V.35

Veckorna krymper och det blir mer påtagligt om att bebis kan komma egentligen när som helst efter att vänner och bekanta upplyser om att deras har kommit si och så mycket tidigare. Jobbar fortfarande, men nu har det börjat kännas av ganska mycket både i kropp och knopp. Det mesta börjar kännas svårt, omständigt och jag rör mig allt annat än snabbt. Får se hur länge det faktiskt fungerar! Jag inser att det definitivt inte blir till 23 december, utan jag tror nog att jag blir heltidssjukskriven från och med onsdag... Vi får väl se vad läkaren tycker när jag träffar honom på onsdag morgon!

Du är på dag 239 av 280. (85,4%).

Du är i vecka 35.
Du har gått 34 fulla veckor och 0 fulla dagar (v34+0).
Du är i 8:e kalendermånaden.
Du är i 9:e graviditetsmånaden (lunarmånaden).
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Tors 12 jan 2012
Du har 41 dagar kvar till beräknad förlossning.

Graviditetsinfo
Jag
Min vikt: Du har antagligen ökat mellan 11 till 13 kg nu i vikt. (8,8 kg har jag gått upp iaf... Så även om jag känenr mig enorm så skvallrar iaf inte vågen om det!)
Magens mått: Ditt totala fundusmått är nu ungefär 31-35 centimeter. (Jo, 30-31 cm är det nog)

Nu ökar man snabbare i vikt, upp till drygt ett halvt kilo varje vecka. Av det går cirka 300 gram till barnet. Om man ökar väldigt mycket i vikt kan det bero på att man samlar på sig vätska. Det är vanligtvis normalt men kan även vara ett av flera tecken på en komplikation.

Mot slutet av graviditeten går man på fler besök hos barnmorskan för att till exempel upptäcka om blodtrycket stiger. Många får halsbränna, magen känns full nästan hela tiden och det är svårt att hitta sköna ställningar på natten. (Det är inte alls en underdrift med halsbränna, full mage och svårt att hitta bekväma positioner i sängen. Det är inte en natt som inte är ostörd. Det är ju jättebesvärligt att ens vända på sig!)

Det är inte ovanligt att modern får ont i ryggen eller bäckenet i det här stadiet. Anledningen är att ligamenten och musklerna i korsryggen har mjukats upp av graviditetshormonet relaxin. Även barnets tyngd påverkar bäckenet att vidga sig inför förlossningen. (Ibland ilar det i bäckenet, men det är väl som det ska då! Skönt att bebis och kroppen gör sig redo!)

Bröstvårtorna blir större och brösten tyngre. Kolostrum, eller råmjölk, kan läcka ur dina bröst fast ditt barn ännu inte är fött. Det är kanske dags att köpa en stödjande amningsbehå. (Ska nog ta och prova mina amningsbehåar, de kanske inte ens passar!)

En del kvinnor kan känna sig stora, klumpiga, oviga och rent av oattraktiva. Du kan känna dig trött, otålig och gnällig. (Haha, AMEN! ;) )

Sex behöver inte alltid innebära samlag, graviditeten är ett utmärkt tillfälle att utforska andra former av njutning. Du kan ha stort behov av att bli hållen i en öm och trygg kroppskontakt. En del kvinnor njuter av sin sexualitet som aldrig förr, samlag kan aldrig skada barnet!

Bebisen trycker överallt. Du kan ha svårt att sova och sitta. Du kan känna dig irriterad. Försök hitta en sovställning som passar dig. Till exempel kan du ha en kudde mellan benen när du sover, ända från knät ner till fötterna, då hålls bäckenet parallellt. Du kan även be din partner bulla upp bakom din rygg.

Under slutet av graviditeten är det vanligt att värkarna ändrar sig en aning, ibland kan det kännas som om lungorna trycks uppåt och man får svårt att andas för en stund. Det kan vara svårt att skilja förvärkarna från riktiga värkar. De kan komma tätt och upplevas som intensiva, ett sätt att särskilja dem är att ta ett varmt bad, det får förvärkar att avta medan riktiga värkar fortsätter. (Har nog inte så mycket värkar, men sammandragningar ganska ofta!)

Nu står magen som högst för att snart sjunka ned lite. Då blir det lite lättare att andas igen.

Det är viktigt att prata igenom förlossningen med sin partner och vilka förväntningar ni båda har. Även om ni tror att ni är överens kan det vara bra att verkligen stämma av och se att det är så. (Kanske kommer snart, det känns fortfarande så avlägset!)

Det är lätt att bara fokusera på förlossningen, men kanske kan det vara dags att läsa på lite om amning och livet efter förlossningen.

Bebisen
Bebisens längd: Bebien är ungefär 33 cm långt från huvud till stjärt, medelkroppslängden är 46 cm från hjässa till häl.
Bebisens vikt: Barnets medelvikt är 2,3-2,6 kg.

Huvudets omkrets är ungefär 32 cm.

Barnets centrala nervsystem håller på att mogna, matsmältningsapparaten är nästan färdigbildad och lungorna är vanligtvis helt färdiga. Risken för andningsproblem om barnet föds nu, är mycket mindre jämfört med för några veckor sedan.

90% av alla barn som förds i denna vecka överlever utan några allvarliga men.

Nu börjar barnets armar och ben bli knubbiga och fina.

Barnet har väldigt lite rörelseutrymme så det fyller ut nästan hela livmodern och tvillingar är ännu mer trångbodda.

Barnets hud blir mer rosafärgad genom inlagring av underhudsfett.

Om det är en pojke så har testiklarna vandrat ner i pungen.

Tarmen är full av en grönsvart massa, en slags bajs som består av hudavlagringar, som barnet får i sig när det svalt fostervatten, galla och tarmsaft.

De flesta barn ligger med huvudet nedåt. När barnet har ställt in sig på rätt sätt känner många en lättnad. Nu börjar det bli mer verkligt, snart kan barnet komma. (Precis så upplever jag det!)

Din bebis kan blinka, flytta sig, kissa, svälja fostervätska och kan även få lite hicka.

Barnet är väl medveten om förvärkarna, men det tycks inte vara obehagligt på något sätt.

Nu reagerar barnet olika på mammas, pappas samt främmande personers röster.


Och självklart har jag nu med magbild - både från förra veckan och den här veckan!
 V.33+2 (förra veckans bild)
 V.34+0 (bild från idag)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0