V.37

Veckorna krymper, i rasande fart! Snart är det dax för en ny bebis eftersom vår förra inte längre är en bebis... Ska bli jättehärligt att utöka vår familj med en kotte till. Och det känns helt overkligt att det är så snart som det är! =)

Veckans information ser ut så här;

Du är på dag 253 av 280. (90,4%).

Du är i vecka 37.
Du har gått 36 fulla veckor och 0 fulla dagar (v36+0).
Du är i 8:e kalendermånaden.
Du är i 10:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Tors 12 jan 2012
Du har 27 dagar kvar till beräknad förlossning.

Graviditetsinfo

Jag
Min vikt:  (Jag har börjat gå upp mer nu. Kan helt enkelt bero på att jag samlar vätska.)
Magens mått: Livmoderns mått kan vara detsamma som förra veckan. Det kan även vara mindre eftersom att bebisen sjunker mer och mer. Men är du förstagångsföderska kan ditt magmått vara 33 till 36 cm. (Magen är inte måttad sedan förra veckan, men jag ska dit igen på tisdag. Men det är nog ingen stor skillnad iaf, möjligen någon cm, kanske 32 cm är en bra chansning på veckans mått.)

Du fortsätter att gå på kontroll varje eller varannan vecka. (Japp, tror att det tätas ihop till varje vecka den här sista tiden)

Den här veckan är en lämplig tid att gå på studiebesök på den förlossningsavdelning där du tänker föda. (Det är ingen föräldragrupp den här gången, men jag var förbi på förlossningen med en kompis i veckan så visst har jag varit där den här gången också!)

Nu är det vanligt att känna förvärkar. Livmodern blir hård i ungefär 30 sekunder och sedan slappnar den av. Dessa sammandragningar ska inte göra ont. (Jo, både förvärkar och sammandragningar känns av. Inget gör direkt ont, men är lite störande.)

Ofta stiger nu känslan av spänning och förväntan ju närmare förlossningen du kommer. (Det är riktigt pirrigt eftersom det kan bli bebis precis när som helst!)

Försök vila nu inför förlossningen varje dag när du kan för sen kommer du bara få göra det när bebisen vill. (Det är lättare sagt än gjort att vila. Det är så mycket man vill göra! Och när bebis väl är ute antar jag att det blir vila när bebis vill och Vincent är på dagis...)

Den allra sista tiden kan gravida kvinnor få svårt att sova. Kanske kan man se det som en förberedelse inför alla vakna nätter som väntar tillsammans med babyn. (Helt klart svårt att sova! Vaknar flera gånger på natten. Kissnödig, ont av svullna fötter eller händer, halsbränna, hittar inget bra sätt att ligga på osv...)

Det är dags att börja ladda med kolhydrater som pasta och bröd. När förlossningen sätter igång kommer du att förbränna omkring 500 kalorier i timmen. Det kan vara ett riktigt maraton att föda barn och du gör klokt i att förbereda dig grundligt. Vila mycket, ät ordentligt och fyll på med kolhydrater i tanken, så att du klarar hela distansen bättre.

Får du värkar i denna vecka försöker man inte hindra förlossningen från att komma igång. Det finns forskning som tyder på att barnet själv producerar hormoner vilket signalerar att det är för trångt och det leder till start av värkar. (Bara bebis stannar inne till efter midnatt på nyårsnatten! Vill verkligen inte ha en förlossning 2011! Hoppas verkligen att det går vägen! Efter årsskiftet kan bebis få komma när som helst, ju förr desto bättre!)

Bebisen
Bebisens längd: Bebien är ungefär 35 cm långt från huvud till stjärt, medelkroppslängden är 48 cm från hjässa till häl.
Bebisens vikt: Ungefär 3 kg (!)

Huvudets omkrets är 33.5 cm och diametern är cirka 9 cm.

Nu betraktas bebisen som fullgånget och är redo för sin resa till livet utanför livmodern.

Om bebis ligger med stjärten eller fötterna först så erbjuds du kanske en yttre vändning nu. Det vill säga en läkare försöker genom mild massage att vända bebisen så huvudet ligger nedåt mot bäckenöppningen. Det är en fördel om bebisen kommer ut med huvudet först eftersom huvudet är hårdare och större än resten av kroppen. Dessutom går förlossningen lättare. Om det inte lyckas kan det bli aktuellt med kejsarsnitt.

Bebisen tränar sina lungor genom att dra in och trycka ut fostervatten i dem. Lungorna är det sista av bebisens organ som mognar. (Den sista mognaden sker vid förlossningen när bebisen drar in den första luften och blåser upp de små lungsäckarna...)

Moderkakan börjar åldras.

Alla inre organ är färdigbildade. Bebisen gör sig färdigt att födas när som helst.

Underhudsfettet tilltar snabbt i mängd, kinderna är runda och det skrynkliga utseendet är försvunnet.


Självklart finns det bildbevis på den stora, otympliga, men omtyckta, magen!Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0