Frogblog v.32

Ja, veckerna bara rusar fram. Det är midsommarhelg och jag står idag på prick 9 veckor kvar till beräknad förlossning. Fundera över vad ni ska göra de kommande 9 veckorna! För att dra en parallell så var sommarlovet 10 veckor - och det gick så fort... Dessa veckor kommer att rusa fram och vips så har släkten Larsson och Zetterlund ökat på med ytterligare en liten person! =)

Men 9 veckor kvar innebär också 9 babybloggar kvar... Det blir spännande att se om det blir fler eller färre eller om den lilla skrutten behagar att komma på beräknat datum... Här kommer iallafall veckans babyblogg!

Graviditetsstatistik
Du har gått 31 fullgångna veckor och 0 dagar.
Men du är i 32:e veckan.
Du har klarat av 77% av graviditeten
Du är i 8:e lunarmånaden av 10.
Du är i 7:e graviditetsmånaden av 9. (I morgon går jag in i 8:e månaden)
Du har gått 217 dagar av 280.
Och har ca 63 dagar kvar till förlossningsdagen.


Graviditetsinfo
Jag
Min vikt: Din vikt har sannolikt ökat med mellan 9 och 12 kg. Viktökningen utgörs främst av moderkakan, blodvolym, livmoder, bröst, underhudsfett, vatten och fostervatten, förutom själva bebisen förstås. (Jag väger idag 70,4 kg, vilket är en uppgång på ungefär 9,5 kg)
Magens mått: Livmoderns mått är ungefär 30 till 32 cm. (Mitt mått fick jag till 31 cm.) Det går att känna livmoderns topp ca 12 cm ovanför naveln.


Du ökar nu i vikt, snabbare än i något annat skede av graviditeten. Kanske förvånas du över hur stor din mage kan bli. Snart har livmodern intagit det högsta läget som den kommer att ha, ungefär 12 cm ovanför din navel.

Någon gång nu kan nu behöva du behöva befrias från ditt arbete - det gäller kvinnor med stressiga och tunga arbeten och arbeten som innebär olämpliga arbetsställningar eller har en ökad skaderisk. I sådana situationer kan man få havandeskapspenning från och med nu, del- eller heltid. Ansök i god tid, handläggningstiden kan vara ganska lång. Det är försäkringskassan som gör bedömningen utifrån en praxis som utarbetats genom åren.

All erfarenhet talar för att det för de flesta gravida kvinnor är värdefullt med lite ro och vila i slutet av graviditeten. Planera därför i god tid för en paus innan bebisen kommer.

Dags att börja kolhydratladda.

Från vecka 32 träffar du barnmorskan varannan vecka. Nu kan det vara dags att anmäla dig till föräldrarkursen om någon sådan erbjuds.

Då ligament och muskler i korsryggen börjar mjukna och slappna av inför förlossningen så kan det hända att du börjar få ryggvärk. Det finns inte mycket man kan göra för att förhindra detta förutom att försöka göra det så bekvämt som möjligt för sig. Livmodern är tung och belastningen blir stor på både ben, rygg och bäckenbotten. För att undvika att få trötthetsvärk i ländryggen är det bra att ha en bra hållning och motverka svank. Personer som tidigare haft problem med ryggen löper större risk att drabbas av besvär.


Det är vanligt att få halsbränna under de sista veckorna eftersom livmodern inte lämnar mycket plats kvar för magen och dess innehåll som då kan pressas upp i matstrupen. Det kan hjälpa att äta mindre måltider fast oftare. (Jag äter en medicin som heter Gaviscon (jätteäcklig, jag får kväljningar varje gång!) som fungerar bra.)


Förutom den naturliga belastning som blir av den ökade tyngden gör graviditeten i sig att ledband, höfter och ryggrad luckras upp genom ett hormon som heter relaxin. Hormonet vidgar bäckenet och underlättar på så sätt förlossningen. Vissa känner stora besvär av foglossning och kan då behöva hjälpmedel i form av t.ex stödbälte. Undvik asymmetriska rörelser som t.ex att gå i trappor och bära tunga saker. (Det är inte så lätt att att undvika trappor i alla lägen... Men jag har ju inga problem än heller, så det blir trappor främst här i huset...)

Kroppen börjar förbereda sig för förlossning och du kan känna lättare förvärkar som mensvärk ungefär. (Inget jag varit medveten om... Får se när det dyker upp...)

Bebisen
Bebisens längd: Bebien är ungefär 29 cm långt från huvud till stjärt, medelkroppslängden är 42 cm från hjässa till häl.
Bebisens vikt: 1,8-2 kg

Bebisens proportioner påminner mer och mer om ett barn som är fött.

Huvudets omkrets är 29,5 cm och diametern är nästan 8 cm. På grund av att hjärnan växer snabbt nu ökar den mer än vanligt i omkrets. Fötterna omkring 6 cm.

Skulle det födas nu kan det klara sig i kuvös. 

Nu fungerar bebisens fem sinnen och hon eller han kan också vrida på huvudet.

Alla inre organ fortsätter att mogna, tånaglarna är färdiga och huvudhåret fortsätter att växa.

Bebisen sover ca 90-95% av tiden - men under de vakna perioderna tränar den på att öppna och stänga sina ögon. (Jag kan säga att den vakna tiden mest är på eftermiddagar och kvällstid!)

Andningslektioner pågår hela tiden för att stärka lungorna och få dem att mogna. Relativt ny forskning visar att andningsövningarna även stimulerar lungorna att tillverka ett ytaktivt medel, som behövs för att lungorna skall utvecklas på rätt sätt. Den här veckan är en milstolpe i bebisens utveckling då lungorna får förmågan att fungera på egen hand tack vare bildandet av en "surfaktant" som hindrar att lungblåsorna faller ihop om bebisen av någon anledning skulle förlösas och bli tvungen att andas utanför livmodern. 

Bebisens hud som tidigare varit skrynklig börjar nu fyllas ut med fett och slätas ut.

Hudfärgen är mer rosa än röd vid det här laget.


Dina aktiviteter påverkar bebisens beteende - ljud från yttervärlden, om du äter, om du ligger eller går - sådana saker påverkar bebisens aktivitetsnivå.

Det går att utläsa om bebisen sover eller är vaken genom att mäta skillnader i hjärnaktiviteten.


Öronen är nästan helt färdigutveckalde, både de yttre och inre delarna och bebisen kan höra din röst som den kan känna igen efter förlossningen, tillsammans med andra vanliga ljud.


Naglarna är så långa att bebisen kan råka riva sig med dem innuti livmodern. (Hm, låter ju hälsosamt... Om så mycket annat utvecklas logiskt - varför gör inte naglarna också det!?)

Hjärnan växer sig större och börjar få allt djupare veck för att få plats.

Nu utvecklar barnet förmågan att svettas.

Magen ska givetvis också vara med!

(Magen i v.31+0)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0