Babyblogg v.24

Du har gått 23 fullgångna veckor och 0 dagar.
Men du är i 24:e veckan.
Du har klarat av 57% av graviditeten
Du är i 6:e lunarmånaden av 10.
Du är i 6:e graviditetsmånaden av 9.
Du har gått 161 dagar av 280.
Och har ca 119 dagar kvar till förlossningsdagen.

Graviditetsinfo;
Jag
Hormonnivåerna i kroppen börjar plana ur och humöret brukar jämna ut sig. Om du inte börjat träna dina muskler i bäckenbotten, så är det hög tid. Bäckenbottenmusklerna börjar tänjas ut, vilket kan leda till att du läcker urin när du hostar eller skrattar. Denna muskelgrupp används inte i dagliga aktiviteter och det kan därför vara svårt att veta om man tränar rätt. Man har gått upp fem till sju kilo, vissa ännu mer (själv ställde jag mig på vågen i morse och den visade 66,9 kg -inklusive kläder och frukost...) Det är vanligt med ryggproblem, till exempel att man känner sig trött eller har ont i svanken. För vissa kan det bero på att magen är tung och belastar ryggen. Foglossning är en annan vanlig åkomma under graviditeten. Det beror på att brosket i fogarna som håller ihop bäckenbenen luckras upp något av graviditetshormonerna för att ge plats åt barnet när det sedan ska födas. Man blir överrörlig i bäckenlederna och kan få smärta och inflammation när bäckenbenen gnider mot varandra. Det kan dra och smärta runt livmodern och ner mot ljumsken. Det är lätt att drömma mycket livliga drömmar just nu, det kan vara det undermedvetna som förbereder dig på att ett nytt liv väntar. Man kan känna av hur livmodern drar ihop sig och blir stel ibland, sk. förvärkar, livmodern tränar på detta sätt upp sig inför förlossningen. Ibland kan vibrationer eller gropigt underlag från när man åker bil framkalla förvärkar, men det är helt naturligt.

Bebisen
Nu går det att höra barnets hjärta med ett vanligt stetoskop. Barnet är nu ca 21cm långt mellan huvud och stjärt  (omkring 32 cm huvud till fot...) och väger omkring 600g. Skulle barnet födas nu har det 20-25% chans att överleva. Lungorna fortsätter att utvecklas och luftvägarna formas till rör för att kunna ta in och stöta ut luft. Barnet är nu så stort att det kan suga på tummen. Om barnet hickar känns det som om det klickar till i magen. Huden som tidigare har varit helt genomskinlig börjar bli tjockare och täcks av fosterfett. Balansorganen i örat har utvecklats och redan nått vuxenstorlek. Bebisen vet vad som är upp och ner, du känner hur den vrider och vänder sig i magen. Håret på huvudet fortsätter att växa och ögonfransar bildas. De flesta dragen ser nu ut som de kommer att göra när din bebis föds. Nu påbörjas en viktig utvecklingsfas i hjärnan. Hjärnbarkens celler, som sysslar med det medvetna tänkandet, börjar nu att mogna.


Kortet dröjer till i morgon... Smart knep att få alla att läsa i morgon också va!?


(Ja, Nadja, det hade jag kunnat göra... Men det ar mockat och fixat hos båda, så jag räknade med att du nyss varit där... Sen blev jag så besviken för stunden att jag inte ville vara där när alla andra var på väg därifrån! Sen ser jag till att alltid klappa på dom och säga hej...)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0