Babyblogg?
Graviditetsstatistik
Du har gått 33 fullgångna veckor och 0 dagar.
Men du är i 34:e veckan.
Du har klarat av 82% av graviditeten
Du är i 9:e lunarmånaden av 10.
Du är i 8:e graviditetsmånaden av 9.
Du har gått 231 dagar av 280.
Och har ca 49 dagar kvar till förlossningsdagen.
Graviditetsinfo
Jag
Min vikt: Din viktökning ligger förmodligen mellan 10-13 kg. (Idag väger jag 72,9 kg med kläder och efter frukost... Dvs nästan 12 kg uppgång... *lätt panik*)
Magens mått: Livmodermåttet är från blygdbenet till toppen ca 32 till 34 cm. (Brydde mig inte om att mäta idag, var hos BM i måndags och måttet låg då fortfarande mitt på normkurvan...)
Vid varje besök framöver mäter man på de flesta MVC blodtryck och urinprov. Däremellan mäter man ditt blodvärde samt blodsocker. Barnets hjärtfrekvens fortsätter barnmorskan att följa kontinuerligt, med start runt v.25 och fram till förlossningen.
Nu kanske du märker att dina ringar inte passar längre, att händer och fötter svullnar, detta beror på att vätska samlas i kroppen. Tänk på att inte förvärra det med att använda åtsittande kläder som bromsar blodflödet. (Stödstrumporna jag köpte förra veckan gjorde susen på shoppingresan till IKEA... Dom kommer att sitta på även när vi åker till Göteborg på onsdag...)
Din kropp har ökat mängden blod med 50 % under graviditetens två första tredjedelar men från vecka 34 håller sig blodmängden konstant fram till förlossningen. (Måste bland annat vara för blodförlust vid förlossningen... Men nu märker jag av det mer, jag är MYCKET varmare än jag brukar!)
Omkring denna vecka är moderkakan fullmogen och därefter börjar den åldras.
Nu är risken att det börjar kännas mer otympligt än tidigare att gå, det kan vara dags att redan nu planera för efter födseln genom att t ex köpa någon amningsbehå och några amningskläder. (Otypligt att gå, jo lite... Det är jobbigare att gå i kuperad terräng, fortfarande inga större problem på slät mark...)
Du kan känna av förvärkar, en del svagare och andra kraftigare. De känns mer obehagliga än smärtsamma. De kan hålla i sig i ca 30 sekunder och innebär att livmodern tränar sig inför förlossningen. En del känner du inte av alls, men du kan känna med handen utanpå magen att den plötsligt drar ihop sig och blir alldeles spänd. (Oja, det känner jag av lite då och då... Ibland blir det lite lite mer spänt än andra gånger, men det är ganska häftigt, man känner att det är närmare förlossningen då...)
Din navel kan stå utåt och en hormonrand kan synas mellan naveln och blygdbenet. Den bleknar efter förlossningen och brukar försvinna helt efter ett tag. (Nepp, har inte sett någon sån ännu...)
Bebisen ligger och trycker mot dina lungor och det kan göra att du känner dig anfådd eller har en obehaglig känsla under revbenen. (Det är ganska jobbigt när det trycker på revbenen, men en annan sak som också är ganska jobbigt är när det kommer en stickande, huggande smärta i nedre delen av magen på vänster sida... Det gör ont!)
Under de sista veckorna upplever många att de behöver kissa oftare. Livmodern trycker på urinblåsan och kan göra att du behöver gå på toaletten ofta. (Nästan så att man springer varannan timme! I natt var jag uppe två gånger!)
Din livmoder har blivit c:a 500 gånger större än den var innan du blev gravid! (Tänk om resten av kroppen också skule bli 500 gånger större, det är ett ganska häftig tillväxt!)
Bebisen
Bebisens längd: Bebien är ungefär 32 cm långt från huvud till stjärt, medelkroppslängden är 45 cm från hjässa till häl.
Bebisens vikt: Vikt ca 2,3 kg.
Bebisen kan skilja på ljus och mörker. Om solen skulle lysa på magen kommer barnet att bada i ett rött sken.
Naglarna på de pyttesmå fingertopparna är vassa.
Nu kan bebisen själv bekämpa lätta infektioner med sitt immunförsvar.
Bebisen är för stort att flyta omkring i fostervattnet och rörelserna blir större och långsammare.
Ibland kan en del bebisar fixera huvudet i denna vecka, det vill säga lägga sig tillrätta i bäckenöppningen. Ungefär 3-4% av alla barn lägger sig med stjärten eller benen ned mot bäckenöppningen s.k. sätesbjudning/fotbjudning. Då är det möjligt att en läkare försöker få fostret att vända sig rätt i livmodern, men det sker först i vecka 37 och kallas yttre vändning. Läkaren försöker då genom försiktig massage av buken förmå barnet att göra en kullerbytta i magen. Detta sker i regel på sjukhus under övervakning av mor och barn. (Har hört talas om dessa vändningsförsök, och det beskrivs inte som försiktig massage.... Bebisen låg iaf i måndags med huvudet ner!)
Nu är alla inre organ helt färdiga och klara inför förlossningen. Bebisen lungor behöver lite mer tid för att klara av omställningen från vatten till luft. Pupillerna kan vidgas och dra ihop sig och ansiktet är mer slätt än rynkigt.
Ögonen är öppna under vakenperioderna och färgen på dem är vanligen blå, oberoende av vad den permanenta färgen senare kommer att bli, då pigmenteringen inte är färdigutvecklad. Den slutliga pigmenteringen kräver att ögonen utsätts för ljus och sker vanligen inom några veckor från förlossningen.
----
Det är nu bara 7 veckor kvar till BF... Bebisen kan komma när som helst mellan nu och om 9 veckor... Känns ganska overkligt... Nu börjar alla småsaker falla på plats här hemma... Snart är allt tvättat och vikt och lagt i byrån. Underbart!
På onsdag åker jag och Johan till Göteborg på bröllop, så babybloggen nästa vecka kommer tidigast på söndag kväll, men mest troligen inte förrän på måndag! Vi kommer troligen hem sent på söndag, så det är läge att gå o sova.. Vi får se!
Nu ska det iaf bytas klädsel i bilen, vikas tvätt, fikas på stan och handlas lite mat... Sen blir det också ett litet stopp hos mamma för att hämta ett litet kylskåp som vi ska ha i bilen under vår Göteborgstripp...
Saknar dig Nadja! Men vi ses en liten sväng när vi är nere i Göteborg! =)
ja men vadå kissar varannan timme? det gör ju typ jag också, så det är väl inget konstigt?