V.36 Babyblogg

Du har gått 35 fullgångna veckor och 0 dagar.
Men du är i 36:e veckan.
Du har klarat av 87% av graviditeten
Du är i 9:e lunarmånaden av 10.
Du är i 8:e graviditetsmånaden av 9.
Du har gått 245 dagar av 280.
Och har ca 35 dagar kvar till förlossningsdagen.

Graviditetsinfo
Jag
Min vikt: Viktökningen kan variera men bör ligga mellan 11 och 14 kg. (Ställde mig på vågen i morse och den visar 72,8 kg... Knappt 12 kg sedan innan... Och en ganska svag uppgång sedan i början av veckan...) Nu kan din vikt vara bestående under resten av graviditeten.
Magens mått: Din mage mäter mellan 32 och 35 cm. ( I tisdags upplevde BM att måttet planat av, nu fick jag till 32 cm, men jag ska in till BM den 28de igen, så vi får väl se då!)

Från och med nu går de flesta på kontroller en gång i veckan eller varannan vecka. (Jag går varannan vecka)

Är detta din första graviditet har bebisen förmodligen fixeras sig i bäckenöppningen nu. Magen sjunker ner och det blir lättare att andas men du kanske behöver kissa oftare.

Nattsömnen blir ofta avbruten då du behöver ändra läge med kroppen. Det kan hända att du även drömmer mycket och att drömmarna är ovanligt livliga. Många är de tankar som du bearbetar inför förlossningen och den nya familjen. (Ja, stackars Johan får allt sämre sömnkvalité pga att jag rör mig fruktansvärt mycket på natten... I natt höll jag själv på att bli galen på att inte hitta ett bra sätt att ligga på!)

Nu står livmodern som högst och det kan kännas tungt att röra sig och att sitta. Magsäcken trycks ihop och du kan få halsbränna. Undvik för fet och kryddig mat. Drick bubbelvatten det lindrar. (Jag tar medicin mot halsbränna 2 gånger på kvällen/natten! En gång när jag går och lägger mig och en gång när jag vaknar på natten...)

Eftersom din livmoder trycker på organen i bukhålan och upp mot bröstkorgen så kan det ibland kännas obehagligt och svårt att andas. Du kan också känna smärta när din bebis sparkar på intilliggande organ. Lyckligtvis så kommer bebisen att sjunka ned och fixeras i ditt bäcken under de kommande veckorna, och då kommer mycket av obehaget och andningsbesvären att avta. (Livmodern är högt upp nu! Ganska jobbigt, ska bli skönt när den sjunker ner på riktigt... Det gör riktgt ont när revbenen får sig en och annan omgång! Föräldramisshandel??)

Råmjölk kan läcka från dina bröst. (Befriad från problemet än så länge!)

Om vattnet skulle gå, är det anledning till en kontroll på förlossningsavdelningen även om du inte är i värkarbete. Om graviditeten varit normal behöver du inte oroa dig för barnet det är moget för att klara ett liv utanför livmodern. (Shit! Det är sanslöst att det kan hända när som helst! Spännande värre!)


Bebisen
Bebisens längd: Bebien är ungefär 34 cm långt från huvud till stjärt, medelkroppslängden är 47 cm från hjässa till häl.
Bebisens vikt: Barnets medelvikt är 2,6-2,8 kg.

Huvudets omkrets är 33 cm.

Navelsträngen är tjock som en tumme och cirka 50 centimeter lång.

Vid det här laget har du märkt att bebisens rörelser har förändrats, vilket beror på att det är trångt i livmodern. Du känner antagligen bara benen och fötterna som sparkar, huvudet som studsar mot bäckenbotten och armarna med svagare rörelser. Dock brukar rörelserna upplevas som kraftfullare och tydligare. Ofta kan man se konturerna av en armbåge eller häl som putar ut mot huden. Även om rörelserna ändrar karaktär bör ingen dag förflyta utan några livstecken från bebisen. Kontakta din MVC inom 72 timmar om rörelserna minskar i antal. (Trångt!? Det är INGEN underdrift! I princip alla rörelser känns!)

Nu avslutas ett kritiskt stadium av hjärnans utveckling, den är färdigväxt och mogen för livet efter förlossningen.

De flesta bebisar ligger nu i rätt ställning inför födseln, med huvudet neråt.

De sista veckorna ska bebisen äta upp sig för att klara livet utanför livmodern. 

De sista veckorna kan vara tröttsamma. Din bebis kommer att vara tre gånger så tungt vid födseln jämfört med vad det var i v.28.

Bebisens ansikte har blivit rundare och ser nu mjukt och knubbigt ut. Bebisens huvud är fast men inte hårt, eftersom det behöver vara något formbart för att kunna passera ut genom ditt bäcken. Trycket på bebisens huvud kan göra att det ser tillplattat eller toppigt ut diret efter förlossningen, men det kommer att gradvis försvinna och gå tillbaka till normalt.

Bebisen börjar förbereda sig på att födas. Den tränar andning, men inte när den sover djupt. Bebisen har nu längre perioder av både sömn och aktivitet. Den rör sig lika ofta som förut men kan inte ta ut svängarna på samma sätt. Därför upplever man ofta att den puffar och gör svepande rörelser. (Andningsträningen resulterar i att det lilla livet hickar som en galning!)

Förlossningen är jobbig även för bebisen När livmodern drar ihop sig som mest går inget blod med syre och näring in till den och man kan säga att den får hålla andan under några sekunder. Men bebisen har tidigare lagrat extra näring som det kan använda. Denhar också lagt på sig fett under huden för att det inte ska bli kallt när det kommer ut i en betydligt svalare värld. Underhudsfettet fungerar också som energireserv den första tiden efter födseln.

Föds din bebis i vecka 36 klarar den sig oftast alldeles utmärkt.Sen finns det ju i vanlig ordning en bild på magen! =)

(Magen i v.35+0)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0