Frogblog v.30

Ytterligare en vecka har gått, förstår ni hur fort det går nu!? Det är iofs ganska bra eftersom de sista veckorna tydligen blir de längsta i världen - framförallt om det går över tiden... Det är nu bara 11 veckor kvar till BF... Men som alla andra veckor så blir det en babyblogg även den här gången!

Graviditetsstatistik
Du har gått 29 fullgångna veckor och 0 dagar.
Men du är i 30:e veckan.
Du har klarat av 72% av graviditeten
Du är i 8:e lunarmånaden av 10.
Du är i 7:e graviditetsmånaden av 9.
Du har gått 203 dagar av 280.
Och har ca 77 dagar kvar till förlossningsdagen.


Graviditetsinfo
Jag
Min vikt: din totala viktökning ligger sannolikt omkring 8,5-11 kg. (Jag vägde i morse 69,4 kg, vilket är en total ökning med 8,4 kg.)
Magens mått: SF-måttet ligger på 28-31 cm. (När jag måttade i morse fick jag bara till 27 m, men jag är inte så bekymrad, jag kan mäta fel... Ska till BM på måndag så vi får se då... Omkretsen i morse var 100 cm...)

Nu börjar det bli viktigt att tänka på hållningen. Bebisens tyngd kan kännas som den försvårar balansen och frestar på ryggen. (Det går ganska bra och ridningen gick också bra, lite jobbigt att man gärna hamnar i framvikt, men men...)

Många kvinnor känner sig andfådda oftare, eftersom det helt enkelt är jobbigare att förflytta sig. Dina lungor måste ta upp ca 20 % mer syre och stöta ut mer koldioxid med varje andetag, eftersom du också andas för din bebis. (Japp, det händer ganska ofta att jag flåsar lite onödigt mycket...)

Många gravida samlar mycket vatten i kroppen, särskilt händer, fötter och underben kan svullna. (Händerna har jag lite jobbigt med, de sväller lite på dagarna... Fötterna känner jag inte av lika mycket, men det märks ibland att skorna blir trånga...)


Några kvinnor kan börja få smärtor från bäckenfogarna, foglossning. I vissa fall kan det börja ett par veckor tidigare, speciellt hos omföderskor. Man kan inte bota foglossning under graviditeten men det finns mycket man själv kan göra för att skjuta upp och mildra besvären.

Under senare delen av en graviditet blir den blivande mamman mer insulinresistent, det vill säga får ett ökat insulinbehov. Har du anlag för typ 2-diabetes kan du då få graviditetsdiabetes, en lindrig form av typ 2-diabetes. Denna form av diabetes försvinner oftast direkt efter förlossningen.

Bebisen
Bebisens längd: Bebien är ungefär 27 cm långt från huvud till stjärt, medelkroppslängden är ungefär 39 cm huvud till häl.
Bebisens vikt: Ditt barn väger ca 1,4-1,6 kg.

Nu fyller bebisen upp all plats i magen.

Huvudets omkrets är 27 cm och fötterna nästan 6 cm långa.

Den tidiga kroppsbehåringen - lanugohår - börjar försvinna. Ibland kan fjuniga strån finnas kvar vid födseln, men de faller av under de första veckorna. Håret på huvudet blir tjockare.

Bebisen öppnar och sluter sina ögonlock. Ögonlocken är nu öppna då barnet är vaken och slutna då det sover. Nu är ögonen åter öppna och hinnan över linsen borta. Om bebisen skulle födas nu kan ögonen skilja mellan ljus och mörker.

Benmärgen har till uppgift att producera röda blodkroppar och tar nu över detta från levern.

Skelettet hårdnar och lungorna, hjärna och muskler mognar ytterligare.

En del bebisar börjar redan nu att lägga sig med huvudet i bäckeningången. Det är den vanligaste och enklaste födelsepositionen. Hårda sparkar upp mot bröstkorgen och ett ökat tryck mot bäckenbotten, där bebisens huvud pressar på, kan bli kännbart. Bebisen är mycket medvetet om förvärkarna även om du inte märker dem.


Fett lagras under huden för att ge energi och sköta temperaturregleringen efter födelsen.


Ögonen får färg vid den här tiden men vilken färg barnet slutligen får vet man inte förrän några månader efter födelsen.

Chans till överlevnad är 86-90% om bebisen skulle födas nu.


Magen från i morse...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0