Svårt dilemma

I förrgår tittade jag och Johan på Kalla Fakta som handlade om en tjej som valt att använda heltäckande slöja, en sk. niqab. Hon påbörjade en barnskötarutbildning, men fick ultimatumet att ta av sig slöjan eller få avsluta studierna. Det har gått till DiskrimineringsOmbudsmannen, men inget beslut har kommit.

Jag började fundera över min åsikt i det hela och jag kom fram till att jag är lite splittrad. Hon menar på att det handlar om religionsfrihet, vilket jag respekterar. Men forskare i Islam, och som själva praktiserar islam, finns det ingenstans i Koranen där det står att man måste täcka sitt ansikte. Det är extrema grupper som väljer niqab och burka. Med den informationen tycker jag att man får utgå ifrån de regler som samhället ger, dvs jag förstår skolans regler och tycker att man då ska respektera dessa.

Samtidigt som jag känner att visst ska man kunna få ha heltäckande slöja om man vill det, men jag tror att det är svårt som pedagog att skyla sitt ansikte. Alla barn lär ju inte genom att lyssna eller läsa. Många barn, om inte alla till o med, behöver ansiktsuttryck, minspel och kroppsspråk för att kunna ta till sig ny kunskap. Visst ska man lära barn tolerans gent emot andra religioner, folkgrupper osv, men jag tror som sagt inte att det är rätt att en pedagog döljer ansiktet...

Det är svårt att veta vad som är rätt och fel. Lagen om religionsfrihet är ju vettig, men frågan är om alla yrken är lämpliga om man väljer att dölja ansiktet. Diskussionen gick lite kring huru vida hon skulle kunna få fortsätta utbildningen. Visst, det kan jag delvis tycka är ok. Men när man hamna rpå arbetsmarknaden kanske den inte är lika tillåtande som utbildningen och då blir det ju fel i alla fall!

Ett annat perspektiv i diskussionen är ju om man vänder på allt. En människa får inte gå klädd i kläder med hak-kors osv, då det räknas som hets mot folkgrupp, ofredande och allt vad man nu kan komma fram till... På samma sätt kan ju faktiskt dessa slöjor skapa dispyter... Extrema attribut kanske inte hör hemma utanför hemmets väggar...

Det är ingen lätt debatt kring detta. Ska bli intressant att se vad dom kommer fram till! Jag är som sagt splittrad. Jag tycker att man ska få vara klädd som man vill så länge det inte skadar andra människor, men det som ställer sig emot henne, känner jag, är att det kanske behövs mer än en heltäckande klädsel och ett par ögon för att kunna undervisa och vara pedagog i barngrupper... Jag tror att i detta fall så får man nog se ut barnperspektivt. Hon sa att hon hade svårt att få praktikplatser under utbildningen. Hon hade hittat en förskola själv, en muslimsk förskola (tror jag det var) och där menade hon att det inte alls var svårt att berätta för barnen att hon valt att använda den för att hennes Gud sagt det till henne. Yes, barn köper det 99 gånger av 100. Men det blir lite skillnad att vara i en "svensk" förskola, där är det inte lika naturligt för barnen, då deras föräldrar inte alls använder slöja. Barn med inlärningssvårigheter behöver, som jag skrev nyss, ett ytterligare stöd av mer än ögon och ord... Så det är inte alls så svart eller vitt...

Svårt dilemma...

Kommentarer
Postat av: Magda

Kunde inte sagt det bättre själv.

På vissa arbetsplatser får man inte ens ha piercingar i ansiktet eller tatueringar synliga, så då är det inte mer än rätt att hon ska kunna vara utan slöja på sin arbetsplats tycker jag.

Lika för alla lixom!

Och just det att bara för att hon är muslim och att hon därför ska bära slöja är ju som sagt bara något som någon sagt, för det är ju inte någonstans i koranen om slöja.

På ett lite ofinare sätt var det någon som sa att det var för att karlarna ska kunna hålla sina fingrar i styr som dom bära slöja.

Vilket skitsnack, då tycker jag att karlarna ska använda handbojjor på ryggen istället!

2009-12-09 @ 20:49:09
Postat av: Lajz

Jag tycker faktiskt att hon får ta av sig slöjan!

Hoppas faktiskt att det inte blir dömt som diskriminerande, visst kan man tycka att det är så men nja...

2009-12-10 @ 21:44:22
URL: http://lajz.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0