STILL NO BABY!

Nej, jag hann med en babyblogg till... Om det blir ytterligare en får vi minnsan se... Det händer inte mycket på dagarna, jag sover länge, äter frukost vid såpoperorna, vips blir klockan mycket och Johan kommer hem från jobbet. Då äter vi middag, sen blir det mest någon promenad och/eller enbart soffläge. Sen blir det sängen och sömn igen.. Och så går det runt! Skulle vara trevligt med en förlossning som bryter det mönstret.... BM sa sist på kontrollen att bebisen ligger så långt ner som den kan nu, att jag är så kort i bålen att det är därför man upplever att magen inte sjunker så mycket och att jag därför också känner av tryck på revbenen fortfarande.

Här kommer iaf veckans statistik och info!

Du har gått 40 fullgångna veckor och 0 dagar.
Men du är i 41:e veckan.
Du har klarat av 100% av graviditeten
Du är i 10:e lunarmånaden av 10.
Du är i 9:e graviditetsmånaden av 9.
Du har gått 280 dagar av 280.
Och har 0 dagar kvar till förlossningsdagen.

Graviditetsinfo
Jag
Min vikt: (På vågen stod det 74 kg idag också, vilket är samma som förra veckan)
Magens mått: (Sist hos BM mätte magen 35 cm, hon tror inte att jag kommer att bli så mycket större...)

Eftersom man räknar graviditeten i fullgångna veckor har du i början på denna vecka precis passerat det beräknade förlossningsdatumet.


Barnmorskan har säkert sagt att naturen inte följer barnmorskans beräkning av förlossningsdatum. I verkligheten kan förlossningen starta någon gång mellan 14 dagar före och 14 dagar efter det beräknade datumet. Trots det är det många som i god tid börjat räkna dagarna fram till det beräknade förlossningsdatumet. För en del kan varje dag som går efter att man passerat detta datum bli en plåga - man ägnar sig enbart åt att vänta, vill inte göra någonting, tycker det blir långtråkigt och får än svårare att sova på nätterna - kan ha mardrömmar. (Jo, det är svårt att ägna sig till mycket annat än väntan... Man är lite fånge i sitt hem, man gör inte så många och långa utflykter...)

Förvärkarna tilltar nu för många, ibland kan de vara kraftiga. De kan bli regelbundna några timmar för att  därefter försvinna. Det kan gå flera dagar mellan dem. Livmoderhalsen mjukas upp och livmodermunnen öppnas ett par centimeter. (Kan det inte bli typ 10 cm på en gång!?)

Det händer inte så mycket mer med dig och bebisen nu. Bebisen är färdig att komma ut till det verkliga livet. Du går på tätare kontroller och har säkert fått eller kommer att få ett datum för igångsättning. Tänk på att vila. Snart sitter du och myser med din bebis. (Kontroller varje vecka, så länge blodtryck o sånt är bra så blir det ingen mer provtagning. Vila.. Ja det är svårt att inte göra annat...)


Förlossningstidpunkten är nådd och värkarna kan nu förväntas att börja. Det är vanligt att man som förstagångsföderska går över 40 veckor, man anses inte vara överburen förrän efter vecka 42. Skulle det dröja längre övervakas fostret noga och man blir ofta igångsatt. Vad som egentligen startar en förlossning är fortfarande ett mysterium, vissa tror att det är bebisen som bestämmer när det är dags att komma ut. (Tydligen ska det vara hormoner som ska signalera till moderkakan om att avbryta graviditeten, tänk om dom kunde passa på nu...)

Det kan hända att trycket blir så stort att fosterhinnan riskerar att spricka, vilket gör att fostervatten börjar rinna ut. Kontakta då alltid förlossningsavdelningen för vidare information och omhändertagande. Om man mår bra och inte fått värkar än kan man få åka hem igen. Fostervatten byts ut var tredje timma och produceras på nytt ända tills bebisen är född. Om det däremot finns mekonium (bebisavföring) i vattnet kan det vara en signal om att bebisen är stressad eller inte mår bra och då får man stanna kvar för att kunna övervaka bebisen. (Ingen vattenavgång ännu... Kanske inte ens kommer att hända! Men då kan värkarna få ta fart istället!)

Är det jobbigt? Irriterande? Oroligt? Du är inte ensam. Detta är BF-datumets förbannelse! Man stirrar sig blind på ett datum och när det kommer och går kan allt kännas hopplöst... Men de flesta bebisar kommer innan vecka 42. så håll hoppet uppe! Snart får du hålla din bebis! Antagligen får du gå lite oftare till din barnmorskan för att kolla blodtrycket och lyssna på hjärtljuden. (Jo, de inledande orden är nyckelord hos mig nu... Inte så mycket oro, men det andra.... Jag vet att det kan gå till 13 september om det vill sig ritkigt illa... Men det ska väl inte behöva hända, eller!?)

Bebisen
Bebisens längd: Medelkroppslängden är 51-52 cm från hjässa till häl.
Bebisens vikt: 3,5-4 kg

Huvudets omkrets är ca 35 cm.

Bebisen bara växer och växer....och växer.

Idag föder vi allt större barn. Om bebisen föds nu kan det hända att det bara har lite fosterfett kvar i hudvecken. Fosterfett produceras under graviditetens tredje trimester och skyddar bebisens hud från fostervatten.

Vissa bebisar föds med mycket hår på huvudet, andra är nästan flintskalliga.


Bilden på magen är med i vanlig ordning!

(Magen i v.40+0, innan frukost)


Kommentarer
Postat av: Lisa

Gick på Frösö Zoo med en kompis vars bäbis inte ville komma ut och dagen efter så födde hon en liten dotter =)

2008-08-23 @ 17:20:29
URL: http://lajz.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0