V.30

10 veckor kvar... 10 veckor, det är ju egentigen inte klokt! Vart har tiden tagit vägen!? Magen är stor, men jag har någonstans förväntat mig att bli riktigt enorm. Nog för att bebis ska växa till sig lite mer, men idag fick jag frågan när den beräknas komma, och sedan fick jag höra att det syntes att det snart var dax. Jag kanske är naiv med att tycka att jag inte är särskilt "jättegravid"... Men det känns iaf jättekort kvar när det handlar om 10 veckor - för det kan lika gärna vara 8 veckor som 12 veckor!

Veckans information ser ut så här!

Du är på dag 204 av 280. (72,9%).

Du är i vecka 30.
Du har gått 29 fulla veckor och 0 fulla dagar (v29+0).
Du är i 7:e kalendermånaden.
Du är i 8:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Tors 12 jan 2012
Du har 76 dagar kvar till beräknad förlossning.

Jag
Måttet på livmodern är ca 28 till 31 cm.

Många tycker att det är full fart i magen den här tiden. Det finns även de som säger att så som barnet är i magen blir det även när det är fött.

Du kan påverka hur du mår med rätt kost, motion och vila. Ät efter tallriksmodellen så får du i dig ordentlig med vitaminer

Det är vanligt att brösten läcker råmjölk "kolostrum" redan nu. Det brukar inte vara fråga om några stora mängder, men det kan det vara bra att införskaffa en skön amningsbehå utan byglar som du kan ha om natten.

Om förvärkarna upplevs som smärtsamma är det en signal om att allt inte står rätt till. Detta inträffar vanligtvis efter en lång arbetsdag eller då du är jäktad. Ta det lite lugnare och förkorta gärna dina arbetsdagar. Om du får kraftiga sammandragningar brukar man kontrollera livmoderhalsen för att se att den inte är försvagad och öppnar sig i förtid. Om så är fallet kan sjukskrivning vara aktuellt för att man ska kunna vila. Ibland rekommenderas en kortare tids sjukhusvistelse och/eller läkemedel som stoppar sammandragningarna.

Nu börjar det bli viktigt att tänka på hållningen. Barnets tyngd kan kännas som den försvårar balansen och frestar på ryggen.

Många kvinnor känner sig andfådda oftare, eftersom det helt enkelt är jobbigare att förflytta sig. Dina lungor måste ta upp ca 20 % mer syre och stöta ut mer koldioxid med varje andetag, eftersom du också andas för ditt barn. 

Känner du oro inför förlossningen bör du ta upp det på MVC. De flesta föräldrar kommer nu att börja eller har redan påbörjat en föräldrakurs eller förlossningsförberedande kurs.

Kanske känner du att du vill spendera mer tid hemma nu i slutet av graviditeten.

Bebis
Ditt barn väger ca 1,4-1,6 kg och är ungefär 27 cm långt från huvud till stjärt (ca 38 cm huvud till fot). Barnet växer mycket och ökar nu från drygt ett kilo till tre och ett halvt kilo på bara tio veckor.

Den tidiga kroppsbehåringen - lanugohår - börjar försvinna. Ibland kan fjuniga strån finnas kvar vid födseln, men de faller av under de första veckorna.

Håret på huvudet blir tjockare och barnet öppnar och sluter sina ögonlock.

Hjärnan växer ihop mer och mer för att få plats i kraniet.

Det börjar bli trångt, men din bebis kan faktiskt slå en kullerbytta inne i livmodern. 

Benmärgen har till uppgift att producera röda blodkroppar och tar nu över detta från levern.

Skelettet hårdnar och lungorna, hjärna och muskler mognar ytterligare.

En del barn börjar redan nu att lägga sig med huvudet i bäckeningången. Det är den vanligaste och enklaste födelsepositionen.

Hårda sparkar upp mot bröstkorgen och ett ökat tryck mot bäckenbotten, där barnets huvud pressar på, kan bli kännbart. Barnet är mycket medvetet om förvärkarna även om du inte märker dem.

Barnet vaggas till sömns av mammans rörelser och vaknar ofta när hon lägger sig. Den dygnsrytm som barnet har i slutet av graviditeten kan även hålla i sig efter födseln, men det är inte säkert.

Barnet hör många ljud inifrån mammans kropp, bland annat ljud från mammans hjärta och mage. Ljud från magen kan i vissa fall uppgå till så mycket som 80 decibel vilket kan jämföras med en kraftigt trafikerad gata.


Och förutom detta så finns det ju en bild på magen även idag! =)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0