Babyblogg v.38

Sista månaden med magen... Snart är den här fasen över och nästa fas börjar! Bebisen börjar nog få det trångt i bäckenet, för ofta när den rör på sig där sticker det till och gör ont (och varje gång det händer frågar Johan om bebisen vill ut! =P) Men dagarna krymper till det lilla livet är ute, rent teoretiskt kan den komma när som helst mellan nu och 6 september! Personligen så känner jag att det skulle passa mig bra mellan 14 och 23 augusti... Johans chef har sagt att det inte passar förrän v. 34, dvs från 18 augusti, för Johan ska öva upp en person, som ska kunna hans distrikt, under v. 33... =P Men nu till veckans babyuppdatering!

Du har gått 37 fullgångna veckor och 0 dagar.
Men du är i 38:e veckan.
Du har klarat av 92% av graviditeten
Du är i 10:e lunarmånaden av 10.
Du är i 9:e graviditetsmånaden av 9.
Du har gått 259 dagar av 280.
Och har ca 21 dagar kvar till förlossningsdagen.

Graviditetsinfo
Jag
Min vikt: (Ställde mig på vågen nu innan frukost och den visar 74,5 kg... Så mycket har jag aldrig sett vågen visa när jag stått på den!)
Magens mått: Din livmoder är ca 34 till 36 cm. (Jag ligger nu strax under normkurvan. När BM tog SF-måttet i början av veckan följde måttet den lite stigande kurvan igen, så det är normalt!)

En del kvinnor upplever att de känner sig nedstämda mot slutet av graviditeten. Orsakerna kan vara en mängd olika saker: oro inför förlossningen, trötthet på grund av sömnbrist och längtan efter att graviditeten ska vara över. Försök att få tid för dig själv och tala med din barnmorska på MVC. (Nä, jag är nog inte mer deppig pga graviditeten, men det är lätt att känna sig bortglömd när (troligen) alla försöker vara snälla och skona mig från röriga evenemang... Men man känner sig lätt ensam och bortglömd)

Många kvinnor upplever en surrande känsla i slidan när bebisens huvud stöter emot musklerna i bäckenbotten och ev. obehag när man sätter sig för snabbt på en hård stol.

Nattsömnen är inte så god som tidigare. Antingen måste du gå upp och kissa eller så sparkar din bebis så att du inte kan sova. (Detta kan jag skriva under på! Det krävs minst en vila mitt på dagen för att kompensera!)

Allt fler känner förvärkar. Det som skiljer förvärkar från sammandragningar är att värkarna oftare gör ont. Först blir magen hård, precis som tidigare. Men efteråt kan en molande känsla finnas kvar. Smärtan sitter långt ner i magen eller ländryggen och påminner om mensvärk. Långt ifrån alla får någon förvarning om att förlossningen är på gång. För vissa är den första förlossningsvärken det enda tecknet på att det är dags. (Åjo, precis så är det... Tack och lov är det fortfarande överlevnadsmöjligt! ;P)

Bebisen fortsätter att växa och det kan även du göra. En del ökar med 20 till 25 kg under graviditeten och andra mindre eller mer. (Tack och lov är det inga 25 kg iaf! 13,5 kg räcker bra för min del! Troligen kommer jag gå upp mellan 15-18 kg skulle jag tro...)

Ha dina favorit kläder på dig, något som inte sitter åt. Tänk på din hållning, en del lutar sig bakåt för att kompensera sin framtunghet, det kan göra dig lite extra klumpig. (Med den värme vi haft föredrar man inga kläder alls... Annars är mjukisbyxor eller kjol väldigt aktuellt nu....)

Du kanske känner dig stor tung och otymplig, men håll ut. Målet är inte långt borta. (Stor och tung är inte så farligt endå... Men otyplig känner jag mig lite då o då!)

Det råder oklarheter om vad som sätter igång förlossningen, men en forskning säger att det är bebisen som bestämmer när det vill komma ut. Man anser då att graviditetslängden finns i din bebis arvsanlag. Det anlaget har alltså bestämts efter vad som är normal graviditetslängd i din och din partners familj. Därför kan din graviditet ofta liknas vid din mammas eller någon nära släktings. Att bebisen vuxit till en viss storlek har ingen direkt betydelse för när förlossningen sätts igång, men moderkakans livslängd spelar in. (Mamma fick mig precis på datumet... Johans mamma fick honom tidigt... Det måste väl vara bra odds för oss! =) )

Bebisen
Bebisens längd: Bebien är ungefär 36 cm långt från huvud till stjärt, medelkroppslängden är 49 cm från hjässa till häl.
Bebisens vikt: 3,1-3,2 kg

Huvudets omkrets är 34 cm.

Bebisens vikt ökar snabbt. Den kan växa med upp till 28 g om dagen.

Bebisen rör sig mindre nu. De stora kroppsrörelser du kände tidigare är små stötar från fötter och knän. (Fast den här bebisen leker hela havet stormar då o då....)

Alla inre organ är färdigbildade och i tarmarna finns en grönsvart, klibbig avfallssubstans som kallas barnbeck eller mekonium. Det består av utsöndringar från matsmältningssystemet blandat med lanugohår, gallpigment och celler från tarmväggen. Barnbecket kommer att tömmas ut antingen före eller efter födseln.

Vid det här laget kan din barnmorska förmodligen säga på ett ungefär hur stor bebisen är. Men glöm inte att det bara är en uppskattning. Exakt hur stor den är kan ingen säga innan det föds.

Nu börjar moderkakan åldras och dess uppdrag att förse din bebis med näring är snart avslutat. Då den blir sämre på att överföra näringsämnen så kan det finnas blodklumpar och förkalkade fläckar på dess utsida.

Vid födelsen har din bebis 300 ben i kroppen medan vuxna har 206, flera är ganska mjuka till en början. Vissa av benen växer samman i barndomen.

Bebisens huvud är mjukt och formbart på grund av de s.k. fontanellerna som kan liknas vid rörliga plattor, ännu inte sammanvuxna. Dessa är till för att huvudet skall kunna deformeras något för att enklare kunna passera ut genom födslokanalen. Detta är normal och inte farligt för bebisen, men kan göra att huvudet ser lite underligt ut direkt efter förlossningen, men återgår snart till normal form.


Ögonen saknar ännu tårkanaler, vilka utvecklas först några veckor efter förlossningen.


Att navelsträngen sitter runt bebisens hals är mycket vanligt. Ungefär en femtedel föds så, men det är oftast inga problem eftersom barnmorskan lätt kan lossa den vid födseln.

Bebisen kan födas vilken dag som helst nu. Bara 5% av alla barn föds på sitt beräknade förlossningsdatum.

Om bebisen skulle födas nu räknas det som fullgånget. Den är mogen och väl förberedd för livet utanför livmodern.


Magen ska få sin plats i vanlig ordning...

(Magen på förmiddagen v.37+0)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0