungerade jättebra när vi väl hamnade i rullarna. När Vincent blev sjuk så övergick vi till Tillfällig Föräldrapenning (TFP), VAB (Vård Av Barn) För våran del gäller det Vård Av Allvarligt Sjukt Barn. Grejen är att det inte spelar någon roll om det är allvarlig sjukdom eller bara vanlig sjukdom för systemet, man hamnar i samma ärendehög. För våran del ser det ut så här; TFP är den ända inkomst vi har just nu. FK vill att vi ska lämna in papper varje vecka, vilket inte fungerar för oss och därför lämnar vi in för hela månaden på en gång. Systemet gör att dom inte kan betala ut pengar efter det underskrivna datumet och samtidigt är det 7 veckors handläggningstid. Vi hamnar i samma hög som de föräldrar som är hemma några få dagar med ett förkylt barn eller några dagars magsjuka - men som sedan går tillbaka till jobbet och får sin månadslön ändå.

Det finns inget sätt att få TFPn att rulla på, det krävs att vi lämnar in papper hela tiden. Och detta innebär då, med tanke på handläggningstiden, att vi konstant blir sen med räkningarna!!! Hur, utsäkta språket, FAN har politikerna tänkt när dom skapade det här systemet!? TFPn är helt klart inte anpassad för att stötta föräldrar till allvarligt sjuka barn! Det är definitivt inte samma sak att ha ett magsjukt barn som ett barn med cancer! Trots den skillnaden så hamnar man i samma hög hos FK. Hur är det möjligt!? Jag förstår dom som behövt ta banklån för att klara sig när man är beroende av FK, men det är ju inte klokt att man ska behöva göra så! Åter igen, precis som i höstas, får jag och Johan ringa runt till företagen som vi har räkningar till den här månaden och försöka flytta fram räkningarna - bara för att systemet inte fungerar hos FK... Varför ska vi behöva stå med skägget i brevlådan!? Har inte vi tillräckligt med provtagnignar, behandlingar och i vårt fall CVKer?? Ska vi behöva ringa oss blå för att få pengar för att klara räkningarna!? Sanslöst! Det borde finnas ett samordningssystem där läkarna kan meddela genom ett läkarintyg och sedan rullar det automatiskt på... Eller så ska det finnas en särskilld hög för ärenden med allvarligt sjuka barn. Vi är ju helt klart INTE ensamma att hamna mellan stolarna, det är med all säkerhet fler föräldrar i vår situation!

Varför känns det som att politikerna aldrig hamnar i sånna här situationer. Bort med särbehandlingen för politiker - låt dom lida på samma sätt som vi vanliga! Då kanske det kan börja hända något i samhället, något som gynnar de som faktiskt behöver det!

Phu, nu fick jag ur mig en hel del! Men det här med FK stör mig verkligen. Det kommer garanterat att komma mer åsikter om det där bygget... Men nog för i kväll, dax att sova snart! Provtagning för skrutten i morgon, och då ska vi tigga hjälp med en omläggning. Läkaren i Umeå tyckte att det var en bra idé att sjukhuset la om det varje gång vi är ner, så ses huden över och vi kan få hjälp med om Vincent blir röd av klistret på plåstren.

På återläsande! :)

Kommentarer
Postat av: lisa

Försäkringskassan är ju helt otrolig alltså! Helt sjukt att det är de man måste lita på när man verkligen behöver det... och går de att lita på? Nej.

2009-07-02 @ 10:20:10
URL: http://lajz.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0