Försäkringskassans system kan ju inte vara riktigt klokt!?

Jag läser en blogg om en familj som haft problem med Försäkringskassan efter att deras lilla pojke dog i höstas. Att dom begär att man ska börja jobba igen nästan efter att barnet har gått bort, att sex veckor efter är för sent. Ett krav som egentligen bara visar att de som skapat reglerna inte har förlorat sitt barn och har zero, noll, total avsaknad av förståelse. Det är en smäll över käften att tvingas ut att jobba som vanligt efter att ha gått igenom det trauma som det måste vara att förlora sitt barn.

Bara grejen är ju en förälders värsta mardröm. Det spelar nog ingen roll om det är genom kidnappning, sjukdom eller olycka, men att mista sitt barn kan omöjligen vara lätt att bara släppa och gå vidare ur! Det måste ju kräva ett enormt sorgearbete!

I Aftonbladet har vi under en tid kunnat följa en familj som miste sin son i samma diagnos som Vincent har. Försäkringskassan menade att mamman skulle infinna sig på Arbetsförmedlingen dagen efter att sonens död. Det hade hon inte orkar - vilket är hur lätt som helst att förstå! FK nekade då henne sjukersättning. Hon överklagade beslutet till länsrätten och fick rätt, men FK gav inte upp. Dom överklagade till nästa instans, kammarrätten, som i sin tur nekade henne ersättningen! 

Kammarrättens domslut:

”I målet har framkommit att Sofie Karlsson inte anmälde sig på arbetsförmedlingen den 15 april 2008, dvs. den första dagen i sjukperioden.”

”Av handlingarna i målet framgår att Sofie Karlsson under den aktuella perioden hade en deltidsanställning. För tiden den 15 – 28 april 2009, hade hon inte något arbete inplanerat. Hon har således inte avstått från förvärvsarbete dessa dagar.

Hon uppfyller därför inte kraven i huvudregeln om sjukpenning. Någon ersättning kan därför inte utges till henne för de första 14 dagarna med stöd av denna bestämmelse”.

Förstå vilket hån mot familjen! Hon blev sjukskriven av en kurator på sjukhuset dagen efter sonens bortgång, men det räckte uppenbarligen inte! Det är helt sjukt! Hur man något sånt här få hända!? Är det så här det ska fungera!? Jag vill inte önska livet ur någon, men jag skulle verkligen vilja att de som skapat reglerna ska få genomgå vad denna familj (och säkert flera andra!) har fått gå igenom - mest bara för att få känna på att det kanske inte var det smartaste beslutet de fattat och därefter kan förändra!

Eftersom Aftonbladet följt detta så har även jag följt den här historian och nu ska ni få höra! Nu har socialministern Göran Hägglund (KD) i riksdagen presenterat Alliansens nya överenkommelse:

Om ett omyndigt barn dör ska föräldrarna har rätt till ersättning från föräldraförsäkringen under två veckor, i en så kallad sorgepeng.
– Det kommer bli en automatisk ersättning som man inte behöver ansöka om, säger Göran Hägglund till Aftonbladet.

Tänk att någon familj ska behöva gå igenom det den här familjen gått igenom för att det ska bli en föränding! Finns inte PBL (ProblemBaserat Lärande) annat än i lärarvärlden. Det hade ju varit jättepraktiskt om alla nya regelförslag övervägdes med "vad gör vi med de som hamanr i dessa situationer...." Det kan ju knappast komma som en överraskning att barn dör, och att familjer slås i bitar! Men det är ju toppen att det faktiskt finns en plan till föränding!

Ni kan läsa mer utförligt på http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6720048.ab

Och ang FK så är det fler regler som är jäkligt märkliga! Vi har fått erfara hur föräldrar till allvarligt sjuka barn hamnar mellan stolarna i systemet. För vår del så blev det ju att vi ist för föräldrapenning och lön skulle få tillfällig föräldrapenning (VAB, vård av barn). Grejen med det är bara att vi som gick på det varje dag under en längre tid hamnade i samma hög som de som är hemma med sina barn 2-3 dagar för feber, några dagar för magsjuka osv... Det handlar om en handläggningstid på ca 30 dagar! Som att man klarar sig utan pengar i 30 dagar när man bor på sjukhus, ska försöka betala ränkningarna på hemmaplan osv! Det systemet är ju inte riktigt klokt! Är det något man skulle kunna klara sig utan så är det att tjata på FK och behöva oroa sig för ekonomin!

Jag känner folk som jobbar på försäkringskassan, och jag vet att dom inte personligen är kan ställas mot väggen i sånna här ärenden, och jag respekterar deras arbete, men jag skulle aldrig kunna känna mig stolt över min arbetsgivare eller känna att jag kan stå för, och representera, FK och se regler och system som det innebär! Det är pinsamt hur en instans som så många är beroende av kan behandla sina klienter, som faktiskt många gånger redan är nedbrutna! Snacka om att sparka på dom som ligger!

Man kan nog aldrig sluta diskutera FK, den diskussionen kommer nog aldrig svalna! Det kommer nya bitar att diskutera hela tiden. Dom är ju värre än värsta dokusåpan! Det är så man blir alldeles matt...


Kommentarer
Postat av: syster

det är regeringen, inte fk som har skrivit reglerna. vad kan vi lära oss nu inför september?

2010-03-04 @ 20:43:35
Postat av: Johan

Senaste gången socialförsäkringslagen ändrades var 1999 ett beslut som togs av RIKSDAGEN,bara så rätt blir rätt.

2010-03-04 @ 22:04:44
Postat av: Annelie

FK i all ära, men Arbetsförmedlingen kan vara lika knäppa och byråkratiska.

Vi har inte haft något problem FK varken under tiden S var sjuk eller efter hon gick bort, tack och lov, men att AF skulle krångla när man vill ut i arbete igen, det trode jag faktiskt inte.

2010-03-05 @ 08:08:33
URL: http://anniebo.blogg.se/
Postat av: Cathrin

Syster; Regeringen kommer inte att kunna förändra detta på en mandatperiod iaf. Det krävs två mandatperioder för att göra en sån här stor förändring. Dessutom har reglerna blivit väldigt krassa nu för att få stopp på allt fusk, tyvärr drabbas de som faktiskt har det svårt ännu värre då det blir mer slit för dessa människor. Sen var jag inte ute efter exakt vartifrån reglerna kommer, utan bara att reglerna finns och att det är FK som representerar dom. Det spelar ju ingen roll om det är hadläggarna på FK eller statsministern som bestämt reglerna, dom blir fel ändå.



Annelie; Jag har inga erfarenheter av hur AF krånglat. Men jag blir inte alls förvånad över att även de ska försvåra det hela! Jag hoppas att ni orkade protestera högljutt och att även det justeras till "klienternas" fördel. För både FK och AF ska ju finnas till för att hjälpa människor, inte för att stjälpa!

2010-03-05 @ 12:21:06
Postat av: Anonym

Nej regeringen kommer inte kunna ändra på detta under en mandatperiod, men tänk vad den nuvarande regeringen klarat av på en enda mandatperiod - vad händer om dom får sitta ännu en?

2010-03-05 @ 15:14:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0