Sista babybloggen??

Jaha, då har vi då nått v.40, idag v.39+0... Nu är det sluttampen! Jag vet inte om jag förstår det alla andra tycker om att den sista månaden är en transportsträcka, jag lider bara att jag så snabbt blir trött... Jag orkar dammsuga lägenheten och sedan är jag matt för flera timmar! Eller gå upp med soporna till soprummet, då är jag skakis, illamående och svettas som en galning... Det går inte att göra saker på tid iaf! Tack och lov fungerar det i stallet eftersom g där kan påbörja saker och inte göra klart allt på en gång utan att jag kan gå o prata med en häst eller sätta mig o titta när någon rider innan jag gör klart... Det jag börjar bli lite ledsen över, men mest frustrerad, är bristningarna på magen... Jag vet att dom oftast kommer på köpet, bleknar med tiden, att jag är lindrigt drabbad och att det kommi sent i graviditeten.... Men jag tycker att det är så fult....

Men nu har vi som sagt nått vad som kan vara den sista babybloggen om graviditeten!

Du har gått 39 fullgångna veckor och 0 dagar.
Men du är i 40:e veckan.
Du har klarat av 97% av graviditeten
Du är i 10:e lunarmånaden av 10.
Du är i 9:e graviditetsmånaden av 9.
Du har gått 273 dagar av 280.
Och har ca 7 dagar kvar till förlossningsdagen.

Graviditetsinfo
Jag
Min vikt: Din vikt planar förmodligen ut nu, vissa kvinnor går till och med ner i vikt den sista veckan. (På vågen stod det idag 74 kg, vilket är ganska stillastående sedan förra veckan)
Magens mått: Magen är ungefär lika stor som vid förra veckans kontroll men den kan ha sjunkit lite till. (Den har växt med ungefär en halv cm... BM sa i torsdags att mitt mått var 34 cm.)

Nu är du inne i den vecka då du förväntas föda, men i själva verket är det bara ca 5 procent av alla barn som föds på den beräknade nedkomstdagen. Du får räkna med plus/minus två veckor och de flesta föder efter det beräknade datumet. Om du går in i vecka 41, fortsätter du dina kontroller hos MVC som vanligt och i vecka 42 görs en extra kontroll på sjukhus med ultraljud för att kontrollera att både mor och barn mår bra. Ibland kan det behövas hjälp med att sätta igång förlossningen, då sköts det på förlossningen/BB. Många funderar över om det är möjligt att sätta igång förlossningen själv genom att springa i trappor eller äta speciell mat. Det finns inget sätt att själv tvinga igång förlossningen utan barnet kommer när det är klart. Förlossningen sätts bara igång på sjukhuset om det finns någon medicinsk anledning, till exempel att man har högt blodtryck eller att barnet av någon orsak behöver komma ut på en gång.

Din kropp är förberedd med en uppmjukad och delvis öppnad livmoderhals och snart kommer barnet att vara i dina armar. Trycket från barnets huvud mot livmoderhalsen kan påskynda förlossningsstarten. Trycket gör att det utsöndras oxytocin, ett hormon som signalerar till livmodern att den ska dra ihop sig. När livmodern drar ihop sig allt oftare och starkare, trycks barnets huvud ännu mer ner mot livmoderhalsen. Den ger efter så småningom och börjar öppna sig.

Förvärkarna tilltar nu för många och för en del kan de vara ganska kraftiga.


Du känner dig troligen tung, trött och otålig..


Det går åt massor av kalorier att föda barn - 500 kalorier i timmen.

Har du inte packat BB väskan ännu så är det hög tid att göra det nu. Snart är det ni som åker in till BB. Lycka till!

Bebisen
Bebisens längd: Bebien är ungefär 38 cm långt från huvud till stjärt, medelkroppslängden är 51 cm från hjässa till häl.
Bebisens vikt: 3,4-4 kg

Huvudets omkrets är ca 35 cm.

Nu är det riktigt svårt att röra sig i magen. Trots platsbrist i magen kan det dröja två veckor till innan den vill ut. De flesta bebisar föds på natten.

Bebisen är nu redo att lämna sin trygga tillvaro i livmodern och börja sitt nya liv utanför. Den kommer att behöva all din kärlek och omvårdnad.

Nästan allt fosterfett är borta och 15 procent av kroppen består av fett.

Bebisen är utrustat med över sjuttio olika reflexer 

Moderkakan lossnar från livmoderväggen vid födseln och navelsträngen slutar fungera samtidigt som bebisen tar sina första andetag. När dessa första andetag tas, utlöser det vissa förändringar i hjärta och artärer som gör att blod leds till lungorna.

Dina graviditetshormoner kan påverka den nyfödda bebisen. Både pojkar och flickor kan ha svullna bröstvårtor och det kan till och med innehålla små mängder mjölk. Även könsorganen kan vara påverkade - blygdläpparna hos flickor och pungen hos pojkar kan vara förstorade. Det är normala avvikelser och försvinner efter ett kort tag.

Den lilla bebisen har vid födseln inte mindre än 300 ben i kroppen, medan vuxna har 206. Det beror på att vissa ben växer samman när bebisen blir större.

En del bebisar ökar fortfarande i vikt medan andra magrar.


Normal mängd fostervatten är i slutet av graviditeten ungefär 0,5-1,5 liter. Fostervattnet omsätts snabbt, med ungefär 0,5 liter i timmen, vilket betyder att hela fostervattenmängden i slutet på graviditeten byts ut varannan till var tredje timme.


Det är ont om plats i livmodern och då kan det hända att navelsträngen ligger ett eller flera varv kring halsen eller kroppen på bebisen, och det kan ibland påverka bebisens hjärtljud i slutet av förlossningen. Cirka 20 procent föds med navelsträngen runt halsen och det är oftast inget problem. I de flesta fall behövs ingen annan åtgärd än att barnmorskan för navelsträngen över huvudet på bebisen i samband med födseln.


Bild på magen finns givetvis idag också!

(Magen v.39+0, på morgonen innan frukost)


Kommentarer
Postat av: Paula

komsi komsi lilla grodan

2008-08-16 @ 15:09:52
URL: http://ingridpaula.blogg.se/
Postat av: Magda

Jo dom bleknar men visst fan är det skitfult! :-( Mina syns än och jag HATAR dom. Och huden är inte som den var förut heller. Hatar min mage massor, men det är smällen man får ta.

Förresten. Kikade lite i mina skåp idag och hittade några Dr Brown-flaskor. Tänkte rekommendera dom till dig. Dom är jättebra för dom gör så att bebisen inte får i sig luft när den dricker, vilket kan leda till gasig och ond mage. Dom har varit bra fr oss och många gillar dom. Sedan MAM:s flaskor är oxå bra för dom leder oxå bort luften. Dom är ju lite roligare än Dr Browns. Finns i olika färger. Förresten, det är ju barnmässa i Älvsjö 31 okt -2 nov. jag ska dit i år igen. Finns MASSOR av saker man kan kolla på och billigare än i affär. Ett tips om du vill åka iväg en sväng.

2008-08-16 @ 15:15:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0